Kategoriat
Blogit Musiikkiteknologia Notaatio-ohjelmistot

Notaation tekeminen mobiililaitteella: testipenkissä Notion

Notaatio-ohjelmistojen käyttö mobiililaitteilla voidaan jakaa kahteen kategoriaan: verkkoperusteisiin ohjelmiin sekä mobiilisovelluksiin, jotka voidaan edelleen jakaa notaatio-, tabulatuurinotaatio-, nuotinluku- ja säestys- ja nuottikirjasto-ohjelmistoihin.

Selainpohjaiset:

 • NoteFlight
 • ScoreCloud
 • Flat
 • Scorio

Notaatio-ohjelmat (iOS):

 • Notion
 • Komp
 • Symphony Pro 5
 • ReFlow 2
 • NotateMe
 • Touch Notation
 • Score Creator
 • iWriteMusic
 • Guitar Pro (erityisesti tabulatuurit)
 • Tab Pro (pelkästään tabulatuurit)

Nuotinluku (iOS):

 • Avid Scorch (Sibelius (.sib) -tiedostot)
 • MuseScore Songbook (MuseScore (.mscz) -tiedostot)

Säestys/sointulappu iOS):

 • iReal Pro
 • Band-in-a-Box (vaatii ohjelman työpöytäversion toimiakseen)

Nuottikirjastot (iOS):

 • forScore
 • unrealBook

Kattava listaus kaikista notaatioon liittyvistä sovelluksista löytyy oomc.fi sivustolta https://www.oomc.fi/musiikkiteknologia/05-notaatio/

Selainpohjaisten ohjelmien käyttö on usein mobiililaitteilla hankalampaa, koska ne on suunniteltu käytettäväksi tietokoneen näppäimistöllä ja hiirellä. Mobiililaitteilla käyttö on hankalaa sormenpäällä, koska ”ohilyöntejä” tulee helposti. Lisäksi sormi peittää alleen editoitavan nuotin.

Notaatio-ohjelmien kirjo on vähintäänkin vaihteleva. Useimmissa ohjelmissa ulkoasuun ei juurikaan pysty vaikuttamaan, ainoastaan Notionissa pystyi määrittämään nuottikirjoituksen ja käytettävän tekstin fontin, sekä määrittämään esiasetuksissa nuottiviivaston koon, sivun marginaalit sekä viivastojen välisen tilan. Myös mielestäni ensiarvoisen tärkeä ominaisuus verrattuna käsinkirjoitettuun nuottiin, transponointi, puuttui suurimmasta osasta ohjelmia, mm. Komp, joka muuten vaikutti laadukkaalta, mutta selvästi vielä keskeneräiseltä sovellukselta.

PLAY! hankkeen aikana kävimme läpi markkinoilta löytyvät ohjelmistot, jonka perusteella mielestäni juuri PreSonuksen Notion-sovellus osoittautui monipuolisimmaksi ja käytettävyydeltään parhaaksi, mm. nuotin käsinkirjoitusmahdollisuuden vuoksi. Keskitynkin tässä Notionin käyttöliittymän tarkasteluun.

 

Notion for iOS

Notionin juuret ulottuvat 1980-luvulle, jolloin sen edeltäjä Music Printer Plus (1988-1995) julkaistiin PC-koneille. Ensimmäinen työpöytäsovellus Notionin nimellä julkaistiin vuonna 2005 ja ensimmäinen sovellusversio iPadille vuonna 2010. Vuonna 2013 PreSonus osti NOTION music –yhtiön itselleen. Tällä hetkellä työpöytäsovellus on versiossa Notion6 ja mobiilisovellus 2.0.183.

Mobiiliversio maksaa 16,99 €, käsinkirjoitusmahdollisuus 8,99€ ja soittimien aidot äänikirjastot 1,09€/soitin tai kaikki äänet 32,99€.

Alkuvaikutelma ohjelman mobiiliversiosta, Viralliselta nimeltään Notion for iOS (https://www.presonus.com/products/Notion-for-iOS), on kieltämättä sekava. Perinteisesti mobiilisovellukset on tehty ”learning by doing” -periaatteella, eli kokeilemalla oppii. Notionin kohdalla lukuisten hutitäppäyksien ja valikkokahlailujen jälkeen tekeekin mieli vilkaista manuaalia, joka onkin hyvin kattava pienestä sekavuudestaan huolimatta.

Notionin aloitussivulta löytyy selkeästi ylälaidasta vaihtoehdot uuden nuotin tekemiseen, sekä mahdollisuus tuoda tiedosto DropBoxista. Seuraavan napin takana löytyvät laitteeseen ladatut (ostetut) soundit, jotka laitteelta poistettua jäävät pilveen odottamaan uutta latausta, jos tilanpuutteen takia ei voi pitää kaikkia sampleja koneella samaan aikaan. Lisäksi ylärivin oikeasta reunassa on ”Desktop”-kuvake, joka aukaisee selaimen ja linkittää sen PreSonuksen kotivulle.

Keskeltä löytyvät omilta välilehdiltään tallennetut kappaleet ja toistakymmentä valmista pohjaa, joka nopeuttaa vaikkapa big bandille kirjoittamista. Ohjelman mukana tulee kymmenkunta valmista nuottia, jotka toimivat esimerkkinä, mitä ohjelmalla voi tehdä, sekä huokuttavat ostamaan lisää autenttisia soitinten saundikirjastoja, jotka ovat Lontoon sinfoniaorkesterin äänittämät  Abbey Road studiolla. Omat kappaleet tallentuvat automaattisesti iCloudiin, jos laitteen asetuksista sille antaa luvan. Näytön alalaidasta löytyy vielä kysymysmerkin takaa melko selkeä ja seikkaperäinen ohje, joka aukeaa ohjelman omaan selaimeen.

Tässä videossa kuullaan Notionin äänimaailmaa:

 

Nuottien syöttämiseen on useita vaihtoehtoja. Valitsemalla ensin valikosta haluttu aika-arvo ja sitten pianokoskettimistolta tai kitaranotelaudalta äänenkorkeus on helpoin tapa. Nuotin voi myös kirjoittaa painamalla haluttua kohtaa viivastolla, mutta tällöin viivasto on zoomattava suureksi, jotta jokaista nuottia ei tarvitse korjata erikseen. Myös ulkoisen midikoskettimiston käyttö on mahdollista. Ohjelmasta löytyy myös äänitysmahdollisuus, tosin tällöin kannattaa kappaleen tempoa käydä muokkaamassa riittävän hitaaksi. Tässä ulkoinen koskettimisto on huomattavasti käyttöystävällisempi kuin tabletin virtuaalikoskettimisto.

Notionin mielenkiintoisin ominaisuus on kuitenkin mahdollisuus käsikirjoitukseen. Tämä tapahtuu joko kirjoittamalla suoraan nuottiin tai näytön alalaitaan avautuvaan zoomausikkunaan. Käytössäni oleva ApplePencil soveltuu kirjoittamiseen hyvin tarkkuutensa ansiosta verrattuna tavalliseen kosketusnäyttökynään. Pienen alkukankeuden jälkeen nuottien syöttäminen viivastolle on jopa nopeampaa kuin pianokoskettimistolta ja ennen kaikkea paljon hauskempaa! Käsinkirjoitus tunnistaa nuottien ja taukojen lisäksi myös artikulaatiomerkit, nuottiavaimet, tahtiviivat, apuviivat, tahtilajit ja legato/yhdyskaaret. Erityisesti kaarien ja artikulaatiomerkkien lisääminen kynällä on huomattavasti nopeampaa kuin valitsemalla nuotti/nuotit ensin valintatyökalun avulla ja sitten lisäämällä valikosta siihen/niihin haluttu merkki.

Nuotin ulkoasuun tarkoitettuja työkaluja on niukanlaisesti, mutta riittävästi. Valittavana on kaksi fonttia, standard (perinteinen painettu) ja jazz (käsinkirjoitusta jäljittelevä). Nuotin (paperi)koon valikoimasta löytyy myös tabloid-vaihtoehto, jos nuottia on tarkoitus käyttää vain sähköisessä muodossa iPadilla. Myös tahtimäärät riviä kohden voidaan määrittään sekä soitinten nimet viivastojen alussa. Edelleen tahtinumerot ja sivun marginaalit ovat määriteltävissä.

Seuraavassa vielä koottuna Notion for iOSin hyvät ja huonot puolet omasta näkökulmastani.

plussat:

 • ymmärtää ja myös tuottaa music xml-tiedostoja
 • Air Drop molempiin suuntiin toimii hyvin
 • käsinkirjoitusominaisuus
 • äänet (Abbey Road studion sämplet)
 • toimii melko viiveettä
 • automaattinen tallennus
 • käyttöohje ohjelman sisällä

miinukset:

 • ohjelma jäätyy aika-ajoin, vaatii sulkemisen ohjauspaneelista
 • muilla ohjelmilla tehtyjä xml-tiedostoja voi olla hankala muokata, jos nuotissa on ominaisuuksia, joita Notion ei tunnnista
 • osa (tärkeistä) ominaisuuksista piilotettu monen valikon alle, saman kategorian asiat eri paikoissa
 • äänet lakkaavat kuulumasta tai menevät särölle, vaatii ohjelman sulkemisen ohjauskeskuksesta ja uudelleenkäynnistyksen
 • käsinkirjoituksen virheet
 • pilvipalvelut rajoittuvat DropBoxiin
 • valmistaja vaikuttaa päivittävän ohjelmistoa harvakseltaan, viimeisin päivitys 2017 heinäkuussa

Yhteenveto: kaiken kaikkiaan Notion for iOS on melko kätevä työkalu nuottien kirjoittamiseen ja muokkaamiseen, mutta sen tehokas käyttö vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa tutkia ohjekirjaa. Varsinkin alussa undo-painike on kovassa käytössä lukuisien virhepainallusten takia. Hieman hämmästystä herättivät erilaiset täppäykset ja niistä avautuvat erilaiset toiminnot / valinnat. Pitkä painallus tyhjään kohtaan tahtia avaa tahtityökalun, nopea tuplaklikkaus mihin vaan nuotissa valitsee kyseisen tahdin ja avaa valintatyökaluvalikon, kun taas laiskahko tuplaklikkaus objektiin avaa vielä erillisen editointivalikon, joka siis koskee vain tätä yhtä kyseistä objektia, ellei valikosta sitten valitse koko tahtia koskevaa pudotusvalikkoa. Ohjeessa tästä ei ollut mainintaa, mutta ominaisuus tuli itselläni vahingossa ilmi.

Notaatio-ohjelmiston käyttö musiikin opetuksessa ja opiskelussa on perusteltua, koska kirjoitetun musiikin voi välittömästi kuulla. Esimerkiksi muuten kuivassa intervallien kirjoitusharjoituksessa esimerkiksi suuri terssi tarttuu korvaan paremmin, kun kirjoittaessa (toivottavasti) sama oikea intervalli myös kuuluu. Kappaleiden transkriptio helpottuu, kun käytössä on kirjoitustyökaluun sisältyvä äänilähde. Levyltä blokattavan melodian- tai rytminpätkän voi nopeasti tarkistaa kuuntelemalla sen notaatiosovelluksella.

Notaatio-ohjelmien tulevaisuudennäkymänä voisi olla mobiililaitteen ja tietokeen yhdistäminen tehokäyttöön, jolloin samaa nuottia voisi editoida sekä käsin/kynällä mobiililaitteella samanaikaisesti riippumatta ohjelmistosta, jota on tottunut käyttämään. Microsoftilta löytyy jo nyt kannettavan tietokoneen ja mobiililaitteen yhdistelmä, jota käytetään omalla kynällä, ja siihen pätevän oloinen StaffPad -notaatio-ohjelma, mutta ainakin toistaiseksi laitteiston (>1500€) hinta rajoittaa normikäyttäjien määrää, lisäksi perinteisesti valtaosa musiikin kanssa työskentelevistä ihmisistä käyttää perinteisesti Applen infrastruktuuria.

 

Lähteet

https://ipadpros.net/2017/08/10/episode-4-notion-interview-music-notation-app/

https://www.presonus.com/about/history

https://www.oomc.fi/musiikkiteknologia/05-notaatio/

https://www-media-presonus.netdna-ssl.com/downloads/products/pdf/Notion_iOS_Help_Guide_en.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/Notion_(software)

https://itunes.apple.com/fi/app/notion/id475820434?l=fi&mt=8

viitattu 1.1.2018

 

Ohessa suomenkielinen pikaohje nuotin tekemiseen Notionilla:

[pdf-embedder url=”https://www.oomc.fi/wp-content/uploads/2018/01/Notion-ohje.pdf” title=”Notion ohje”]

Ohje löytyy myös täältä

Video lead sheetin tekemisestä Notionilla:

Notionin ominaisuuksia esitellään myös tässä:

2 vastausta aiheeseen “Notaation tekeminen mobiililaitteella: testipenkissä Notion”

Hyvä kirjoitus, lisäsi mielenkiintoani ohjelman kokeilemista kohtaan. Notionin vahvuudet ja haasteet tulevat erityisen selkeästi esille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *