Kategoriat
Blogit Pelillisyys ja musiikin luominen

Hauskaa säveltämistä ja sovittamista – My Singing Monsters, Composer

Opetuksen pelillistäminen –kurssilla valitsin blogikirjoituksen aiheekseni sävellyksen ja sovituksen mobiilipelit. Aihevalinta oli siinä mielessä helppo, että sävellys ja sovitus ovat aiheita jotka kiinnostavat minua muutenkin, mutta viime aikoina olen myös opetustyössä ottanut enenevissä määrin mukaan sävellystä ennen kaikkea lasten kanssa. Soittotunneilla tai musiikkiryhmissä aika loppuu aina kesken ja juuri silloin kun ollaan päästy oikein tekemisen makuun ja seuraavalla tunnilla onkin jo vaikeaa jatkaa siitä mihin jäätiin. Tästäkin syystä kaipailin jotain sovellusta, jolla lapset voisivat kotona säveltää tai harjoitella säveltämistä ja sovittamista.

Etsin tarkoitukseen sopivia sovelluksia pitkän aikaa erilaisilla hakusanoilla ja meinasin jo luovuttaa miettien mikä voisi olla toinen aihe, johon perehtyisin. Ei siis ollut sävellykseen ja sovitukseen tehtyjä pelejä tarjolla. Millään kielellä. Sävellysohjelmia löytyi kyllä, mutta ne eivät mielestäni olleet tarpeeksi pelillisiä. Näitä sovelluksia tutkiessani mietiskelin myös mitä ominaisuuksia peliltä vaaditaan. Mielestäni pelissä varsin tärkeä asema on palkitsemisella, niin että pelissä pääsee etenemään joko ”kentästä” seuraavaan tai tehtävät tai tasot vaikeutuvat asteittain. Palkinnoksi riittää pelkkä tason läpäisy, mutta lisäpalkinnot onnistuneista tasoista ja tehtävän suorituksista lisäävät mielestäni pelien koukuttavuutta.

Näillä kriteereillä sopivaa peliä ei löytynyt, mutta koska halusin kuitenkin löytää jonkin hyvän pelimäisen sovelluksen päätin, että katson aikalailla läpi sormien tätä sovelluksen pelimäisyyttä. Aikani selattuani niin sovelluskaupasta kuin googlella hakien, löysin ”My Singing Monsters –Composer” –sovelluksen.

Tämä mobiilisovellus on yksi osa My Singing Monsters- sarjaa. Tässä pelissä pelaaja säveltää omia lauluja ja monsterit esittävät ne. Pelissä on kymmeniä eri monstereita ja jokainen monsteri laulaa tai soittaa omalla äänellään. Pelissä on hyvä ja selkeä visuaalinen ilme ja se on helppokäyttöinen, mutta sillä pystyy myös tekemään ihan oikeita sävelmiä ja sovituksia. Tosin vain näille monstereille ja tässä pelissä, mutta näppärä nuotinnusohjelman käyttäjä kyllä kirjoittaa nämä tarvittaessa nuotillekin halutessaan.

Kotoa minulta löytyi sopivasti kaksi hakemaani kohderyhmään sopivaa lasta, 9-vuotias ja 7-vuotias. Molemmat olivat olleet opiskelleet soittoa reilun puoli vuotta, joten perusasiat, kuten mikä on nuottiviivasto yms., olivat selviä. Vanhemman lapsen kanssa käynnistimme ohjelman ja menimme ihan täsmällisesti läpi opastusosion. Ainut hankaluus tässä oli se, että kaikki oli englanniksi, joten lapsi ei välttämättä olisi yksinään ymmärtänyt kaikkea. Toisaalta ohjeet osoitettiin niin selkeästi, että suurin osa asioista olisi selvinnyt myös ilman suomentamista. Voi olla myös, että ohjeet olivat tarpeellisia enemmän äidille kuin lapselle. Nuorempi lapsi taas joutui suoraan kylmään veteen ja hänen kanssaan emme käyneet opastusosiota läpi, vaan hän sai vain ohjelman eteensä ja ohjeet että anna mennä. Tässä kohdassa on huomioitava, että olimme molempien lasten kanssa tutustuneet tähän ohjelmaan etukäteen katsomalla videoita Youtubesta, josta löytyykin mielestäni hyvä opastus tämän ohjelman käyttöön. Videolla näkymä ja jotkin asiat ovat hieman erilaisia, mutta ohjelma toimii kuitenkin samalla tavalla.

Loppujen lopuksi erilaisista ohjelmanlähestymistavoista huolimatta, molemmat lapset osasivat käyttää ohjelmaa aivan yhtä hyvin. Nuorempi tietysti osasi myös kysyä apua ongelmakohdissa ja vanhempi neuvoi, mutta ongelmakohdat olivat todella pieniä eivätkä millään tavalla kompastuskohtia ohjelman käyttämisen suhteen.

 

Sovelluksen käyttö

Kun aloittaa uuden laulun sävellyksen, ohjelmassa on oletusasetuksena nelijakoinen tahtiosoitus ja sävellajina C-duuri tai a-molli. Yllätyin positiivisesti, kun näitä pystyi ylipäänsä muuttamaan. Lasten käytössä ei sävellajilla juuri ole merkitystä, mutta pidemmälle musiikkiharrastuksessa edenneet voivat hyödyntää tätäkin ominaisuutta. Aloitusnäkymässä oli nuottiviivasto, jossa tahtiviivat olivat paikallaan ja tahdit oli numeroitu. Ensimmäiseksi piti valita monsterivalikosta monsteri, jonka instrumenttia tai ääntä halusi käyttää.

Monsterin valinnan jälkeen päästiin itse asiaan ja valittua monsteria kuvaavat pallot sai sijoittaa nuottiviivastolle. Pallot kuvasivat nuotteja, mutta näissä nuoteissa oli jätetty varret pois. Sen sijaan nelijakoisessa tahtilajissa tahti oli jaettu kahdeksaan osaan. Jos pallon laittoi jokaiseen kahdeksaan osaan, soitti monsteri kahdeksasosia.

Samalle viivastolle kasattiin koko laulu ja kaikki monsterit lauluäänineen ja instrumentteineen. Jotta viivasto ei olisi mennyt aivan tukkoon, pystyi valitsemaan mitkä monsterit viivastolla näkyivät. Viivastonäkymän lisäksi koko teosta pystyi kuuntelemaan Monsterisaarella, jossa oli näkymä näistä laulavista monstereista esittämässä tätä teosta. Teoksen sai myös tallennettua videona.

 

Sovelluksen toimivuus

Meidän kodin kohderyhmä innostui tästä sovelluksesta jo pelkkien esittelyvideoiden perusteella, joten päätin tuhlata joidenkin eurojen verran rahaa tähän sovellukseen. Lapsista oli selvästi hauska laitella palloja viivastolle ja kuunnella heti itse tuotettu tulos. Toinen suuresti lapsiin vetoava asia oli erinäköiset ja hauskat monsterit jotka tuottivat ääntä mikä milläkin tavalla. Nähtäväksi jää onko sovelluksen suosio uutuuden viehätystä vai säilyykö mielenkiinto tätä peliä kohtaan vielä pitkäänkin. Ainakin toistaiseksi lapsille on pitänyt jakaa vuoroja, milloin kukakin saa sovellusta käyttää.

Itse näen sovelluksen hyvinkin toimivana myös opetuksen tukena. Tämän avulla on loistava tilaisuus ihan vahingossa oppia musiikin teoriaa ja nuotinkirjoitusta, säveltämistä ja sovittamista. Voin vahvasti suositella tätä sovellusta hauskan pitoon musiikin kanssa ja muun oppimisen tueksi.

 

Matiaksen laulu, joka syntyi hänen tutustuessa ohjelmaan.

 

 

Lisähuomioita:

Maksullinen sovellus, hintaa oli 5,50 €

Sävellyksen pituus on rajallinen, 64 tahtia

Monsterin yksittäinen stemma on mahdollista tallentaa ja käyttää näin myös muissa sävelmissä.

Viivastoille tehtävät pallot eivät näytä nuoteilta, mutta tämä ei välttämättä ole huono asia. Kehittämisideana kuitenkin voisi olla hyvä että pallot saisi muutettua myös oikean nuotinnäköisiksi, jolloin lapsi huomaisi tehneensä ihan oikeita nuotteja.

Ohjelma looppasi sävellettyä pätkää ja ei soittanut lopussa olevia tyhjiä tahteja.

Monsterien esityksessä pystyi laittamaan monstereita nukkumaan ja näin vaikuttamaan kuulokuvaan.

2 vastausta aiheeseen “Hauskaa säveltämistä ja sovittamista – My Singing Monsters, Composer”

Voisin kuvitella tätä peliä käytettäväksi uuden opetussuunnitelmat puitteissa luovaan musiikin tekemiseen ja musiikin perusteiden (tai millä nimellä se vastedes kulkeekaan) alkeiden oppimiseen.

Vaikuttaa mukavalta, vähän erilaiselta oppimispeliltä. Pienille (ja miksei isommillekin) olisi kuitenkin kiva että saisi jonkin palkinnon, tai palautteen tekemästään työstä. Siinäpä sovellukseen kehittämisideaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *