Kategoriat
Blogit Mobiili musiikin tuotantoteknologia Musiikkiteknologia

Musiikin luova tuottaminen: Launchpad ja GarageBand

Musiikin tekeminen, biisin tekeminen, onko se vain muusikoiden etuoikeus. Kysymys herättää monenlaisia ajatuksia. Vastauskin on tietysti monimutkainen, mutta toisaalta yksinkertainen. Hyvän biisin tekemiseen tarvitaan totta kai taitoa mutta ennen kaikkea näkemystä. Vaikka teoreettista taitoa olisi kuinka paljon, mutta ei näkemystä, hyvän biisin tekeminen on haastavampaa. Toisaalta monella olisi paljonkin näkemystä, mutta ei taitoa. Tähän olen törmännyt usein omien rumpuoppilaideni kanssa. Onneksi tänä päivänä teknologia tarjoaa meille monia mahdollisuuksia luovaan musiikin tuottamiseen.

Esittelyssä on pari erilaista musiikin teko appia, Novationin Launchpad sekä Applen Garageband. Molemmat ohjelmat ovat ilmaisia. Käytän esittelyssä iPadia, eli iOS käyttöjärjestelmää. Launchpad on saatavana myös Androidille, mutta hieman riisutumpana versiona. Valitettavasti Garagebandia, tai edes vastaavaa ohjelmaa ei ole saatavana Androidille.

 

Launchpadista…

 

… lähdetään liikkeelle. Perusperiaatteeltaan ohjelma toimii niin, että se soittaa erilaisia looppeja, sampleja tai efektejä joko yksin tai yhtä aikaa. Perusnäkymässä on 48 neliötä, jotka on jaettu instrumenttityypeittäin värien mukaan, esimerkiksi vihreät ovat rumpuja ja siniset bassoja. Erilaiset symbolit neliöissä ilmaisevat onko kyseessä looppi, sample vai efekti. Käyttäjä voi valita soivat loopit, samplet tai efektit koskettamalla neliötä.

 

Ohjelmassa on muutamia soundpackeja valmiina, sekä iTunes Storesta löytyy vielä muutama ilmainen lisää. Maksullisia soundpackeja löytyy hurja määrä 2,30€/kpl. Soundimaailma on aitoa konemusiikkia, hyviä ja laadukkaita looppeja sekä sampleja löytyy mielin määrin. Launchpadiin voi myös importata omia tiedostoja, mutta se vaatii ohjelman päivittämisen maksulliseen Launchpad Pro versioon.

 

Käyttäjä voi vapaasti valita neliötä soimaan vaakasuuntaisilta riveiltä ja koska loopit on taimattu projektin tempoon ja sävellajiin, käytännössä kaikki kuulostaa keskenään aina hyvältä. Eri tempoon pyörivistä loopeista tai vääristä sävelistä ei siis tarvitse olla huolissaan. Ohjelmassa on myös mahdollisuus äänittää realiaikaista soittoa tiedostoksi, esimerkiksi jaettavaksi kavereille tai myöhempää käyttöä varten.

 

Samplet ovat suurin osa hyvin rytmi ja riffi voittoisia, varsinaisia sävelkulkuja on vähän. Tästä syystä melodioiden tekeminen biisiin on käytännössä mahdotonta. Valmiita presettejä käytettäessä on muutenkin hankalaa saada mitään ns. järkevää aikaiseksi, ellei muista mitä mistäkin neliöstä tulee. Ellei tiedä mitä painaa ja milloin, varsinaisia biisin elementtejä voi olla vaikea saada kasaan. Erilaisten soundimaisemien luominen tosin onnistuu helposti. Mukana tulevat efektit ovat hyviä ja konemusiikille tyypillisiä, mm. shutteireta ja filttereitä.

 

 

 

Omien projektien luominen onnistuu myös. Koko sample- ja efektikirjasto on käytössä ja kaikkia näitä pystyy muokkaamaan lähes rajattomasti. Omassa projektissa etuna on se, että itse valitut ja järjestellyt samplet on helpompi saada soimaan musiikillisesti järkevämmässä järjestyksessä. Tempon ja sävellajin pystyy valitsemaan (myös valmiissa preseteissä) haluamakseen. Näin on helppo luoda esimerkiksi valmis tyylinmukainen komppitausta, jonka voi halutessaan tallentaa suoraan äänitiedostoksi tai, mikä hienointa, viedä vaikka GarageBandiin jatkotyöstöä varten. Siihen pääsemmekin seuraavassa.

 

Garageband…

 

… on jo itsessään vertaansa vailla, todella monipuolinen työkalu musiikin tekemiseen. Perusnäkymiä on kaksi; ”Raidat” muistuttaa perinteistä DAW-näkymää ja ”Live Loopsit” taas muistuttaa hyvin paljon Launchpadia. Soittimia löytyy perus bändisoittimista jousisoittimiin ja harvinaisempiin maailmansoittimiinkin. Valmiita audio- ja midisampleja on pilvin pimein. Omienkin audiotiedostojen tuonti onnistuu helposti iCloudin kautta.

Yksi Garagebandin hienoista ominaisuuksista on Drummer-toiminto. Valittavana on usea erityylinen rumpali soittamaan akustisella tai elektronisella setillä tai jopa perkussion soittajan. Sen lisäksi että jokainen rumpali tietysti kuulostaa erilaiselta, voi häntä vielä ohjeistaa soittamaan vaikka kevyemmin tai vähemmän. Myös muissa soittimissa on vastaavia ”smart” ominaisuuksia. Valittavana on neljä autoplay-asetusta, jolla esimerkiksi basson tai kitaran saa soittamaan riffiin sävellajin ja soinnun mukaisia ääniä. Eri tyyppiset kitarat ja bassot soittavat erilaisia, tyylillensä ominaisia riffejä.

 

Samat rajalliset smart-ominaisuudet ovat käytössä kaikille soittimille. Sen sijaan enemmän vaihtoehtoja saa aikaiseksi kunkin soittimen otelaudalta. Garagebandissa on mahdollista valita myös haluttu asteikko, esim. pentatoninen, blues molli tai kaakkoisaasialainen asteikko, jolloin soitettavana on vain kyseisiin asteikoihin kuuluvat sävelet. Periaatteessa ei siis tarvitse tietää, mitä säveliä kuuluu pentatoniseen asteikkoon. Käytännössä se helpottaa myös tilannetta, jos vaikka ei tiedä miten sävelet sijoittuvat kitarankaulalle.

 

[pdf-embedder url=”https://www.oomc.fi/wp-content/uploads/2018/12/Drummerit-compressed.pdf”]

 

Launchpadillä tehty komppitausta voidaan siis tuoda Garagebandiin joko tiedostona tai äänittää reaaliaikaisesti inter-app audion kautta. Kun sävellaji ja tempo on valittu molemmista samaksi, ei ongelmia pitäisi tulla. Voimme soittaa smart-toiminnolla komppia tai asteikoiden avulla melodian esim. hammondilla. Sitten voimme lisätä valmiita looppeja, drummerin tai soittaa rummut itse.  Näin meillä alkaisi olla biisi, tai ainakin demo-aihio valmiina.

 

Biisin tekeminen on siis mahdollista ilman tietoa musiikin teoriasta tai miten soittimista saadaan soitettua oikea ääni. Musiikin teorian, ilmiöiden ja muotorakenteiden tunteminen luonnollisesti auttaa ja ohjelmiin pitää paneutua jotta niistä saa kaiken mahdollisen irti. Pedagogisessa mielessä Garagebandia voi käyttää esimerkiksi asteikoiden opetteluun. Live loopsien ja Launchpadin avulla voi tehdä musiikkianalyysiä; millaisia soundeja ja looppeja on esimerkiksi hiphopissa käytössä tai millaisista elementeistä dubstep koostuu. Musiikin tuottamista voi viedä helposti seuraavalla asteelle lisälaitteiden avulla. Äänikortin avulla voi äänittää jopa useampaa raitaa samanaikaisesti. Erilaisten midi-soittimien kytkeminen lightning porttiin lisää mahdollisuuksia huimasti. Garagebandiin voi äänittää toisen appin kautta, esimerkiksi AU-laajennuksen tai inter-app Audion avulla. Täältä löydät listan tuetuista appeista: http://synthyfrog.com/

 

Lopuksi vielä video omasta workflowstani, jossa teen biisin edellä kuvatuilla menetelmillä.

 

 

 

 

 

2 vastausta aiheeseen “Musiikin luova tuottaminen: Launchpad ja GarageBand”

Blogipostauksesi oli kiinnostava esitys. Musiikkiteknologiseen maailmaan kuulunee ns. ”alan kieli” eli englanninkielestä johdetut lyhenteet ja ilmaisut, jotka kaikki eivät auenneet minulle ensi vilkaisulla. Tämä hieman häiritsi jouhevuutta ja asian ymmärtämistä, mutta pienellä vaivannäöllä asiat tulivat selväksi. Tekstisi on sisällöllisesti vakuuttavaa ja esittelemäsi musiikkiteknologian osa-alue on sinulle tuttua ja helppoa, mikä paljastuu viimeistään postauksen päättävässä videossa. Onnittelut!

Samoja mietteitä, mitä Sailan kommenteissa noista lyhenteistä ja ilmaisuista. Blogitekstiä oli mielenkiintoista lukea ja läpi koko tekstin tuntui siltä, että olet perehtynyt asiaan erittäin hyvin. Tekstin sisältö oli asiantuntevaa ja vakuuttavaa. Lopun video oli myös hyvä ja kokoava lopetus blogille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *