Kategoriat
Blogit Mobiiliteknologia musiikin opettamisessa, oppimisessa ja arvioinnissa Musiikkiteknologia

Musiikin transkriptio mobiililaitteilla

Erilaiset mobiilisovellukset ovat verrattain lyhyessä ajassa nousseet näkyvään rooliin musiikkipedagogien arjessa. Vaikka uusimmat aplikaatiot eivät olisi vielä löytäneet paikkaansa opettajan omassa työkalupakissa, on niistä autuaan tietämättömänä pysyminen vaikeaa diginatiivin sukupolven parissa työskennellessä. Onneksi tieto ei aina lisää tuskaa.

Anytune Pro+ eq-näkymä.

Tässä artikkelissa paneudun siihen, miten musiikin transkriptoinnissa voi omasta mielestäni mielekkäästi hyödyntää mobiiliteknologiaa nimenomaan musiikkipedagogina. Tarkoitukseni ei ole laittaa sovelluksia paremmuusjärjestykseen, vaan tarjota jonkinlainen näkemys siitä millaisia vaihtoehtoja on tarjolla.

Kokeilin tätä artikkelia varten pintapuolisesti melkoista määrää iPadille saatavia sovelluksia, ilmaisista useamman kympin maksaviin. Resurssisyistä muut käyttöjärjestelmät kuin iOS eivät ole artikkelissa edustettuina, toki jotkin sovelluksista ovat saatavilla myös  Android- ja Windows-laitteille. Pääroolissa ovat kolme audion hidastamiseen ja manipulointiin tarkoitettua ohjelmaa; Anytune Pro+, Capo Touch ja Amazing Slow Downer. Näistä Capo Touch on suunnattu eritoten kitaristeille, mihin viiteryhmään itsekin kuulun. Siksi kirjoituksessani on muutenkin kitaravetoinen tarkastelukulma.

 Multitaskingin sietämätön keveys

Transkriptio koostuu selkeästi kahdesta osa-alueesta, jotka ovat musiikin hahmottaminen kuuntelemalla sekä kuullun saattaminen luettavan muotoon. Vaikka nämä kaksi tehtävää sulautuvat ammattilaisen työskentelyssä kiinteäksi kokonaisuudeksi, on selvää että kyseessä on erilliset ja tahoillaan vaativat prosessinsa. Erityisen selväksi tämä tulee, kun yrittää tehdä kaiken tabletilla.

Kaikki transkriptiosovelluksina markkinoidut aplikaatiot näyttäisivät keskittyvän audion hidastamiseen sekä muokkaamiseen helpommin tulkittavaksi mm. taajuuskorjainten ja erilaisten suotimien avulla. Notaatio-ohjelmat ovat sitten erikseen.

Mutta kun nyt kuitenkin puhutaan transkriptiosta, eikö olisi kohtuullista jos sekä kuuntelun että nuotintamisen voisi hoitaa samalla softalla? Tai edes samalla laitteella?

Jos käytössäsi on vaikkapa uuden sukupolven iPad (ei Pro), tämä kannattaa mielestäni toistaiseksi unohtaa. Tosin tilanne tulee todennäköisesti muuttumaan hyvinkin läheisessä tulevaisuudessa.

Transkriptio opetuksessa

Transkriptiolla on soitonopetuksessa monenlaisia funktioita. Usein kyseessä on oppilaan haltuunsa saaman nuotin/tabulatuurin sisältämien virheiden korjaaminen, tai auttaminen korvakuulolta opetellun kappaleen kanssa. Useinkaan tavoitteena ei ole julkaisukelpoisen nuottikuvan tuottaminen, mikäli juuri tätä ei olla opiskelemassa. Tämä vaikuttaa dramaattisesti siihen, mitä mahdollisesti käytettävältä notaatio-ohjelmalta on

Esimerkiksi Staff Sketch Padilla voi kirjoittaa nuotteja tai tabulatuureja vapaalla kädellä valmiille viivastolle.

mielekästä vaatia. Jos tavoitteena on vaikkapa kirjoittaa ylös pätkä kuolemattomasta kitarariffistä, ei ole pakko päästä käyttämään painotalotasoista nuotinnosohjelmaa.

Capo Touch

Tämän artikkelin päätähdistä Capo Touch pääsee käsittelyyn ensimmäisenä, koska sen macOS-maailman isoveli Capo 3 on lähimpänä visiotani ohjelmasta, jolla voi sekä hidastaa audiota että kirjoittaa kappaleen muistiin. Standardinotaatiota Capo ei tue, mutta tabulatuurit ja sointumerkit ovat käytössä. Näistä jälkimmäiset ohjelma vieläpä ”kuuntelee” itse. Sointumerkkejä pääsee myös itse muokkaamaan vapaasti.

Ehkä huikein ominaisuus Capo 3:ssa on ohjelman automaattisesti tuottama spektrogrammi, graafinen esitys audion sisältämistä eri sävelkorkeuksista, jonka päälle on mahdollista piirtää pianorullatekniikalla. Ohjelma muuntaa pianorullamerkinnät automaattisesti tabulatuuriksi. Pianorullalla

Capo 3 tuottaa audiosta spektrogrammin, jonka päälle voi piirtää pianorullatekniikalla sävelkulkuja ja sointuja

tarkoitetaan graafista merkintätapaa, virtuaalista äänirullaa, jossa vaakasuoran viivan pituus kertoo sävelen keston ja sijainti pystyakselilla sävelkorkeuden.

 

Capolla ei ole kuitenkaan mahdollista tulostaa tabulatuureja tai sointulappuja, ja kuinka ollakaan, ohjelman mobiililaiteversiosta Capo Touchista puuttuu koko tabulatuuriominaisuus. Päätin kysäistä suoraan ohjelmistovalmistalta, miksi näin on.

SuperMegaUltraGroovyn asiakaspalvelusta vastattiin kysymyksiini nopeasti ja perusteellisesti. Tabulatuuriominaisuuden puuttuminen mobiiliversiosta johtuu ennen kaikkea käyttöliittymäproblematiikasta, mikä ei ole suoranainen yllätys. Nykyään prosessointiteho ei enää ole kynnyskysymys, vaikka se oli sitä vielä joitakin vuosia sitten. Käyttöliittymän kanssa tehdään parhaillaan töitä, ja todennäköisesti lähitulevaisuudessa myös Capo Touch sisältää pianorullaeditorin.

Kysymykseeni nuottien tulostusmahdollisuudesta vastattiin, että muistiinpanojen muokkaaminen järkevästi tulostuvaan muotoon on niin iso ja monia valintoja sisältävä prosessi, että sen sisällyttäminen transkriptio-ohjelmaan ei ole ollut luontevaa. Tämäkin kuulostaa uskottavalta, tunnetuimpien nuotinnosohjelmien (kuten Sibelius ja Finale) täysversiot eivät ole todellakaan ohjelmistojen kevyimmästä päästä.

Vaikka Capo Touchilla ei pääse kirjoittamaan tabulatuuria, se on silti varsin käyttökelpoinen transkriptiotyökalu. Aplikaatio sisältää automaattisen sointujen tunnistuksen, mahdollisuuden hidastaa ja silmukoida audiota, transponoida, sekä työkaluja eri soitinosuuksien eristämiseen. Toistaiseksi kuitenkin nuottien ja tabulatuurien kirjoitus pitää toteuttaa muilla keinoin.

Capo Touchiin voi tuoda kappaleita suoraan iTunes-kirjastosta, tai sillä voi kuunnella omalle laitteelle tai pilveen tallennettuja MP3-, MP4-, WAV- ja AIFF-tiedostoja. Capo Touch on saatavilla vain iOS-laitteille.

Capo Touchilla saa helposti nostettua esiin haluttuja osuuksia mm. taajuusaluetta ja panoraamaa muuntelemalla.

 

Anytune Pro+

Anytune Pro+ muistuttaa ominaisuuksiltaan Capo Touchia, mutta automaattisen sointujen tunnistamisen sijaan Anytune tarjoaa luultavimmin markkinoiden monipuolisimmat äänenmuokkausmahdollisuudet transkription helpottamiseksi.

ReFrame on Anytunen intuitiivinen ja tehokas isolaatiotyökalu.

Anytunesta löytyy mm. loop trainer -moodi, joka toistaa käyttäjän rajaamaa silmukkaa kerta kerralta sitä nopeuttaen. ReFrame-toiminto taas on intuitiivinen ja tehokas isolaatiotyökalu.

Myös Anytune Pro+ on toistaiseksi saatavilla vain iOS-laitteille.

Anytune Pro+ on todella monipuolinen ja laadukas sovellus, jonka haittapuoliin kuuluvaksi voi lukea lähinnä käyttöliittymän sekavuuden. Perusnäkymässä on tarjolla niin monta erilaista painiketta, että ilman käyttöohjeita alkuun pääseminen voi olla melko takkuista. Intuitiivisuuden lisäämiseksi voisi olla paikallaan jonkinlainen ”palikkamoodi”, joka poistaisi käytöstä ja etenkin näkyvistä osan edistyneemmistä ominaisuuksista.

Amazing Slow Downer

Amazing Slow Downer on kahta edellä esiteltyä aplikaatiota huomattavasti riisutumpi ja karumman näköinen, mutta ASD:llä on hallussaan salainen ase, jolle ei toistaiseksi löydy haastajaa.

ASD:llä on mahdollista käsitellä audiostriimiä suoraan Spotifysta.

Amazing Slow Downer on pelkistetty, mutta Spotify-integraation ansiosta verraton apuväline.

Tätä ominaisuutta ei tiettävästi mikään muu mobiilisovellus tarjoa. Kysyin asiasta Amazing Slow Downerin kehittäjältä RoniMusicilta, ja he osasivat nimetä yhden toisen Spotifyn kanssa toimivan sovelluksen, Santa Cruz Integrationin MusicTrainerin. MusicTrainerissa kuitenkin kappale täytyy ensin ladata kokonaan laitteen muistiin, eli todellisuudessa musiikin saatavuus ei ole ollenkaan samaa luokkaa kuin ASD:llä. Lisäksi käyttöliittymä ja äänenlaatu häviävät ASD:lle.

Amazing Slow Downerin Mac- ja Windows-versioissa EI hieman yllättäen ole Spotify-integraatiota. Tämä johtuu siitä, että integraatiota ei Spotifyn puolelta ole tehty mahdolliseksi. Mikäli mahdollisuus myöhemmin avautuu, striimausoptio tullaan nopeasti koodaamaan myös Mac- ja Windows-versioihin, RoniMusic lupaa.

Yhteenveto

Kuten edellä jo annoin ymmärtää, tällä hetkellä ei varsinaisesti ole tarjolla mobiilisovelluksia, joilla olisi mahdollista hoitaa sekä nuotintaminen että audion hidastaminen. Ylipäätään mobiililaitteella nuotintaminen on toistaiseksi turhan tahmeaa verrattuna isompien Mac-/Windows-koneiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Microsoft Surfacelle kehitetyn StaffPadin kaltaisten innovaatioiden myötä tilanne tosin muuttunee dramaattisesti jo lähivuosina. Edistyneet käsinkirjoitettuja nuotteja tunnistavat ja digitaalisesti editoitavaan muotoon muuntavat sovellukset madaltanevat myös kynnystä opetella käyttämään nuotinnusohjelmaa. Toistaiseksi painokelpoista nuottikuvaa tuottavan ohjelman monipuolinen ja sujuva käyttö vaatii aika paljon harjoittelua, kun taas vaikkapa Amazing Slow Downerin kaltaisen aplikaation ottaa haltuun alle minuutissa. Tästä syystä täysiveriset nuotinnusohjelmat eivät ole välttämättä houkuttelevin vaihtoehto tilanteessa, jossa tehdään pienimuotoisia nuotinnoksia  opetuskäyttöön tai nuotinnetaan esim. pieni osa jostain teoksesta soittotunnin aikana.

Mikäli tavoitteena on julkaisukelpoisen nuotin tai tabulatuurin työstäminen, ei mielestäni kannata yrittää suoriutua tehtävästä pelkkien mobiililaitteiden avulla kuin äärimmäisen pakon edessä. Jos taas tavoitteena on edellä kuvailemani ”kevyempi” transkriptio työ esim. opetustarkoituksessa, melko toimiva kombinaatio on vaikkapa iPad johon on asennettu Amazing Slow Downer (ja Spotify) sekä kynä ja kasa nuottipaperia.

Mikäli vierastaa perinteista kynä ja paperi -yhdistelmää, nuottien ja tabulatuurien kirjoittamiseen kannattaa vakavasti harkita myös kevyen piirto-ohjelman hyödyntämistä. Tällöin ei tietenkään saada yhtä helposti editoitavaa nuottikuvaa aikaiseksi, eikä etenkään voida tarkistaa oikeinkirjoitusta laittamalla tietokone soittamaan nuotit MIDI-instrumentein. Toisaalta ei myöskään tarvitse opetella uudestaan kirjoittamaan nuotteja. Esim. Staff Sketch Pad on tähän tarkoitukseen sopiva, äärimmäisen pelkistetty ohjelma joka antaa valita minkälaisia viivastoja kuvan taustalle tulee. Nuotit tai tabulatuurit lisätään sitten vapaalla kädellä piirtäen. Aikaansaannoksensa voi tallentaa pdf-muodossa vaikka tulostusta varten.

Joissakin tabulatuurien kirjoittamiseen tarkoitetuissa aplikaatioissa on kyllä sinänsä hyvä perusajatus. Esim. Guitar Notepad käyttää internetistä tuttua ASCII-pohjaista tabulatuurimuotoa, ja tabulatuurien syöttäminen tapahtuu virtuaalisen otelaudan avulla. Sinänsä innovatiivinen lähestymistapa, mutta valitettavan kömpelö käyttää.

Guitar Notepadin otelautamalli on hyvä idea mutta editointi on työlästä.

Se mikä tekee erilaisten MIDI-ääntä hyödyntävien nuotinnos- tai tabulatuuriohjelmien käytön tabletilla esim. ASD:n kanssa käytännössä mahdottomaksi, on se että vaikka esimerkiksi Guitar Notepad on mahdollista käynnistää niin että ASD soi taustalla, pysähtyy ASD heti kun teet ensimmäisen merkin. Guitar Notepad kun soittaa kirjoittamasi sävelen ja kaappaa samalla tabletin äänipiirin kokonaan itselleen. Sama ilmiö tapahtuu esim. Notate Men kanssa. Mutta kuten niin moni muukin tekninen ongelma, tämäkin voi ratketa aivan lähivuosina uudempien tablettien ja käyttöjärjestelmien myötä.

3 vastausta aiheeseen “Musiikin transkriptio mobiililaitteilla”

Blogiteksti oli mielenkiintoisesti ja asiantuntevasti kirjoitettua. Tekstiin upotetut linkit videoihin tukivat hyvin tekstiäsi. Esittelet hyvin nämä kolme erilaista ohjelmaa ja olit jopa selvittänyt mieleesi nousseita kysymyksiä SuperMegaUltraGroovyn asiakaspalvelusta, etkä vain pohtinut niitä mielessäsi. Hienoa työtä! Kiitos! 🙂

Asiantuntevaa ja letkeästi kirjoitettua tekstiä mielenkiintoisesta aiheesta. iPadin moniajon (näytön jako kahtia) avulla pystyy vähän kätevämmin käyttämään kahta appia yhtäaikaa, esim. ASD:tä ja kirjoittamaan nuottia toiseen appiin.

Kiitos Kai mielenkiintoisesta postauksestasi. Amazing slow downer on ollut itsellänikin käytössä, toimii oikein hyvin opetuksen työkaluna, esim. nopeiden korukuvioiden opettelussa. Myös tällainen app tuli vastaan: Beat Time -app. Foorumeilla puhutaan, että tämä olisi modernimpi versio Amazing slow downerista, ajattelin tutustua tähänkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *