Kategoriat
Blogit Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen Musiikkiteknologia

Ääni- ja videotallenteiden hyödyntäminen instrumenttiopetuksessa

Teknologia on tullut mukaan myös musiikkioppilaitosten instrumenttiopetukseen. Tässä blogipostauksessa käsiteltävä teknologia sisältää mobiililaitteita (keskitytään Android- ja iOS-järjestelmiin) sekä musiikin tallentamiseen soveltuvia sovelluksia Android- ja iOS -laitteille. Näiden lisäksi käsitellään tallenteiden jakamiseen soveltuvia toimia ja järjestelmiä.

Yksi teknologinen ulottuvuus, joka on koettu hyödylliseksi instrumenttiopetuksessa on ääni- ja videotiedostojen jakaminen. Opettaja voi laatia esim. uudesta opeteltavasta kappaleesta oppilaalle tallenteen, jonka avulla oppilas voi kotona harjoitella kappaletta nauhoitteen kanssa. Pikainen kysely oppilaiden keskuudessa osoitti, että suurimmalla osalla on käytössään Android- tai iOS-käyttöjärjestelmän omaava mobiililaite.

 

Ääni- ja videotallenteen luominen

Ääni- ja videotallenteen luomiseen on olemassa erilaisia vaihtoehtoja. Jos oppilaalla on oma mobiililaite, harjoiteltava kappale on mahdollista nauhoittaa  suoraan oppilaan omalle laitteelle. Tällöin ei tule ongelmaa materiaalin jakamisesta, vaan se on saman tien oppilaan käytettävissä.

Äänen ja kuvan tallennukseen tarvitaan mobiililaitteelle jokin sovellus. Videotallennuksen voi toteuttaa sekä Android- että iOS-laitteilla suoraan esim. kameran videotoiminnolla, joka on valmiiksi asennettuna kaikille mobiililaitteille. Mikäli pelkkä äänitallenne riittää, tämän tekemiseen on olemassa erilaisia ääninauhureita molemmille käyttöjärestelmille. Ääninauhureihin ei kuulu videotoimintoa, jolloin tallenne vie vähemmän tilaa mobiililaitteelta kuin kuvallinen videotallenne.

Play-kaupasta löytyy Android-laitteille erilaisia ohjelmia äänen tallennukseen. Yksi vaihtoehto on Smart Voice Recorder -niminen ohjelma. Tässä alla Smart Voice Recorderin latausohje:

 

Vastaava sovellus iOS-käyttöjärjesetelmälle voisi olla esim. seuraava:

Sovellus löytyy Apple-storesta (kaupasta), ja lataaminen iOS-mobiililaitteelle tapahtuu pitkälti samalla tavalla kuin edellä esitetyssä videossa Android-laitteelle.

Edellä esiteltyjen sovellusten avulla voi siis nauhoittaa ääntä esim. oppilaan omalle laitteelle edellyttäen, että sovellus on ladattuna oppilaan mobiililaitteelle. Tällöin materiaali on oppilaan käytettävissä heti. Näissä tilanteissa esiintyy usein haasteita johtuen oppilaan oman laitteen tallennustilan rajallisuudesta tai akkuvirran vähäisyydestä.  Mikäli näistä haasteista selvitään, homma toimii.

 

Tallenteen jakaminen pilvipalvelun kautta

Toinen mahdollisuus on tallentaa kappale opettajan laitteelle ja jakaa tallenne oppilaalle. Näppärimmin tallenteen jakaminen tapahtuu netin kautta, johon on olemassa useita vaihtoehtoja; paras tähän tarkoitukseen lienee jokin pilvipalvelu.

 

Pilvi, Pilvipalvelut, Tietovaraston

 

Pilvipalveluista on tarjolla muutamia vaihotehtoja: Googlen ylläpitämä GoogleDrive, Microsoftin ylläpitämä OneDrive sekä iOS-järjestelmän iCloud.

Pilvipalvelut ovat tiedostojen säilytys- ja jakopalveluja (Microsoft, 2018). Ne ovat huoleton tapa työstää, säilöä ja jakaa materiaalia: vaikka tiedoston sisältämä laite katoaisi tai särkyisi, tiedosto säilyy turvallisesti pilvipalvelussa.  Järjestelmät myös tallentavat kaikki dokumenttiin tehdyt muutokset reaaliaikaisesti. Pilvipalveluun tallennettuja tiedostoja voi tarkastella ja muokata ensisijaisesti vain se henkilö, joka on ne sinne tallentanut. Tallentaja voi kuitenkin antaa tiedostojen tarkastelu- ja/tai muokkausoikeuden (tässä tapauksessa kuunteluoikeuden) haluamilleen henkilöille. Tämä tapahtuu siten, että tiedoston luonut henkilö lähettää tiedoston linkin valitsemilleen henkilöille sähköpostin, tekstiviestin, iMessagen tai Facebookin kautta. (Microsoft, 2018.)

Googlen ja Microsoftin pilvipalveluihin sisältyy 15 gigatavua, iOSin iCloudiin 5 gigatavua ilmaista tallennustilaa, jonka lisäksi tilaa voi ostaa lisää. Palveluja voi käyttää tietokoneelta, selaimelta tai mobiilililaitteelta. (Microsoft, 2018 ja Wikipedia, 2018.) Wikipedian (2018) mukaan GoogleDriven parhaiten tuettuja selainversioita ovat Chrome, Firefox, Safari ja Internet Explorer. GoogleDrive -palveluun kirjudutaan Google-tilin ja OneDrive -palveluun Microsoft-tilin kautta.

iCloud on rakennettu jokaiseen Apple-laitteeseen (Apple, 2018).

Monissa Suomen musiikkioppilaitoksissa on tällä hetkellä käytössä oppilashallinto-ohjelma Eepos. Työn alla on GoogleDrive-pohjainen alusta Eepokseen, johon voi tallentaa oppilaiden käyttöön mm. harjoittelumateriaalia. Ajatuksena on myös luoda tähän ympäristöön jokaiselle oppilaalle oma kansio, johon tallennetaan oppilaan omia musiikkillisia tuotoksia tämän edetessä opinnoissaan.

Mikäli sinua kiinnostavat pilvipalveluiden lisäksi muut tallenteiden jakamismahdollisuudet netissä, seuraavassa linkistä löydät Itä-Suomen yliopiston vuonna 2015 päivittämän listan näistä vaihtoehdoista:

[pdf-embedder url=”https://www.oomc.fi/wp-content/uploads/2018/12/Video-ja-äänitiedostojen-jakopalveluja-uef.fi_.pdf” title=”Video- ja äänitiedostojen jakopalveluja uef.fi”]

 

Näyttää siltä, että pilvipalvelut ovat tällä hetkellä paras ja ketterin tapa jakaa ääni- ja videotallenteita: näissä palveluissa on tarpeeksi tilaa, ja ne ovat kaikkien saatavilla suhteellisen helposti – kevyimmillään vain mobiililaitteen päässä. Toiminnan sujuvuuden lisäämiseksi voisin unelmoida, että näihin palveluihin tulisi kiinteäksi myös tallennusmahdollisuudet, jolloin ei tarvitsisi erillisiä sovelluksia tai ohjelmia tallennusta varten, vaan tallennuksen voisi tehdä suoraan johonkin pilvipalvelun kansioon.

 

 

Lähteet

Apple 2018. iCloud. Viitattu 26.12.2018. https://www.apple.com/icloud/

Microsoft 2018. Microsoft One Drive. Viitattu 18.12.2018. https://onedrive.live.com/about/fi-fi/

Pitkänen, S. H. & Rytkönen-Suontausta, T. 2015. Miten voin jakaa ääntä ja videota verkossa? E-oppimisen tukipalvelut,  Itä-Suomen yliopisto. Viitattu 26.12.2018. https://wiki.uef.fi/pages/viewpage.action?pageId=15467584

Wikipedia 2018. Google Drive. Viitattu 18.12.2018. https://fi.wikipedia.org/wiki/Google_Drive

 

 

 

6 vastausta aiheeseen “Ääni- ja videotallenteiden hyödyntäminen instrumenttiopetuksessa”

Muita tiedostojen jakopalveluja ovat mm. Dropbox ja WeTransfer. Jälkimmäisen yksi ominaisuus on, että vastaanottajan on käytävä lataamassa jaettu tiedosto omalle laitteelle viikon kuluessa, jonka jälkeen WeTransfer -järjestelmä poistaa tiedoston. We Transfer -palvelun etu pilvipalveluun nähden on, että tiedosto ei vie tilaa omasta pilvipalvelusta.

Se ei myöskään vaadi minkäänlaista rekisteröitymistä, kuten useimmat pilvipalvelut! ??

Kiitos, Saila, blogipostauksesta! Vaikka olen kyllä ollut tietoinen, että tällaisia äänitysmahdollisuuksia on nykyään lähes jokaisen puhelimessa, silti en ole osannut niitä ottaa käyttöön. Tämän esittelyn jälkeen huomasin, että kyseessä ei ole todellakaan mikään monimutkainen juttu ja otin äänityksen heti käyttöön oppilaan kanssa tunnilla. Jopa iäkkäämpi oppilas innostui nauhoittamisesta, jonka avulla hän voi harjoitella laululäksyjään kotona, kun kyseistä kappaletta ei löytynyt YouTubesta. 🙂

Kiitos Saila postauksesta. Hyödynnän äänittämistä paljon omassa opetuksessani yhtenä työkaluna. Äänittäminen toimii oppilaalle yhtenä erittäin tärkeänä itsearvioinnin välineenä. On mahtavaa että äänitys mahdollisuus mobiililaitteilla on helppoa ja kaikille mahdollista. Käytän itse tallenteiden jakamisessa Wetransferia, juuri sen takia, että vastaanottajalla ei tarvitse olla luotuna tilejä kuten esim. dropboxissa tarvitsee olla. 🙂

Kiitos, Saila! Mielenkiintoinen blogipostaus sinulla! Myönnän, että voisin käyttää äänittämistä omassa opetuksessani vieläkin enemmän, sillä tällä hetkellä kannustan lähinnä oppilaitani äänittämään. Tämä voisi olla hyvä väline etenkin nuorempien oppilaiden kanssa, että opettaja hoitaisi enempi äänityspuolta. Pitääpä siis ottaa ihan asiaksi testailla joku kerta. Uskon, että on simppeliä, hyödyllistä ja toimivaa!

Kiitos, Kirsi! Todella hyvin kirjoitettu ja johdonmukainen esittely aiheesta. Tekstisi on kielellisesti laadukasta ja helposti ymmärrettävää myös vähemmän mobiiliteknologiaan tutustuneille. Tämä kirjoituksesi linkkeineen on jo pätevä aloitusopas tallenteiden käyttöön opetuksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *