Kategoriat
Blogit Musiikkiteknologia Soiton- ja laulunopiskelun teknologia

Loopit laulunopetuksen tukena

Musiikkiteknologian kehittyminen on tuonut mobiililaitteisiin lukemattomia erilaisia sovelluksia joita voi hyödyntää myös musiikinopetuksessa. 

Laulajan työssä yksi tärkeistä taidoista on harmonioiden laulaminen. Mitä parempi harmonioiden laulaja olet, sitä monipuolisempia töitä voit laulun saralla päästä tekemään, mm. studiosessio laulajana, taustalaulajana bändeissä, lauluyhtyeissä jne. Näin opettajan näkökulmasta katsottuna mobiilisovellukset tuovat leikkisyyttä ja uudenlaisia, monipuolisia mahdollisuuksia harmonioiden opiskeluun.

Tässä blogipostauksessa tarkastelen mobiilisovellusta nimeltä Loopy HD. Perehdyin itse sovellukseen toimintaan ja käyttöön ja testasin kuinka se toimii opetustilanteissa harmonioiden opettamisessa. Testasin sovellusta parin oppilaan kanssa. Loopy HD toimi oikein hyvin, tämä oli hauska ja uudenlainen tapa testata harmonioiden opettamista.

 

Markkinoilla on useita Loopperi mobiilisovelluksia mm. VoiceJam,  Jam Looper, Everyday looper, LoopTree jne. Mutta tutustuessani näihin muhin, Loopy HD vaikutti minusta simppelimmältä käyttää. Tykästyin tämän sovelluksen ulkoasuun, ensivaikutelma oli selkeä ja kun manuaaliin ja tutoriaaleihin perehtyi, logiikka vaikutti melko yksinkertaiselta.

Loopy ja Loopy HD:n kehittäjä on Michael Tyson, sama mies on kehittänyt muitakin musiikki mobiili sovelluksia. Sovelluksen kehittäjällä on oma foorumi, missä tämän sovelluksen käyttäjät jakavat käyttökokemuksia ja kyselevät ja ratkovat ongelmatilanteita joihin he ovat sovelluksen kanssa joutuneet.  Sovelluksen kehittäjä päivittää ja kehittää myös Loopy sovellusta koko ajan paremmaksi tuoden siihen uusia ominaisuuksia.

Sovellus on simppelin näköinen ja sen käyttö on helppoa, silti tästä sovelluksesta löytyy paljon toimintoja, mitkä ei ole piilotettu kovin monimutkaisten polkujen taakse.  Sovellus ei vie puhelimesta tai ipadista paljoa tilaa ja se toimii moitteettomasti kummassakin laitteessa. Sovellus toimii niin laulajille kuin soittajillekin. 

Loopy HD sovelluksen toiminnot:

Äänittäminen tapahtuu kuudella, yhdeksällä tai kahdellatoista omalla ”looppi napilla”. Jokaisessa napissa on erilaisia kontrollitoimintoja. mm. volume, panorointi, äänityksen poisto, uudelleen äänitys, Built-in looppien tuonti, jakaminen jne.
Kontrollitoiminnot tulevat näkyviin ”looppi nappiin”. Esimerkiksi pyyhkäisemällä nappia ilmaantuu kolme toimintoa: Re-record ( uudelleen äänitys),  clear (äänityksen poisto),  Cancel (peruutus). 
Painamalla ”looppi nappia” kahden sekunnin ajan ilmaantuu neljä toimintoa: share (jaa oma looppisi eteenpäin mm. sosiaaliseen mediaan, sähköpostiin muihin sovelluksiin jne.)  import (tuo built-in looppeja tai omia looppi äänityksiä) Pan (panorointi oikealle/vasemmalle) sekä volume.
Koko session saa helposti poistettua heilauttamalla puhelinta, silloin näyttöön tulee teksti ”Reset session” tai ”Cancel”.

Aluksi valitaan metronomista tempo. Halutun tempon voi joko naputtaa sovellukseen tai sitä voi säädellä myös nuolilla, sen voi jättää tikittämään tai laittaa vilkkuvaksi valoksi näytölle. Voit valita tahtilajin ja tahtimäärän, riippuen siitä kuinka pitkän loopin haluat tehdä. Kun yksi looppi on äänitetty sitä voi kuunnella ja äänittää sen jälkeen seuraavaan loopin.  Äänitettyjä ”looppi nappeja” voi myös yhdistää toisiin, tällä tavalla saa tilaa uusille äänityksille samaan sessioon.
Koko session saa resetoitua nopeasti vain heilauttamalla puhelinta.

Parhaiten äänittäminen onnistui kuulokkeiden kanssa, silloin esim. metronomin tikitys ei tuplaannu äänitettäessä looppeja, eikä muihin ”looppeihin” tuplaannu muiden looppien äänityksiä (Bluetooth kuulokkeet eivät sovellu, koska latenssi kasvaa liian suureksi).

Äänittäminen oli tosi hauskaa ja innostavaa, tämän kanssa pelatessa luovuus pääsee valloilleen ja aika kuluu siivillä.

Testasin kuinka äänitykset sai vietyä Pro toolsiin ja sehän toimi hyvin, looppien siirto suoraan Airdropilla omalle mac koneelle ja siitä ProToolsiin. Sen jälkeen vastaavanlaisilla ohjelmistoilla äänityksille voi tehdä millaista tahansa jälkikäsittelyä. Sovellusta voi myös ohjailla midiohjaimella ja pedaalilla,  siihen voi viedä ja siitä voi tuoda ääntä helposti esim. iTunesista ja omalta koneelta erilaisina file formaatteina mm. AIFF, WAV, MP3, M4A, CAF.  Sovellus on myös yhteensopiva monien muiden mobiili musiikkisovellusten kanssa.  Omia esityksiä voi jakaa suoraan myös sosiaalisessa mediassa mm. facebookiin, twitteriin jne. 

Billy Joel vieraili Jimmy Fallon amerikkalaisessa Tonight Showssa ja he esittelivät kuinka Loopy toimii. 

Pohdintaa:
On mahtavaa, kun teknologia on kehittynyt niin valtavasti ja tällaisia sovelluksia on kehitetty ja tuotu markkinoille kaikkien kuluttajien saataville.  Musiikki mobiilisovellustarjonta on niin runsas, että vaikeutena koenkin löytää sovellusviidakosta juuri sen itselle parhaan ja toimivimman sovelluksen. Lähes jokaiselta löytyy tänä päivänä älypuhelin tai tabletti johon sovelluksia voi ladata ja tämän vuoksi sovellusten käyttö yhtenä uutena opetuksen tukena ja työkaluna on kaikille mahdollinen.

Lähteet:

https://loopyapp.com

http://musicappblog.com/loopy-hd-update-5/

7 vastausta aiheeseen “Loopit laulunopetuksen tukena”

Vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta ja monipuoliselta sovellukselta. Onkohan tätä sovellusta saatavilla Android-laitteelle?

Hei Saila,
Tutkin asiaa ja vaikuttaa ikävä kyllä siltä, että tämä sovellus on pelkästään iOS käyttöjärjestelmiin soveltuva..

Hei, Kiitos Sini Loopy HD:n esittelystä. Todella mielenkiintoinen ja monipuolinen sovellus, jonka käyttö musiikin opetuksessa on varmasti hauskaaa ja hyödyllistä. Innostuin loopyn mahdollisuuksista instrumenttiopetuksessa. Improvisoinnin harjoittelussa ja yhteissoiton treenaamisessa sovellus on varmasti erittäin tehokas. Yhteissoittoa voi harjoitella loopyn avulla ilman painetta epäonnistumisesta toisten edessä, saa itse harjoitella intonaatiota ja ajoituksia oman tason mukaan. Jee!

Loopy HD:n esittely oli mielenkiintoinen ja ajatuksia avartava. Itselleni tällainen on vielä uutta ja outoa ja olisikin kiva kuulla kokemuksia, miten hyödynsitte Loopya opetustilanteessa. Tekstistäsi voi päätellä, että oppilaat, joiden kanssa sitä testasit, tykkäsivät tästä. 🙂 Tämän tekstin perusteella haluan kyllä miettiä, miten voisin hyödyntää sitä myös omassa opetuksessani.

Sini, kiitos mielenkiintoisesta blogikirjoituksesta! Olen päässyt jo hieman tutustumaan Loopy HD -sovellukseen, kun teimme yhdessä ryhmätyön tiimoilta hommia tämän sovelluksen parissa. Innostuin sovelluksesta jo silloin ja tulen varmasti käyttämään sitä jatkossakin. Tämän sovelluksen avulla on helppo harjoittaa myös oppilaiden stemmalaulutaitoja!

Kiitos, Sini, hyvästä esittelystä! Täytyypä itsekin tutustua Loopy HD:n mahdollisuuksiin. Sovellus vaikuttaa todella monipuoliselta ja käyttökelpoiselta. Koska samankaltaisia appeja, kuten itsekin tuot esiin, on tarjolla runsaasti, on selkeä ja helposti omaksuttava käyttöliittymä hyvä keino erottua edukseen. Myös mutkaton luuppiin vienti ja tuonti on tärkeä ominaisuus.

Kiitos innostavasta sovellusesittelystä! Tämän luettuani sain tosi paljon ideoita sovelluksen hyödyntämiseen omien oppilaiden kanssa. Jonkunlainen loopperin testaaminen myös itsekseni on ollut houkuttava ajatus jo pidempään, ja tämä sovellus olisi kyllä varmasti täydellinen tähän tarkoitukseen. Iso plussa sovellukselle – se vaikutti todella intuitiiviselta esittelysi perusteella!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *