Kategoriat
Blogit Pelillisyys

Lost in Harmony -rytmipeli

Markkinoille lanseerataan jatkuvalla syötöllä uusia sovelluksia mobiililaitteille ja myös erilaiset oppimispelisovellukset ovat suosittuja. Nykypäivän lapset ja nuoret ovat kasvaneet syntymästään saakka digiajan keskellä ja myös musiikin saralla tulisi pystyä vastaamaan näihin digiajan koko ajan kasvaviin tarpeisiin. Jos lapset ja nuoret pelaavat yleisesti ottaen muutenkin lähes koko ajan, niin voisiko myös musiikinopetus tarjota keinoja pelinnälkäisille kuluttajille? Olisiko musiikinopetusta syytä viedä entistä digimpään suuntaan? Miten vallitseva maailma kehittyy digiajan mukana ja mitä sillä on tarjota tulevaisuuden pelaajille ja musiikista kiinnostuneille? Kerron tässä blogikirjoituksessani yhdestä oppimispelisovelluksesta, Lost in harmonysta.

Lost in harmony on rytmipeli (tap-peli), jonka on kehittänyt ranskalainen peliyhtiö DigixArt. Kyseinen rytmipeli lanseerattiin vuonna 2016 ja se oli yksi parhaan pelin tittelin voittaja samaisena vuonna. Peli voitti myös lukuisia muita palkintoja. Pelisovellus on nopea ladata älylaitteeseen, joka tukee Android tai iOS -käyttöjärjestelmää. Sovellus itsessään on lisäksi ilmainen. Pelissä on mahdollista ostaa lisäominaisuuksia pikkurahalla, mutta osa lisäominaisuuksista voi maksaa jopa muutaman kympin. Peliä pystyy pelaamaan ilman lisäominaisuuksien ostamista, mutta uskon, että pelin edetessä houkutus lisäominaisuuksien ostoon käy monella mielessä.

Peli sisältää kaksi erillistä tarinaa, jotka kerrotaan eri vaiheiden kautta pelin edetessä. Ensimmäinen tarina on ”Kaiton seikkailu”, joka on unimaailmassa liikkuva rakkaustarina Kaitosta ja hänen sairaasta ystävästään Ayasta. Tarinan eri vaiheissa (yhteensä 12 unitasoa) Kaito ja Aya yrittävät paeta tosielämän ongelmia. Toinen pelin tarinoista kertoo M.I.R.A.I.:n paosta, joka keskittyy musiikkia rakastavaan robottiin, joka yrittää päästä Maa-planeetalle. Molempia pelejä voi pelata erikseen ja ne ovat itsenäisiä pelejä, joten pelaamisjärjestyksellä ei ole sinänsä väliä. Pelit perustuvat pitkälti musiikin rytmissä tapahtuvaan pelaamiseen ja pisteiden keräämiseen pelin eri tasoilla. Yksi ”tehtävä” voi olla esimerkiksi pelissä näkyvien kuvien naputtaminen musiikin tahtiin tai autojen väistely tiellä. Peli opettaa sinällään itse pelaajaansa koko ajan. Sinun ei tarvitse lukea erillisä käyttöoppaita päästäksesi pelin tiimellykseen mukaan.

          

Lost in harmony on hyvin visuaalinen ja erittäin näyttävästi toteutettu pelisovellus. Sen animaatiot ovat uniikkeja ja hyvin animevaikutteisia. Pelin musiikit ovat kuitenkin paikoin hyvin sattumanvaraisia ja irrallisia pelin tarinoihin nähden. Musiikkivalikoima on kaikkinensa kuitenkin suhteellisen laaja ja se sisälsi muun muassa klassista musiikkia. Pelin musiikit eivät siis kuitenkaan  itsessään tue pelin tarinoita sen kummemmin ja musiikilla on loppujen lopuksi suhteellisen pieni rooli tässä oppimispelissä verrattuna muihin vastaaviin peleihin. Huomasin pelatessani, että kaikkien pelissäannettujen rytmitehtävien ei tarvinnut osua edes rytmisesti täysin tai edes läheskään kohdalleen musiikkiin ja silti pelissä sai kehuja onnistuneesta suorituksesta. Tämä jäi ihmetyttämään minua ja koen, että siinä olisi kehittämisen paikka jatkoa ajatellen.

Peli koukuttaa pelaajansa helposti visuaalisuudellaan ja uniikeilla kuvituksillaan. Pelaajalle tulee helposti halu seurata päähenkilöiden tarinan etenemistä ja kerätä samalla itselleen mahdollisimman paljon pisteitä pelin edetessä. Peli on suhteellisen helppokäyttöinen ja perustuu palkitsemisjärjestelmään: kun onnistut, saat pisteitä. Peli opettaa pelaajalleen rytmiikkaa ja sen tarkempaa käsittelyä. Se tutustuttaa pelaajaansa eri musiikkityyleihin ja eri säveltäjiin eri aikakausilta. Tämä seikka tulee monelle varmasti lähinnä puolivahingossa, sillä ”musiikillinen kylpy” ei ole välttämättä ensisijainen syy pelata tätä peliä. Rytmiikan ”opiskelu” itsessään jää lopulta aika pintapuoliseksi. Toki pelin kautta oppii myös englannin kieltä, sillä se toimii pelikielenä.

Omat lauluoppilaani ovat pääosin aikuisia, joten en näe kovinkaan todennäköisenä, että käyttäisin peliä opetustarkoituksessa heidän kanssaan. Peli soveltunee parhaiten alakouluikäisille pelaajille ja hieman sitä vanhemmille. Minua ihmetytti lisäsovellusten paikoin kallis hinta ja jäin miettimäänkin, että kuinka paljon vannoutuneet pelaajat laittavat rahaa kiinni tämänkaltaisiin peleihin.

YouTube-linkki Lost in harmony -pelisovelluksen esittelyyn:

 

Lähteet:

Yksi vastaus aiheeseen “Lost in Harmony -rytmipeli”

Kiitos peliarviostasi! Itsekin tätä peliä testanneena voin olla samaa mieltä – viihdyttävä peli, visuaalinen ja näyttävä toteutus, mutta pienellä parannuksella esimerkiksi täsmällisyydessä tekisi jo paljon. Toisaalta muutamia rytmiikkaan liittyviä pelejä testanneena mieluummin otan ne pisteet hieman epätäydellisestikin ajoitetuista näpäytyksistä, kuin kärsin siitä että vaikkapa laitteen ominaisuuksien vuoksi joutuisin näpäyttämään ruutua aina vähän liian aikaisin tai myöhään saadakseni täydet pisteet. Tällaisen tilanteen eteen olen joutunut, jos
esimerkiksi ääni ja pelimekaniikka eivät ole ihan täydellisesti synkassa keskenään. Saattaa siis riippua jonkin verran aina myös laitteesta jolla pelataan, varsinkin tällaisen pelin kohdalla joka on saatavissa useammalle käyttöjärjestelmälle ja laitteelle. Olikohan pelissä jotain ”soittolistaa” sisäänrakennettuna? Olisi mielenkiintoista, jos kappaleiden nimet ja säveltäjät olisi jossain esillä, musiikkia kun on niin eri tyylistä pelissä mukana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *