Kategoriat
Blogit Pelillisyys ja soiton-/laulunopetus

SingTrue – Opitaan laulamaan nuotilleen!

Halusin selvittää löytyykö tällä hetkellä laulutaidon kehittämiseen mielekästä sovellusta, jossa olisi pelillisiä ominaisuuksia. Sovellusviidakosta löytyikin muutamia kuten PerfectPitch,  SingSharp ja muutamia lähinnä karaokelauluun tarkoitettuja sovelluksia kuten suomalainen Singa. Varsinaista ”laulupeliä” en löytänyt, mutta löytämäni SingTrue, easy ear training sovellus jonka tavoitteena on oppia laulamaan nuotilleen, sisältää pelillisiä ominaisuuksia ja käsite ”playful learning – leikillinen opppiminen” toteutui mielestäni ainakin jollakin tasolla.

SingTrue sovelluksesta  löytyi ominaisuuksia ja käsitteitä joita pelillisyyteen liitetään mm.Päämäärä, tehtävissä oli haasteista ja osatavoitteita, jotka oikein suoritettuina mahdollistivat etenemisen tasolta toiselle, palaute annettiin sanallisesti sekä pisteillä, tähtiä ansaitsi sitä mukaa, kun oli tehtäviä läpäissyt. Omia tuloksia pystyi jakamaan eri yhteisöihin kuten twitteriin, Facebookiin tai sähköpostilla.

Huomasin sisälläni heräävän pienen kilpailuhengen itseni kanssa, kun yritin saada mahdollisimman hyviä pisteitä, joten innostus ja flow tila tuli ainakin jossain määrin saavutettua pelaaminen oli myös hauskaa ja mielekästä. Yhteenkuuluvuuden kokemukset eivät kuitenkaan täyttyneet, eikä vahvaa sitoutumisen tunnetta tullut,  joten ainakaan niiltä osin tämä ei  täytä mielekkään oppimisen käsitteitä. 

SingTrue on englannin kielinen sovellus ja saatavilla iOS -laitteilla App Storessa. Sovellus on ilmainen tasolle neljä asti, sen jälkeen voi ostaa maksullisia tasoja. Tehtävät luokitellaan kolmeen kategoriaan: Ears, Voice ja Mind.

Mind

Aluksi sovelluksessa etsitään oman äänen ns. ”koti” ääni, ääni mikä on helpointa tuottaa, sovellus analysoi tuottamasi äänen ja ilmoittaa minkä nuotin lauloit.  Sen jälkeen samaa nuottia harjoitellaan laulamaan uudelleen. Kuulet laulamasi nuotin jonka jälkeen toistat sen. Tässä mitataan lauletun nuotin vireen tasaisuutta, voimakkuutta, pituutta.

Ears 

Alkutehtävät olivat korvalle tarkoitettuja hahmottamistehtäviä. Tehtävässä täytyi hahmottaa onko ääni korkea vai matala, seuraava taso oli kuunnella oliko melodia nouseva vai laskeva. Äänet olivat ihmisäänellä toteutettuja. Myöhemmillä tasoilla harjoiteltiin solfaamista. Aluksi kuunneltiin Do ja So sävelet, jonka jälkeen näistä sävelistä toinen tuli uudelleen laulettuna, tehtävänä oli arvioida kumpi sävel se oli. Esimerkkejä tuli noin kymmenen, hyvin suoriudutusta tehtävästä pääsi vaativammalle tasolle.

Voice

Tässä alkoi varsinainen nuotissa pysymisen harjoittelu. Sovellus antoi ensiksi esimerkin laulamastani nuotista, mikä piti toistaa. Ideana oli saada pidettyä äänentuotto tasaisena ja sävelkorkeus samana.

Seuraavaksi piti toistaa kuultu sävel ja pyrkiä pitämään sävelkorkeus ja volyymi samanlaisena. Tämä oli kuvattu mielestäni hauskalla visuaalisella kuvalla jossa oma ääni täytyi pysyä ”tähtäimessä” jos oma ääni liikkui ylös tai alas niin, huomasi, että pitää nostaa tai laskea äänenkorkeutta, tähtäimen koko pieneni ja  viimeisessä tehtävässä ”tähtäintä” ei tullut ollenkaan, se tuntui heti vaikeammalta. Tasot olivat: easy, harder, expert. Maksullisissa lisäpaketeissa olisi päässyt testailemaan lisää solfasäveliä sekä duuri ja molli pentatonista asteikkoa.

Hengitystekniikkaa pääsi harjoittelemaan myös. Aina kun läpäisi tehtävän hyvin, pääsi avaamaan seuraavan tason ja etenemään. tässä tehtävässä oli kolme tasoa, viimeisessä testissä pääsi testaamaan hengitystekniikkaa longest note testin avulla.

[pdf-embedder url=”https://www.oomc.fi/wp-content/uploads/2019/05/IMG_548.pdf”]

Tulokset

Tulokset ilmoitettiin tehtävän jälkeen välittömästi monella eri tavalla: kokonaisvaltaisena prosenttituloksena mikä koostui osa-alueista: On target, Steady, Loud, Long, tämän lisäksi sai kokemuspisteitä,  sanallista palautetta ja tähtiä, tulokset pystyi myös julkaisemaan twitterissä, Facebookissa tai sähköpostissa. Harjoituksia pystyi tekemään niin monesti kuin halusi, ja sovellus kertoi mihin kannattaa kiinnittää huomiota jos parannettavaa jäi.

[pdf-embedder url=”https://www.oomc.fi/wp-content/uploads/2019/05/IMG_54.pdf”]

 

Testailtuani tätä sovellusta, koen, että se voisi olla hyödyllinen varsinkin ihan aloitteleville laulajille ja sellaisille joilla on haasteita vireessä pysymisen kanssa, tai ylipäänsä sävelten korkeuksien hahmottamisessa. Sovelluksessa oli käytetty visuaalisuutta havainnollistamaan äänen virettä monipuolisesti ja nämä voisivatkin antaa hyviä oivalluksia oppilaille oman äänen vireen hahmottamisesta.   


Lähteet: 

https://www.youtube.com
https://itunes.apple.com/fi/app/singtrue-learn-to-sing-in-tune-pitch-perfect/id914239183

2 vastausta aiheeseen “SingTrue – Opitaan laulamaan nuotilleen!”

Kiitos Sing Truen esittelystä! Sovellus vaikutti mielenkiintoiselta ja herätti muutamia kysymyksiä: Oletko tai aijotko käyttää tätä oppilaittesi kanssa? Testasitko, mitä tapahtuu, jos laulaa epävireisesti tai täysin vääriä ääniä? Auttaako sovellus löytämään oikean äänen, vai jääkö käyttäjän tehtäväksi yrittää saada ääni osumaan tähtäimeen?
Kerroit, että Sing True herätti sinussa halun parantaa omaa tulostasi. Uskotko, että sovellus motivoi myös niitä, joilla oikean sävelkorkeuden löytäminen on vaikeaa?
Esittelytekstisi herätti mielenkiintoni, koska minulla käy säännöllisesti oppilaita, joiden on vaikea löytää oikeita säveltasoja. Olen huomannut, että yleensä tällaisilla on vaikea hahmottaa sävelkorkeuksia esim. pianolla soitettaessa, mutta ihmisääni auttaa heitä löytämään oikean korkeuden. Palaten vielä aiemmin esittämääni kysymykseen, antaako tämä sovellus apuja tällaiseen ongelmaan? 🙂

Kiitos Sing True -sovelluksen napakasta ja havainnollisesta esittelystä! Kuvien ja videon perusteella sovellus vaikuttaa hieman vaisulta, mutta kokemuksesi esittely kappaleessa 3 sai omankin kiinnostukseni heräämään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *