Kategoriat
Blogit Musiikkiteknologia Soiton- ja laulunopiskelun teknologia

Mobiililooppauksen salat syynissä: Loopy HD ja akustiset rummut

Loopy HD:n looppauspainike.Erilaiset loopperisovellukset ja -laitteet ovat melko pitkään jo olleet markkinoilla. Monet muusikot, artistit ja trubaduurit käyttävätkin eri teknologiasovelluksia ja hardware-laitteita tähän tarkoitukseen. Maailmalla on olemassa myös kokonaan oma genrensä nimeltä live-looping ja kyseisen genren artisteja varten on tehty jopa jokavuotinen kansainvälinen festivaali.

Olin itse aiemmin tutustunut erilaisiin hardware-puolen pedaalilooppereihin ja kokeillut sitä kautta lyömäsoitinten ja akustisten rumpujen looppaamista. Mobiilisovellusten käytön ”helppouden” vuoksi halusin tutustua softapohjaiseen mobiililooppaukseen ja selvittää olisiko siitä akustisten rumpujen looppaukseen ja voisinko käyttää mobiililoopperia apuna esimerkiksi rumpuopetuksessa. Eräs ystäväni on live-looppauksen pioneereja kansainvälisellä tasolla ja soitin hänelle kysyäkseni mikä tämän hetkisistä mobiilisovelluksista olisi hänen mielestään paras looppaukseen. Hänen suosituksestaan päätin tutustua Loopy HD mobiilisovellukseen.

Loopperit ovat perinteisesti kitaristien ja laulajien, sekä beatboxaajien leipälajia ja soveltuvatkin niihin käyttötarkotuksiin helposti ja luontevasti. Akustinen rumpusetti taas on iso kokonaisuus, josta lähtee paljon ääntä, ja näine ominaisuuksineen sinänsä jo haasteellinen audiotallentamiselle teknologian puolesta. Rumpalina olen toki käyttänyt useitakin erilaisia sähkörumpujen ja pädien sekvensseripohjaisia looppaussovelluksia, mutta halusin nimenomaan tutustua nyt akustisten rumpujen mobiililooppaukseen ja niiden mahdollisuuksiin. Sähköpädien sample-saundit kun ovat usein melko muuntautumiskyvyttömiä ja jäykkiä soitettavuudeltaan ja soveltuvatkin ehkä parhaiten ohjelmointipohjaiseen EDM-tyyliseen toimintaan.

Loopy HD

Loopy HD on Michael Tysonin ja A Tasty Pixel ohjelmistotalon kehittämä sovellus ja se on ostettavissa AppStoresta applen iPhone- ja iPad-laitteille. Sovelluksen asentamiseen ei tarvita sen kummempia lisäasennuksia eikä lisäostoja, vaan ohjelma on periaatteessa heti käyttövalmis appstoresta lataamisen jälkeen. Lataan sovelluksen iPhoneen, koska tarkoitukseni on nimenomaan saada helposti taskussa kulkeva sovellus, jota voi saman tien käyttää looppaamiseen treenatessa, opettaessa tai esiintyessä.

Sovellus aukeaa suoraan näkymään nappimaisiin looppi-objekteihin ja vaikuttaakin ulkoasultaan hyvin selkeältä.  Koetan onneani ensin suoraan roplaamalla sovellusta ilman sen kummempaa tietämystä. Painamalla napista se lähteekin heti suoraan äänittämään ja ensimmäinen äänipätkä tallentuu loopperiin. Muutamien painallusten ja näytön roveltamisen yritysten ja erehdysten kautta päätän etsiä netistä manuaalin ja syventyä sovelluksen käyttöön. Sellaista ei kuitenkaan ole, mutta sovelluksen toiselta sivulta löytyy help-valikko, joka tutoriaaleineen neuvoo loistavasti sovelluksen peruskäytön ja vähän edistyneempäänkin käyttöön tarkoitetut asetukset.

Loopy HD:n ohjausnäkymä.

Loopperi on periaatteessa saman tien käyttövalmiina laulamisen, beatboxaamisen tai suhteellisen hiljaisten akustisten instrumenttien äänittämiseen: kuulokkeet vain iPhoneen, jotta metronomi tai edelliset äänitetyt loopit eivät tuplaannu uusiin äänityksiin ja homma on selvä. No mutta entäs rumpujen äänittäminen? Ensimmäinen ongelma tulee vastaan kun iPhonen mikrofoni ei kestä rumpujen äänenpainetta ja audio menee särölle. Nyt tarvitaan jokin toinen mikrofoni ja siihen jonkinlainen audio-interface, josta voidaan säätää sisään menevän signaalin voimakkuutta. Samalla yritän koko ajan pitää mielessäni tutkimukseni päämäärää, eli mahdollisimman yksinkertainen ja pieni mobiili-systeemi jolla saisi nopeasti ja helposti puhelimen kanssa toimimaan akustisten rumpujen looppauksen. Isokokoiset audio-interfacet eivät siis tule kysymykseen.  Käytössäni on Zoom iQ6 stereomikrofoni mobiililaitteille, sekä pienikokoinen IK multimedian iRig Pro-interface, jossa on yhdistetty plugi- ja xlr-sisääntulo mikrofonille.

Zoom iQ6, iPhone ja Loopy HD
Zoom iQ6 mikrofoninäkymä.

Kokeilen ensin Zoomia, koska se on suoraan lightning-väylällä iPhoneen liitettävä stereomikrofoni input-säätöinen, eikä muita laitteita tarvita. iPhonessa on nykyisin vain yksi lightning-sisäänmeno, eikä erillistä kuulokeliitäntää, joten kuinka kuulokekuuntelu sitten hoidetaan? Bluetooth-kuulokkeet eivät tule kysymykseen soitettaessa, koska audiosignaalin toiston viive eli latenssi kasvaa liian suureksi. Zoomista löytyy onneksi miniplugi-kuulokeulostulo, johon voi liittää kuulokkeet. Ainoa miinuspuoli on, ettei kuunteluun ole volyymisäätöä, joten ääni tulee ns. täysillä koko ajan. Kuulokeulostulosta voi kyllä ottaa miniplugilla äänen myös äänentoistolaitteistoon tai erilliseen kuulokevahvistimeen ja säätää sieltä kuuntelutasoa, mutta lisäosia ei tähän kokeiluun nyt kaivattaisi. Kokeilen hetken kuulokkeilla ja nyt äänittäminen sujuu, mutta melutaso on melkoinen (riippuen tietysti myös kuulokkeiden impedanssista).

Hetken looppeja ääniteltyäni huomaan myös pientä epäkäytännöllisyyttä siinä, että mikrofoni on kiinni suoraan puhelimessa ja vaikuttaa käyttömukavuuteen ja asetteluun, kun loopperia pitäisi pystyä sormilla samalla kontrolloimaan soittamisen aikana. Päätän kokeilla iRig Pron kanssa vaihtoehtoista set-upia.

iRig Pro, iPhone ja Loopy HD

iRig Pro mobiiliäänikortti.iRig Pro kytketään iPhonen lightning-väylään. Lisäosaksi tarvitaan erillinen mikrofoni, joka kytketään xlr-sisäänmenoon. Lisäosien määrää ei siis tässä vaihtoehdossa voi välttää. Mutta plussapuolena on tässä tapauksessa, että voin sijoittaa mikrofonin haluamaani paikkaan ja puhelimen taas toiseen paikkaan, jossa voin helpommin käyttää sovellusta soiton aikana. Nyt on äänitys kunnossa ja puhelinkin hyvällä etäisyydellä, mutta seuraava ongelma tuleekin jälleen vastaan kuuntelun kanssa, kun huomaan, ettei käytössäni olevassa iRig Pro-mallissa ole erillistä kuulokeulostuloa.

(Uudemmassa iRig Pro I/O-nimellä myytävässä mallissa erillinen kuulokeulostulo löytyy, ja mikä parasta myös kuulokeulostulon volume-säädöllä. Tämä malli lienee paras vaihtoehto näihin hommiin.)

Vanhemman mallin kanssa olen kuitenkin pulassa ja pinkaisen apple-kauppaan kysymään löytyykö jotain adapteria lightning-väylään jossa olisi myös erillinen kuulokeadapteri. Myyjä myy minulle lisäosan, jossa on lightning-väylä ja erillinen miniplugi-ulostulo. Takaisin päästyäni kytken adapterin väliin ja huomaan ettei interface toimikaan enää siitä väylästä. Adapterin lighting-osio kun onkin konfiguroitu vain pelkkää lataustoimintoa varten, eli se ei toimi erillisille lisälaitteille. Siispä hylkään tässä kohtaa kyseisen iRig Pro version käytön tilanteeseen sopimattomana ja suosittelen lukijoille uudempaa iRig Pro I/O versiota tai sovelluksen käyttöä iPadin kanssa, joissa toistaiseksi on vielä erillinen kuulokeulostulo. Tällä haavaa ainoaksi vaihtoehdokseni puhelimeni kohdalla jää siis sovelluksen testaaminen Zoom iQ6:n kanssa. Kytken siihen lisäksi kuulokevahvistimen, jotta saan säädettyä kuunteluvolyymia.

Sovelluksen ominaisuudet

Sovellus itsessään on helppo käyttää ja toiminnot tulevat tutuiksi help-valikon kautta. Looppien äänittäminen tapahtuu avausnäkymän nappeja painamalla. Napit ovat loopperin ”raitoja”, joita voi asetukset-valikosta valita äänityssessioon kuusi, kahdeksan, yhdeksän tai kaksitoista. Avausnäkymän alalaidasta voit valita tempon, tahtilajin, metronomin käytön ja äänitettävän loopin tahtimäärän. Vaihtoehtoisesti voit painaa ensimmäisen loopin kohdalla napista vain äänitystä ja pysäyttää sen äänittämäsi kuvion lopuksi. Loopy HD laskee soittamastasi kuviosta tempon ja pitää sitä sessiosi tai kappaleesi alkutempona. Lisäksi vaihtoehtona on käyttää MIDI-pedaalia lisälaitteena, mikäli sellainen on kytkettynä mobiililaitteeseesi audio-interfacen MIDI-sisäänmenoon. Rumpujen kohdalla helpointa on käyttää metronomia, tap-tempoa, tahtimäärän valintaa ja ”settings”-sivun ”track management”-valikosta valittavaa ”count-in” äänitystoimintoa, jotta jää aikaa vapauttaa kädet soittamista varten. MIDI-pedaalin käyttö soveltuu myös jättäen kädet ja yhden jalan vapaaksi soittamista varten. (Hardware-pohjaisissa pedaalilooppereissa tällainen on tietenkin suoraan vakiona.) Metronomista voi asetuksissa valita mitä saundia haluaa siihen käyttää, tai vaihtoehtoisesti näytön vilkkuvaloa ilman ääntä.

Äänitettyäsi ensimmäisen loopin voit kuunnella sitä ja äänittää seuraavan. Loopeille voi valita eripituisia tahtimääriä pääsivun alalaidasta ja valitsemasi tahtimäärä koskee aina seuraavaksi äänitysvuorossa olevaa looppia. Sovellus synkronoi tahtimääriltään eripituiset loopit automaattisesti toisiinsa. Uudelleen äänittämiseksi voi pyyhkäistä nappia myötäpäivään, jolloin valittaviksi tulee ”Re-Record”, ”Clear” tai ”Cancel. Tyhjää nappia pyyhkäistäessä valittavana on ”Record then mute” tai ”cancel”. Tämä toiminto on käyttökelpoinen esimerkiksi esiintymistilanteessa eri loopeille. Voit myös ”mutettaa” jo soitettuja looppeja erikseen  painamalla niitä kerran.

Loopy HD:n editointinäkymä.Painamalla nappia pidempään tulevat esille ”Share”, ”Import”, ”Volume” ja ”Pan” vaihtoehdot.Näistä volume ja pan ovat mikseritoimintoja. Import-toiminnon takaa voit tuoda sessioon valmiita ”built-in” looppeja tai aikaisemmin äänittämiesi sessioiden yksittäisiä looppeja. Sovellus laittaa tuodut loopit automaattisesti sessiosi tempoon. (Voit myös valita asetusten ”track magement” valikosta pois tuon automaattisen tempoon asetuksen.) ”Share” toiminnolla voit jakaa raidan suoraan airdropilla omalle koneellesi, sähkopostiin ja esimerkiksi sosiaalisen median sovelluksiin. Koko session saa poistettua heilauttamalla puhelinta, jolloin valittavaksi tulee ”Reset session” tai ”Cancel”.

Pro Tools ohjelman editointi-ikkuna.Voit ”import” toiminnoilla tuoda äänitiedostoja AIFF, WAV, MP3, M4A ja CAF formaateissa, mutta ”Share” toiminto tukee ainoastaan AIFF-formaattia; mielenkiintoinen yksityiskohta, joka joissain esittelyissä oli toisin ilmoitettu. Eli tarvitset ohjelman joka lukee AIFF-tiedostoja, tai vaihtoehtoisesti osaa konvertoida ne tuotaessa kyseisen audio-ohjelman käyttämään formaattiin. Kokeilin viedä airdropilla koko session raidat asetusten ”sessions”-valikosta koneelleni ja tuoda ne Pro Tools-ohjelmaan. Pro Tools konvertoi AIFF-filet tuotaessa WAV-formaattiin, jota käytän Pro Tools-äänityksissä. Raidat tulivat synkronoidusti alekkain Pro Tools ohjelmaan, jossa niitä on helppo halutessaan jatkokäsitellä.

Äänitetyn loopin alkukohtaa on mahdollista myös trimmata jälkikäteen oikeaan kohtaan pyörittämällä kahdella sormella napin reunoilta, jolloin äänitetty looppi siirtyy haluamaasi suuntaan. Voit myös yhdistää looppeja toisiinsa vetämällä napista toisen napin päälle, jolloin ohjelma tekee näistä kahdesta loopista yhdistetyn loopin. Looppeja voi yhdistää useampia, joten periaatteessa tällä tavoin käytössä on lukematon määrä looppiraitoja. Looppien synkronoinnin voi halutessaan myös ottaa pois ”track management”-valikosta , jos haluaa tehdä esimerkiksi tempoon synkronoimattomia äänimaisema-asioita. Hyvä toiminto rumpalille asetuksissa on myös mikrofonin monitoroinnin pois ottaminen, jos ei halua kuunnella yhtä aikaa pienellä latenssilla tulevan mikrofonisignaalin ääntä akustisen rumpujen äänen kanssa.

Koko session voi myös äänittää sellaisenaan asetusvalikon rec-nappulasta ja tehdä vaikka live-esityksen, joka on myös jaettavissa share-toiminnolla. Asetusvalikoista löytyy runsaasti myös eri toimintoja sovelluksen twiikkaamiseen ja käyttämiseen muiden sovellusten kanssa yhtäaikaisesti. Tällaisia ovat esimerkiksi ”noise gate”-käyttö, ”Start on Tap Tempo”, Inter-App Audion synkronointi, Ableton Link, eri count-in/count-out asetukset, ”Simultaneous recording”, ”Overdub after record”, ”Play in background”, muiden MIDI-laitteiden synkronointi jne.

Loopy HD sovelluksella on myös oma foorumi, josta voi pulmatilanteissa saada apua ja käyttökokemuksia eri käyttäjien jakamista kokemuksista sekä kysyä itse mahdollisista eteen tulevista ongelmista. Oman kokemukseni perusteella itse sovelluksen perusominaisuuksien käyttö onkin melko yksinkertaista ja selkeää. Ongelmatilanteita tuleekin ehkä lähinnä ulkopuolisten osien käytössä ja soveltuvuudessa esimerkiksi puhelimen kanssa käytettäessä.

Pohdintaa

Teknisten alkuvaikeuksien jälkeen Loopy HD sovelluksen käyttö oli hauskaa ja melko yksinkertaista. Sillä sai tehtyä nopeasti looppipohjia joiden kanssa oli hauska treenailla rumpujen ja muiden akustisten lyömäsoitinten soittoa. Perusominaisuuksiltaan tällainen mobiilisovellus sopii loistavasti suoraan käytettäväksi esimerkiksi puhelimella juuri laulu- tai beatbox-käyttöön, jolloin monimutkaisia lisäosia ei juurikaan tarvita. Akustisen rumpusetin osalta tarina on hieman toisenlainen tarvittavien lisäosien määrän ja soveltuvuuden takia. Tästä syystä en ole varma soveltuisiko valmis loopperipedaalilaite ehkä kuitenkin helpommin rumpukäyttöön. Pedaalilooppereissa ei ole välttämättä samoja mahdollisuuksia muokkaukselle ja jakamiselle, vaikka efektejä ja muita lisäominaisuuksia niistä löytyykin enemmän, mutta käyttömukavuus akustisten rumpujen kanssa tuntuisi edellä koetun perusteella helpommalta. Alkuperäinen tarkoituksenihan oli löytää hyvä mobiililoopperisovellus, joka taipuisi älypuhelimella helposti ja vaivattomasti akustisten rumpujen opetukseen ja harjoittelukäyttöön, eikä tarvitsisi raahata mukanaan kovin montaa lisälaitetta. Tämän testikäytön perusteella on selkeästi helpompaa käyttää sovellusta iPadilla kuin iPhonella, josta puuttuu nykyään erillinen kuulokeulostulo. Testissä selvisi kuitenkin, että mikäli käytät sovellusta iPhonen kanssa, kannattaa lisäosat valita sen mukaan, että niissä toimii sekä äänitys että kuuntelu.

 

Lähteet

https://loopyapp.com

https://forum.loopyapp.com

 

Yksi vastaus aiheeseen “Mobiililooppauksen salat syynissä: Loopy HD ja akustiset rummut”

Pakko ottaakin sovellus kokeiluun ja katsoa miten hyvin se toimisi sähkökitaransoiton oppitunneilla.

Blogia lukiessa tuli tunne, että kuulokeulostulon poistuminen puhelimista voi olla musiikkisovelluksien käytön kannalta haaste. Tai sitten vain keino myydä lisää adaptereita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *