Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Matalan latenssin ratkaisut Musiikin etäesittäminen Musiikin etäopetus

Reaaliaikaista yhteissoittoa etäyhteydellä?

Ensimmäiset laajamittaiset LoLa-testit Suomessa

Testasimme reaaliaikaisen yhteissoiton mahdollistavaa LoLa-järjestelmää MUSE-hankkeen toimijoiden kesken 26.8.2021. Testaamassa olivat kaikki hankkeen toteuttajatahoina toimivat ammattikorkeakoulut (JAMK, TAMK, TuAMK ja OAMK) sekä Savonia-ammattikorkeakoulu Kuopiosta.

LoLa:n erottaa matalan latenssin lisäksi kuluttajakäyttöön suunnatuista videoneuvottelujärjestelmistä, kuten Zoom ja Teams, mm. se, että LoLa:n avulla musisoijat pääsevät nauttimaan CD-tasoisesta stereoäänestä sekä pakkaamattomasta HD-videokuvasta.

Järjestelmä tuottaa niin pienen viiveen (eli latenssin), että yhteissoitto onnistuu erinomaisesti vaikka musisoijien välinen fyysinen etäisyys olisi satoja, jopa tuhansia kilometrejä.

Tämänkertaisessa testissä tarkoituksena oli koeponnistaa laitteistoja eri puolilla Suomea, ja samalla virittää järjestelmien asetuksia siten, että äänen ja kuvan laatu olisi mahdollisimman hyvää ja yhteys samalla mahdollisimman häiriötön. Asetusten kanssa päästiin hyvään alkuun, mutta järjestelmä vaatii vielä hienosäätöä sekä joidenkin ohjelmisto- ja laitteistokomponenttien päivittämistä. Kuva- ja ääniyhteydet saatiin toimimaan tarpeeksi laadukkaasti ja viiveettömästi yhteissoiton kannalta – jopa silloin, kun soitettiin rytmisesti tiheätä ja tarkkaa tekstuuria – mutta erityisesti ääneen liittyvät satunnaiset häiriöt (kuten ns. ”dropoutit”) vaativat vielä tarkempaa tutkimista ja ongelmanratkaisua.

Soittajien mielestä yhteissoitto oli lähes ongelmatonta ja luontevaa – jopa niin luontevaa, että väline ja välimatka unohtuivat nopeasti.

Jyväskylässä paikalla oli Suomalaisen musiikkikampuksen opetushenkilöstöä sekä Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun musiikin koulutuksista vastaavat päälliköt, Jarmo Kivelä ja Eva Halme. Myös Suomalaisen musiikkikampuksen johtaja, Hannu Ikonen, käväisi paikan päällä arvovaltaisine delegaatioineen. Tietoisuus LoLa-järjestelmän olemassaolosta ja mahdollisuuksista lisääntyy siis hyvää vauhtia. Pysykäähän kuulolla – lisää tietoa julkaistaan näillä sivuilla pitkin matkaa!

LoLa pähkinänkuoressa

LoLa on korkealaatuinen matalan latenssin (eli viiveen) audiovisuaalinen (eli videokuvan ja äänen) vuorovaikutusjärjestelmä musiikkiesityksille ja muulle reaaliaikaiselle vuorovaikutukselle verkossa.

LoLa:n on kehittänyt Conservatorio di Musica ”Giuseppe Tartini” Triestestä, Italiasta yhteistyössä Italian akateemisen tutkimusverkoston, GARR:in kanssa.

Järjestelmän keskiössä oleva LoLa-tietokonesovellus on ilmainen ei-kaupallisessa oppilaitoskäytössä.

Lue lisää

MUSE-hanke: https://www.oomc.fi/muse/

LoLa-järjestelmä: https://lola.conts.it/

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kirjoittanut Sami Sallinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *