MUSE testaa: matalan kynnyksen esitys- ja opetuskäyttöön tarkoitetut diginuottisovellukset
Nuottien digitoinnin taustoja
International Music Score Library Project eli IMSLP avasi tilausperustaisen digitaalisen nuottikirjaston helmikuussa 2006. Sivuston ideana oli tarjota tilaajille tekijänoikeudesta vapautuneita nuotteja. Arvokkaita käsikirjoituksia oli myös alettu digitoimaan kansalliskirjastoihin, ja esim. Johann Sebastian Bachin käsikirjoituksiin keskittynyt sivusto Bach Digital avattiin 2010. 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä muusikon mahdollisuudet päästä näkemään käsikirjoituksia, ensipainoksia ja saada ne henkilökohtaiseen käyttöön räjähtivät. Esittäjän ja opettajan kannalta perinteiset pöytä- tai kannettavat tietokoneet olivat kuitenkin hankalasti liikuteltavia välineitä.
Tablettitietokoneista
Vaikka tablettitietokoneita oli esiintynyt tieteiskirjallisuudessa 1900-luvun puolivälistä lähtien (mm. Stanley Kubrickin Avaruusseikkailu 2001 -elokuvassa 1968), ja vaikka Steve Jobs visioi puheessaan vuonna 1983 ”mahtavan tietokoneen, jota voi kuljettaa mukana ja oppia käyttämään kahdessa kymmenessä minuutissa”, tärkeä päivä oli 27.1.2010, jolloin Apple esitteli iPadin, joka tuli myyntiin huhtikuussa 2010. Android-maailma seurasi, ja ensimmäiset Android-tabletit tulivat myyntiin marraskuussa 2010.
Musiikkipiirit oivalsivat tablettitietokoneen mahdollisuudet, ja vain muutamia kuukausia iPadin julkistuksen jälkeen sille julkaistiin digitaalisten nuottien monitoimityökalu forScore versio 1.0. Vuosien aikana forScore on saanut kilpailijoita sekä iPadille että Android-tableteille. Itse käytin digitaalisia nuotteja ennen iPadiä kannettavassa tietokoneessa, jolloin tein merkintöjä pdf-työkaluilla, esimerkiksi Adobe Acrobatilla. Joskus hätätilanteessa soitin konsertissa kannettavan tietokoneen näytöltä.
Sovelluksia digitaalisten nuottien käyttämistä varten
Muusikon tarpeisiin vastaavat nuotinluku- ja nuottimerkintäohjelmat helpottavat digitaalisten nuottien käyttämistä sekä konsertissa että opetustyössä. Jo alkuvaiheesta saakka merkintöjä saattoi tehdä eri väreillä, oli mahdollista käyttää notaation erikoismerkkejä, kääntää sivuja joko kosketuksella tai pedaalin avulla. Lisäksi soittolistojen laatiminen esityksiä varten oli mahdollista. Merkinnöillä varustettujen nuottien jakaminen oli mahdollista sähköpostin avulla.
Kymmenen vuoden aikana digitaalisten nuottien sovellukset ovat kehittyneet monipuolisiksi työkaluiksi. Sovelluksia on saatavilla eri alustoille, vaikka iOS-käyttöjärjestelmä dominoi. Nuottikustantamot ovat heränneet tarjoamaan tekijänoikeuden alaista musiikkia myös digitaalisena. MUSE-hankkeen näkökulmasta sovelluksen intuitiivinen käytettävyys laitteesta tai käyttöjärjestelmästä riippumatta on tärkeää.
Sovellukset sisältävät useita työkaluja, jotka löytyvät jotenkin samankaltaisina useimmista testattavista ohjelmista:
- merkinnät
- sivujen uudelleen järjestäminen
- nuotin skannaaminen ja rajaaminen
- jakamistyökalut: pilvipalvelut, jakaminen eri sovelluksiin, kuten sosiaalisen median palveluihin tai esimerkiksi nuotintunnistusohjelmiin, joiden kautta partituuri saadaan muunnettua nuotinkirjoitusohjelman tunnistamaan muotoon
- virityskone
- metronomi
- soittolistat
- sivunkääntö kosketuksella, Bluetooth-pedaalilla, eleellä tai toisella laitteella
- käyttöanalyysityökalu pedagogisiin tarpeisiin
- varmuuskopiointi
- pilvipalvelut
- suora yhteys nuottikustantamoon digitaalisen materiaalin ostamista varten
Seuraavissa kirjoituksissa käydään yksityiskohtaisemmin läpi toimintoja ja verrataan käytön intuitiivisuutta eri ohjelmien välillä.
Testattavat sovellukset
Ennakkotutkimuksen perusteella testattaviksi valikoituivat seuraavat sovellukset:
- nkoda, iOS, MacOS, Android ja Windows
https://www.nkoda.com/ - Newzik, iOS ja verkkoselain
https://newzik.com/en/ - Sheet Music Scanner, iOS ja Android
https://sheetmusicscanner.com/ - Mobile Sheets Pro, Android ja Windows
https://www.zubersoft.com/mobilesheets/ - ScanScore, Windows ja MacOS
https://scan-score.com/en - PlayScore 2, iOS ja Android
https://www.playscore.co/ - forScore, iOS ja MacOS
https://forscore.co/ - PiaScore, iOS ja MacOS (M1)
http://piascore.com/ - ScoreMusic, iOS
http://scoremusic.me/#Home - digitalScore, iOS
https://www.digitalscore.app/releases.html
Mielenkiintoisimmilta vaikuttavat eri käyttöjärjestelmissä ristiin toimivat ohjelmistot. Ominaisuuksia tuntuu olevan runsaasti. On mielenkiintoista tutkia, mitkä sovellukset toimivat monipuolisina pedagogisina apuvälineinä sujuvasti. Mobiililaitteiden jakamisominaisuudet ovat todella riittävät, mutta sovelluksen intuitiivisuus on käyttäjän kannalta lopulta ratkaisevaa.
Mitä testataan
- merkintöjen tekeminen ja jakaminen
- ”live score”, optinen musiikin tunnistus eli OMR
- sivun kääntäminen
- pilvipalvelujen käyttäminen
- yhteiskäyttömahdollisuudet
- käyttökokemus
- hinta: kertamaksu / kuukausi- tai vuositilaus
Lue lisää (tablettitietokoneiden historiaa):
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_tablet_computersLue lisää (IMSLP):
https://en.wikipedia.org/wiki/International_Music_Score_Library_ProjectLue lisää (OMR):
https://en.wikipedia.org/wiki/Optical_music_recognition
Vieressä nähtävä tilanne ei ole diginuotteja käytettäessä mahdollinen. Selitykset ”etten voinut harjoitella, koska kissa söi mun nuotit” käyvät pätemättömäksi. Wagnerin partituurit kevenevät.
Kuva: jerkydog.org
Timo Korhonen
ORCID-tunniste: 0000-0002-0082-2376