Testasimme Sonobus-sovellusta yhdessä MUSE-hankkeen projektiryhmän kanssa.
Mikä Sonobus?
Sonobus on ilmainen, vapaasti netistä ladattava sovellus Macille, Windowsille, GNU/Linuxille ja iOSille. Se on tarkoitettu kahden tai useamman soittajan tai laulajan samanaikaiseen musisointiin eri paikoissa nettiyhteyden päässä. Etuna on hyvä äänenlaatu ja mahdollisuus lähes samanaikaiseen yhteissoittoon.
Sonobusin kaltaisia monen osapuolen välisiä äänen jakamiseen tarkoitettuja ohjelmia on muitakin, esim. Jamulus ja Cleanfeed, näistä on tulossa blogipostauksia tulevaisuudessa.
Lue lisää:
Testausta
Testasimme Sonobusia käytännössä MUSE-projektitiimin kanssa. Ohjelman käyttöliittymä perustuu ryhmiin, jotka voivat olla joko julkisia tai yksityisiä. Kuka tahansa voi liittyä julkiseen ryhmään – esimerkiksi tämän kirjoitushetkellä yhdessä ryhmässä näyttää olevan käynnissä avoimet ZZ Top -jamit. Me puolestaan kokoonnuimme tiimimme kanssa yksityisessä huoneessa, jolloin kukaan muu ei sattumalta pääsisi eksymään paikalle. Yksityisen ryhmän voi varustaa myös salasanalla.
Projektitiimimme henkilöt sijaitsivat fyysisesti ympäri Suomea: Helsingissä, Turussa, Jyväskylässä, Tampereella ja Oulussa. Myös nettiyhteyksien nopeuksissa oli eroja, mikä on varmasti hyvin tavallinen tilanne. Sonobusin arkkitehtuuri on mallia peer-to-peer*, eli yhteys osallistujien välillä ei kulje kiinteän palvelimen kautta. Tästä syystä äänessä kuultava viive eli latenssi on eri pituinen kaikkien eri osallistujien välillä.
* Lue lisää (peer-to-peer):
Latenssi vs. äänenlaatu
Yhteissoiton sujuvuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat osallistujien välinen viive eli latenssi sekä äänenlaatu, joita pystyy hieman säätämään jommankumman eduksi. Lopputulos on usein käytännössä kompromissi: jos haluaa pienentää latenssia, joutuu myös kärsimään huonommasta äänenlaadusta.
Testasimme yhteissoittoa soittamalla kahden ja useamman ihmisen kanssa samaan aikaan ja vaihtelemalla soittajia. Latenssin soittajien välillä pystyi helpoiten toteamaan, jos yksi soittajista pysyy koko ajan omassa tempossaan eikä kuuntele muita. Sama toimii myös, jos yhdellä osallistujalla on metronomi ja muut pyrkivät soittamaan sen kanssa rytmissä.
Latenssia on mahdollista säätää hieman pienemmäksi äänenlaadun kustannuksella. Omalta koneelta lähetettävän audion laatu on säädettävissä välillä 16–256 kbps/ch. Mitä pienempi luku, sitä pienempi latenssi ja heikompi äänenlaatu. Testasimme käytännössä ja ainakin testiolosuhteissa kaikkein heikoimmalla laadulla (16–24 kbps/ch) äänenlaatu muuttui jo käytännössä käyttökelvottomaksi. Lisäksi on mahdollista muuttaa jokaisen kahden osallistujan välisen yhteyden “jitter bufferia”, joka säätelee sitä, kuinka paljon yhteyden drop-outit vaikuttavat äänenlaatuun.
Johtopäätöksiä
Vaikka latenssia saakin hieman pienennettyä äänenlaadun kustannuksella, on sitä silti eri soittajien välillä liikaa. Jos soittajia on useampi kuin kaksi, lisähaasteita muodostuu siitä että viipeet ovat kunkin osapuolen kohdalla eri pituisia. Jos soittajat kuuntelevat toisiaan ja yrittävät mukautua toistensa tempoon, käy niin että soitettava kappale pikku hiljaa hidastuu ja hidastuu.
Jos pidät soitonopettajana instrumenttitunteja Zoomin välityksellä, saat suhteellisen pienellä vaivannäöllä parannettua äänenlaatua ja helpotettua kuuluvuutta kumpaankin suuntaan merkittävän paljon. Tämä edellyttää että sekä oppilas että opettaja asentavat Sonobusin omalle koneelleen.
Sonobus tukee myös audiotiedostojen latausta, tallennusta ja soittoa. Yhden osallistujista on mahdollista esim. soittaa taustanauhaa omalta koneeltaan, jolloin muut voivat soittaa tai laulaa sen päälle. Yhteissoittosessio on myös mahdollista tallentaa koneelle talteen paitsi kokonaisena stereomiksauksena, myös moniraitoina, jolloin jokaisen osallistujan audio tallentuu omana yksittäisenä wav-äänitiedostona. Nämä voidaan sitten tarvittaessa vaikka avata myöhemmin DAW:issa ja editoida edelleen.
Kokeile itse!
Sonobus on varsin helppokäyttöinen, ja sitä on helppo testata käytännössä itse. Ennen ensimmäistä käyttökertaa ohjelma ladataan osoitteesta www.sonobus.net, ja asennetaan omalle koneelle. Kun ohjelman käynnistää, on hyvä tarkistaa että käytettävät ääniasetukset (sisääntuleva ääni sekä kuuntelu) ovat oikein.
Mitä nopeampi nettiyhteys on käytössä, sitä pienempi viive on osallistujien kesken ja sitä paremmin Sonobusin käyttö toimii. Langaton wifi-internetyhteys hidastaa yhteissoittoa paljon, joten on parasta jos tietokone on kytketty nettiin ethernet-kaapelilla suoraan reitittimestä tai kaapelimodeemista.
Plussat
- ilmainen, asennettavissa useille alustoille ja helppo ottaa käyttöön
- perinteisiin videoneuvottelualustoihin verrattuna äänenlaatu todella hyvä ja miellyttävä
- mahdollisuus soittaa esim. taustanauhaa tiedostona omalta koneelta niin, että opiskelija soittaa siihen päälle
- mahdollisuus tallentaa huoneessa olijoiden soittoa/laulua sekä stereomiksauksena että halutessa lisäksi myös raita kerrallaan
Miinukset
- latenssi eli viive eri henkilöiden välillä vaihtelee, mutta se on lähes poikkeuksetta liian suuri rytmiseen yhteissoittoon.
- latenssia on mahdollista pienentää äänenlaadun, mutta myös helppokäyttöisyyden kustannuksella – tällöin joudutaan väistämättä sukeltamaan syvemmälle parametreihin ja asetuksiin.
- ohjelma on tarkoitettu ainoastaan äänen siirtoon, joten jos haluaa nähdä muut osallistujat, on käyttettävä lisäksi samaan aikaan esim. Zoomia