Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Musiikin etäopetus

Zoom ja OBS etäopetuksessa

Zoomin käytettävyys paremmaksi ulkoisten sovellusten avulla

Käytätkö Zoomia musiikin etäopetuksessa? Et ole yksin – Zoom on yksi suosituimmista verkkokokousjärjestelmistä opetuskäytössä Suomessa.

Zoom-sovelluksella on kuitenkin musiikinopetuksessa omat rajoitteensa: äänenlaadussa on toisinaan toivomisen varaa, opettajalle voi olla haastavaa näyttää oikeaa soittoasentoa läppärin kameran avulla, joskus taas olisi kätevää saada yhdistettyä kappaleen nuotti ja opettajan pianokoskettimisto samalle näytölle.

Olet myös saattanut nähdä joissain YouTuben soitonopetusvideoissa ruudun alareunassa reaaliaikaisen nuottikuvan tai virtuaalisen koskettimiston “painettuine” koskettimineen. Onko näitä mahdollista saada käyttöön omaan etäopetukseen?

Kaikki nämä on toivomukset on suhteellisen helppo toteuttaa muutaman erillisen lisäohjelman avulla. Äänenlaatua voi parantaa esim. erillisellä Sonobus-sovelluksella, joka esiteltiin erillisessä blogipostauksessa: Matalan latenssin ratkaisut: Sonobus. Tällöin kaikki ääni kulkee Sonobusin kautta ja video Zoomin välityksellä.

Ulkoiset kamerat

Zoomissa on mahdollista käyttää useampaa kuin yhtä kuvakulmaa, joko eri kameranäkymää vaihtaen tai jakamalla sama videoruutu useampaan pikkuruutuun. Eri kameranäkymien vaihtaminen ei välttämättä vaadi mitään lisäohjelmaa vaan onnistuu suoraan Zoomista joko painamalla nuolta alhaalla olevan videokuvakkeen vierestä (Select a Camera) tai näppäinkomennolla (Macissa Shift + Command + N).

Kameran valinta Zoom-sovelluksessa
Kameran valinta Zoom-sovelluksessa.

Ulkoinen kamera voi olla erillinen fyysinen kamera, ja nimenomaan webcameiksi myytäviä kameroita on nykyään saatavilla iso valikoima. Ennen uuden kameran ostoa kannattaa kuitenkin tarkistaa, löytyisikö taloudesta jo jokin digikamera jota pystyisi käyttämään myös tietokoneen kanssa webcamina esim. USB-liitännän kautta. Mitä uudempi kamera, sitä todennäköisemmin tämä on mahdollista. Itse olen käyttänyt ulkoisena kamerana GoPro Hero9 -kameraa. Kamera kytketään USB-kaapelilla läppäriin ja Zoom tunnistaa sen automaattisesti käytettäväksi toiseksi kameraksi.

Kamerana voi toimia hyvin myös kännykkä tai padi, joka on yhdistetty tietokoneeseen joko USB-kaapelilla tai langattomasti. Kaapelin päässä oleva kamera on kuitenkin aina suositeltavampi ratkaisu, tällöin viive on pienempi, ja kuva ja ääni ovat mahdollisimman hyvin synkronissa keskenään. iPhoneen ja iPadiin on saatavilla esim. EpocCam-niminen sovellus, jonka avulla Zoom löytää samassa verkossa olevan puhelimen/padin ja käsittelee sitä ylimääräisenä kamerana. Puhelimen tai padin voi kiinnittää esim. mikkiständiin erillisen telineen avulla.

Mobiililaite mikrofonitelineessä
Mobiililaitteen kiinnittäminen mikrofonitelineeseen.

Videoruutu osiin OBS-sovelluksen avulla

Jos Zoomin videoruutu halutaan jakaa pienempiin osiin, tarvitaan jälleen lisäohjelman apua. Tässä artikkelissa käytetään esimerkkinä suosittua OBS-sovellusta, joka on monipuolinen ja ilmainen ohjelma videostriimin lähettämiseen tai näytön tapahtumien tallentamiseen. Esim. pianonsoiton opetuksessa toinen kamera asetetaan tyypillisesti koskettimiston yläpuolelle kuvaamaan suoraan alaspäin. Viulunsoittoa opetettaessa toinen kamera voi näyttää yleiskuvaa ja toinen kamera esimerkiksi lähikuvaa sormista otelaudalla.

Kameranäkymien lisäksi on mahdollista jakaa videoruutu kameran kuvan ja jonkin tietokonesovelluksen ikkunan kanssa, jolloin saadaan näkyviin esim. nuotti samaan aikaan kamerakuvan kanssa. Jos käytät midikoskettimistoa opettaessasi, voi tällä tavoin jaettu ohjelmaikkuna olla myös esim. notaatio-ohjelma (esim. Sibelius), DAW (esim. Logic Pro) tai erikseen tätä tarkoitusta varten kehitetty MIDI-tietoa visuaalisesti näyttävä sovellus kuten ChordieApp. ChordieApp näyttää midikoskettimiston informaation omassa ikkunassaan nuotteina nuottiviivastolla, reaalisointumerkkeinä ja painettuina koskettimina virtuaalikoskettimistolla.

OBS-sovellusnäkymä
OBS-ohjelman näkymään on valittu tietokoneen kamera, koskettimistoa kuvaava kamera sekä nuottikuva ChordieApp-sovelluksesta.

Pikaohje OBS-sovelluksen käyttöön

Lataa OBS osoitteesta https://obsproject.com ja asenna se koneellesi. Ohjelman perusnäkymässä vasemmalla alhaalla oleva ikkuna on nimeltään “Scenes”, johon voi koota itselleen erilaisia näkymiä. Yhdessä näkymässä voi olla pelkästään yleiskuva, toisessa näkymässä vaikkapa kaksi eri samanaikaista kameranäkymää, kolmannessa näkymässä esimerkiksi MIDI-nuottikuva ChordieAppista ja toisen kameran kuva.

Kun olet luonut uuden näkymän eli Scenen, voit valita siihen vapaasti useita eri ikkunoita eri lähteistä (ikkuna keskellä alhaalla, “Sources”). Uusi lähde luodaan painamalla plussaa ja valitsemalla listasta ”Video Capture Device” (kamera) tai ”Window Capture” (erillisen ohjelman ikkuna). Ikkunoiden kokoa, rajausta ja paikkaa näkymässä voi muokata vapaasti. Rajaus tapahtuu tarttumalla ikkunan reunaan ja liikuttamalla sitä Option-näppäin pohjassa.

Jos kuvataan esim. pianon koskettimistoa ylhäältä päin, rajataan koskettimiston ulkopuolinen alue pois kuvasta ja siirretään jäljelle jäävä suorakaiteen muotoinen ikkuna vaikkapa ikkunan alareunaan. Ikkunan yläosaan jää näin tilaa esimerkiksi nuottikuvalle tai pienempikokoiselle yleiskuvalle.

Kuvan rajaaminen OBS-sovelluksessa
Koskettimiston kuvan rajausta OBS:ssa. Rajattavaa on vielä jäljellä.

Ylhäältä päin kuvatusta koskettimistosta voi olla hankala nähdä mitkä koskettimista on painettu alas, tällöin oikean koskettimiston lisäksi mukaan näkymään voi ottaa lisäksi virtuaalikoskettimiston ChordieAppista tai vaikka Sibeliuksesta. Kun olet tyytyväinen muokkaamaasi näkymään, valitse OBS-ikkunan oikeasta alakulmasta “Start Virtual Camera”, jonka jälkeen OBS:n virtuaalikamera on valittavana yhtenä kameravaihtoehtona Zoomissa.

Lue lisää:

Zoom: https://zoom.us 

GoPro (mm. Hero9-kamera): https://gopro.com/en/us/

OBS: https://obsproject.com 

EpocCam: https://www.elgato.com/en/epoccam 

ChordieApp: www.chordieapp.com

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Juha Kujanpää
Juha Kujanpää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *