MUSE-hankkeen työryhmän asiantuntijavieraana oli 7.1.2022 Jim Daus Hjernøe Royal Academy of Music Aarhus/Aalborgista Tanskasta, toki näinä aikoina vierailu suoritettiin etänä. Hjernøe demonstroi Zoomin ja SonoBusin yhteiskäyttöä omasta näkökulmastaan.
Lue lisää (Jim Daus Hjernøe):
https://musikkons.dk/en/about-djm/employees/jim-daus-hjernoee/
Sonobus-sovellusta käsittelevässä edellisessä artikkelissa “Matalan latenssin ratkaisut: SonoBus” Zoomin ja SonoBusin yhteiskäyttö tarkoitti yksinkertaisesti sitä, että molemmat sovellukset pyörivät samanaikaisesti tietokoneella kaikilla osallistujilla. Zoomin ääni kytketään pois päältä, jolloin Zoomin kautta välittyy pelkkä kuva. Kaikki ääni kulkee SonoBusin kautta parempilaatuisena.
Hjernøe oli vienyt sovelluksien kommunikointia pidemmälle ohjaamalla Zoomin ja SonoBusin äänet toisiinsa erillisen äänikortin (eli audio interfacen) ja mikserin avulla.
Käynnissä voi olla siis esim. Zoom-kokous, joiden osallistujista kaksi tai kolme voivat olla lisäksi SonoBus-sessiossa soittamassa keskenään – ääni välittyy silti kaikille Zoomiin hyvälaatuisena. Tässä kokoonkutsujan täytyy nähdä enemmän vaivaa asetusten kanssa, muiden osallistujien kannalta nämä uudelleenohjaukset ovat näkymättömiä.
HUOM! Jos kaikilla osallistujilla on sekä Zoom että SonoBus pyörimässä samaan aikaan koneella, tämä systeemi on tarpeeton. Samaan lopputulokseen päästään tällöin yksinkertaisesti kytkemällä Zoomin ääni pois päältä.
Tarvittavat laitteet
- äänikortti eli audio interface, jossa on vähintään neljä sisäänmenoa ja ulostuloa (Hjernøe suositteli äänikortiksi mahdollisimman helppokäyttöistä ns. plug-and-play -mallia, esim. Focusrite Scarlett)
- mikseri, jossa mahdollista reitittää signaali vähintään kahteen ryhmään eli subgroupiin (group 1–2 & 3–4)
- tietokone, jossa Zoom ja SonoBus pyörivät
Zoom-sovelluksessa tulevan ja lähtevän äänen kanavia ei ole mahdollista muuttaa, sovellus lähettää ja vastaanottaa audiota aina kanavilla 1–2. SonoBusissa sen sijaan voi valita äänikortin inputit ja outputit erikseen. Kun kanavat 1–2 on varattu Zoomille, valitaan SonoBusin kanaviksi 3–4:
Äänikortin ja mikserin välillä reititys tapahtuu seuraavasti:
- Äänikortin output 1–2 viedään mikserin stereokanavaan, esim. 21–22. Tämä on Zoomista mikseriin tuleva ääni.
- Äänikortin output 3–4 viedään mikserin stereokanavaan, esim. 23–24. Tämä on SonoBusista mikseriin tuleva ääni.
- Mikserin group 1–2:n output viedään äänikortin inputeihin 1–2. Tämä on mikseristä Zoomiin lähtevä ääni.
- Mikserin group 3–4:n output viedään äänikortin inputeihin 3–4. Tämä on mikseristä SonoBusiin lähtevä ääni.
Kytkennät mikserissä
Kokoonkutsuja pystyy itse määrittelemään Zoomin ja SonoBusin äänten uudelleenohjausta mikseristä käsin.
Oma mikrofoni kytketään mikseriin esim. kanavaan 1. Kanavalohkosta valitaan, ohjataanko oman mikrofonin ääni Zoomiin (group 1–2) tai SonoBusiin (group 3–4).
Zoomille varataan mikseristä oma stereokanava, esim. 21–22. Tälle kanavalle tulee signaali tietokoneelta Zoomista. Kanavalohkosta voidaan ohjata Zoomin ääni SonoBusiin (group 3–4). Sen sijaan tämän kanavan kohdalla ei kannata valita painikkeella Zoomin groupia 1–2, sillä tämä ohjaisi Zoomin äänen uudestaan Zoomiin aiheuttaen feedbackin. Valitsemalla Monitor Out saa tämän signaalin kuulumaan myös itselleen, joko kaiuttimista tai kuulokkeista.
Samalla tavalla SonoBusille varataan mikseristä stereokanava, esim. 23–24. Tälle kanavalle tulee signaali tietokoneelta SonoBusista. Jälleen kanavalohkosta voidaan ohjata SonoBusin ääni Zoomiin valitsemalla group 1–2, ja omaan kuunteluun valitsemalla Monitor Out.