Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Matalan latenssin ratkaisut Musiikin etäesittäminen Musiikin etäopetus

Äänen jakaminen samanaikaisesti Zoom- ja SonoBus-käyttäjille

MUSE-hankkeen työryhmän asiantuntijavieraana oli 7.1.2022 Jim Daus Hjernøe Royal Academy of Music Aarhus/Aalborgista Tanskasta, toki näinä aikoina vierailu suoritettiin etänä. Hjernøe demonstroi Zoomin ja SonoBusin yhteiskäyttöä omasta näkökulmastaan.

Jim Daus Hjernøe Royal Academy of Musicista Tanskasta
Jim Daus Hjernøe, Royal Academy of Music, Aarhus/Aalborg, Tanska

Lue lisää (Jim Daus Hjernøe):

https://musikkons.dk/en/about-djm/employees/jim-daus-hjernoee/

https://theintelligentchoir.com/jim-daus-hjernoee/

Sonobus-sovellusta käsittelevässä edellisessä artikkelissa “Matalan latenssin ratkaisut: SonoBus” Zoomin ja SonoBusin yhteiskäyttö tarkoitti yksinkertaisesti sitä, että molemmat sovellukset pyörivät samanaikaisesti tietokoneella kaikilla osallistujilla. Zoomin ääni kytketään pois päältä, jolloin Zoomin kautta välittyy pelkkä kuva. Kaikki ääni kulkee SonoBusin kautta parempilaatuisena.

Hjernøe oli vienyt sovelluksien kommunikointia pidemmälle ohjaamalla Zoomin ja SonoBusin äänet toisiinsa erillisen äänikortin (eli audio interfacen) ja mikserin avulla.

Uudelleenohjauksen etu on siinä, että jos sessiossa on mukana ihmisiä jotka osallistuvat pelkästään Zoomin tai SonoBusin kautta, saadaan ääni kuitenkin jaettua sovellusten välillä kaikille osallistujille mahdollisimman hyvälaatuisena.

Käynnissä voi olla siis esim. Zoom-kokous, joiden osallistujista kaksi tai kolme voivat olla lisäksi SonoBus-sessiossa soittamassa keskenään – ääni välittyy silti kaikille Zoomiin hyvälaatuisena. Tässä kokoonkutsujan täytyy nähdä enemmän vaivaa asetusten kanssa, muiden osallistujien kannalta nämä uudelleenohjaukset ovat näkymättömiä.

HUOM! Jos kaikilla osallistujilla on sekä Zoom että SonoBus pyörimässä samaan aikaan koneella, tämä systeemi on tarpeeton. Samaan lopputulokseen päästään tällöin yksinkertaisesti kytkemällä Zoomin ääni pois päältä.

Tarvittavat laitteet

  • äänikortti eli audio interface, jossa on vähintään neljä sisäänmenoa ja ulostuloa (Hjernøe suositteli äänikortiksi mahdollisimman helppokäyttöistä ns. plug-and-play -mallia, esim. Focusrite Scarlett)
  • mikseri, jossa mahdollista reitittää signaali vähintään kahteen ryhmään eli subgroupiin (group 1–2 & 3–4)
  • tietokone, jossa Zoom ja SonoBus pyörivät

Zoom-sovelluksessa tulevan ja lähtevän äänen kanavia ei ole mahdollista muuttaa, sovellus lähettää ja vastaanottaa audiota aina kanavilla 1–2. SonoBusissa sen sijaan voi valita äänikortin inputit ja outputit erikseen. Kun kanavat 1–2 on varattu Zoomille, valitaan SonoBusin kanaviksi 3–4:

Zoom ja Sonobus: Sonobusin ääniasetukset
Sonobusin ääniasetukset. Sisääntulokanaviksi valitaan 3 ja 4.

Äänikortin ja mikserin välillä reititys tapahtuu seuraavasti:

  • Äänikortin output 1–2 viedään mikserin stereokanavaan, esim. 21–22. Tämä on Zoomista mikseriin tuleva ääni.
  • Äänikortin output 3–4 viedään mikserin stereokanavaan, esim. 23–24. Tämä on SonoBusista mikseriin tuleva ääni.
  • Mikserin group 1–2:n output viedään äänikortin inputeihin 1–2. Tämä on mikseristä Zoomiin lähtevä ääni.
  • Mikserin group 3–4:n output viedään äänikortin inputeihin 3–4. Tämä on mikseristä SonoBusiin lähtevä ääni.

Kytkennät mikserissä

Kokoonkutsuja pystyy itse määrittelemään Zoomin ja SonoBusin äänten uudelleenohjausta mikseristä käsin.

Zoom ja Sonobus: kytkennät mikserissä
Kuvassa ääni tulee Zoomista mikserin stereokanavaan 21–22 ja SonoBusista stereokanavaan 23–24. Zoomin lähtevä ääni ohjataan ryhmään 1–2 ja SonoBusin ryhmään 3–4.

Oma mikrofoni kytketään mikseriin esim. kanavaan 1. Kanavalohkosta valitaan, ohjataanko oman mikrofonin ääni Zoomiin (group 1–2) tai SonoBusiin (group 3–4).

Zoomille varataan mikseristä oma stereokanava, esim. 21–22. Tälle kanavalle tulee signaali tietokoneelta Zoomista. Kanavalohkosta voidaan ohjata Zoomin ääni SonoBusiin (group 3–4). Sen sijaan tämän kanavan kohdalla ei kannata valita painikkeella Zoomin groupia 1–2, sillä tämä ohjaisi Zoomin äänen uudestaan Zoomiin aiheuttaen feedbackin. Valitsemalla Monitor Out saa tämän signaalin kuulumaan myös itselleen, joko kaiuttimista tai kuulokkeista.

Samalla tavalla SonoBusille varataan mikseristä stereokanava, esim. 23–24. Tälle kanavalle tulee signaali tietokoneelta SonoBusista. Jälleen kanavalohkosta voidaan ohjata SonoBusin ääni Zoomiin valitsemalla group 1–2, ja omaan kuunteluun valitsemalla Monitor Out.

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Juha Kujanpää
Juha Kujanpää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *