Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Matalan kynnyksen ratkaisut Mobiiliteknologia musiikin opettamisessa, oppimisessa ja arvioinnissa Musiikin etäopetus Musiikkiteknologia Notaatio-ohjelmistot Soiton- ja laulunopiskelun teknologia

Merkintöjen tekeminen ja jakaminen diginuottisovelluksilla

MUSE testaa

Testissä vertaillaan nkoda-, newzik-, Mobile Sheets Pro-, forScore-, Piascore-, ScoreMusic- ja digitalscore-sovellusten ominaisuuksia merkintöjen tekemisessä ja merkintöjen jakamisessa. 

Diginuottimerkintöjen tekemisestä

Merkintöjä tehdään diginuottisovelluksessa piirtämällä tai kirjoittamalla älylaitteen kosketusnäytölle. Tällöin sovellukset lisäävät PDF-tiedoston päälle tason, joka toimii periaatteessa samalla tavalla kuin kirjoittaisi kynällä paperille. Sovellukset tarjoavat pelkkää paperia ja kynää monipuolisempia työkaluja kuten notaatiosymboleja, mahdollisuuden puhua merkintöjä, jakaa merkintöjä oppilaalle tai ryhmälle reaaliajassa.

Passiivinen vai aktiivinen osoitinkynä?

Merkintätyökalu voi olla käyttäjän sormi tai perinteinen osoitinkynä (stylus-kynä). Sormi ja kumikärkinen osoitinkynä ovat passiivisia merkintätyökaluja, jotka toimivat sekä iOS- että Android-laitteissa. Aktiiviset osoitinkynät ovat joko laitekohtaisia tai toimivat sekä iOS- että Android-laitteissa. 

Kokemuksen perusteella pelkkä passiivinen osoitinkynä helpottaa merkintöjen tekemistä sormeen verrattuna. Kynällä pystyy kirjoittamaan omalla käsialalla, osumaan tarkasti haluttuun kohtaan eikä kynä väsy, kuten sormi. Aktiivisen kynän paras ominaisuus sormeen tai passiiviseen osoitinkynään verrattuna on se, että aktiivista kynää käyttäessä käden syrjän tai sormien tahaton kosketus älylaitteen näytölle ei aiheuta vahinkomerkintöjä. Aktiivinen kynä kirjoittaa heti, kun passivisella kynällä kirjoitustyökalu täytyy käydä valitsemassa käyttöön.

Lue lisää (osoitinkynä, stylus):

https://en.wikipedia.org/wiki/Stylus

Aktiivinen osoitinkynä

Testiin hankittiin monipuolisia toimintoja tarjoavat älylaitteita varten räätälöidyt iPadissa toimiva Apple Pencil 2 ja Samsung S Pen, joka toimii useissa Samsungin valmistamissa Android-älylaitteissa. Molemmille laitteille löytyy useita vaihtoehtoja aktiivikyniksi:

iPad

Samsung Galaxy S7

Apple Pencil 2

Apple Pencil on magneettinen ja kiinnittyy iPadin reunaan, jossa se latautuu ja myös luo Bluetooth-parin emolaitteeseen. Kynä pysyy laitteen kyljessä yllättävän tukevasti paikoillaan ja pysyy ladattuna. 

Kirjoituksen paksuutta pystyy säätämään kynän kallistusta ja painoa muuttamalla. Tosin ominaisuus toimii testatuista sovelluksista vain forScoressa. Käytettäessä forScorea, näyttöä kaksoisnapauttamalla voi vaihtaa piirto- tai kirjoitustyökalusta pyyhekumiin. 

Lue lisää (forScore ja Apple Pencil):

http://forscore.co/kb/using-apple-pencil/

Piascoressa kaksoinapautus kääntää sivua eteenpäin:

Muissa sovelluksissa kynän erikoisominaisuuksia ei ole otettu käyttöön.

Samsung S Pen

Samsungin älykynä latautuu ja luo parin emolaitteen kanssa laitekotelon takana olevassa kolossa. Tablettia käytettäessä kynän voi pitää kiinni laitteen kyljessä kuten iPadissakin. Toimintatapa on molemmissa samankaltainen ja käyttömukavuus on tottumiskysymys. Mainio oivallus Samsungilta on tarjota mahdollisuus valita tabletin asetuksissa seurata kynän olinpaikkaa: kun toiminto on valittuna, tabletti muistuttaa sovellusta sulkiessa ettei kynä ole kolossaan tai liitettynä tabletin kylkeen. 

Samsungin älykynä on monitoimilaite:

 • kaukosäädin, joka esimerkiksi aktivoi suurennuslasitoiminnon
 • käyttöjärjestelmä muuntaa S Penillä käsin kirjoitetun tekstin kirjasimella kirjoitetuksi tekstiksi
 • kallistuksen ja painon tunnistus

Kaikki listatut toiminnot eivät ole diginuottisovelluksessa merkintöjen tekemisen kannalta kovin tärkeitä, koska ne eivät toimi yhdessä sovelluksen kanssa. Mobile SheetsPro tunnistaa S Pen -kynän painon ja kallistuksen kuten forScore ja Piascore Apple Pencil -kynän. 

Suuri hilpeyden ja ärsytyksen aiheuttaja on Mobile SheetsPro -sovelluksen käyttöliittymän mielipuolinen kieli, joka on siansuomea kun laitteen oletuskieleksi on valittu suomi. Kun tabletin on ottanut käyttöön suomenkielisenä, sovellusten kieli on samalla valittu. Pelkän ohjelman kieltä ei pysty valitsemaan toiseksi kuin laitteen kieliasetuksessa on määritelty. Android antaa lisätä toisen kielen, jolloin laitteen kaikki ohjelmat toimivat valitulla kielellä. Takana on Googlen konekäännös. Tällaisena minä en ymmärtänyt mitä ihmettä nuo asetukset vapaalla kädellä piirtämisen kannalta tarkoittavat.

Osoitinkynän asetusten määrittelyä Mobile Sheets Pro:ssa
Osoitinkynän asetusten määrittelyä Mobile Sheets Pro:ssa (1/2). Ruutukaappaus: Timo Korhonen
Osoitinkynän asetusten määrittelyä Mobile Sheets Pro:ssa
Osoitinkynän asetusten määrittelyä Mobile Sheets Pro:ssa (2/2). Ruutukaappaus: Timo Korhonen

Lue lisää (aktiivinen osoitinkynä):

https://en.wikipedia.org/wiki/Active_pen

https://en.wikipedia.org/wiki/Stylus_(computing)

Tekstityökalu 

Tekstityökalulla nuottiin voi kirjoittaa esim. laulun sanoja tai muuta tekstiä, jonka haluaa näkyvän kuten painettu teksti. Tämä työkalu löytyy lähes kaikista, mutta sovellusten välillä on eroja. Puheentunnistus tekstiksi toimii forScoressa ja Piascoressa. Toiminto tunnistaa laitteen käyttöjärjestelmän kielen, jolloin esimerkiksi esim. puhuttaessa ohjelmalle ”moderato”, se muuttuu suomenkielisessä iPadissä ”moderaattoriksi”. Tästä voi päätellä sovellusten käyttävän iOS-käyttöjärjestelmän puheentunnistusta.

 • forScore: iPadin kaikki fontit, väri ja koko säädettävissä, kirjoitusalueen fonttikoko, pituus ja paikka säädettävissä käsin, merkintätaso (kenelle merkintä näkyy) valittavissa, puheentunnistus.
 • nkoda: esiasennettu fontti, koko ja väri säädettävissä, kirjoitusalueen pituus ja paikka säädettävissä käsin, puheentunnistus, toimii samalla tavoin iOS-, Android-, MacOS- ja Windows-käyttöjärjestelmissä!
 • Newzik: esiasennettu fontti, koko ja väri säädettävissä, kirjoitusalueen pituus ja paikka säädettävissä käsin.
 • Piascore: iPadin kaikki fontit, väri ja koko säädettävissä, kirjoitusalueen pituus ja paikka säädettävissä, puheentunnistus.
 • digitalScore: esivalittu fontti, musta, kokoa ei voi säätää, kirjoitusalueen pituus ja paikka säädettävissä käsin.
 • scoreMusic: tekstityökalua ei ole
 • Mobile Sheets Pro: valikoima fontteja, väri ja koko säädettävissä, lisäksi mahdollisuus valita sijoittelu vasemmalle, keskelle, oikealle, lihavoitu ja kursivoitu, peittävyyttä voi säätää, mahdollisuus lisätä kirjoitusalueen ympärille reunat, niiden paksuus, väri ja etäisyys viereisestä kirjoituslaatikosta. Kirjoitusalueen pituus ei ole säädettävissä kuten muissa sovelluksissa.

Leimat 

Leima-työkalu tarjoaa ohjelmaan esiasennettuja graafisia muotoja. Näitä ovat esimerkiksi artikulaatio-, sormitus-, dynamiikka, korukuvio- ja soitinkohtaiset tekniikkamerkinnät.

 • Mobile Sheets Pro:n esiasetuksista löytyy leimoja muista poiketen myös Jazz- ja sointumerkinnöille. Lisäksi ohjelmaan voi tuoda omia muilla sovelluksilla tehtyjä leimoja.
 • forScore tarjoaa perinteisten symbolien lisäksi mahdollisuuden tehdä omia leimoja ohjelman työkalulla. Kaikkien symbolien koko ja väri on määriteltävissä.
 • digitalScore tarjoaa perinteisiä symboleja, joiden koko ja väri on itse määriteltävissä.
 • nkoda tarjoaa perinteisiä symboleja, joiden koko ja väri on itse määriteltävissä.
 • Newzik tarjoaa perinteisiä symboleja, joiden koko ja väri on itse määriteltävissä.
 • Scoremusic ei tarjoa leimoja.
nkodan leimatyökalunäkymä
nkodan leimatyökalunäkymä. Kuva: nkoda

Valintatyökalu

Valintatyökalulla voi valita merkintöjä sisältävän alueen nuotista joko vapaalla kädellä tai esiasetetulla muodolla, esim. suorakaide. Tällöin sovelluksesta riippuen voi poistaa tai kopioida valitun alueen merkinnät. Valintatyökalu toimii samaan tapaan kaikissa tämän toiminnallisuuden tarjoavissa sovelluksissa.

Valintatyökalunäkymä forScoressa
Valintatyökalunäkymä forScoressa. Kuvakaappaus: Timo Korhonen

Merkintöjen jakaminen ja tallentaminen

Sovellusten välillä on eroja miten nuottiin tehtyjä merkintöjä on mahdollista jakaa esimerkiksi opettajalta oppilaan, kapellimestarilta orkesterisoittajille jne. Merkintöjen tekeminen digitaaliseen nuottiin mahdollistaa kullekin tarvitsijalle personoidut merkinnät. Parhaat sovellukset tarjoavat mahdollisuuden tehdä useita eri tasoja (layers), jotka voi jakaa tarvitsijalle ja tallentaa myöhempää käyttöä varten. Alkuperäistä nuottia voi käyttää uudelleen ja uudelleen, nimetä uusia tasoja ja jakaa taas uudelleen.  

Projektin luominen, merkintöjen jakaminen reaaliajassa newzik-sovelluksessa
Projektin luominen ja merkintöjen jakaminen reaaliajassa newzik-sovelluksessa. Kuva: newzik

Jakotapoja on kaksi: liitetiedosto tai linkki pilvipalveluun

1. Merkinnöillä varustettu nuotti lähetetään liitetiedostona

Merkinnöillä varustettu tiedosto lähetetään vastaanottajalle sähköpostin liitteenä tai millä tahansa liitteitä lähettävällä viestipalvelulla. Näitä voivat olla esim. tekstiviesti, WhatsApp, iMessage, Messenger, Slack jne. 

 • forScore tarjoaa mahdollisuuden lähettää nuotin joko PDF-tiedostona tai 4SC-tiedostona, joka on sovelluksen oma tiedostomuoto. 4SC-muotoisia tiedostoja voi lukea vain forScore ohjelmassa. Kun vastaanottajalla on forScore, merkintöjä voi muokata sovelluksen omilla työkaluilla.
 • Piascore jakaa PDF-tiedostoja merkinnöillä tai ilman.
 • Newzik jakaa PDF-tiedostoja merkinnöilä tai ilman.
 • digitalScore ei tarjoa mahdollisuutta jakamiseen.
 • Scoremusic ei tarjoa mahdollisuutta jakamiseen.
 • Music Sheets Pro antaa tallentaa PDF-tiedoston tulostusvalikossa, jonka jälkeen tiedoston voi lähettää viestin liitteenä.

2. Merkinnöillä varustettu nuotti jaetaan pilvipalvelun kautta.  

 • Newzik tarjoaa pilvipalvelun nuottien jakamista varten. Vastaanottaja saa lähettäjältä linkin, jonka saa auki Newzik-sovelluksella. Sovellus tarjoaa mahdollisuuden jakaa merkintöjä myös reaaliajassa. Tässa tilanteessa Newzikissa luodaan projekti, johon kutsutaan käyttäjiä. Newzik toimii myös MacOS-tietokoneen selaimella. iPadilla tehdyt merkinnät näkyvät internet-selaimella, mutta tällä hetkellä merkintöjen tekeminen tietokoneen selaimella on testaamisen perusteella vasta kehitteillä.
 • nkoda toimii samalla tavalla kuin Newzik. Käyttäjillä tulee olla nkoda asennettuna. Myös nkoda-sovelluksella on mahdollista jakaa merkinnät reaaliajassa. On loistavaa, että merkinnät toimivat iOS-, Android-, Windows- ja MacOS-laitteissa. Sen sijaan näytön jakamisen esto esimerkiksi Zoomiin tekee ohjelman käytöstä verkko-opetuksessa mahdotonta. Eston taustalla on tekijänoikeuden alaisen nuottimateriaalin suojaaminen. Tällaisena nkoda:a ei voi suositella etäopetusta varten. Merkintöjen tekeminen toimii intuitiivisesti samalla logiikalla sekä mobiililaitteilla ja tietokoneen verkkoselaimella. Tammikuun 12. 2022 nkoda lähetti käyttäjilleen  viestin jatkosuunnitelmista: sovellus tulee jakautumaan tänä keväänä kahdeksi: nykyinen nuottien Netflix muuttuu nkoda library-sovellukseksi ja sen rinnalle tulee nkoda music reader-sovellus.
ToimintoMobile Sheets ProdigitalscoreScoremusicPiascoreforScoreNewziknkoda
fontin valintaxx xxx 
leimatxx xxxx
koko säädettävissä xxxxxx
väritxxxxxxx
valintatyökalux   xxx
merkintöjen jakaminen reaaliajassa     x
merkintöjen jakaminen lähettämällä PDFx  xxx x

Yhteenveto

Merkintöjen tekeminen diginuottiin toimii ideatasolla samankaltaisesti kuin paperille kirjoittaminen. Digitaalisuus antaa mahdollisuuden säilyttää alkuperäinen nuotti merkinnöistä tyhjänä ja merkinnöillä varustettu nuotti voidaan jakaa hänelle jota merkinnät koskevat. Uusia samoille tai eri henkilöille tarkoitettuja merkintäversioita voi laatia loputtomasti.

nkoda:n suurin vahvuus on että sovelluksen sisältämät nuotit ovat käytettävissä iOS-, Android-, MacOS- ja Windows-ympäristöissä samankaltaisena. Toisaalta nkoda:sta ei voi jakaa nuotteja PDF-tiedostoina, jolloin niiden nuottien, joita ei löydy nkodan kirjastosta on mahdotonta. 

Newzik on monipuolisin merkintöjen jakamisen näkökulmasta. Sovelluksesta voi jakaa sekä PDF-tiedostoja että pilvipalvelun kautta reaaliaikaisia merkintöjä.

forScore, Piascore ja Newzik toimivat intuitiivisesti eroten toisistaan pääosin vain miltä käyttöliittymä näyttää. Toiminnot ja käytettävyys ovat vertailukelpoisia ja käytännöllisiä. Sovellukset ovat suositeltavia.

Mobile Sheets Pro toimii myös intuitiivisesti ja on suositeltava ohjelma Android-käyttäjälle. Otettaessa Mobile Sheets käyttöön, suosittelen valitsemaan Android-käyttöjärjestelmän englannin kieliseksi, jolloin sovelluksen työkaluvalikkojen termit ovat helpommin ymmärrettävissä.

digitalscore ja Scoremusic tuntuvat taantuvilta sovelluksilta rajoittuneine toiminnallisuuksineen. En suosittele mainittuja sovelluksia.

Merkintöjen tekemisen kannalta forScore, Piascore ja Newzik ovat etevimpiä.

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Timo Korhonen
Timo Korhonen

ORCID-tunniste: 0000-0002-0082-2376

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *