Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen Musiikin etäopetus

Video-oppimateriaalin tallentaminen ja jakaminen Panoptolla

Panopto on verkkopohjainen, selaimella käytettävä videojulkaisualusta, jota voidaan käyttää jaettaessa jo olemassa olevia videoita, joiden katseluoikeudet voidaan jakaa korkeakouluyhteisön jäsenille sekä tarvittaessa myös ulkopuolisille. Materiaalin käyttöoikeutta voidaan rajoittaa siten, että tallenteet ovat vain tietyn ajan saatavilla.

Panopto-videojulkaisualustan peruskäytön oppii kohtalaisen helposti, itse tarvitsin alustan, jonka kautta saa jaettua verkossa opetusvideoita sekä niihin liittyvää nuottimateriaalia.

Tietokoneelle asennettavalla Panopto-ohjelmalla voidaan suoratoistaa opetustilanteita sekä tallentaa niitä, mobiililaitteilla onnistuu videoiden tallennus ja tallenteiden lataaminen alustaan. Tallenteita voidaan myös jakaa korkeakouluyhteisössämme TUNI Moodlen kautta kurssien osallistujille, joille voidaan luoda myös videopalautustehtäviä.

Panoptoon tutustuminen ja alustan käyttöönotto

Otin Panopton käyttöön ensimmäistä kertaa tammikuussa 2022, kun halusin jakaa vapaan säestyksen oppimateriaalia video- ja nuottiesimerkein etäopetuksen tueksi. Videoiden julkaisuoikeuden saamiseksi täytyy käyttäjällä olla videoportaalissa vaadittava Sisällöntuottaja-rooli eli Creator. Materiaali voidaan tallentaa omaan kansioon, oletuskansio on My Folder, jonka käyttöoikeuksia voidaan määritellä tilanteen mukaan. Tallenteet siirretään automaattisesti roskakoriin, jos niitä ei ole katsottu kertaakaan viimeisen kolmen vuoden aikana. Mikäli tallenteista haluaa itselleen kopion, voi sellaisen ladata säilytettäväksi omalle koneelle.

Käyttöoikeudet määritellään seuraaasti:

  • Oikeuksien ollessa suppeimmillaan Restricted, only specific people and groups, pääsevät materiaalia katsomaan yksittäiset korkeakouluyhteisön jäsenet sekä Panopto-ryhmän jäsenet.
  • Valinnan ollessa Your organisation, unlisted pääsee koko korkeakouluyhteisö katsomaan materiaalia. Käyttäjän täytyy tällöin kirjautua TUNI-tunnuksella ja katsomiseen vaaditaan suora linkki, videota ei löydy palvelusta hakemalla.
  • Valinta Your organisation on muuten sama vaihtoehto, mutta video löytyy myös palvelusta hakemalla.
  • Mikäli materiaali halutaan saada julkisesti katsottavaksi, valitaan asetukseksi Public (unlisted), jolloin kuka tahansa pääsee katselemaan sisältöä, jos linkki on tiedossa.

Materiaalin tallennus

Olin aiemmin tehnyt videoita valmiiksi käyttäen Zoom-ohjelmaa videon ja äänen taltiointiin. Kytkin digitaalipianon audiolähdöt sekä puhemikrofonin mikseriin, josta audiosignaali kulki tietokoneelle äänikortin kautta valmiiksi miksattuna, tein tallenteet suurimmalta osin editoimatta ”livenä”. Tilanne vastasi normaalia etäopetustilannetta, joten työskentelytapa oli tuttu entuudestaan. Äänen ja kuvan laatu oli näin tallennettuna mielestäni riittävän hyvä opetustarkoitukseen, parempaa äänen ja kuvan laatua tavoiteltaessa olisin joutunut käyttämään monimutkaisempia sovelluksia ja muitakin apuohjelmia. Osan tallenteista editoin tietokoneen iMovie-ohjelmalla, jolla lisäilin videoihin tekstiä ja väliotsikoita.

Kattokamera jalustoineen
Kattokamera jalustoineen. Kuva: Kalle Elkomaa

Videot taltioitiin pianon koskettimiston yläpuolella olevalla Logitechin nettikameralla, joka oli katossa kiinni olevassa jalustassa, näin sain videolle koko koskettimiston laajuisen kuvan. Ongelmana yläperspektiivissä on kuitenkin se, etteivät koskettimia painavat sormet erotu aina kovin hyvin. Tähän ongelmaan voisi käyttää apuna esim. ChordieAppia, jossa koskettimet näkyvät näytöllä omassa ruudussa virtuaalisesti videokuvan lisänä.

Kattokameran kuvaa
Kattokameran kuvaa. Kuva: Kalle Elkomaa

Käytin videoiden taltiointiin Zoom-videoneuvotteluohjelmaa, koska olin tottunut käyttämään sitä myös vapaan säestyksen etäopettamiseen. Avasin uuden session, jonka aikana tallensin videon äänineen ohjelman tallennustoimintaa käyttäen. Ohjelma konvertoi tallenteen session lopettamisen jälkeen MP4-videotiedostoksi, jota käytin sellaisenaan. Jokaisesta kappaleesta oli myös nuottiesimerkki PDF-muodossa, jonka siirsin Panoptoon videotallenteen lisäksi.

Huom. Mikäli haluat tehdä useita erillisiä videotallenteita saman Zoom-session aikana, täytyy tallennus keskeyttää välillä stop-painikkeella. Jos keskeytät tallentamisen pause-toiminnalla, jatkuu tallennus samaan tiedostoon ja kaikki klipit taltioituvat yhdeksi kokonaisuudeksi.

Materiaalin siirto Panoptoon

Panoptoon valmis tiedosto tuodaan käyttämällä ohjelman Create-toimintaa, jonka valikosta valitaan Upload media videon tuomiseksi alustalle. Oma kotikoneeni käyttöjärjestelmä OS X Yosemite 10.10.5 on tosin niin vanha, ettei toiminta onnistunut tällä tavoin. Sen sijaan sain vedettyä valmiiksi tekemäni videotiedostot hiirellä alustalle tekemääni omaan kansioon. Saatuani tämän vaiheen tehtyä lisäsin videoiden mukaan Panopton työkaluvalikon Streams-toiminnan kautta PDF-muodossa olevat nuotit tietokoneeltani selaamalla ja sen jälkeen lataamalla ne alustaan Upload PDF -painikkeella.

PDF-tuonti Panoptoon
PDF-tuonti Panoptoon. Kuvakaappaus: Kalle Elkomaa

Huomasin Panoptoa käyttäessä sen, ettei selainta kannata välillä sulkea tai käyttää samanaikaisesti muita selainpohjaisia ohjelmia. Muutaman kerran tiedostojen lataus katkesi ja jouduin lataamaan ne uudestaan. Video on oletusarvona ainoastaan katseltavissa, joten sen lataaminen on estetty. Videolle voidaan kuitenkin luoda oma tallennelinkki, jolloin valtuuden saanut käyttäjä voi ladata materiaalin omalle koneelleen. Valmis esikatselu näyttää tältä, videokuvan saa suurennettua katsellessa koko ruudun kokoiseksi. Liitteenä olevan PDF-tiedoston saa halutessaan ladattua omalle koneelle.

Panopton videonäkymä
Panopton videonäkymä. Kuvakaappaus: Kalle Elkomaa

Huomioita Panopton käytöstä

Aloittelevan käyttäjän huomioita oli se, että perusrutiinin löydyttyä videoiden ja nuottien siirto oli vaivatonta ja selkeää. Aluksi jouduin taistelemaan mm. videoiden tuonnin kanssa, kun se ei onnistunut ”oikealla” tavalla. Katseluoikeuksien jakoa täytyy jatkossa miettiä tarkemmin, nyt laitoin ajan ja vaivan säästämiseksi videot yleiseen jakoon, jolloin kuka tahansa linkin saava voi katsella materiaaleja. Oikeudet voi rajata jatkossa tarpeen mukaan vain muutamille henkilöille, joille jaetaan linkki vaikkapa sähköpostilla. Tulen varmasti käyttämään alustaa jatkossakin, kun toimiva systeemi on nyt saatu kasaan.

Täältä pääset katsomaan tekemiäni videoita: https://tuni.cloud.panopto.eu/Panopto/Pages/Sessions/List.aspx#folderID=%228ea3b192-411e-4a07-a2d5-ae2300be449c%22

Lue lisää (Panopto):

https://www.panopto.com

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Kalle Elkomaa
Kalle Elkomaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *