Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Matalan kynnyksen ratkaisut Musiikin etäopetus Musiikkiteknologia Notaatio-ohjelmistot

MUSE testaa: diginuottisovellusten erikoistyökalut

Tässä artikkelissa erikoistyökalulla tarkoitetaan toimintoja, jotka eivät liity suoraan diginuotin kaksiulotteiseen lukemiseen tai merkintöjen tekemiseen, vaan tarjoavat apua muusikon ja pedagogin työhön laajemmin.

Newzik Maestria-tekoäly
Newzik Maestria-tekoäly. Kuvakaappaus: Timo Korhonen

Soittolistat

forScoren Setlist-näkymä
forScoren Setlist-näkymä. Kuvakaappaus: Timo Korhonen

Työkalu löytyy jokaisesta sovelluksesta ja sen avulla voi laittaa nuotit keikkajärjestykseen. Soittolista koostetaan sovelluksessa olevista nuoteista. Käytettävyydessä on suuria eroja. forScore ja Newzik ovat rakentaneet erittäin käytännöllisen soittolistatyökalun.

forScoreen laaditun soittolistan voi jakaa forScore-soittolistana, joko partituurien kanssa tai ilman. Jos kaverilla on samat nuotit omassa sovelluksessaan, pelkkä soittolistan jakaminen riittää. Jos kaverilla ei ole forScore käytössä, sovelluksesta voi jakaa soittolistan ja nuotit erillisinä PDF-tiedostoina tai yhtenä pitkänä PDF-tiedostona merkinnöillä varustettuna tai ilman. Keikkamuusikolle sovellus tarjoaa mainion tavan sekoittaa soittolistan järjestystä, esimerkiksi silloin kun esittää muutaman kymmenen biisin sarjaa päivittäin. Shuffle-toiminto siirtää ensimmäiseksi nuotin, jonka esittämisestä on kulunut pisin aika. Viimeksi soitettu siirtyy viimeiseksi. Lisäksi sovelluksesta voi jakaa sävellysten otsikot ja säveltäjätiedot tekstinä.

Newzikin soittolistan voi jakaa Newzik-formaatissa tai PDF-tiedostona. PDF-vaihtoehdossa voi valita jakaako nuotit erillisinä tiedostoina tai yhtenä pitkänä, kuten forScoressakin. Samoin voi valita jakaako merkintöjen kanssa vai puhtaan nuotin. Soittolistan voi myös muuntaa Newzik-projektiksi, joka antaa mahdollisuuden reaaliaikaisille merkinnöille. Tämän edellytyksenä on, että kaverilla on Newzik-sovellus käytössä. Erittäin kätevä toiminto on myös soittolistan jakaminen tekstinä, jos kappaleiden tiedot ovat kirjoitettu oikein. Vastaanottajalle voi lähettää konserttiohjelman sävellystiedot suoraan ohjelmasta.

nkoda, joka jakaantui tammikuun lopulla kahdeksi sovellukseksi (nkoda library ja nkoda reader) on joiltakin ominaisuuksiltaan outo. Soittolistan laatiminen onnistuu joko omilla tai nkoda library:n nuoteilla erikseen. nkoda ei anna sekoittaa omia PDF-nuotteja nkoda library-kokoelman nuotteja samaan soittolistaan. Arvelen tämän ominaisuuden liittyvän tekijänoikeuksiin. nkodan käyttöliittymä on hyvin suunniteltu, ohjelma toimii eri laitteissa ja käyttöjärjestelmissä, tarjoten miellyttävän käyttäjäkokemuksen. nkoda on hyvä sovellus, jonka kehitystä kannattaa seurata.

Piascoren soittolistan voi jakaa tekstinä, Piascoren soittolistana joko nuottien kanssa tai ilman. Soittolista toimii vain, jos kaverilla on myös Piascore käytössä.

Mobile Sheets Pro tarjoaa samoja toiminnallisuuksia kuin sen iOS-kilpailijat. Soittolistan voi jakaa sovelluksen omassa .mss-formaatissa tai PDF-tiedostona merkinnöillä tai ilman. Käyttöliittymä vaatii osaamista, koska ilman graafisia kuvakkeita esimerkiksi pitkä painaminen näytön tietystä kohdasta avaa halutun jakovalikon. Tätä en saanut selville ennen kuin luin käyttöohjetta tarkasti.

digitalScoren soittolistan voi jakaa joko sovelluksen formaatissa tai PDF-tiedostona. Muita ei toimintoja ei ole.

ScoreMusic tarjoaa pelkästään mahdollisuuden järjestää nuotit esitysjärjestykseen. 

Metronomi

Piascoren metronominäkymä
Piascoren metronominäkymä. Kuvakaappaus: Timo Korhonen

Tämä työkalu tarjoaa sovelluksesta riippuen perinteistä metronomin nytkytystä erilaisilla soundeilla ja joissakin sovelluksissa myös monipuolisempia rytmivariaatioita. Perustoimintona voi pitää mahdollisuutta valita tahtilaji joko käsin tai valikosta. 

forScoren metronomi tuntui käytettävimmältä. Sen käyttöliittymä on graafinen ja yksinkertainen. Tahtilajin voi määritellä. Metronomissa voi valita kuuluuko ääni, näkyykö rytmi tai molemmat yhtä aikaa. Lisäksi metronomin keskellä on kosketusalue, jota naputtamalla saa näkyviin millä sykkeellä naputetaan. Lisäksi metronomiin voi määritellä kohotahdin tai kuinka paljon tyhjää lasketaan ennen kuin biisi alkaa. forScoren metronomilla voi myös määritellä automaattisia sivunkääntöjä. Tämä toimii laskemalla kuinka monta iskua nuotin sivulla on ja kirjaamalla tämän määrän metronomin valikkoon. Toiminto edellyttää tasaista pulssia. 

digitalScoren metronomi on käyttöliittymältään saman tyyppinen kuin forScoressa, graafinen ja intuitiivinen. Myös tässä metronomissa on kosketusalue. Tahtilajin voi säätää myös ja valita neljästä erilaisesta ääniprofiilista.

Newzikin metronomi edustaa myös graafista intuitiivista muotoilua. Valittavissa viisi erilaista ääniprofiilia, kosketusalue. Myös tämä metronomi antaa valittavaksi kuuluuko ääni, näkyykö syke tai molemmat yhtä aikaa. Tahtilajin valinta toimii kuin forScoressa.

Mobile Sheets Pro:n metronomin käyttöliittymä on graafinen ja intuitiivinen. Tahtilaji valittavissa, yhdeksän eri äänivaihtoehtoa ja naputeltava kosketusalue. Näiden lisäksi rytmien pienjakoja voi määritellä, myös ääniefektejä on valittavissa.

Piascoren metronomi vie ison alueen sivunäkymästä. Sitä on hankala käyttää, vaikka sisältääkin mielenkiintoisen valikon erilaisia rytmikuvioita, jotka lienee tarkoitettu harjoittelun avuksi. Tätä valikkoa testatessa metronomi meni säännöllisesti jumiin.

Virityskone

Piascoren virityskoneen asetusnäkymä
Piascoren virityskoneen asetusnäkymä. Kuvakaappaus: Timo Korhonen

Virityskone auttaa virittämään soittimen halutulle taajuudelle. Viritystasoa voi säätää, virittää mittarin avulla tai vertaamalla esimerkkiääneen. Piascoresta löytyy myös eri viritysjärjestelmiä. Tässä olisikin kehitysidea muille sovelluksille. 

forScore tarjoaa kaksi tapaa virittämisen avuksi: viritysääni ja viritysmittari. Viritysäänissä on kolme vaihtoehtoa, sävelen voi valita ja taajuutta muuttaa hertsin tarkkuudella. Viritysmittari näyttää viisarilla vireen, sävelen voi valita.

Piascoren virityskone tarjoaa samat kaksi vaihtoehtoa, viritysääni ja viritysmittari. Hertsin tarkkuudella säädettävän viritystason lisäksi Piascore tarjoaa eri viritysjärjestelmiä:

 • Pythagoralainen 
 • Werckmeister
 • Vallotti
 • Kirnberger
 • Young
 • keskisävelviritys eri vaihtoehdoilla

Tämä on hienoa erityisesti barokkimusiikin ja sitä varhaisemman musiikin tekijöiden kannalta.

Newzikin viritin tarjoaa samat kaksi eri viritystyyliä kuten edellä mainitutkin. Muista poiketen viritystasoa ei voi säätää 440Hz alemmaksi. Viritysäänelle on neljä vaihtoehtoa. Virittimen herkkyyttä voi säätää esiasetettujen portaiden mukaan kahdesta kymmeneen senttiin.

digitalScore tarjoaa viritysmittarin viisarinäytöllä, mutta se ei soita viritysääntä. Taajuuden voi säätää hertsin tarkkuudella ja sävelen voi valita.

Musiikkisoitin

Mobile Sheets Pron musiikkisoitinnäkymä
Mobile Sheets Pron musiikkisoitinnäkymä. Kuvakaappaus: Timo Korhonen

Joistakin diginuottisovelluksista löytyy sisäänrakennettu musiikkisoitin, jolla voi kuunnella musiikkia omalta laitteelta, verkkopalveluista sekä muutamassa sovelluksessa musiikin voi synkronoida nuottiin.

Newzikin musiikkisoitin on paljon enemmän kuin pelkkä äänitiedostojen toistoväline. Oleellinen osa Newzik-sovellusta on sen käyttämä Maestria-tekoäly, joka perustuu syväoppivalle optiselle musiikin tunnistamiselle. Ohjelma toimii myös midi-soittimena ja on yhteensopiva nuotinkirjoitusohjelmien kanssa. Edellä mainituista kirjoitan alempana lisää. Nämä toiminnot yhdessä avaavat todella monipuolisia mahdollisuuksia pedagogisessa ja miksei myös taiteellisessa mielessä. Newzik tukee seuraavia äänitiedostomuotoja: MP3, AAC, MIDI, WAV, M4A, AIFF ja FLAC. Tuettuja videoformaatteja ovat MOV, MP4 ja M4V, myös YouTube-videoita voi käyttää. Mediatiedosto voidaan synkronoida nuottiin. Tämän prosessin kuvaus löytyy tästä videosta:

Suosittelen tutustumaan Newzikin YouTube-kanavaan, josta löytyy ohjevideoita moneen tarpeeseen:
https://www.youtube.com/channel/UCVpmNTwg-HFl8HQkqfIxeiQ

Musiikkisoittimen MusicXML-toimintojen esittelyvideo löytyy alta:

forScore tarjoaa mahdollisuuden yhdistää nuotteihin joko ohjelmaan tallennettuja mp3-tiedostoja tai laitteen omassa musiikkikirjastossa olevia äänitiedostoja. forScoren työkalulla voi säätää äänitiedoston sävelkorkeutta ja tempoa, kuten Newzik. Tämä on pedagogisesti erinomainen apu. Opettaja voi tarjota sovelluksessa taustaraitoja tai muuta harjoittelemista auttavaa materiaalia, jonka tempoa oppilas voi säätää itse nuottinäkymän kanssa yhdessä.

Mobile Sheets Pro tarjoaa myös erittäin monipuolisen audiosoittimen, jonka kaikkien ominaisuuksien käyttöönottaminen vaatii asetusten säätämistä, jota ei Newzik tai forScore edellytä. Myös tällä sovelluksella voi säätää äänitiedoston tempoa ja sävelkorkeutta. Mobile Sheets Pro tarjoaa perusteellisen käyttöoppaan, jossa toiminnot esitellään verbaalisesti.

Piascoren musiikkisoitin on perusmalli, jolla voi soittaa laitteelle tallennettua musiikkia.

Äänitallennin

digitalscoren äänitallennin käytössä
digitalScoren äänitallennin käytössä. Kuvakaappaus: Timo Korhonen

Muutamat sovellukset tarjoavat mahdollisuuden tallentaa omaa musisointia esimerkiksi harjoittelusta. 

forScoren äänitallennin löytyy työkalusalkusta näytön oikeassa yläkulmassa. Tallenne yhdistyy samanaikaisesti auki olevaan nuottiin. Ääni tallentuu m4a-tiedostomuotoon ja se on jaettavissa erikseen. Tallenteen yhteys auki olleeseen nuottiin voi myös poistaa.

Newzikin äänitallennin löytyy näytön vasemmasta alakulmasta kun on ensin näpäyttänyt nuottisymbolia keskeltä. Newzik tallentaa ääntä kuten forScore linkittäen tallenteen auki olleeseen nuottiin. Äänitallennetta ei pysty jakamaan.

digitalScore tallentaa ääntä m4a-muodossa ja äänitallenteen pystyy jakamaan ohjelmasta. Toisin kuin forScore ja Newzik, digitalScore ei linkitä äänitiedostoa auki olleeseen nuottiin.

Kuvanlukija (skanneri)

Newzikin skanneriominaisuus
Newzikin skanneriominaisuus. Näyttökuva: Newzik

Tämä työkalu antaa mahdollisuuden skannata nuotteja suoraan sovellukseen. Kaikissa sovelluksissa kuvia voi tuoda myös laitteiden omista kuvakirjastoista.

Newzikin skanneri tunnistaa automaattisesti skannattavan alueen muodon. Tarvittaessa skannatun nuotin reunat voi vetää manuaalisesti kohdilleen. Ohjelma kysyy ”pidetäänkö kuva”, ”tallennetaanko” vai ”otetaanko uusi kuvakaappaus”. Tämä on hyvä toiminto, koska tällöin voidaan skannata samalla kertaa monisivuisia nuotteja yhdeksi tiedostoksi. Tämän jälkeen voi määritellä minne nuotti sijoitetaan, pitääkö nuotti kääntää kyljelleen, meneekö Maestriaan käsiteltäväksi, korjaillaanko nuottia merkintätilassa jne.

forScoren skanneri löytyy työkalupakista näytön oikeasta yläkulmasta. Logiikka on sama kuin Newzikissä. Myös forscore:en voi skannata samalla kertaa monisivuisia nuotteja, käyttää kuvanparannusta, pyörittää kuvakaappausta jne.

Piascoren skanneri toimii kuten forscore, automaattinen kuvanparannus puuttuu.

Mobile Sheets Pro ei varsinaisesti tarjoa sisäänrakennettua kuvanlukijaa. Sovellukseen voi skannata nuotteja kuvakirjaston kautta: otetaan kuva laitteen kameralla ja ladataan se sovellukseen.

Koskettimet

piaScoren koskettimistonäkymä.

Virtuaaliset pianon koskettimet voivat olla kätevä apu, kun ei ole muuta soitinta käytettävissä. Moniääninen soittaminen on mahdollista. Soundeissa on eroja ja tämän vertailun forscore voittaa kirkkaasti.

forScoren koskettimistosta saa näkymään sävelten nimet ja oktaavialat, kokoa voi säätää kuten myös viritystasoa. Varsin mainio on myös pedaaliefekti, jonka voi valita käyttöön.

Piascoren koskettimien näyttökokoa ja oktaavialaa voi säätää liukukytkimellä sekä saada näkyville sävelten nimet.

digitalScoren koskettimet toimivat hyvin samalla logiikalla kuin forscore:ssa, mukana myös pedaaliefekti.

Nuottikauppa

Sovellukset tarjoavat mahdollisuuden ostaa nuotteja kustantajilta suoraan sovellukseen. Kustantajien valikoimista löytyy nuottien lisäksi myös pedagogista materiaalia ja hinnat ovat minun silmiini kohtuullisia. Newzik on jälleen omassa luokassaan muihin sovelluksiin verrattuna.

Newzik tarjoaa ostamisen lisäksi mahdollisuuden vuokrata tekijänoikeuden alaista materiaalia kustantajalta suoraan sovellukseen. Kustantajalista 21.2.2022 on vaikuttava:

 • Artchipel
 • Bärenreiter
 • Boosey & Hawkes
 • Canadian Music Center
 • Casa Ricordi (Universal Music Publishing)
 • Centre de Musique Baroque de Versailles (CMBV)
 • CutTime Publishing
 • Deuss Music
 • Donemus Publishing
 • Edition Peters Group
 • Editions BIM
 • Editions Durand-Salabert-Eschig (UMP)
 • Editions Henry Lemoine
 • Faber Music
 • Fennica Gehrman
 • Gérard Billaudot Editeur S.A.
 • Josef Weinberger Ltd
 • Peermusic Classical GmbH
 • Productions d’Oz
 • Schott Music
 • Universal Edition AG
 • Valonius Press
 • Wisemusic Group (Chester, Schirmer, Wilhelm Hansen …)

forscore tarjoaa mahdollisuuden ostaa nuotteja sovellukseen seuraavista nuottikaupoista: 

 • musicnotes.com
 • noteflight.com
 • virtualsheetmusic.com
 • carlfischer.com
 • presser.com
 • brileemusic.com

Piascore tarjoaa mahdollisuuden hakea nuotteja sovellukseen IMSLP-palvelusta. Tämän lisäksi sovelluksessa on nuottikauppa, josta löytyy yksi kustantamo: Kyoto Gafuku Publishing. Valikoima on suppea.

Pilvipalvelut

Sovellukset eroavat pilvipalveluominaisuuksiltaan runsaasti. Yleensä sovellus voidaan yhdistää pilvipalveluun, josta voi ladata nuotteja sovellukseen tai tallentaa joko jaettavaksi muille käyttäjille tai varmuuskopioksi. Newzik on taas omassa luokassaan.

Newzik tarjoaa oman pilven sovelluksen käyttäjille. Tämä antaa mahdollisuuden jakaa merkinnät reaaliaikaisesti. Turvakopiointi on automaattista. Newzikiä voi myös käyttää ilman verkkoyhteyttä: nuotit ja merkinnät tallentuvat omalle laitteelle ja päivittyvät pilveen kun internetyhteys on saatavilla. Newzik tarjoaa mahdollisuuden käyttää suoraan iCloudia, Dropboxia ja Google Drivea tiedostojen tallentamiseen ja jakamiseen. Jos käyttää OneDrivea tai Boxia, kyseiset sovellukset täytyy olla käytössä omassa laitteessa. Näitä en testannut, mutta tieto löytyy sovelluksen tukisivuilta. Vielä kehitysvaiheessa oleva pilven kautta toimiva Newzik web-sovellus on erinomainen väline nuottien lukemiseen verkkoselaimella. Merkintöjen tekeminen ei sillä toistaiseksi (valmistajan ilmaisu) onnistu, mutta mobiililaitteella tehdyt merkinnät näkyvät ja nuotti myös soi, jos se on ladattu ”live score”-toiminnon kautta palvelimelle. Ajattelen, että oppilaalle voi riittää, että hänellä on mikä tahansa tietokone (Windows, Mac, ChromeBook) käytössä, jolloin hän pääsee näkemään opettajan merkinnät ja halutessaan harjoittelemaan soivan nuotin kanssa.

forScore yhdistää suoraan Dropboxiin. Muita palveluja kuten iCloud, OneDrive, Amazon Drive sekä FTP-, SFTP- ja WebDAV-palvelimia voidaan käyttää manuaalisesti iPadin käyttöjärjestelmän avulla. Minulla ei tästä ole omaa kokemusta. forScoren selain-sovellus ei toimi pilvessä, mutta siinä voi tehdä merkintöjä. 

Piascore yhdistää käyttöoppaan mukaan seuraaviin pilvipalveluihin: Dropbox, Google Drive ja iCloud. Liekö unohtunut ohjelmistoa päivittäessä, mutta pilvipalveluvalikosta löytyy myös OneDrive. En saanut OneDrivea toimimaan.

Vaikka nkoda toimii pilvessä, tässä kehitysvaiheessa sovellus ei pärjää Newzikin käytettävyydelle. nkoda on suljettu ympäristö, vahvasti kustantamojen käsissä oleva sovellus, jonka pedagogiset työkalut ovat ainakin tällä hetkellä rajoitettuja. Valmistaja tosin mainitsee uusia Newzikin kaltaisia toiminnallisuuksia olevan tulossa. Ulkoisia pilvipalveluja voi tällä hetkellä käyttää vain varastona, josta nuotteja voi siirtää nkodan kirjastoon.

Music Sheets Pro tarjoaa mahdollisuuden ladata nuotteja ja mediatiedostoja ohjelmaan pilvipalveluista: Dropbox, Google Drive ja OneDrive. Myös Batch Import, eli laajojen tiedostokokonaisuuksien tuonti on mahdollista. MSP oli ainoa sovellus, jolla pääsin OneDriven portille asti. Sisään en päässyt, koska työnantajani on estänyt muiden kuin hallinnoimiensa sovellusten yhdistämisen OneDriveen. Ne, joilla on oma OneDrive tai hallintaoikeudet, saavat Microsoftin pilven toimimaan. 

Harjoittelutyökalu

forScoren harjoittelumittausvalikko
forScoren harjoittelumittausvalikko. Kuvakaappaus: Timo Korhonen

forScore tarjoaa toiminnon, jolla voi mitata kuinka kauan on pitänyt nuottia sovelluksessa auki. En tiedä tuon toiminnon tarpeellisuudesta, mutta ehkä se voi toimia jonkinlaisena kannustimena harjoittelua tukemassa. 

digitalScore sisältää meditaatio-apurin, joka kehottaa etsimän rauhallisen sopen ja hengittämään rauhallisesti minuutin ajan. 

Optinen nuotintunnistus

Optinen nuotintunnistus muuttaa PDF-nuotin soivaksi tiedostoksi. Newzik on kehittänyt oman syväoppimista hyväksi käyttävän tekoälyn, jota Newzik kutsuu Maestria-nimellä. Maestria tuottaa kaksi eri tiedostomuotoa: soivan MIDI-tiedoston ja ladattavan MusicXML-tiedoston. 

Testatuista sovelluksista Newzik on ainoa, joka tarjoaa tällaisen toiminnon. MusicXML-tiedoston voi ladata koneelle, jonka jälkeen nuottia on mahdollista muokata millä tahansa nuotinkirjoitusohjelmalla. MIDI-tiedostoa voi käyttää harjoittelun tukena yms. Äänitiedoston tempoa voi säätää metronomilukeman avulla ja myös transponointi ja instrumentaation vaihtaminen on mahdollista intuitiivisen valikon avulla.  

Jos ei halua käyttää Newzik-sovellusta ja haluaa tehdä PDF-nuoteista nuotinkirjoitussovelluksessa muokattavia, silloin kannattaa käyttää erillisistä nuotintunnistussovellusta, joista suosittelen Sheet Music Scanner -sovellusta:

Lataa sovellus (Sheet Music Scanner, iOS): https://apps.apple.com/us/app/sheet-music-scanner/id884984324

Lataa sovellus (Sheet Music Scanner & Reader, Android): https://play.google.com/store/apps/details?id=com.xemsoft.sheetmusicscanner&hl=fi&gl=US

Yhteenveto

Newzik voittaa erikoistyökalutestin Maestria-tekoälyn kirittämänä. nkoda vaikuttaa lupaavalta ja ainoalta varteenotettavalta kilpailijalta tulevaisuudessa. Newzik aloitti weezic-nimellä, muuttui Newzikiksi 2015 MakeMusicin ostettua sen. MusicXML-tiedostomuodosta tuli musiikkialan standardi ja nykyisen Newzikin pedagogiset innovaatiot perustuvat tälle tiedostomuodolle. 

nkoda aloitti kustantamojen tarpeesta vuonna 2018 imitoiden Netflixin liiketoimintamallia. Sovelluksen jakauduttua tammikuussa 2022 Library- (nuottien Netflix) ja Reader-sovelluksiksi jatkossa seuraa varmasti kilpailua Newzikin kanssa. Parasta nkoda-sovelluksessa on, että se toimii tärkeimmissä laiteympäristöissä (iOS ja Android) ja käyttöjärjestelmissä (Windows ja MacOS) samanlaisena.

forScore on pitkälle hiottu sovellus, joka ei yhteiskäyttöominaisuuksiltaan yllä edellä mainittujen tasolle. 

Piascore on jäänyt edellä mainituista jälkeen käyttöliittymän ja toiminnallisuuksien osalta. 

digitalScore on päivitetty viimeksi elokuussa 2021, joka kertoo, ettei sovellusta kehitetä kovin aktiivisesti. 

Mobile Sheets Pro on paras Androidille tarjolla olevista diginuottisovelluksista. Jos sitä verrataan parhaisiin iOS-laitteisiin tehtyihin sovelluksiin, Newzik, nkoda ja forScore, ohjelma vaikuttaa käyttöliittymältään ja jakamisominaisuuksiltaan vanhanaikaiselta.

ScoreMusic on päivitetty viimeksi helmikuussa 2021. Ohjelman toiminnallisuudet ovat rajattuja muihin verrattuna ja tuntuu siltä, että kyseessä on katoava tuote.

ToimintoMobile Sheets ProdigitalScoreScoreMusicPiascoreforScoreNewziknkoda
soittolistaXXXXXXX
metronomiXX XXX 
virityskone X XXX 
musiikkisoitinX  XXX 
äänitallenninXX  XX 
kuvanlukija (skanneri)(X)  XXX 
nuottikauppa   XXX 
koskettimet X XX  
pilvipalvelutX  XXXX
optinen musiikin tunnistus     X 
harjoittelutyökalu X  X  
Diginuottisovellusten erikoistyökalut vertailussa.

Diginuottivertailun viimeisessä artikkelissa esittelen suositeltavien sovellusten tärkeimmät toiminnot.

Lue lisää (MusicXML): https://www.musicxml.com/

Lue lisää (optinen musiikin tunnistus): https://en.wikipedia.org/wiki/Optical_music_recognition

Lue lisää (pilvipalvelu): https://fi.wikipedia.org/wiki/Pilvipalvelu

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Timo Korhonen
Timo Korhonen

ORCID-tunniste: 0000-0002-0082-2376

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *