Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Mobiiliteknologia musiikin opettamisessa, oppimisessa ja arvioinnissa Musiikin etäopetus Musiikkiteknologia Notaatio-ohjelmistot Sähköisen oppimateriaalin tuottaminen Soiton- ja laulunopiskelun teknologia

Nuotti – paperi vai digi?

Olin pitkään miettinyt, että olisiko minun fiksua siirtyä orkesterissa käyttämään nuotteja diginä. Monesti juuri se tietty stemma puuttui, kun en soittanutkaan bassoklarinettia vaan b-klarinettia muiden soittajien poissaollessa. Seuraavissa kappaleissa siis pohdintoja hyödyistä ja mahdollisista haitoista. Ensin kuitenkin hieman minusta ja mietteistä aikaa ennen nykyisiä laitteita ja arjen apuja.

Kun älypuhelimet ja muu nykyaikainen tekniikka teki tuloaan ollessani nuori aikuinen, pidin – tai yritin pitää pintani viimeiseen asti, että paperikalenteria en vaihda. Se ei nimittäin ikinä ”lagaa” tai jumita eikä se jostain kumman syystä poistele sinne kirjaamiani tapaamisia ynnä muita menoja. Siinä on myös selkeä näkymä koko viikoksi ja voin laittaa sinne eri värejä, lappuja yms. Huomasin kuitenkin, että vähitellen paperikalenterini alkoi ammottaa tyhjyyttään ja menot löytyivätkin yhä useammin puhelimen kalenterista kuin siitä paperisesta ja puhelin oli myös useammin käden ulottuvilla kuin mitä paperinen kalenteri. Näin paperikalenteri jäi pois kokonaan. Samoin kävi myös monelle muulle asialle elämässäni vuosien varrella. Vaikka kuinka olin vannonut pysyväni entisessä niin huomasin yhtäkkiä, että en tee tai käytä enää tiettyjä juttuja. Tabletti tai iPad on lähettyvillä melkein aina, josta kaikki ne monet asiat löytyvät samasta paketista.

Nuotit orkesterissa

Tosiaan huomasin, että minulla harvoin oli juuri se tietty stemma jota kaivattiin juuri sillä orkesterikerralla. Se turhautti kerta kerralta enemmän ja enemmän, kun puolet ajasta meni nuottien etsintään. Aloin ottamaan eri stemmoista kuvia omalle padilleni, josta ne sitten näppärästi löytyivät niitä tarvittaessa. Nykyään orkesterillamme alkaa olla aika kattava aineisto nuotteja myös pilvipalvelu Drivessä. Nuotteja skannataan sitä mukaa sinne, kun keretään ja tulee ohjelmistoon soitettavaksi. Sieltäkin ne löytyvät siis, mutta siihen tarvitaan tottakai nettiyhteyttä. Niinpä, kun työnantajan tarjoamassa padissa ei itsessään ole nettiyhteyttä, niin sitä täytyy eri paikoissa sitten etsiä. Senkin tajusin viimeistään siinä vaiheessa, kun olin torikeikalla padin ja oman soittimen kanssa, ja aloin etsimään nuotteja Drivestä. Puhelin oli tottakai autossa, josta olisin sen nettiyhteyden voinut jakaa. Sitten alkoikin kysely, että kuka voisi jakaa minulle nettinsä, että saan nuotit näkyville. Onneksi nykyään monilla on kuitenkin puhelin taskussa keikallakin, ehkäpä minullakin tästä oppineena seuraavilla kerroilla. Lyhyesti sanoen siis normaalitreeneissä diginuotisto on kyllä kätevä, kun kaikki on käden ulottuvilla. Lähdettäessä keikoille täytyy sitten miettiä mitä muuta tarvitsen padin lisäksi tai että nuotit ovat padilla niin, että siihen ei tarvita nettiyhteyttä.

Nuotit soitonopetuksessa

Vielä tässä vaiheessa enemmän paperinuotteihin tottuneena ja osittain kaavoihin kangistuneena, monesti pilvessä tai muistitikulla olevat nuotit unohtuvat. Kerron myöhemmässä kappaleessa eri sovelluksista enemmän, mutta mainitsen nyt jo ensimmäisenä lataamani Piascoren. Sieltä saa skannaamiaan nuotteja katseltua ilman nettiyhteyttä. Jo monta vuotta olen silloin tällöin skannannut nuotteja muistitikulle, mutta muistitikku on omalla tavallaan kömpelö käyttää. Se vaatii tietokoneen, että näkee mitä sieltä löytyykään. Soittotunneilla padi tai tabletti on ihan näppärä, jos on esimerkiksi Wi-Fi-yhteydellä toimiva tulostin.

Kun vaan sen muistaisi, mitä kaikkia aarteita sinne pilveen on tallentanutkaan.

Nuotit liikkuessa

Musiikkiopiston sivutoimipisteillä tilanne on eri. Monissa paikoissa on hädin tuskin pääsy edes jonkinlaiselle kopiointikoneelle tai tulostimelle. Olisi kätevää ja helppoa lähteä opettamaan mukanaan vain soitin ja vaikkapa padi. Nyt täytyy kuitenkin monesti vielä toimia ”vanhanaikaisesti” ja kuljettaa mukanaan paperinuotit tai vihkot. Lisäksi jo valmiit kopiot oppilaalle sen varalta, että sivupaikkakunnalla mahdollisesti oleva kopiointikone ei taaskaan toimisi syystä tai toisesta.

Nuotit nuorille ja varttuneemmille

Etäopetuksen aikaan oli pakko lähettää nuotteja oppilaille sähköisesti. Siinä huomasi oppilaiden taitotason, viitseliäisyyden ja kotona olevan varustelun hyvinkin nopeasti. Monet opiskelijat soittivat läksyjään suoraan tietokoneelta, josta myös etäyhteys oli samaan aikaan. Sitten olikin ongelmana huono soittoasento ja en nähnyt oppilasta niin kuin olisi kaiken paras siinä tilanteessa. Mm. kädet jäivät piiloon, joka olisi kuitenkin puhallinsoittimissa aika tärkeä nähdä. Soittotunnin pituuden puitteissa en sitten viitsinyt alkaa säätämään ja pyytää oppilasta esim. ottamaan kuvayhteyttä toisella laitteella.

Vanhemmat oppilaat taas halusivat melkeinpä ehdottomasti paperinuotin tavalla tai toisella. Suurin osa heistä saikin tulostettua lähettämäni nuotit. Luulen, että osittain jo heikompi näkö ja muut iän tuomat ongelmat ajoivat vanhemmat oppilaat tähän. Muutenkin iäkkäämmät henkilöt ovat varmasti tottuneet enemmän papereihin kuin ”vipsauteltaviin” härpäkkeisiin.

Sovelluksia

Vaikka olinkin heti tykästynyt Piascoreen, niin halusin kuitenkin tutustua muihinkin vastaaviin sovelluksiin. Silti Piascore on mielestäni paras ilmaissovellus omaan tarpeeseeni, ainakin tällä hetkellä. Rajallisen ajan vuoksi en pystynyt vertailemaan sekä iOSin että Androidin sovelluksia. Seuraavassa siis sovelluksia iOS-järjestelmille. Mainitsen kyllä sovelluksen esittelyn yhteydessä, mikäli sovellus on olemassa myös Androidille.

Piascore

Tosiaan latasin ensimmäisenä Piascore-sovelluksen. Se on ilmainen, mutta sisältää sovelluksen sisäisiä ostoja, jos haluaa ostaa maksullisia nuotteja. Piascore on vain iOS-järjestelmille. Ilmaisiakin klassisia nuotteja saa sovelluksen kautta, silloin sovellus vie IMSLP:hen. Olin ihan onnessani tästä sovelluksesta, sen kirjaston tilavuus on loputon – tai niin ainakin luvattiin! Kun olin ottanut jo reilun määrän kuvia eri nuoteista, vastaan tuli padin muistin vähyys. Sovellus nimittäin sen lisäksi, että tallentaa sinne sovellukseen, niin tallentaa näköjään myös padin omaan muistiin. Heti oltiin myymässä lisätilaa iCloudista. Minäpä en ostanut lisätilaa iCloudista vaan siirsin varmuuden vuoksi kaikki jo ottamani kuvat Driveen, kun sinne on työnantajan puolesta maksettu melkeinpä loputtomasti tilaa. En uskaltanut siis testata, että häviäisivätkö kaikki ottamani nuotit sovelluksesta, jos poistan kuvat padin muistista. Piascore ei tarvitse nettiä toimiakseen. Alla olevalla videolla lyhyt esittely sovelluksesta.

Lue lisää (IMSLP): https://imslp.org/wiki/Main_Page

PlayScore 2

Tämän latasin vasta noin puolen vuoden päästä Piascoresta. Ensimmäisenä mieleeni tuli, että tämähän voisi toimia oppilailla paremmin kuin opettajalla. Toki auttaa varmasti opettajaakin tietyissä tapauksissa. Kyseinen sovellus siis sen lisäksi, että voit ottaa nuoteista kuvia, niin soittaa ne parhaansa mukaan. Kun vaan kuvattu sivu on suorassa, niin sovellus osaa soittaa vaikka neliäänisen kuorosatsin yhtäaikaa tuosta noin vaan 99,9% oikealla rytmillä jättämättä ääntäkään soittamatta. Näin siis oppilas saisi helpommin treenattua vaikeatkin paikat kotona. Tämän saa myös Androidille.

MusicReader 5

Sovelluksesta saa 30 päivän ilmaisen kokeilun ja siihen täytyy kirjautua. Jos haluaa maksaa, niin maksu on vuosittainen ei kertaluontoinen. Hinnat lähtevät 11 eurosta per vuosi ylöspäin, riippuu ottaako kerralla kolmen vuoden sopimuksen vai vuoden. Mielestäni hieman köykäinen käyttää ja löytää eri juttuja. Ominaisuuksia sovelluksessa tuntuu olevan, mutta ne ovat kyllä ainakin aluksi kovin etsittävissä. Sovelluksen saa niin iOSille, Androidille kuin Windowsillekin.

Lue lisää (MusicReader): https://www.musicreader.net

digitalScore

On mielestäni selkeä käyttää. Tarvittavat elementit helposti löydettävissä kuten metronomi yms. Jo pelkkä metronomin käyttö vaatisi maksua. Kertamaksuna hinta on 19,99, mutta halutessaan voi maksaa myös kuukausittaista tai vuosittaista maksua. Sovellus on vain iOS-järjestelmille.

Lue lisää (digitalScore): https://www.digitalscore.app/

Newzik

Sovellukseen pitää kirjautua. Ilman maksua enimmäismäärä tiedostoja sovelluksessa on 15. Mielestäni selkeä käyttää kaikin puolin. Peruslisenssi maksaa 29,99 euroa vuodessa, mutta saatavilla on myös oppilaitoslisenssi, jossa on mahdollista saada jopa 50 lisenssiä, joista maksetaan yksittäin 5 euroa vuosi. Orkestereille on tehty myös oma lisenssinsä, jossa saa ymmärtääkseni olla maksimissaan kymmenen lisenssiä ja yhden orkesterilisenssin hinta on 100 euroa per vuosi. Sovelluksessa pystyy myös tekemään PDF-tiedostosta midi-tiedoston. Testasin yhdellä nuotilla ja se jopa kopioi soittimenkin tai sen äänen ilman että kerroin sitä, mutta se luki kuitenkin nuotin yläkulmassa. Sitä se ei tajunnut, että vaikka kyseessä oli saksofoni, niin es-vireisyys ei ilmeisesti ollut tuttua vielä sovellukselle. Tämä sivuaa hieman PlayScore 2 -sovellusta tämän midi-tiedoston suhteen, mutta teki paljon hitaammin kuin PlayScoressa. Tämäkin on saatavilla vain iOS-järjestelmille.

 The fact that I can instantly send all my notes, corrections and indications to every singer in the middle of rehearsal is to me the greatest strength of Newzik. 

Stefano Visconti – Choir conductor, Monte-Carlo Opera

Lopputulema

Näitä muutamia sovelluksia nopeasti ja useaa vain päällisin puolin tutkailemalla tulin lopputulokseen, että nykyään on paljon vaihtoehtoja ja taidan itse olla näistä jo paljon jäljessä. Maksun kautta saa oikein hyvän sovelluksen kaikkine oheistuotteineen (mm. metronomi jne.), myöskin Android-laitteille.

Jos ilmaisversioita haluaa kannattaa, niin mielestäni iPadille löytyy enemmän vaihtoehtoja, niin hyviä kuin huonojakin kuin mitä Androidille.

Ilmaisversioista selkein ja laajimmilla oheistuotteilla oli mielestäni selvästi Piascore.

Nuottien määrä sovelluksessa on käytännössä rajaton, löytyy metronomit yms. Voi tehdä settilistoja, merkkauksia jne. Kyllä tällä tutkailulla olen sitä mieltä, että minulle diginuotisto on ainakin orkesterissa erittäin käytännöllinen. Säästyn turhalta nuottien roudaamiselta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *