Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen Mobiiliteknologia musiikin opettamisessa, oppimisessa ja arvioinnissa Musiikin etäopetus Musiikkiteknologia Soiton- ja laulunopiskelun teknologia

Testissä a cappella -sovellukset Androidille

Somea vähänkin selannut ei ole voinut välttyä eri käyttäjien a cappella -lauluvideoista. Tähän mennessä kaikki näkemäni videot on kuitenkin tehty iOS-käyttöjärjestelmän sovelluksella Acapella (josta löytyy täältäkin artikkeli: https://www.oomc.fi/2020/05/acapella-yhteisollista-musiikin-tekemista-ja-vertaisoppimista/). Olen itse, muusikkona hieman poikkeuksellisesti, periaatteellisesti Android-käyttäjä ja toivonut, että Acapella olisi ladattavissa myös Androidille. Edellä mainitussa artikkelissa kerrotaan että näin olisi, mutta Play Kauppa ilmoittaa ettei laitteeni ole yhteensopiva tämän version kanssa, ja arvosteluissa mainitaan että sovellus ei toimi. Päätin siis ottaa selvää Androidille ladattavista a cappella -sovelluksista.

Acapella Maker

Play Kaupan käyttäjien 2,8 tähden arvio ei nostanut toiveitani kovinkaan korkealle (verrokkina iOSin Acapellan 4,6 tähteä suunnilleen samoilla arvostelumäärillä), mutta kokeilemistani sovelluksista se on kyllä toiminut parhaiten.

Ladatessa sovellus pyytää käyttöoikeuksia myös puhelimen yhteystietoihin, mitä en mielelläni antaisi. Mutta jos lupaa ei anna, tulee ilmoitus että sovellus on suunniteltu vanhemmalle Android-versiolle, eikä se välttämättä toimi oikein, jos käyttöoikeuksia ei sallita. Viekää sitten tuhkatkin pesästä, tuumaan. Sovellus on päivitetty viimeksi vuonna 2016, joten lienee ajan kysymys kun se lakkaa toimimasta.

Acapella-videon tekeminen alkaa ulkoasun valinnalla, eli montako videoruutua haluaa ja minkä kokoisina ruutuina. Videon maksimipituus on rajattu viiteen minuuttiin, joten Bohemian Rhapsody ei valitettavasti onnistu. Videota nauhoittamaan lähtiessä sovellus kysyy, haluaako valita tai äänittää jonkin äänitiedoston, joka kuuluu kaikkia videoita äänittäessä. Tämä on tietenkin fiksua, jos vaikka tekee valmiista biisistä a cappella -sovituksen, mutta sellainen pala palalta sovelluksen avulla oman sävellyksen teko onnistuu huonommin. Harmillista sovelluksen käytössä on myös vähän väliä ilmaantuvat mainosvideot, mutta muuten sovellus toimii hyvin ja on helppokäyttöinen. Videoita ei sen kummemmin pysty muokkaamaan, joten jos esimerkiksi kaipaa värimäärittelyä tai filttereitä, sen voi unohtaa.

Ohjevideo Acapella Maker -sovelluksen käyttöön

Muut sovellukset

[Tarchitect] Acapella

Tarchitectin Acapella (alussa mainittu Acapella on PicPlayPostin) on ulkoasultaan erittäin simppeli, eikä se sisällä mainoksia, mutta ulkoasuvaihtoehdot rajoittuvat vain neljään tai kahteen videoon yhtä aikaa. Alussa valitaan videoiden kesto mittarilla, joka ei kerro aikamäärettä, mutta joka valinnan jälkeen paljastuu sekunneiksi, ja tässäkin maksimikesto on viisi minuuttia. Ensimmäisenä nauhoitetun videon ääni kuuluu kaikkia muita äänittäessä.

Acapella Editor

Acapella Editor -sovelluksessa on runsaasti vaihtoehtoja ulkoasun, videoiden määrän ja editoinnin suhteen. Nauhoittamaan lähtiessä laitteelta voi valita video- tai ääniraidan, jonka mukaan laulaa. Tällä sovelluksella onnistuu myös valita aina tietty juuri nauhoitettu video, joten teoriassa oman a cappella sävellyksen tekeminen pala palalta onnistuu. Sanon siis teoriassa, koska missään ei näytä olevan mahdollista poistaa tai nauhoittaa uudelleen pieleen mennyt video, vaan ainoa vaihtoehto on lopettaa koko projekti. Täysin järjetöntähän se on, joten epäilen että mahdollisuus täytyy olla olemassa, mutta kovin hankalaksi sen toiminnon löytäminen on tehty. Minulle saa kertoa jos tiedätte miten.

Virtual Choir

Virtual Choir on ominaisuuksiltaan ihan käypä sovellus, joskin videon ulkoasuun ei voi vaikuttaa niinkuin muissa sovelluksissa valmiilla ruudukolla. Aluksi valitaan vain videon kuvausresoluutio ja montaasiresoluutio. Tässäkin sovelluksessa voi valita video- tai ääniraidan, jonka mukaan laulaa, tai sitten nauhoittaa itselleen jonkin pohjan sovelluksella. Nauhoittaessa uutta raitaa voi vapaasti valita, mitä aiempaa raitaa kuuntelee yhtä aikaa. Lopuksi videoita yhdistäessä montaasiksi sovellus tunkee videot samaan ruutuun niin että ne jotenkin mahtuvat.

A cappella -sovellukset oppimisvälineenä

Varsinkin näinä koronapandemian aikoina kun yhdessä laulaminen on asetettu pannaan, ovat tällaiset sovellukset erittäin hyödyllisiä harjoittamaan stemmalaulutaitoja. Itsensä kuvaaminen on myös hyödyllistä, jotta voi tulla tietoiseksi esimerkiksi omista maneereistaan esiintyessä, tai jotta voi huomata mahdolliset virheasennot vaikkapa leuan asennossa.

Ehdin ainakin itse jo innostua sovellusten mahdollisuuksista ihan henkilökohtaisesti, sillä kuoroissa laulaessa minut on aina laitettu sopraanoihin, joten väliäänien laulamisesta minulla ei juurikaan ole kokemusta. Nyt niitäkin pääsee helposti harjoittelemaan omalta kotisohvalta.

Näkisin, että näitä sovelluksia voisi hyvin hyödyntää opetuksessa. Kaikilla ei ole ammattimaisia äänitystyökaluja kotonaan, mutta älypuhelin melkein kaikilta löytyy. Tehtävänantona voisi olla esimerkiksi kuunnella, mitä stemmoja jossakin kappaleessa on ja laulaa ne sitten itse, tai vaikka oman a cappella sovituksen tekeminen jostakin kappaleesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *