Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Matalan kynnyksen ratkaisut Musiikin etäopetus Musiikkiteknologia Notaatio-ohjelmistot

Newzik muuttaa idean diginuotista

MUSE testaa diginuottisovelluksia -artikkelisarjan päätös

Pariisissa vuonna 2014 nimellä Weezic perustettu Newzik osoittautui MUSE-hankkeen vertailutestissä muihin sovelluksiin nähden olevan täysin omassa luokassaan. Sovellus on samalla kertaa harjoittelun apuväline karaoke-ominaisuuksineen, vuorovaikutteinen työkalupakki yhtyeelle, orkesterille tai opiskeluun, optinen musiikintunnistus-sovellus, MIDI-soitin ja oppimisalusta. Newzikia voi todellakin pitää digitaalisena alustana (vrt. itslearning, Moodle ja vastaavat), jota voi käyttää oppimiseen ja taiteelliseen työhön. Sovelluksen kyky tuottaa ja käyttää PDF-, MusicXML- ja MIDI-tiedostoja tekee Newzikistä digitaalisen solmukohdan, johon voi yhdistää erilaisia musiikin ammattityökaluja.

Newzik tarjoaa mahdollisuuden ostaa ja myös vuokrata nuotteja kustantajilta suoraan ohjelmaan. Newzikin ytimenä on iOS-sovellus, jonka parina voi käyttää tietokoneen verkkoselainta Windows-, MacOS- ja ChromeBook-laitteissa. Viimeisimpänä uudistuksena helmikuun loppupuolella 2022 Newzik alkoi tarjoamaan henkilölisenssien lisäksi myös oppilaitos- ja organisaatiolisenssejä. 

Päivitys 19.5.2022
Newzik web -merkintätyökalu on avattu ja toimii verkkoselaimessa laitteella kuin laitteella! Lue lisää: https://newzik.com/en/blog/annotations-on-newzik-web/

Newzikin kilpailijat

Vuonna 2018 perustettu lontoolainen nkoda on Newzikin potentiaalinen kilpailija ja tehnyt äskettäin merkittävän muutoksen bisnesmallissaan. Tammikuun loppuun 2022 saakka nkoda toimi kuten Netflix. Vajaan kympin kuukausimaksulla sai käyttää rajattomasti nkodan katalogiin kuuluvia nuotteja. Tammikuun lopulla nkoda jakautui kahdeksi sovellukseksi: nkoda library jatkaa nuottien Netflixinä ja sen rinnalle tuli maksuton iOS-ympäristössä toimiva nkoda reader, jonka käyttöliittymä on lupaava: työkalut ovat käyttäjän valittavissa ja muokattavissa laajemmin kuin Newzikissä tai forScoressa. Tosin tällainen aktiviteetti vaatii käyttäjältä tiettyä nörttiasennetta. Oma kokemukseni on, että nkodan katalogi on Newzikin valtavaa kustantajaverkostoa suppeampi.

forScore oli ensimmäinen iPadille julkaistu diginuottisovellus vuonna 201o. forScorelle on käynyt kuten useille edelläkävijöille: myöhemmin markkinoille tulleet ratkaisut aloittavat siitä mihin edelläkävijä on päässyt, mutta ilman menneisyyden ratkaisujen taakkaa. forScoren päivitykset liittyvät iOS-käyttöjärjestelmään kerran vuodessa tehtävään isoon päivitykseen. Kertamaksullinen liiketoimintamalli ei luo kumuloituvia tuloja forScoren jatkokehittämistä ajatellen ja tämä valitettavasti näkyy. Ohjelma on saavuttanut tasonsa, eikä siinä ole tapahtunut käyttäjän kannalta merkittäviä kehitysaskeleita vuosiin. On todettava, että forScoren sovellus MacOS-käyttöjärjestelmälle on käyttöominaisuuksiltaan nkodan vastaavaa edellä. 

Newzikin verkkoselainversiossa ei voi tehdä merkintöjä. iPadillä tehdyt merkinnät näkyvät, ja MusicXML- ja MIDI-toiminnot ovat käytössä. Hienoa on, että Newzik toimii verkkoselaimessa ilman sovellusta millä laitteella tahansa. Tiedusteltuani Newzikin kehittäjiltä onko merkintätyökalut tulossa selainversioon, sain vastauksen, että työn alla on. Aikataulusta eivät sanoneet mitään.

nkoda on kehittänyt samalta näyttävän ja samalla tavalla toimivan library-sovelluksen iOS-, Android-, macOS- ja Windows-käyttöjärjestelmiä varten. nkoda reader toimii vain iOS-laitteissa.

Sovellusten kehittämisnäkymiä

Sovelluksen kehittäminen ei ole ilmaista. Tarvitaan alaansa syvällisesti ymmärtävä tilaaja, joka pystyy määrittelemään, mitä halutulla toiminnolla tehdään. Tämän jälkeen koodaaja ohjelmoi toiminnon, joka muokataan yhteensopivaksi halutussa käyttöjärjestelmässä ja laitteessa. Laitteita ja käyttöjärjestelmiä päivitetään jatkuvasti. Sovelluskehittäjä muokkaa koodia säännöllisesti niin, että se toimii uusimmassa ja myös vanhemmissa käyttöjärjestelmissä ja laitteissa. Ehkä tästä käy ilmi, ettei kertatyö riitä ohjelmistokehittämisessä. Tähän liittyy käsite SaaS, Software as a Service. Kyse on ohjelmistosta palveluna, jonka käytöstä maksetaan. Ohjelma on maksuton, mutta käyttäminen maksaa.

Lue lisää (SaaS): https://fi.wikipedia.org/wiki/Software_as_a_Service

Newzik aloitti 2014 nimellä Weezic. Seuraavana vuonna se keräsi 1,5 M€ siemenrahoitusta. Nimi muuttui Newzikiksi. Toinen rahoituskierros vuonna 2020 tuotti 3 M€. Newzik on käytettävissä lisenssillä, jonka hinta riippuu siitä onko tilaaja yksilö, yhtye, orkesteri tai oppilaitos. Lisenssimaksun perusteita ovat käyttöaika (vuosilisenssi) tai käyttäjämäärä riippuen käyttötarkoituksesta, oppilaitos tai yli kymmenhenkinen orkesteri tai vastaava.

nkoda on kerännyt neljällä rahoituskierroksella 8,4 M€, eli merkittävästi Newzikiä enemmän. Kysyessäni nkodan kehittäjiltä voiko pilvessä toimivalla sovelluksella jakaa merkintöjä reaaliaikaisesti, sain hämmästyksekseni vastauksen että ei! Pilvessä toimiminen nimenomaan mahdollistaa yhtäaikaisen muokkaamisen, vrt. Googlen tai Microsoftin verkkotyökalut. Tukihenkilö kiitti vuolaasti kysymyksestäni pitäen reaaliaikaisia merkintöjä loistavana ideana sovelluksen jatkokehittämistä ajatellen. Minä hämmästyin, etteivät nkodalla Lontoossa tiedä mitä Newzik Pariisissa tekee. nkoda toimii käyttäjäkohtaisella kuukausilisenssimaksulla.

Etsin verkosta turhaan tietoja forScoren rahoituskierroksista. forScore toimii käyttömaksujen varassa. Tästä näkökulmasta tarkastellen ihmeitä ei ole odotettavissa.

Tekijänoikeusnäkökulma

Newzikillä on sopimukset taidemusiikkipuolen kaikkien tärkeimpien kustantamoiden kanssa. Tämän lisäksi maksuttomat verkkomateriaalit ovat käytettävissä yhdessä tekijänoikeuksilla suojattujen materiaalien kanssa yhdessä. Tällainen ristiinkäyttäminen ei toimi nkoda readerin soittolistassa.

Newzik Ensemble
Newzik Ensemble. Kuva: Newzik

Tällä hetkellä Newzik on mahdollista ottaa käyttöön myös oppilaitoksissa ja orkestereissa. Newzikin sopimuksissa kustantamojen kanssa on yhteisölisenssit otettu huomioon. Newzikin kautta ostetut tai vuokratut nuotit ovat käytettävissä kustantamon määrittelemälle joukolle. Lisälisensessejä on Newzikin tukisivujen mukaan mahdollista hankkia. Newzik Ensemble– ja Newzik Education -lisenssien Newzik Pro -ominaisuudet ovat saatavissa organisaatioille seuraavasti: ensemble (yli 10 käyttäjää) 100 € / vuosi / käyttäjä. Oppilaitoslisenssin hinta on 5 € / käyttäjä / vuosi, vähintään 50 ja enintään 500 käyttäjää. 

Laitteista

Musiikkiammattilaisen näkökulmasta täytyy todeta, että Apple jyrää mobiililaitepuolella, koska ohjelmistokehittäjät ovat näin päättäneet. Vaikka meillä on erinomaisia Android-laitteita, niitä ei ohjelmistojen puuttuessa voi suositella musiikkityöhön.

Sopivin mobiililaite muusikolle, olitpa sitten opettaja tai esiintyjä, on iPad Pro, 12.9″ kokoisena. Se on arvokas laite, kalliimpi kuin perustietokone, mutta joiltakin ominaisuuksiltaan tietokonetta etevämpi. Se on korkeatasoinen tallennin, joka kulkee mukana ja sille on löytyy parhaimmat musiikkiohjelmistot. iPad on yhdistettävissä myös Windows-tietokoneeseen esim. Zoom-opetustilanteessa.

Yhteenveto

Siirtyminen paperista digiin on Newzikin perusteella suurempi mahdollisuus pedagogisen ja taiteellisen toiminnan, mutta myös tekijänoikeuksien kunnioittamisen kannalta kuin pikaraapaisulla uskoisi.

Kannettavien älylaitteiden, jotka ovat oikeasti tehokkaita tietokoneita, monipuoliset tallennus- ja kommunikaatio -ominaisuudet ovat vasta äskettäin edenneet diginuottisovelluskehittäjien toteutuksiin. Syynä tähän voi olla muun muassa se, ettei rahoittajan näkökulmasta musiikkikoulutus tai musiikin ammattiohjelmistot ole pienenä bisneksenä kiinnostavia sijoituskohteita. Newzik ja nkoda ovat ensimmäiset sovelluskehityshankkeet, jotka ovat keränneet sijoittajilta miljoonia.

iPod muutti musiikin jakelun fyysisistä tuotteista aineettoman datan jakeluksi. Newzik ja nkoda jatkavat digijakelun voittokulkua nuotinkustannusliiketoiminnan, musiikkikoulutuksen, musiikin esittämisen ja orkesteritoiminnan pariin. Kehityskulku vaikuttaa loogiselta. Visio on iso, mutta toteutus vie aikaa. Nyt on aika siirtyä paperista digiin.

Lue lisää (Newzikin YouTube-kanava): https://www.youtube.com/channel/UCVpmNTwg-HFl8HQkqfIxeiQ

Artikkelisarjan aikaisemmat artikkelit

  1. Diginuottisovellusten testaaminen alkaa
  2. MUSE testaa: sivunkääntösovellukset
  3. Merkintöjen tekeminen ja jakaminen diginuottisovelluksilla
  4. MUSE testaa: diginuottisovellusten erikoistyökalut
Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Timo Korhonen
Timo Korhonen

ORCID-tunniste: 0000-0002-0082-2376

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *