Kategoriat
Blogit Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen Musiikin etäopetus Musiikin etätuottaminen Musiikkiteknologia

Tiedostojen jakamisen ratkaisuja, osa 1

Yksisuuntaisen tiedostonsiirron palveluntarjoajia

Äänitiedostojen nopea siirtäminen tietoverkon välityksellä on yksi musiikin etätuotantojen kulmakiviä. Tietokonepohjaisen äänittämisen yleistyttyä 1990-luvulla ja 2000-luvulle tultaessa siirtonopeuksien kasvettua on musiikin harrastajankin mahdollista tehdä tuotannollista yhteistyötä minne tahansa päin maailmaa, hyvinkin ripeällä aikataululla.

Osassa DAWeja (Digital Audio Workstation) on sisäänrakennettuna etäkäyttötoimintoja, ja osa musiikintuottamispalveluista sisältää myös pilvipalveluja, mutta niitä ei vielä käsitellä tässä artikkelissa. Tarkastellaan ensiksi yleisimpiä peruskuluttajan ulottuvilla olevia 2020-lukulaisia tiedonsiirtoratkaisuja niiden toimintojen ja mahdollisuuksiensa osalta, mitkä mahdollistavat ääni- tai minkä tahansa tiedostojen lähettämistä ja vastaanottamista osana musiikin etätuotantoja. Muista ohjelma- tai sovelluskohtaisista erityispiirteistä toki mainitaan erikseen, mutta nyt pääpaino on tiedostojen siirtymisen vaivattomuudessa ja yhteistyön mahdollistamisessa matalalla kynnyksellä.

Lukuisista vaihtoehdoista vertailtavaksi suodattui (ainakin) kaksiosaiseen artikkelisarjaan joukko teknologiasuuryritysten ratkaisuja (Google Drive, Apple iCloud ja Microsoft OneDrive), muutama yleinen alkujaan ensisijaisesti tiedostonsiirtopalvelu (Send Anywhere ja WeTransfer) sekä pilvipalvelun pioneeri Dropbox. On huomattavaa, miten eri palveluntarjoajien toiminnallisuus on lähentynyt toisiaan viime vuosina.

Osa vaihtoehdoista muistuttaa nykyään lähinnä ulkoista kiintolevyä, ja kaikkeen on olemassa applikaatio. Toki on edelleen mahdollista toimia selainpohjaisesti, tai ihan vain lähettää tiedosto yhteen suuntaan ja odottaa toimenpiteitä vastaanottajan päässä. Kaikkeen tähän kuitenkin tarvitaan jotain sähköpostia järeämpää.

Artikkelisarjan ensimmäisessä osassa lähdemme yksinkertaisesta liikkeelle, eli tarkastelemme eri tapoja siirtää suuria tiedostoja käyttäjältä toiselle yksisuuntaisesti.

Sinulle on postia

Pilvipalvelusta on hyvin usein mahdollista jakaa tiedostoja ilman, että vastaanottajalla on maksullista versiota kyseisestä palvelusta, tai edes tunnuksia moiseen. Google Drivessä jaetun tiedoston maksimikoko on 10 Gt, kun taas OneDrivessä se on käyttäjän jäsenyyden tyypistä riippuen 15 tai 250 Gt. Näistä kuitenkin enemmän pilvipalveluvertailun yhteydessä. Sen sijaan nyt tarkastellaan postipaketin (ja mahdollisesti sen kopioiden) lähettämiseen rinnastavissa olevia palveluja sekä muutaman pilvipalvelun asialle vihkiytynyttä erillistoimintoa. Palveluiden mahdolliset koulu- ja yritysmaailmaan sijoittuvat versiot ohitettakoon ainakin tässä vaiheessa.

Siirtopalveluista tunnetuimmasta päästä ovat WeTransfer ja Send Anywhere. Sangen suosittu Dropbox on kehittänyt rinnalleen Dropbox Transferin, sekä iCloudista löytyy erillinen Mail Drop -toiminto, joten ne otettakoon vertailuun mukaan. Muita tiedostonsiirtopalveluja on netti pullollaan (mm. Mediafire, MEGA eli entinen Megaupload jne.), mutta sanotaanko että osan niistä tämänhetkinen käyttäjäprofiili ei muistuta hankkeemme ensisijaista kohdeyleisöä. Mikään ei toki estä niiden käyttöä oman bändin miksausten lähettelyyn, jokainen tehkööt omat ratkaisunsa.

PalveluDropbox TransferiCloud Mail DropSend AnywhereWeTransfer
ToimintaperiaateDropbox-tiliin sisältyvä lähetyspalvelu. Lähetettävästä tiedostosta lähtee vastaanottajalle/
vastaanottajille linkki, joka on jaettavissa myös eteenpäin. Linkki on voimassa 7 tai 30 päivää.
iCloud-tiliin sisältyvä lähetyspalvelu. Suuria tiedostoja voi lähettää iCloudista ja iCloudiin, mutta myös suoraan koneeltasi. Tiedostot noudettavissa 30 päivän ajan.Ohjelma antaa tiedostoa kohden lähettäjälle kuusinumeroisen koodin tai QR-kuvan, jonka lähettäjä jakaa vastaanottajan kanssa parhaaksi katsomallaan tavalla. Voimassa vain 10 minuuttia. Vertaisverkkopohjainen.WeTransferiin siirrettävästä tiedostosta muodostuu linkki, joka lähtee sähköpostisi kautta vastaanottajalle, ja on sieltä noudettavissa ilmaisversiossa viikon ajan, ja maksullisessa versiossa kuinka kauan tahansa.
HinnastoDropbox Basic on ilmainen, Plus 9,99 €/kk, Family 16,99 €/kk, Professional 16,58 €/kk.Ilmaisversio 5 Gt, iCloud+ joko 50 Gt, 200 Gt tai 2 Tt, kaikki jaettavissa enintään viiden perheenjäsenen kanssa.Perusversio ilmainen. SENDY PRO (pilvipalvelu) ensimmäisen kuukauden ilmainen, jonka jälkeen $7.99/kkPerusversio ilmainen. WeTransfer Pro 120 €/v.
Tiedoston
maksimikoko
Dropbox Basic 100 Mt, Plus 2 Gt, Family 2 Gt, Professional 100 Gt.Lähetettävän tiedoston maksimikoko 5 Gt. Yhtä aikaa lähdössä olevien tiedostojen maksimi yhteensä 1 Tt.Ilmaisversiossa 2 Gt. SENDY PRO:n yhteydessä 50 Gt. Huomioitavaa ilmaisversiossa yhtä aikaa yhdeltä käyttäjältä lähdössä olevien tiedostojen maksimikoko yhteensä 10 Gt.Ilmaisversiossa 2 Gt. WeTransfer Pro 10 Gt. Huomioitava, että maksullisessa versiossa lähtevien tiedostojen yhteiskoko ei saa ylittää 50 Gt.
Tuetut
laitteet ja
käyttöjärjestelmät
Windows, macOS, Linux, iPhone, iPad, Android.macOS X Yosemite tai myöhempi, iPhone, iPad tai iPod Touch iOS 9.2, Mac tai PC selaimen kautta.macOS, iOS, Windows, Android.Selainpohjaisesti Windows ja Mac, mobiililaitteille erillissovelluksella.
WWWhttps://www.dropbox.com/https://www.icloud.com/https://send-anywhere.com/https://wetransfer.com/

Siinä missä WeTransferin ja Send Anywheren lähetettävät tiedostot ovat mahdollisten lähetysten yhteiskokorajoitusten puitteissa oltaessa pois silmistä ja mielestä, on Dropbox Transferilla lähetettäessä tiedostoa omasta Dropboxista sama tiedosto edelleen kuormittamassa oman pilvipalvelun tilaa. Tiedoston tosin voidaan lähettää myös Dropbox-sovelluksen kautta omalta kiintolevyltä, tällöin moista vaivaa ei ole. Sama toimintamahdollisuus on iCloudin Mail Dropissa, iCloud tosin kompensoi tätä käyttömukavuutta rajoittamalla lähetettävän linkin sisällön tallentamisen kokonaismäärää lukemalla, jota Apple ei suostu kertomaan (lähde: https://www.macworld.com/article/231976/ when-not-to-use-apples-mail-drop-file-transfer-service.html). Vastaavanlaiseen ongelmaan on allekirjoittanut törmännyt Google Driven kohdalla, joten lienee turvallista ottaa nyrkkisäännöksi ”yksisuuntainen lähettely ja linkkien jakaminen ei ole suositeltava massamedian muoto”.

WeTransferin tiedostot siirtyvät palvelimen pilveen, Send Anywheren tiedostojen mennessä vertaisverkkoon. Peruskäyttäjälle tällä ei luulisi olevan merkitystä. Tietoturvaintoilijoille mainittakoon jo tässä vaiheessa, että yksikään pilvipalvelu ei ole sataprosenttisen varma, ja niihin on murtauduttu ennenkin. Myös lähetyspalveluiden käyttämä linkki voi joutua vääriin käsiin. Alustakohtaisista huolenaiheista mainittakoon WeTransferin kohdalla teoreettinen mahdollisuus kuusinumeroisten koodien murrosta tai sen menemisestä sekaisin muiden koodien kanssa (lähde vuodelta 2015: https://www.techinasia.com/send-anywhere-file-transfer-security).  Send Anywheren tiedostot ovat SSL-suojattuja, WeTransferin tiedostot TLS-suojattuja siirron ajan ja säilöttynä AES-256-suojattuja.

Kukin tyylillään

Tiedostonlähetyspalvelut antavat jo ilmaisversioina käyttäjälle varaa valita omille toimintatavoille parhaiten sopiva malli. Dropboxin sata megatavua ei ehkä ihan riitä sessioiden siirtelyyn tai CD-tasoisiin bounceihin, mutta kyllä silläkin jo välimiksausten .mp3-tiedostoja kuuntelee.

WeTransferin kaksi ja Send Anywheren kymmenen gigatavua riittävät jo mainiosti esimerkiksi yksittäisen oton mittaisen bändisession siirtämiseen, mutta suurempien eepoksien liikahtamiseen tarvitaan rahaa.

Tässä vertailtujen palveluntarjoajien otanta on maailman mittakaavassa suppea. Palveluita syntyy koko ajan uusia, ja tämän hankkeen puitteissa kaikkien vaihtoehtojen keskinäinen arviointi olisi raskasta. Jokainen voi halutessaan ja oman harkintansa varassa etsiä omat ratkaisunsa tiedonsiirtopalvelujen viidakosta. Ensi kerralla tarkastellaan pilvipalveluita peruskäyttäjille oleellisten muuttujien osalta.

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Olli Estola
Olli Estola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *