Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Matalan kynnyksen ratkaisut Mobiiliteknologia musiikin opettamisessa, oppimisessa ja arvioinnissa Musiikin etäopetus Soiton- ja laulunopiskelun teknologia

Transkriptiosovellukset vertailussa

Tämän artikkelin tarkoituksena on verrata suosittujen, transkription apuvälineenä käytettyjen sovellusten ominaisuuksia. Näitä sovelluksia käytetään mm. helpottamaan transkriptiotyötä eli soivan musiikin nuoteiksi (tai tabulatuuriksi) kirjoittamista.

Sovelluksilla musiikkia voidaan mm. hidastaa sävelkorkeuden muuttumatta, jolloin nopeimmatkin sävel- ja sointukulut on helppo (?) poimia talteen. Sovellukset voivat myös toistaa automaattisesti transkription kohteena olevan äänitiedoston pientä osaa (eli loopata), mikä lienee merkittävä helpotus kenelle tahansa vinyyleiltä, kaseteilta ja myöhemmin CD-levyiltä transkriptioita tehneelle.

Perinteisen transkriptiotyön lisäksi sovelluksia käytetään myös ns. play-along-harjoitteluun eli äänitteen tahtiin ja sen päälle soittamiseen ja laulamiseen.

Näissäkin tapauksissa looppaustoiminnosta on hyötyä, mutta myös sovellusten transponointi- ja hienoviritysominaisuudet sekä temponmuutos- ja soittolistaominaisuudet tulevat tarpeeseen soiton- ja laulunopiskelussa.

Alla on vertailtu kahta suosittua transkriptio-ohjelmistoa niiden ominaisuuksien perusteella. Jatkoartikkelissa (tai -artikkeleissa) on vielä tarkoitus perehtyä sovelluksiin tarkemmin käyttäjäkokemusten kautta.

sovellusAmazing Slow DownerTranscribe!
valmistajaRoni Music (Rolf Ingvar Nilsson, Limhamn, SE)Seventh String Software (Andy Robinson, London, UK)
saatavilla vuodesta19971998
verkkosivuthttps://www.ronimusic.com/ > Software > Amazing Slow Downerhttps://www.seventhstring.com/xscribe/overview.html
tuetut tietokoneen käyttöjärjestelmätWindows (Windows 7/8/10/11, ml. 64-bittiset versiot), macOS (10.10 tai uudempi, macOS 12- ja Apple Silicon M1 -tuki)Windows (XP/Vista/7/8/10/11, 10: 32/64-bit; 11: 64-bit), macOS (10.6 tai uudempi, Apple Silicon -tuki), Linux (32-bit/Xubuntu 18.04- ja 64-bit/Xubuntu 20.04 -versiot)
tuetut mobiilikäyttöjärjestelmätiOS (iOS 9 tai uudempi), Android (4.0.3 tai uudempi + NEON-tuki)
äänitiedostoformaatit, joita sovellus lukeeCD Audio (PCM)
Windows: AAC/M4A, MP3, WAV, AIFF, WMA (Windows Media Audio), Ogg, FLAC
MacOS: MP3, AAC/MP4, WAV, AIFF
CD Audio (PCM) ja useimmat tavalliset tiedostoformaatit (esim. mp3, mp4, m4a/AAC)
äänitysominaisuuseikyllä
videotiedostoformaatit, joita sovellus tukeeuseimmat tavalliset tiedostoformaatit – edellytyksenä se, että videotiedosto löytyy tietokoneen kovalevyltä (sovellus näyttää videon synkronoituna äänitiedostoon, jolloin mm. sormitusten selvittäminen helpottuu)
ks. https://www.seventhstring.com/xscribe/video.html
musiikin toistonopeusWindows & Mac: välillä 20% (1/5) … 200% (2x) ilman sävelkorkeuden muutosta
iOS & Android: 25% (1/4)…200% (2x)
välillä 5% (1/20) … 200% (2x) ilman sävelkorkeuden muutosta
vireen säätöWindows & Mac: puoliaskelittain ja sentin (= 1/100 puoliaskel) tarkkuudella
iOS: yhdellä Pitch-liukusäätimellä
karkeasti +/- kolme oktaavia ja tarkasti sentin (= 1/100 puoliaskel) tarkkuudella
äänenlaadun säätökyllä (huonompaa laatua on mahdollista käyttää, jos käytetyn laitteen suorituskyky ei muuten riitä – tämä ei tosin liene ongelma nykylaitteilla)ei (laatu on aina hyvä)
looppauskyllä (mahdollisuus kytkeä signaaliprosessointi päältä, jos sovellusta halutaan käyttää vain looppaamiseen esim. soiton- tai laulunopiskelun tarpeisiin)kyllä
äänitiedoston aaltomuotonäkymäei (loopin alku- ja loppukohta klikataan/täpätään reaaliajassa äänitiedoston ollessa toistotilassa – alku- ja loppukohtaa voidaan myös säätää liukusäätimistä)kyllä (aaltomuotoon voidaan mm. merkitä loopin alku- ja loppukohdat sekä lisätä markkereita osoittamaan esim. rakenneosien alkuja ja loppuja ja/tai tahteja tai iskuja)
automaattinen temponselvitysominaisuuseikyllä (käyttäjän asettamien markkereiden perusteella)
taajuuskorjainkyllä (7-alueinen graafinen ekvalisaattori)kyllä (31-alueinen graafinen ”terssiekvalisaattori”)
panorointi sekä mono- ja stereotukikyllä (ml. mono- ja keskikanavan kumous- eli karaoketoiminto)kyllä (ml. mono- ja keskikanavan kumous- eli karaoketoiminto)
spektrianalysaattorieikyllä (sovellus näyttää pianon koskettimistoon suhteutetun graafin, jossa senhetkisen sävelen tai soinnun sisältämät taajuudet ja niiden keskinäinen voimakkuus-/amplitudisuhde on visualisoitu – sovellus jopa arpoo/ehdottaa säveliä tai sointuja spektrin perusteella, ja visualisoi ne pianorullaeditoriin)
sovelluksen toimintojen automatisointi- eli skriptausominaisuuseikyllä
äänilähteiden miksausominaisuuskyllä: kuunneltavan äänitiedoston ja ulkoisen äänilähteen – esim. iRig/Amplitube – miksaus (ainakin iOS)ei
äänitiedoston tuonti (Import)esim. tietokoneen kovalevyltä, lisäksi iOS: musiikkikirjasto (My Music), iTunes-tiedostonjako* piuhalla tai WiFi:n välityksellä tietokoneelta, pilvipalvelu
* ks. https://support.apple.com/fi-fi/HT201301
tietokoneen kovalevyllä sijaitseva äänitiedosto
äänitiedoston vienti (Export)kyllä (ainakin Android)kyllä (audio ja video)
soitto Spotify-kirjastostavain iOS ja Android (edellytyksenä Spotify Premium -tili)
Huom. Ominaisuus poistunut käytöstä 1.9.2022. Lue lisää:
http://www.ronimusic.com/spotify.htm
ei
soitto Apple Musicistavain iOS? (vaatimuksena iOS 10.3 tai uudempi sekä Apple Music-tili)ei
mukautettavat näppäinoikotietkylläkyllä
ohjaus (sivunkääntö)pedaaleillakyllä, USB HID device (Human Interface Device) -tuki vaaditaan (ja Amazing Slow Downer 3.3.5 tai uudempi)kyllä (testattuja mm. VEC Infinity IN-USB-2, Philips LFH-6212VPE, VPedal, Coda Music Technologies STOMP, AirTurn, mutta kaikki eivät välttämättä toimi kaikilla käyttöjärjestelmäversioilla)
käyttöohjeei, mutta vinkkejä on hajallaan tuotteen verkkosivuilla (esim. Android-version tietojen yhteydessä)ei, mutta videoita ja FAQ löytyy, ks. mm. https://www.seventhstring.com/xscribe/faq3.html
kokeiluversio (Trial) saatavillakyllä (Windows, macOS) + ilmainen Lite-versio iOS- ja Android-laitteillekyllä (30 vuorokautta)
hintamacOS/Windows: $49.95 USD
iOS: $14.95 USD
Android: $9.95 USD
$39 USD
lisenssiostettava kullekin käyttöjärjestelmälle erikseen, ilmaiset päivitykset vähintään seitsemän vuoden ajan, monikäyttö- ja oppilaitoslisenssit sopimuksen mukaan valmistajaltaalennusta luvassa, mikäli samalla kertaa ostetaan sovellus useammalle käyttöjärjestelmälle (lisenssinsiirrot käyttöjärjestelmien välillä eivät ole mahdollisia) – myös paljousalennukset mahdollisia (hinnoiteltu valmiiksi, mutta yhden henkilön tai organisaation on hallinnoitava kaikkia paketissa ostettuja sovelluskopioita)
Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *