Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Musiikin etäesittäminen Musiikin etäopetus

Vertailussa OBS Studio ja Ecamm Live

Zoomin tai Teamsin kautta opetettaessa saattaa olla hyödyllistä jakaa videokuva useampaan pienempään ruutuun, jolloin saadaan samaan aikaan näkyviin esim. nuotti, pianon koskettimet tai soittajan asento eri kuvakulmista. Tämä ei onnistu suoraan Zoomista tai Teamsista käsin, vaan tarvitaan erillinen apuohjelma. Suosituimpia vaihtoehtoja tällä hetkellä ovat OBS Studio ja Ecamm Live, joita tässä artikkelissa esitellään ja vertaillaan. OBS:n yhteiskäytöstä Zoomin kanssa on kirjoitettu aikaisemmin artikkelissa Zoom ja OBS etäopetuksessa.

OBS/Ecamm toimii kameran ja Zoomin välissä eräänlaisena virtuaalisena videomikserinä. Se osaa ottaa vastaan audiota ja videota useista eri lähteistä ja yhdistellä niitä yhdeksi näkymäksi (Virtual Camera), jonka voi sitten syöttää esim. Zoomiin tai Teamsiin.

Jos olet aikaisemmin yhdistänyt kameran tietokoneeseen ja valinnut sen Zoomin valikosta kameravaihtoehdoksi, nyt tähän kuvioon tulee yksi palikka lisää kameran ja Zoomin välille – kamera yhdistetään OBS:iin tai Ecammiin, ja tästä sovelluksesta luotu uusi virtuaalikameranäkymä edelleen Zoomiin.

Sovellukset vertailussa

OBS Studio ja Ecamm Live ovat käyttötarkoitukseltaan samanlaisia sovelluksia, niillä on kuitenkin muutama ratkaiseva ero. OBS eli Open Broadcaster Sofware on nimensä mukaisesti ilmainen open source -ohjelmisto, Ecamm on puolestaan kuukausimaksuinen kaupallinen ohjelmisto. Ecamm on lisäksi saatavilla vain Macille, kun OBS toimii sekä Macissa että PC:ssä. 

Ecamm Live lukuisine ikkunoineen. Vasemmalla ylhäällä luodut eri näkymät, ruudun keskellä valittu näkymä (ChordieApp ja tietokoneen oma kamera). Vasemmalle keskellä presettinä olevia ääniefektejä, joilla voi piristää opetustuokiota. Näyttökuva: Juha Kujanpää

Ecamm voittaa OBS:n selvästi sekä monipuolisuudellaan, lisäominaisuuksillaan sekä käyttäjäystävällisyydellään – voisi sanoa, että OBS on ikäänkuin ECammin karvalakkiversio.

Toisaalta jos käyttötarkoitus on vain saada jaettua kahden kameran kuva yhdeksi videokuvanäkymäksi, se onnistuu OBS:llä aivan yhtä vaivattomasti kuin Ecammilla. Voisikin kuvitella Ecammin lisäominaisuuksista olevan enemmän hyötyä livestriimauksessa tai opetusvideoiden tekemisessä.

Ecammin näyttöä peilaavassa ikkunassa on mahdollista esim. skaalata hiiren kursorin kokoa isommaksi, josta voi olla hyötyä demonstraatiotarkoituksessa. Hiiren klikkausta voi korostaa ruudulla näkyvällä ympyrätehosteella. Ohjelma tukee suoraan myös esim. äänitehosteita, joita voi trigata reaaliajassa kesken striimin. Myös erilaisten siirtymätehosteiden muokkaus näkymästä toiseen siirryttäessä on vaivatonta.

Ilmaisohjelma OBS Studio. Vasemmalla alhaalla lista omista näkymävaihtoehdoista, keskellä alhaalla valitussa näkymässä olevat eri ikkunat. Näyttökuva: Juha Kujanpää

Zoomin tai Teamsin kanssa opetuskäytössä molempien ohjelmien perusominaisuudet eli useiden kameroiden ja ohjelmien ikkunoiden yhdistäminen yhdeksi virtuaalikameranäkymäksi toimivat vaivattomasti, eivätkä sinänsä eroa kovin paljon toisistaan. Näkymien eli scenejen luominen toimii kummassakin sovelluksessa samanlaisella tavalla. Ensin luodaan uusi näkymä (scene), johon sitten valitaan haluttuja eri lähteitä (sources), jotka voivat olla eri kameroita, tietokoneessa pyöriviä sovelluksia (esim. ChordieApp, Sibelius) tai kuvia (esim. nuotti PDF:nä). Suurin ero sovelluksien välillä on Ecammin hienossa käyttöliittymässä sekä isossa määrässä lisäominaisuuksia, joita ei välttämättä edes tiennyt kaipaavansa.

Vaikka päätyisikin mieluummin ilmaisohjelmaan, Ecammia kannattaa silti testata, ohjelmaa voi käyttää ilmaiseksi 14 päivän trial-periodin ajan. Sen jälkeen kuukausimaksu on joko $16/kk (standard-lisenssi) tai $32/kk (pro-lisenssi). Molempia ohjelmia päivitetään aktiivisesti, molemmille löytyy myös laaja käyttäjäkunta ja omia käyttäjäfoorumeita, joista voi saada apua ongelmatilanteissa.

SovellusEcamm LiveOBS Studio (Open Broadcaster Software)
Verkkosivuthttps://www.ecamm.comhttps://obsproject.com
Yhteensopivuusvain macOSsekä macOS että Windows
Hintakuukausimaksu, Standard-lisenssi $16/kk ja Pro $32/kk, saatavilla myös 14 päivän ilmainen kokeilujaksoilmainen
Huomioitavaahyvin monipuolinen ja helppokäyttöinen ohjelmistokäyttöliittymältään ei niin intuitiivinen kuin Ecamm, vaatii hieman enemmän tutustumista
Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Juha Kujanpää
Juha Kujanpää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *