Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen Matalan kynnyksen ratkaisut Mobiiliteknologia musiikin opettamisessa, oppimisessa ja arvioinnissa Musiikin etäopetus Musiikkiteknologia Soiton- ja laulunopiskelun teknologia

BlueC on matalan kynnyksen harjoitteluapuri

BlueC on kotimainen, rajattoman pilvitallennuksen mahdollisuuksia tarjoava äänitallennin musiikin tekemisen tueksi. Android- ja iOS-laitteissa toimiva sovellus on helppokäyttöinen, kun on saanut luotua tilin ensin. Minulla oli käynnistysvaikeuksia, jotka selvitettiin BlueC:n henkilökunnan ystävällisellä avustuksella.

BlueC-sovelluksella voi tehdä äänitallenteita, päällekkäisäänityksiä, jakaa projekteja pilven kautta ryhmälle tai yksittäiselle muusikolle. Ohjelma sisältää myös chat-toiminnon, jonka avulla voi viestiä ryhmässä tai yksilöiden kesken.

BlueC-sovelluksen aloitusnäkymä
Aloitusnäkymä. Kuvakaappaus sovelluksesta: Timo Korhonen

Tuetut tiedostomuodot ja palvelut

Sovellukseen voi äänittää omalla mobiililaitteella. Musiikkitallenteita tuotaessa BlueC lukee seuraavia tiedostomuotoja, joiden lyhenteet toimivat tässä linkkeinä Wikipedia-selitteisiin: wavflacaiffoggmp3m4aaacaif ja caf.

Tallenteita voi tuoda omalta laitteelta tai omista tallennuspaikoista. Itselläni ovat käytössä Dropbox-, OneDrive- ja GoogleDrive-pilvipalvelut, joita testatessa kokeilin. Toistaiseksi kaupalliset tallennelähteet, esimerkiksi Apple Music tai Spotify eivät ole käytettävissä. Toimitusjohtaja kertoi suunnitelmia myös tämän toiminnallisuuden kehittämiseen olevan.

Lue lisää (pilvipalvelu): https://fi.wikipedia.org/wiki/Pilvipalvelu

Omalta laitteelta tuotu musiikkitiedosto
Omalta laitteelta tuotu musiikkitiedosto. Kuvakaappaus: Timo Korhonen

Kaikua voi säätää, metronomin saa sykkimään. Asetuksista löytyy sävellaji-, tahtilaji-, tempo- ja metronomisäädöt. En osaa sanoa mihin tilanteeseen sovelluksen kaikuvaihtoehdot sopivat. Omissa kokeiluissa kaiku vääristi sointia niin, etten voi suositella toiminnon käyttämistä. Voi tietenkin olla, että jos tallenne on tehty todella kuivassa akustiikassa, kaiku voi lisätä sointiin muhevuutta.

Pedagoginen näkökulma

Pedagogisesta näkökulmasta sovellus on myös kuin opettajan kotiin asti ulottuva pitkä käsi. Chat-toiminnon avulla BlueC voi toimia myös pedagogisena apuna oppilaan ja opettajan sekä ryhmän sisäisenä, että opettajan ja ryhmän keskeisen kommunikaation välineenä. 

Ryhmän luominen
Ryhmien luominen. Kuvakaappaus: Timo Korhonen

Projektiin voi lisätä osallistujia klikkaamalla ”henkilö+”-symbolia. Projekteja voi myös luoda ryhmän sisällä. 

Alla olevasta linkistä pääset kuulemaan tekemäni päällekkäisäänityksen, jonka tekeminen oli todella juohevaa:

https://youtube.com/shorts/ufHFBdlptKY

Päivitysnäkymiä

Toimitusjohtaja Arto Talme kertoi tulossa olevista kehitysaskeleista seuraavaa:

  • transponointi ja tempon muutos
  • oman profiilin julkisuus käyttäjän määrittelemällä tasolla

”Sisäiset ostot on vähän jo kauemmas menevää kehitystä, mutta sanoisin, että sieltä on tulossa erilaista opetusta ja tekemistä helpottavia sisältöjä: samplejä, taustoja, soitin modulaattoreita tms.”

Arto Talme (toimitusjohtaja, BlueC)

Yhteenveto

Käyttöliittymä on selkeä ja helppo. Tekijät tuntuvat onnistuneen tavoitteessaan virittää käyttökokemus mahdollisimman sujuvaksi ilman ylimääräisiä kysymyksiä tai asetusten säätämistä. Videoesittelyssä tekijät kertovat tehneensä käyttäjätutkimusta alle kymmenvuotiaiden parissa. Voin kuvitella, että käytön sujuvuus on kiinnostavaa myös ikääntyneille musiikin harrastajille, jotka haluaisivat harjoitella esimerkiksi kuorostemmoja kotona muiden stemmojen kuuluessa BlueC-sovelluksesta.

BlueC on suositeltava sovellus, jonka sinänsä riisutut ominaisuudet taipuvat moneen:

Tallentaminen opetustilanteessa

  • tarjoaa oppilaalle mahdollisuuden itsereflektioon, oppilas kuulee itseään
  • opettaja voi tallentaa malliksi harjoitteita tai taustoja
  • helpottaa läksyjen muistamista

Tallentaminen kotona

  • auttaa oppilasta kehittymään omaa musisointia kuuntelemalla
  • antaa mahdollisuuden osallistua yhteisiin musiikkihetkiin omalla ajalla ja etänä

Pilvipalvelu

  • rakentaa huomaamatta portfolion opiskelijan kehityksestä
  • mahdollistaa asynkronisen eli eriaikaisen ryhmämusisoinnin 

Ryhmätyöskentely

  • harjoittelun tueksi bändille, kamarimusiikkiryhmälle, kuorolle, lauluryhmälle, musiikin hahmotusaineiden oppimiseen, säveltämiseen yksin ja ryhmässä

BlueC-sovellusta voi suositella lämpimästi soiton- ja laulunoppimisen sekä musiikin hahmotusaineista erityisesti solfaopintojen tueksi.

Sovellus toimii sekä iOS- että Android-laitteissa. Käyttöliittymä on karsittu minimiin, joka tarkoittaa helppokäyttöisyyttä. Vertailun vuoksi monipuolisempi, myös videota välittävä Acapella-sovellus on saatavilla vain iOS-laitteille.

Lue lisää (Acapella): https://www.mixcord.co/pages/acapella

Jos ilman videota tulee toimeen, BlueC täyttää tehtävänsä erinomaisesti.

Linkkejä

Suosittelen tutustumaan BlueC:n YouTube-kanavaan. Sieltä löytyy hyvää opastusta aloittamiseen ja vihjeitä sovelluksen käyttämiseen.

BlueC:n YouTube-kanava: https://www.youtube.com/channel/UCenAv1MtgszBtPtSbAnRuNQ

BlueC: https://bluec.fi/

BlueC-sovellus iOS-laitteille: https://apps.apple.com/fi/app/bluec/id1574673852

BlueC-sovellus Android-laitteille: https://play.google.com/store/apps/details?id=fi.bluec

Päivitys 10.11.2022
BlueC:n tulevaisuus on hämärän peitossa. Tässä tilanteessa suosittelen Acapella-sovellusta, jossa myös video toimii. Acapella on toistaiseksi saatavilla vain iOS-laitteille (iPhone ja iPad).

Lue lisää (Acapella): https://www.mixcord.co/pages/acapella-singing-app

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kirjoittanut Timo Korhonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *