Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Mobiiliteknologia musiikin opettamisessa, oppimisessa ja arvioinnissa Musiikin etäopetus Musiikkiteknologia Soiton- ja laulunopiskelun teknologia

Viulunsoiton opiskelu eri sovelluksilla

Digitalisaatio on luonut paljon mahdollisuuksia myös musiikin opettamisen ja oppimisen saralla. Musiikin etäopetuksen kurssin lopputyönä päätin selvittää, millaisia mahdollisuuksia viulunsoiton itsenäiseen oppimiseen ja etäopiskeluun on ja kuinka toimivia nämä eri vaihtoehdot käytännössä ovat. Vertasin keskenään Tonestro– ja Trala-sovelluksia.

Tonestro

Ensimmäisenä päätin kokeilla Tonestro-sovellusta. Viulun lisäksi kyseinen sovellus löytyy myös monelle puhallinsoittimelle ja se on saatavana sekä iOS- että Android-järjestelmille. Alussa sovellus kysyi, löytyykö käyttäjältä viulua. Sitten piti valita, onko käyttäjällä aiempaa kokemusta viulunsoitosta. Tämän jälkeen Tonestro valitsi henkilökohtaisen opettajan ja näytti hänestä esittelyvideon. Mielestäni tämä loi luotettavuutta ja ammattimaisuutta sovellukseen. Opettajalle voi myös lähettää kysymyksiä ja häneltä voi kysyä neuvoja, joten sovelluksessa on jonkin verran myös vuorovaikutteisuutta oikean viulunsoiton opettajan kanssa.

Tonestrossa voi valita kolmesta erilaisesta kurssista: aloittelijan kurssi, vähän pidemmälle edenneen kurssi tai teoriakurssi. Pidemmälle edenneen kurssi on mielestäni myös melko aloittelevalle soveltuva, sillä siinä opetellaan vasta ensimmäisten sormien käyttöä soittamisessa sekä muun muassa lisää nuotteja ja kahdeksasosanuoteista koostuvia vähän nopeampia melodioita.

Aloitin ensimmäisen tunnin aloittelijan kurssilta ja tämä koostui viulun virityksen opettelusta, sekä A- ja D -kielien näppäilystä. Näitä kieliä näppäillen soitettiin myös ensimmäiset kappaleet. Toisella tunnilla opeteltiin jousen käytön perusteita, jonka jälkeen soitettiin kappaleita A- ja D -kielillä jousta käyttäen. Kappaleet on mahdollista kuunnella halutessaan ennen soittoa. Nuotissa on myös apuna viiva, jossa sykkii perussyke ja pallo, joka auttaa hahmottamaan kunkin nuotin pituuden pomppimalla rytmin mukaan. Haasteeksi muodostui se, että mikrofoni ei aina ottanut ääntä tarpeeksi tarkasti, josta johtuen sovellus tulkitsi nämä virheiksi.

Sovelluksen antama väärä palaute on iso ongelma varsinkin jos soittajalla ei ole musiikista ollenkaan aiempaa kokemusta, koska hän luulee tällöin soittaneensa väärin vaikka olisikin soittanut ihan oikein.

Tonestrosta löytyy myös erilaisia rytmi-, lämmittely- ja asteikkoharjoituksia sekä nuottikirjasto. Nuotteja voi valita eri genreistä omien mieltymysten ja mielenkiinnon kohteiden mukaan kuten esimerkiksi klassisesta musiikista ja jazzista.

Tonestron kurssivalikoima
Tonestron kurssivalikoima.
Esimerkki Tonestron tuntikokonaisuudesta
Esimerkki Tonestron tuntikokonaisuudesta.
Esimerkki Tonestron harjoituksesta sekä nuottikuvasta
Esimerkki Tonestron harjoituksesta sekä nuottikuvasta.
Tonestron nuottikirjasto
Tonestron nuottikirjasto.

Tonestro -sovellusta voi kokeilla seitsemän päivää ilmaiseksi, jonka jälkeen sen tarjoushinta on kahdentoista kuukauden ajalle 10,17 € kuukaudessa tai 121,99 € koko vuodesta. Tunteja on ilmeisesti tulossa jossain vaiheessa lisää.

Trala

Tralan logo

Toinen sovellus johon tutustuin oli Trala, joka on täysin viulunsoiton opetteluun kehitetty sovellus. Se toimii sekä iOS- että Android-järjestelmillä. Kyseessä on maksullinen sovellus ja voit valita neljästä kokonaisuudesta itsellesi sopivimman. Hinnat ovat seuraavat:

  • 1 viulutunti (30 minuuttia) + muu sisältö on yhteensä 44,99 €/kk. Ensimmäinen kuukausi on 9,99 €.
  • 2 viulutuntia (2 x 30 minuuttia) + muu sisältö on yhteensä 87, 99 €/kk. Ensimmäinen kuukausi on 27,49 €.
  • 4 viulutuntia (4 x 30 minuuttia) + muu sisältö on yhteensä 139,99 €/kk. Ensimmäinen kuukausi 48,99 €.
  • 4 viulutuntia (4 x 60 minuuttia) + muu sisältö on yhteensä 299,99 €/kk. Ensimmäinen kuukausi 76,99 €.

Sovelluksessa on etätuntien lisäksi myös videotunteja. En käyttänyt itse rahaa mutta suoritin ensimmäiset neljä tuntia, jotka olivat ilmaisia. Tralassa ensimmäinen tuntikokonaisuus koostui viulun oikean paikan löytämisestä sekä jousen pitämisen ja asennon opettelusta. Seuraava tunti oli jo ensimmäisen kappaleen harjoittelua, joka soitettiin jousella. Sovellus antaa välitöntä palautetta soitetusta sävelkorkeudesta ja rytmistä. Kolmas tunti oli viulun virittämisestä ja sovelluksesta löytyy sisäänrakennettu viritin.

Tralan kurssivalikoimaa
Tralan kurssivalikoimaa.
Esimerkkejä Tralan tunneista
Esimerkkejä Tralan tunneista.
Tralan nuottikirjasto
Tralan nuottikirjasto.

Kaikki kurssit keskittyvät kappaleen ympärille, ja sovelluksessa voi valita itseään kiinnostavan genren. Näihin kuuluvat muun muassa klassinen viulu, rock-viulu, vanhan ajan viulu, videopelimusiikki, irlantilainen viulu, blues-viulu ja jazz-viulu.

Tonestron ja Tralan eroja

Yksi selvä ero Tonestron ja Tralan välillä on se, että Tralassa voit varata etätunteja oikealle soitonopettajalle. Tonestrossa ensimmäiset harjoitukset tehdään näppäillen kun taas Tralassa otetaan jousi heti käyttöön eikä näppäilyharjoituksia ole ollenkaan. Tonestrossa on myös seitsemän päivän ilmainen kokeilujakso. Sovelluksesta sai hyvän ja selvän käsityksen, kun kaikkia ominaisuuksia pääsi kokeilemaan. Tralassa mahdollisuudet olivat paljon rajatummat eikä kokonaisuudesta saanut tästä syystä ihan yhtä selvää ja hyvää käsitystä. Trala on kalliimpi kuin Tonestro mutta Tralan sisältö on toisaalta laajempi ja siihen kuuluu etätunteja, joten soittotaitoa pystyy kehittämään pidemmälle. Tältä osin se palvelee laajempaa käyttäjäkuntaa.

Yksi puute Tonestrossa oli se, että kun jotain harjoitusta tai kappaletta soittaa niin sovellus ei pysähdy paikkoihin, joita pitäisi hioa vaan jatkaa vain eteenpäin nuottikuvassa. Normaalisti haastavia paikkoja hiotaan kunnes ne sujuvat eikä kappaletta soiteta koko ajan alusta loppuun. Tralassa sovellus odotti kunnes oli soittanut äänen oikein. Myös mikrofoni toimi mielestäni luotettavammin kuin Tonestrossa.

Lopputulokset

Molemmissa sovelluksissa oli paljon hyviä asioita ja myös asioita, joita olisi voinut vielä parantaa tai tehdä toisella tavalla. Molempien sovellusten videotunnit olivat mielestäni lyhyitä ja selkeitä. Yksi puute Tonestrossa oli se, että kun jotain harjoitusta tai kappaletta soittaa niin sovellus ei pysähdy paikkoihin, joita pitäisi hioa vaan jatkaa vain eteenpäin nuottikuvassa. Normaalisti haastavia paikkoja hiotaan kunnes ne sujuvat eikä kappaletta soiteta koko ajan alusta loppuun. Tralassa ainakin ensimmäisessä soittoharjoituksessa sovellus odotti kunnes oli soittanut kyseisen äänen. Myös mikrofoni toimi mielestäni luotettavammin kuin Tonestrossa.

Mielestäni erilaiset sovellukset ja esimerkiksi Youtube voivat olla hyviä apuopettajia ja kiva lisä instrumentin harjoitteluun. Teknologia ei kuitenkaan osaa antaa samalla tavalla palautetta, korjata esimerkiksi soittimen ja sormien asentoja, ryhtiä sekä puhtautta kuin lähiopetusta antava opettaja, joten sovellukset eivät koskaan tule täysin korvaamaan koulutettua ammattitaitoista opettajaa.

Lähteet

https://apps.apple.com/fi/app/violin-lessons-tonestro/id1590492511?l=fi

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tonestro.strings&hl=fi&gl=US

https://www.trala.com/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *