Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Musiikin etätuottaminen

DAW-ohjelmiin integroidut etäyhteistyötavat – PreSonus Sphere

MUSE-hanke on kartoittanut, vertaillut ja testannut kuluneen reilun vuoden aikana erilaisia musiikin etätuottamiseen ja -yhteistyöhön liittyviä ohjelmistopohjaisia ratkaisuja ja toimintamalleja. Tämä artikkeli aloittaa kolmiosaisen artikkelisarjan, jossa esitetään erilaisia DAW-ohjelmiin integroituja etäyhteistyötapoja. Ensimmäinen artikkeli käsittelee PreSonus-valmistajan Sphere-tuoteperhettä, jonka tilauksen myötä Studio One -DAW integroituu PreSonuksen Workspaces-pilvipalveluun, ja etäyhteistyö Studio One -käyttäjien välillä helpottuu selkeästi.

Etäyhteistyö ja PreSonus Sphere -tilaus

PreSonus Sphere -tilaukseen kuuluva Workspaces on pilvitallennustila ja tiedostojen jakamisominaisuus, joka toimii sekä verkkoselaimen että Studio One -ohjelman kautta käytettynä. Studio One -integraatio mahdollistaa äänitiedostojen näppärän siirtämisen projektien ja yhteistyökumppanien kesken. Ohjelman avulla voi sovittaa äänitiedostot suoraan projektissa määriteltyyn tempoon – ko. toiminnosta on hyötyä erityisesti luuppipohjaisen musiikin tuottamisessa.

Kommentteja voidaan jättää tiettyihin kohtiin äänitiedostoissa (toimintaperiaate on samanlainen kuin SoundCloud-palvelun kommentoinnissa). Itse tiedoston osalta voidaan käydä chat-keskustelua.

Sphere-tilaukseen kuuluu itsessään 30 Gt pilvitallennustilaa, joka on erittäin kohtuullista verrattuna esimerkiksi AVID Cloud Storage -pilven oletuskokoon.

PreSonus Spheren etäyhteistyötilat jakaantuvat Workspaces- ja Collaborations-tiloihin. Ensimmäinen on tiedostosäilö, joka pitää sisällään käyttäjän omistamat projektit; jälkimmäisestä löydetään ne projektit, joihin käyttäjä on kutsuttu tekemään yhteistyötä muiden Sphere-käyttäjien kanssa.

Workspaces-tila voidaan jakaa myös käyttäjille, joilla on ainoastaan ilmainen MyPreSonus-tili, ja he pääsevät silti tutkimaan ja käyttämään tilaan jaettua materiaalia.

Kuvakaappaus PreSonus Spheren Workspaces-työtilasta selaimen kautta käytettynä.
Kuvakaappaus Workspaces-tilasta selaimen kautta käytettynä. Tiedostosäilö voidaan jakaa tuttuun tapaan kansioihin, esimerkiksi työstettävien projektien mukaan. Manage Collaborators -toiminnon avulla voidaan lähettää yhteistyökutsuja muille käyttäjille, jotka hyväksyttyään kutsut pääsevät kuuntelemaan ja latailemaan Workspaces-tilan tiedostoja. Kuva: Jussi Tuohino.

Hitaampaa ja nopeampaa

Yksittäisten tiedostojen lataus pilvestä tuntui hitaalta varsinkin tutkimusverkkojen satojen megabittien vauhtiin tottuneena: reilun sadan megatavun kokoinen tiedosto siirtyi noin 600 kt/s nopeudella. Ohjelma latasi kuitenkin useampaa tiedostoa pilveen kerrallaan (alustavan testin mukaan viisi tiedostoa latautui samaan aikaan kumpaankin suuntaan), joten 1,5 gigatavun kokoinen paketti stemmaraitoja siirtyi lopulta aivan mukavaa tahtia, noin viidessä minuutissa. Musiikkituotantosessioiden raitakakut eli ns. stemmaraidat (stems) voivat varsinkin isojen raitamäärien ja korkearesoluutioisten tiedostojen kanssa kasvaa suuriksi (yli kymmenen gigatavun projektit eivät ole harvinaisia, ja tilaa kuluu entistä enemmän erillisten ottojen, monikanavaäänen ja pitkäkestoisen materiaalin kanssa). Toisaalta lataus omalta koneelta pilveen sujui sutjakkaammin keskimäärin 2–3 megatavun sekuntivauhtia raitaa kohden.

Kuvakaappaus PreSonus Spheren Workspaces-tilan tiedostokohtaisesta ikkunasta, jossa pitäisi näkyä tiedoston aaltomuoto, mutta palvelu antoi virheilmoituksen.
Selaimen kautta Spheren Workspaces-tilojen käyttäminen ei toiminut aina parhaalla mahdollisella tavalla. Kuva: Jussi Tuohino.

Selaimen kautta stemmaraitoja PreSonus-pilveen ladattaessa ilmeni, että palveluun voi tällä tavoin ladata vain yhden tiedoston kerrallaan, ja palvelu pyytää antamaan jokaiselle ladatulle tiedostolle erillisen kuvaustekstin. Koska kuvatun kaltainen toiminta tuntuu toivottoman hitaalta näppärämpiin tiedostonjakopalveluihin verrattuna, on fiksumpaa käyttää PreSonus Spheren pilvipalvelua suoraan Studio One -DAW:sta. Tämä onnistuukin kätevästi: stemmaraidat voi halutessaan vaikka raahata suoraan käyttöjärjestelmän tiedostoselaimesta DAW:n Cloud-ikkunaan tuomatta niitä avoimeen projektiin.

Studio One sisältää näppäriä automaattitoiminnallisuuksia helpottamaan raitojen lähettämistä pilveen: raidat voi siirtää ilman plugin-liitännäisiä, pluginit ”renderöityinä” äänitiedostoihin tai suoraan PreSonuksen omaan audioloop-tiedostomuotoon (raitoihin sulautetaan projektin tempo- ja sävellaji-informaatio, ja ne pakataan häviöttömällä pakkausalgoritmilla). Valinta tehdään yksinkertaisesti Cmd/Ctrl-näppäintä painellen samalla, kun raitoja raahaa pilveen.

Projektin miksauksen voi valita ladattavaksi suoraan pilveen ns. mixdown-vaiheessa. Usein onkin oleellista jakaa sekä miksattu versio projektista erillisenä stereotiedostona stemmaraitojen lisäksi.

Kohtuullisella rahalla paljon tavaraa

Workspaces-etäyhteistyö ei ole ainoa osa PreSonus Sphere -tilausta. Sphere kattaa käytännössä kaikki valmistajan ohjelmistotuotteet samaan kuukausittain/vuosittain maksettavaan tilaukseen paketoituna (15,13 €/kk tai 166,28 €/v). Studio One -DAW:n, Notion-nuotinkirjoitussovelluksen ja monipuolisten plugin-, ohjelmistoinstrumentti-, sample- ja luuppikirjastojen lisäksi tilaajat voivat katsella erilaisia PreSonuksen tuottamia koulutus- ja muita materiaaleja 30 gigatavun pilvitallennustilaa unohtamatta.

Kuva PreSonus-valmistajan verkkosivuilta. Kuvassa monta yhteen liitettyä kuvakaappausta valmistajan eri sovelluksista.
PreSonus Sphere sisältää monipuolisen paketin valmistajan erilaisia musiikkituotantoon suunnattuja sovelluksia ja liitännäisiä. Kuva: PreSonuksen verkkosivut.

Synkronista etäyhteistyömahdollisuutta Studio Onen sisään ei ole vielä rakennettu, ja erikoistuneempiin etätuotantosovelluksiin verrattuna Spheren toiminnallisuudet rajoittuvat etätuottamisen osalta tiedostojen ja projektikomponenttien (esim. raitojen plugin- ja miksausasetukset) siirtelyyn ja kommentointiin asynkronisesti. PreSonus on kuitenkin kasvattanut markkinaosuuttaan viime vuosien aikana paljon ja tuottanut aktiivisesti päivityksiä ja uusia ohjelmaversioita, joten ehkäpä reaaliaikaisempikin etäyhteistyö otetaan yrityksessä piankin paremmin huomioon.

Seuraavassa artikkelissa käydään läpi Pro Tools -ohjelmaan integroitua AVID Cloud Collaboration -etäyhteistyötoiminnallisuutta. Artikkelisarjan päättää Splice Studio -palvelun esittely, jonka avulla erityisesti Ableton Live, Logic Pro ja FL Studio kiinnittyvät Splice-yrityksen tarjoamaan pilvipalveluun enemmän tai vähemmän saumattomasti.
Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Jussi Tuohino
Jussi Tuohino
lehtori, musiikkiteknologia | Oulun ammattikorkeakoulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *