Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Matalan kynnyksen ratkaisut Matalan latenssin ratkaisut Musiikin etäesittäminen Musiikin etäopetus Musiikin etätuottaminen

Elk LIVE: ensivaikutelma

Testasimme verkon yli tapahtuvaa reaaliaikaista yhteissoittoa varten kehiteltyä Elk LIVE -ratkaisua yhdessä Turun ammattikorkeakoulun kollegani, Timo Korhosen kanssa. Alla muutama ensitestin perusteella tehty huomio. Lisää testejä – ja sitä kautta perustellumpia raportteja käyttäjäkokemuksista – on luvassa vielä kuluvan vuoden aikana. Pysy siis kuulolla!

Elk LIVE?

Elk LIVE on Elk Audio -nimisen ruotsalaisyrityksen tuote (tai tuoteperhe), joka tunnettiin vielä vähän aikaa sitten Aloha by Elk -nimellä. Yrityksen toiminnan keskipisteessä on Elk Audio OS -audiokäyttöjärjestelmä, jota yritys tituleeraa ”planeetan nopeimmaksi audiokäyttöjärjestelmäksi” – tosin matalan latenssin ratkaisuja tutkineena suhtaudun väitteeseen toistaiseksi pienellä varauksella.

Elk LIVE on muusikoille rakennettu ekosysteemi, joka mahdollistaa ääni- ja kuvayhteydellä varustetun reaaliaikaisen yhteissoiton verkossa.

Ekosysteemin muodostavat Elk LIVE Studio -selainsovellus sekä fyysinen Elk Bridge -laite (eli ”rauta”), johon instrumentit, mikrofonit, kuulokkeet, kaiuttimet ja verkkoyhteys kytketään.

Lue lisää (Elk Audio): https://elk.audio/

Lue lisää (Elk LIVE): https://www.elk.live/

Mitä käyttöön tarvitaan?

Jotta ekosysteemistä pääsee nauttimaan yhdessä muiden musisoijien kanssa, tarvitaan hieman aikaa, rahaa ja kärsivällisyyttäkin. Tässä lyhyt hankintalista:

 • Elk Bridge -rauta (370 €)
 • Elk LIVE -tilauspalvelu (16 €/kk tai 170 €/vuosi)
 • Internet-yhteys johon on mahdollista kytkeytyä Ethernet-kaapelilla
  • vähintään 10 Mbps latausnopeus molempiin suuntiin (upload & download)
  • ping alle 10 ms

Kaikilla yhteismusisointiin osallistuvilla tulee olla sekä Elk Bridge -rauta että voimassa oleva Elk LIVE -tilaus.

Lisäksi tarvitaan luonnollisesti tietokone, soitin/soittimia, piuhoja, kuulokkeita ja/tai monitorikaiuttimia jne.

Elk Bridge

Ratkaisun käyttäminen on varsin helppoa – ainakin paperilla. Kompaktiin ja pirteän keltaiseen Elk Bridge -rautaan tehdään tarvittavat kytkennät:

 • laitteen mukana tuleva virtalähde kytketään takapaneelin USB-C-liitäntään
 • soittimet ja/tai mikrofonit kytketään etupaneelin ”combo-liittimiin” (TRS/XLR), jotka voivat syöttää käyttöjännitteen 48 voltin Phantom-syöttöä tarvitseville laitteille, kuten kondensaattorimikrofoneille (Phantomin saa päälle ja pois vain selainkäyttöliittymän kautta)
 • etupaneelista löytyy myös kuulokeliitäntä, joka on toteutettu kätevästi sekä suuremmalla 6,3 mm (1/4″) liittimellä että pienemmällä, miniplugin hyväksyvällä 3,5 mm liittimellä, mutta joista vain yksi toimii kerrallaan (mahdollisia tarkkailukaiuttimia varten on linjaliitännät laitteen takapaneelissa)
 • Network-liitäntään kytketään Ethernet-kaapeli, jonka toinen pää liitetään verkkoon; fyysisesti modeemiin, reitittimeen, kytkimeen tms.
 • on hyvä huomata, että tietokone voi olla langattomassa Wi-Fi-verkossa, kunhan se vain on samassa verkossa Elk Bridge -raudan kanssa
Elk LIVE -kytkennät
Elk Bridgen takapaneelin liitännät. Kuva: Elk Audio
Elk LIVE -kytkennät
Elk Bridgen etupaneelin liitännät. Kuva: Elk Audio

Seuraavaksi luodaan Elk LIVE -tili, ja tehdään tarvittavat toimenpiteet tilauspalvelun maksamiseksi ja käynnistämiseksi. Elk Bridge käynnistetään takapaneelin virtapainikkeesta, jota voidaan käyttää myös kaikkien ääniliitäntöjen tilapäiseen mykistämiseen (ns. Mute All -toiminto). Kun laitteen pohjassa olevat LED-valot muuttuvat valkoisesta siniseksi, on laite saanut yhteyden verkkoon.

Elk LIVE Studio

Elk LIVE Studio -selainsovellukseen kirjaudutaan osoitteessa https://studio.elk.live/. On todennäköistä, että tietokone pyytää käyttäjää antamaan luvan kameran ja/tai mikrofonin käyttöön:

Elk LIVE Studion pyytämät luvat
Elk LIVE Studion pyytämät luvat

Ensimmäinen näkymä, joka käyttäjää odottaa, on nimeltään Backstage:

Elk LIVE Studio Backstage
Elk LIVE Studio Backstage

Selainikkunan vasemmassa ylälaidassa näky Elk Bridge -raudan status. Kun tekstinä on All good to go!, on rauta käyttövalmiina.

Soundcheck-painikkeesta pääsee testaamaan ääniasetuksia ennen varsinaisen session aloittamista:

Elk LIVE Studio Soundcheck
Elk LIVE Studio Soundcheck

Tässä mikserinäkymässä on mahdollista konfiguroida Elk Bridgen fyysiset sisääntulot: alasvetovalikoissa on valmiit vaihtoehdot mm. kitaralle, mikrofonille ja linjatason signaalille. Nämä valinnat asettavat Elk Bridgen sisääntulojen herkkyydet ko. laitteille sopivalle alueelle. Herkkyyden hienosäätö tapahtuu virtuaalisesta Gain-potentiometristä, joka menee yhteentoista Spinal Tap -tyyliin. Samassa yhteydessä voidaan kytkeä Phantom-virta päälle ja/tai muodostaa molemmista sisääntuloista (1 ja 2) stereopari (Stereo Link), jos Elk Bridgeen on tarpeen kytkeä stereoäänilähde.

Kun soundcheck on saatu onnistuneesti suoritettua, on aika aloittaa sessio start session! -painikkeesta:

Sessioserverin valinnan voi jättää automaattiasetukselle (Automatic), mutta sovelluksessa on myös mahdollista valita serveri käsin kulloisenkin käyttötarkoituksen (ja käyttäjien maantieteellisen sijainnin) mukaan. Jos käyttäjällä on Elk LIVE -ratkaisua käyttäviä, ”kaveriksi” pyydettyjä kanssasoittajia, heitä voidaan valita mukaan sessioon käyttäjälistalta. Kun ”verkkobändi” on valmis (2–5 muusikkoa), käynnistyy sessio Let’s Go! -painikkeesta.

Kun sessio on käynnissä, on käyttäjillä monipuoliset mahdollisuudet vuorovaikuttaa keskenään:

Elk LIVE Studio -sessio
Elk LIVE Studio -sessio

Käyttäjä voi miksata itseään ja kanssasoittajia: äänilähteiden sijoittelu stereokuvaan (eli panorointi) sekä oman ja muiden muusikoiden äänenvoimakkuuden säätäminen onnistuu helposti. Omat äänilähteet voi asettaa joko private– tai live!-tilaan: ensimmäisessä vain käyttäjä itse kuulee oman soittonsa ja/tai laulunsa (kätevää esim. hiljaista, kesken session tapahtuvaa harjoittelua varten) – jälkimmäisessä käyttäjän äänilähteet kuuluvat muille käyttäjille.

Vuorovaikutus muiden kanssa onnistuu esim. chat-ikkunan avulla tai käyttämällä studioista tuttua talkback-toimintoa, jonka kautta esim. oman puheen saa tarvittaessa muiden kuultaviin. Talkback-toiminto voi kätevästi hyödyntää esim. tietokoneen sisäistä mikrofonia, jolloin Elk Bridgen sisääntulokanavia ei tarvitse ”uhrata” tähän äänenlaadun kannalta vähemmän kriittiseen käyttöön.

Vuorovaikutusta tukee luonnollisesti myös Video-välilehdeltä löytyvä videogalleria, johon käyttäjien kameroiden välittämät videostriimit kootaan:

Elk LIVE Studion Video-välilehti
Elk LIVE Studion Video-välilehti

Sovelluksella on mahdollista hienosäätää sekä äänen että videokuvan asetuksia mm. paremman (äänen ja kuvan) synkronisaation aikaansaamiseksi:

Elk LIVE Studion lisäasetukset
Elk LIVE Studion lisäasetukset

Ensivaikutelma?

Jos kaikki toimisi kuten edellä on kuvattu, olisi Elk LIVE monella tapaa käänteentekevä ratkaisu etäyhteismusisoinnin tarpeisiin:

 • järjestelmään kuuluva Elk Bridge -rauta on kompakti ja siten sopiva jopa päivittäiseen mukana kuljettamiseen,
 • rauta pitää sisällään kaikki peruskäyttöön tarvittavat liitännät, jolloin erillistä äänikorttia ei tarvita,
 • kertahankintahinta on varsin kohtuullinen verrattuna muihin ”rautapohjaisiin” ratkaisuihin, kuten MVTP tai Nimbra (tosin tilausmaksu on jatkuva menoerä kaikille sessioihin osallistuville osapuolille),
 • ratkaisu ei vaadi ihmeitä verkkoyhteydeltä (pingiä lukuun ottamatta),
 • ratkaisu mahdollistaa äänen, kuvan – ja jatkossa myös MIDI-informaation – jakamisen samalla sovelluksella ja laitteistolla jne.

Valitettavasti kaikki ei kuitenkaan mennyt kuin Strömsössä – ainakaan ensimmäisillä testikerroilla.

Laitteiston käyttökuntoon saattaminen vaati lopulta varsin paljon yritystä ja useampia erehdyksiäkin. Ongelmanratkaisutilanteeseen jouduttiin useammassakin käyttöönottoprosessin vaiheessa, ja ratkaisuja täytyi etsiä milloin mistäkin lähteestä. Lopputuloskaan ei aina ollut aivan sitä, mitä valmistajan mainospuheissa luvattiin.

Ratkaisua voi kuitenkin suositella – ainakin tutkittavaksi, ellei jopa hankittavaksi – jo nyt, mutta tietyin varauksin. Näistä varauksista tarkemmin lisää hieman myöhemmin. Sitä odotellessa voit tutustua vaikkapa Intro To Elk LIVE -videotutoriaaleihin…:

…tai Elk LIVEn tuotetukeen:

Lue lisää (Elk LIVE -tuotetuki): https://help.elk.live/en/

Myös MUSE-hankkeen video-oppimateriaalisivulta löydät Elk LIVE -aiheisia videoita, joita lisätään Etäyhteissoitto: matalan latenssin ratkaisut -soittolistalle sitä mukaa, kun informatiivisia videoita tulee tietoomme.

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Sami Sallinen
Sami Sallinen
lehtori, tutkintovastaava | Jyväskylän ammattikorkeakoulu

ORCID-tunniste: 0000-0002-6198-6761

Kirjoittanut Sami Sallinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *