Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Musiikin etätuottaminen

DAW-ohjelmiin integroidut etäyhteistyötavat – Avid Cloud Collaboration for Pro Tools

Avid on jo vuodesta 2016 asti tarjonnut Pro Tools -DAW-ohjelmistoonsa sisäisen etäyhteistyötoiminnallisuuden musiikin etätuottamista varten. Tämä artikkeli jatkaa MUSE-hankkeen etätuottamisen työpakettiin kuuluvaa artikkelisarjaa DAW-ohjelmistoihin integroiduista etätyöominaisuuksista. Edellisessä artikkelissa käsiteltiin PreSonus-valmistajan Sphere-ratkaisua.

Lue lisää (PreSonus Sphere): https://www.oomc.fi/2022/10/daw-ohjelmiin-integroidut-etayhteistyotavat-presonus-sphere/

Avid Cloud Collaboration for Pro Tools -toiminnallisuus mahdollistaa maksimissaan kymmenen Pro Tools -käyttäjän työskentelemisen samaan aikaan yhteisessä pilvitallennustilaan tallennetussa projektissa.

Käyttäjät jakavat keskenään ääni- ja MIDI-raitoja sekä editointi- ja miksausasetuksia. Ainoastaan ryhmien (Groups), VCA-ryhmien, videoraitojen ja Heat-asetusten jakaminen käyttäjien kesken ei ole mahdollista. Jouhevan toiminnan varmistamiseksi Avid suosittelee vähintään 10–20 Mb/s verkkoyhteyttä kumpaankin suuntaan.

Sessioista projekteiksi

Perinteistä paikallista Pro Tools -sessiota kutsutaan Session-nimellä, ja se tallennetaan tietokoneen omaan massamuistiin kaikkine materiaaleineen. Avid Cloud Collaboration -toiminnallisuus lisää Pro Toolsiin Project-nimiset sessiot, jotka ladataan ensisijaisesti pilvitallennustilaan. Vaikka Projectin varsinainen tallennuspaikka on pilvessä, ladataan tietojenkäsittelyllisistä syistä sessiosta työkopio käyttäjän omaan massamuistiin. Näin vältetään sekä suorituskykyongelmia että tiedostoversioiden korruptoitumista. Samalla tosin käyttäjät joutuvat odottelemaan raitojen ja tiedostojen latautumista pilveen ja sieltä toiseen suuntaan.

Tallennettujen versioiden määrää ei ole rajoitettu projektikohtaisesti. Käyttäjä pääsee tutustumaan projektin versiohallintaan Dashboard-ikkunan kautta. Halutessaan projektin voi palauttaa aiempaan työversioon.

Kuva Pro Toolsin Dashboard-valikon kautta avautuvasta projektin versiohistoria -valikosta, jonka avulla projektista voidaan avata ja palata eri vaiheissa tallennettuihin versioihin.
Projektin versiohistoriaa hallinnoidaan Dashboard-alkuvalikon kautta. Kuva: Jussi Tuohino.

Projektien sisältämä data säilötään Avidin MediaCentral Platformiin, joka sijaitsee Amazonin verkkopalveluissa. Valmistajan mukaan tämä on turvallista, sillä monet yksityisyyden suojaltaan kriittiset palvelut sijaitsevat samoilla servereillä. Pro Toolsin sisällä vain kutsutut kontaktit voivat käyttää dataa.

Etäyhteistyön Pro Toolsin sisällä mahdollistava Project avautuu käyttäjän ulottuville hyvin samanlaisena kuin tutumpi Session. Tarkemmin katsottuna kuitenkin huomaa, että tarjolla oleviin työkaluihin on tullut kaksi lisäystä: raitakohtaiset ja yleiset etätuotantotyökalut. Raitakohtaiset työkalut monistuvat myös Mix-ikkunaan.

Kuvakaappaus Pro Tools työkalupalkista, jossa etäyhteistyötyökalut näkyvät keskiössä.
Cloud Collaboration for Pro Toolsin yleiset etätuotantotyökalut kuvan keskellä. Huomaa uhkaavasti täyttyvä jäljellä olevan pilvitallennustilan ilmaisin. Kuva: Jussi Tuohino.

Yleiset etätuotantotyökalut avustavat käyttäjää seuraavissa asioissa: alemmassa kuvakerivissä on työkaluja/kuvakkeita, joilla voi lisätä etäkumppaneita, käydä projektikohtaisia chat-keskusteluja ja saada ilmoituksia projekteihin liittyen. Näiden yläpuolella sijaitsee työkaluja, joilla voi ladata pilveen kaikki käyttäjän projektiin tekemät muutokset, ladata pilvestä kaikki muiden tekemät muutokset ja ladata pilvestä kaikki projektiin muiden tekemät uudet raidat. Oikeanpuolimmaisimpana on pilvitallennustilan jäljellä olevan tilan mittari.

Kuva Pro Toolsin raitakohtaisesta näkymästä, josta voi Project-muotoisissa sessioissa käyttää etäyhteystyökaluja suoraan.
Kuvassa raitakohtaiset etätuotantotyökalut. OamkinJussi on jakanut Audio 1 -raidan pilveen. Kuva: Jussi Tuohino.

Lue lisää (Cloud Collaboration -työkaluikkunan kuvakkeet): https://www.protoolstraining.com/blog-help/pro-tools-blog/tips-and-tricks/288-pro-tools-cloud-collaboration-guide.html

Kykyjenetsintää

Avid Link -ohjauspaneelin kautta Pro Tools -käyttäjät voivat myös etsiä etäyhteistyökumppaneita paneelin Find Talent -ikkunan avulla. Avid-profiilit ovat siis julkisia, ja profiiliinsa voi kirjoittaa tarkempia tietoja omasta musiikillisesta toiminnastaan ja näin etsiä sopivia etäkumppaneita musiikin tuottamiseen. Profiileita etsitään nimen perusteella – useimmat profiilit tuntuivat olevan pelkkiä nimiä ilman lisätietoja, joten Avid Cloud Collaboration Pro Toolsin ominaisuutena taitaa yhä olla kovin vähän käytetty. MUSE-hankkeen yhteydessä Find Talent -toiminnon tarkempi testaus ei ollut valitettavasti mahdollista.

Kuva Avid Link -ohjelman Find Talent -osiosta, jonka avulla voi löytää etätuotantopartnereita ympäri maailmaa.
Jeffro, Tony ja Greg ensimmäiset osumat yhteistyökumppaneiksi Avid Link -hallintaohjelman Find Talent -osiossa. Kuva: Jussi Tuohino.

Ongelmia ja odottelua

Nimeltä mainitsemattoman kollegan irvailu ”missä Avid, siellä ongelma” tuntuu valitettavan oikeutetulta, kun Pro Toolsin pilvitallennustila täyttyy ennen aikojaan, ja versiopäivityksen yhteydessä vaikuttaa siltä, että aiemmalla versiolla tehdyt pilvitallennukset jäävät yhä täyttämään käytettyä pilvitallennustilaa, vaikka uudella versiolla avatussa projektissa nämä pilveen ladatut raidat eivät vaikuta sellaisia enää olevan. Tällaisessa tilanteessa ei oikein auttanut muu kuin poistaa Project ja aloittaa alusta. Sanottakoon kuitenkin, että Projectin voi tallentaa paikalliseksi Sessioniksi, jolloin parhaassa tapauksessa on menettänyt vain aikaa.

Kuva Avidin verkkosivuilta, jossa valmistaja tarjoaa erilaisia lisäpaketteja kattamaan nopeasti täyttyvää ilmaistallennustilaa.
Kuvakaappaus Avidin verkkosivuilta. Lisäpilvitallennustilan koot ja hinnat. Kuva: Jussi Tuohino.

Avid tarjoaa yhden gigatavun verran ilmaista pilvitallennustilaa Pro Tools -tilauksen mukana. Periaatteessa ainoastaan itse luomasi/jakamasi projektit lasketaan omaa pilvitallennustilaasi kuluttaviksi – kun teet työtä muiden jakamiin projekteihin, tämä data kuuluu näiden projektien yhteyteen, eikä se kuluta sinun pilvitallennustilaasi. Tästä seikasta huolimatta gigatavun tallennustila on täysin riittämätön, ja sen rajallisuus tulee nopeasti vastaan esimerkiksi edellä mainittujen tuplatallennusten vuoksi. Avid ohjaakin käyttäjän tekemään tilauksen lisätallennustilasta, joka hankitaan Avidin tapaan kuukausi- tai vuosimaksullisella tilauksella.

Kuva Avidin työkaluvalikosta, jossa on korostettu pilvitallennustilan jäljellä olevan määrän ilmaisinta. Yksi raita voi täyttää tilasta jo yllättävän paljon.
Kuvasta näkyy, että tämä yksi viiden minuutin mittainen taustamattoraita (24-bit, 48 kHz) on täyttänyt jo kymmenesosan pilvitallennustilasta. Pakkaussuhde ei ole kummoinen – alkuperäinen tiedosto oli kooltaan 100,5 Mt. (Avidin mukaan äänidata pakataan häviöttömällä WavPack-menetelmällä, joka parhaassa tapauksessa saa puristettua tiedostoja paljon tehokkaamminkin pakettiin.) Kuva: Jussi Tuohino.

Erillisratkaisujen aika?

MUSE-hankkeen asiantuntijoiden testatessa Avidin ratkaisua kohdattiin liian paljon odottamattomia ongelmia. Ilman lisätilapalveluja jopa ratkaisun toimintojen yksinkertainen testaaminen oli vaikeaa, sillä aivan muutaman raidan ja tallennusversion kanssa gigatavun tila täyttyi hetkessä, ja koska Projectin omistajan pilvitallennustilaan lasketaan myös muiden projektiin tuottama data summaksi, täyttyneen datasäiliön vuoksi muutkaan osallistujat eivät voineet enää lisätä yhteiskäyttöprojektiin uutta dataa. Verkon keskustelualueilta tämän artikkelin kirjoittaja löysi myös monia erilaisista ongelmista kertovia viestejä, muutaman kuukauden takaa myös valmistajankin virallisen viestijän kirjoittamana. Ehkäpä silti huolellisemmalla testauksella ja lisätilapakettien myötä ratkaisun toiminta saataisiin jouhevammaksi ja tuotannot etänäkin edistymään.

Yleisesti ottaen Avid Cloud Collaboration for Pro Tools vaikuttaa valitettavan ikääntyneeltä etätuottamisen ratkaisulta, jonka toiminnallisuus on hieman hahmoton yhdistelmä asynkronista ja synkronista yhteistyötä etänä samassa projektissa.

MUSE-hanke suositteleekin Pro Tools -käyttäjiä tutkimaan erityisesti synkronisen etätuottamisen ja -yhteistyön näkökulmasta jo aiemmin hankkeen esittelemiä ratkaisuja, joilla DAW-äänen voi jakaa hyvälaatuisesti etäkumppaneille reaaliajassa ulkoisten kaupallisten palvelujen/liitännäisohjelmien (plugin) avulla.

Lue lisää (etätuottamisen erillisratkaisut): https://www.oomc.fi/2022/06/etatuottamisen-erillisratkaisut-vertailussa/

Käytätkö etätuotannoissasi onnistuneesti Avidin ratkaisua? Voit kommentoida tätä artikkelia ja esittää positiivisempia kokemuksiasi.

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *