Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Matalan kynnyksen ratkaisut Musiikin etäesittäminen Musiikin etäopetus Musiikkiteknologia

Musiikkiammattilaisen mukana kulkeva työasema 1/3

Tämä on ensimmäinen kolmen artikkelin kokonaisuudesta, jonka tavoitteena on hahmotella musiikkiammattilaisen mukana kulkeva työasema, joka toimii tallennuksessa, suoratoistossa, tuottamisessa ja pedagogisena työkaluna.

Edellä mainitut käyttötilanteet ovat mahdollisia toteuttaa perusteiltaan samalla laitteistolla. Käytettävät ohjelmistot valikoituvat käytön mukaan. Artikkelisarjassa tullaan käsittelemään seuraavia aiheita:

 • Tietokoneen valinta
 • Ääni- ja videolaitteisto
 • Pedagoginen näkökulma

Tietokoneen valitseminen

Musiikkiammattilaiselle sopiva tietokone voi olla kannettava tai perinteinen pöytä- tai tornimallinen työasema. Työaseman saa edullisemmin, mutta tällöin hankittavaksi tulee myös näyttö, näppis ja hiiri. Kuinka tärkeää työaseman helppo liikuteltavuus on, riippuu käyttäjän tarpeista. Tässä artikkelisarjassa keskitytään mukana kuljetettavan laitteiston määrittelyyn.

Apple on jo vuosien ajan tuottanut parhaita kannettavia tietokoneita musiikin tekemistä ajatellen. MacBook Pro esim. Pro Logic -ohjelmistolla varustettuna on perinteisesti ollut musiikkiammattilaisen työkalu tyylilajista riippumatta. Musiikin tuottamisen näkökulmasta PC-maailmaa aiemmin dominoivat pöytätietokoneet, mutta tämä on muuttunut viime vuosina. Dell, Microsoft, Razer, Lenovo ja muut suuret teknologiabrändit kilpailevat markkinaosuuksista Applen kanssa myös musiikkialalla. Tämä on hienoa kuluttajalle, koska se antaa meille aidon valinnanvapauden. Tosin äskettäin Applen omat ammattilaisohjelmat Logic Pro ja Final Cut Pro optimoitiin toimimaan uusien M1- ja M2-prosessorien kanssa niin, että työskenteleminen suurtenkin video- tai äänitiedostojen parissa on hämmästyttävän sujuvaa ja nopeaa. Apple tuntuu ottaneen uusilla prosessoreilla ja lisätyillä liitännöillä jälleen keulapaikan kannettavien tietokoneiden kentällä.

Prosessoriteho ja käyttömuistin (RAM) määrä ovat keskeiset tietokoneen suorituskykyyn vaikuttavat tekijät. Teho numeroina ei kerro kaikkea. Prosessoriarkkitehtuurien erot Applen ja Intelin välillä vaikeuttavat pelkkiin lukuihin perustuvien vertailujen tekemistä. Yksinkertaistaen M1- ja sen seuraaja M2-prosessori tekee Intel i7-prosessoriin verrattuna vähemmän toimintoja saman suorituskyvyn saavuttamiseksi. Verkko on vertailuja pullollaan, ja niitä voi käydä selaamassa, jos asia kiinnostaa enemmän. Edellä mainitut prosessorit tarvitsevat myös RAM-muistia eri tavoin M1-prosessorin suoriutuessa tehtävistä vähemmillä toiminnoilla.

Koska hankkeella ei ole mahdollisuutta testata useiden eri valmistajien laitteita käytännössä, käytin artikkelin lähteenä vuosia seuraamaani ja luotettavaksi osoittautunutta Musicradar-verkkosivustoa. Omaa käyttökokemusta minulla on Applen laitteista ja jonkin verran Windows-maailmasta. Jaan kokemuksiani artikkelin lopun yhteenvedossa.

Lue lisää (Musicradar): https://www.musicradar.com/

Tietokonehankinta kannattaa ajatella pitkällä tähtäimellä

Riippumatta siitä, käyttääkö Windows- tai Mac-tietokonetta, on seikkoja, jotka kannattaa huomioida. Musiikin tekemiseen sopivan tietokoneen valinnassa tulee kiinnittää huomiota laitteen prosessoritehoon, käyttö- ja tallennusmuistin määrään. Kun puhutaan musiikkituotannon vähimmäisvaatimuksista, mainitaan moniydinprosessori, noin 4 Gt RAM-muistia ja muutama gigatavu tallennustilaa. Nämä speksit eivät riitä todellisessa elämässä.

Musiikkitietokoneen ostaminen ”vähimmäissuositusten” perusteella on varmin tapa turhautua ja joutua kaivamaan kuvetta syvemmältä joutumalla päivittämään kone nopeasti uuteen.

Kannattaa hankkia laite, jossa on tarpeeksi tehoa ja muistia myös pidemmällä tähtäimellä.

Tässä tapauksessa viimeisimpiä ohjelmistoja ja niiden luomia isompia tiedostokokoja on mahdollista käyttää useita vuosia. Tällöin korkeampi hankintahinta jakaantuu pidemmälle ajalle ja käyttömukavuuttakin löytyy.

Paljon liikkuvalle musiikkiammattilaiselle laitteen paino on myös merkittävä seikka. Kun kantaa mukana keikalle, tallennukseen tai opetustilanteeseen tarvittavia laitteita, painon tuntee sekä olkapäässä että selässä.

Liikkuvaan musiikin tuotantoon sopiva tietokone on tehokas ja kevyt ja sen akunkesto on riittävä myös verkkovirrattomissa olosuhteissa. Kiinteä muisti on laitteen kestävyyden, mutta isoja tiedostoja työstettäessä myös nopeuden kannalta tärkeä ominaisuus. 

Musicradar-verkkosivuston suositukset

Musicradar suosittelee 4.11.2022 julkaisemassaan artikkelissa musiikkiammattilaiselle sopivia kannettavia tietokoneita seuraavassa paremmuusjärjestyksessä:

Apple MacBook Pro 14″

Apple M1 Max -prosessori emolevyllä.
Apple M1 Max -prosessori emolevyllä. Kuva: Apple

https://www.apple.com/fi/macbook-pro-14-and-16/

SuoritinM1 Pro
NäytönohjainM1 Pro
MuistiVakiona 16 Gt, joka riittää M1-prosessoriarkkitehtuurin vuoksi äänityössä hyvin. Otin muistia omaan koneeseeni 32 Gt tulevaisuutta ajatellen. Jos tekee isoja videotiedostoja, pitkiä elokuvia, RAM-muistia voi mallista riippuen hankkia yhteensä 64 Gt.
Näyttö14″ Liquid Retina
Kiintolevyvakiona 512 Gt (kiinteä muisti), enimmillään 8 Tt
LiitännätSDXC, HDMI, 3,5 mm kuulokeportti, magneettinen latausportti (sitä ei saa rikki, ainakaan helposti), 4 USB C -porttia
Akun kestokäytöstä riippuen 11–18 tuntia
Paino1,6 kg

Dell XPS 13 Plus

Intel Core i7 -prosessori
Intel Core i7 -prosessori. Kuva: Intel

https://www.dell.com/fi/p/xps-13-9320-laptop/pd

Suoritinvaihtoehdot12. sukupolven Intel® Core™ i5-1240P (12 Mt:n välimuisti, 12 ydintä, 1,7–4,4 GHz)
12. sukupolven Intel® Core™ i7-1260P (18 Mt:n välimuisti, 12 ydintä, 2,1–4,7 GHz)
12. sukupolven Intel® Core™ i7-1270P (18 Mt:n välimuisti, 12 ydintä, 2,2–4,8 GHz)
12. sukupolven Intel® Core™ i7-1280P (24 Mt:n välimuisti, 14 ydintä, 1,8–4,8 GHz)
NäytönohjainIntel® Iris Xe -näytönohjain
Muistivakiona 8 Gt, vähintään 16 Gt tarvitaan, mielellään 32 Gt, joka on maksimi
Näyttö13,4″, 3,5 K OLED
Kiintolevyvakiona 256 Gt, enimmillään 2 Tt
Liitännät2 USB C -porttia
USB C – 3,5 mm kuulokeporttisovitin toimitetaan vakiona
Akun kestokäytöstä riippuen 5,5–7 tuntia
Paino1,26 kg

Seuraavina Musicradar suosittelee Applen kannettavia:

 • MacBook Air M2
 • MacBook Pro M2 13″
 • MacBook Air M1

Näiden jälkeen suositeltavien listalle pääsevät Windows-kannettavat:

 • Razer Blade 15 Studio Edition
 • Microsoft Surface Pro 8
 • Samsung Galaxy Book Pro
 • Asus Rog Stix Scar III Laptop
 • MSI GF63 Laptop

Lue koko artikkeli: https://www.musicradar.com/news/best-laptops-for-music-production

Minkä hintaisen koneen ostaisin

Kun tietokoneiden ominaisuuksia vertailee tarkemmin, on mahdollista ymmärtää laitteiden hintaeroja. Parhaissa kannettavissa käytetään niihin erityisesti suunniteltuja ja rakennettuja komponentteja. Runkomateriaali, kiintolevy, muistin määrä, grafiikkakortti, ääniominaisuudet ovat kaikkea sitä mikä maksaa. Neuvoni onkin, että hanki parasta mihin sinulla on varaa. Älä osta laitetta minimispekseillä. Joudut pettymään ja ostamaan taas uuden.

Applen laitteita hankkiessa kannattaa käyttää hyväksi Applen oppilaitoksille, opiskelijoille ja opettajille tarjoamaa ns. edu-hintaa. Seuraavassa mainitut hinnat sisältävät arvonlisäveron.

MacBook Pro M1 Pro Max on parasta mitä tällä hetkellä rahalla saa. Sen edu-hinta varustettuna 32 Gt yhteismuistilla, 1 Tt tallennustilalla ja 14″ näytöllä on 3300 €. Pienemmällä budjetilla hankintaa tekevälle suosittelen MacBook Air M1, 16 Gt käyttömuistilla ja 512 Gt tallennustilalla. Laitteen edu-hinta on 1558 €. Jos tallennustilaa tarvitsee enemmän, suosittelen hankkimaan ulkoisen USB C -porttiin liitettävän SSD-muistin. 

Edellä mainittuihin Applen kannetavien suorituskykyyn yltävien PC-koneiden hinnat ovat lähes samaa tasoa, ehkä hieman vähemmän. Hintaeroa kannattaa pohtia erityisesti käytettävyyden näkökulmasta, mitä ohjelmistoja tarvitsee ja haluaa käyttää. Applen laitteiden mukana on mahdollista ostaa 239,99 € hintainen ammattilaisohjelmien paketti koulutusalalle. Se on kova tarjous.

Lue lisää (Applen ammattilaisohjelmien paketti koulutusalalle): https://www.apple.com/fi-edu/shop/product/BMGE2ZM/A/ammattilaisohjelmien-paketti-koulutusalalle

Yhteenveto

Olen ollut Apple-käyttäjä vuodesta 1997 alkaen. Vuosien aikana, vaikka oppilaitoksessa työskennelleenä, olen ostanut tietokoneeni aina itse paria poikkeusta lukuunottamatta. 

Oli muusikkokavereitteni syytä, että alun perin hankin ensimmäiseksi koneeksi Mac-tietokoneen. Kaikki käyttivät mäkkiä, jossa säveltäjät pyörittivät Finalea tai Sibeliusta, levymateriaaleja editoitiin Pro Toolsilla. Koneita olen vaihtanut silloin, kun ne ovat rikkoutuneet tai käyneet liian hitaiksi. Applen kannettavien käyttöikä itselläni on ollut vuodesta 1999 alkaen ensimmäisellä kuusi vuotta, 2005 alkaen kahdeksan vuotta, 2013 jälleen kahdeksan vuotta. Tämä kone toimii edelleen, mutta suorituskyky ei enää riitä. Kiitos MUSE-hankkeen, sain vuoden vaihteessa 2021–2022 työnantajan kautta MacBook Pro M1 Max -koneen, joka voitti tässä artikkelissa lähteenä käytetyn Musicradar-sivuston vertailun.

Kannettavilla Mac-koneilla olen tehnyt äänieditointia, tallennuksia, videoeditointia ja viime vuosina etäopettamista. Korona-aikana videotyöskentely lisääntyi ja tässä yhteydessä monikamerasysteemejä rakentaessani vuoden 2013 Macin suorituskyky kävi riittämättömäksi, vaikka RAM-muistia oli 16 Gt. Prosessoriteho ei riittänyt. Kaksi kameraa toimi vielä, mutta kolmella tuuletin kävi kierroksilla ja kuva alkoi nykimään. Uusi Mac toimii eleettömästi ja vakaasti. Vaativimpia testejä vielä on tekemättä. Arvelen koneen toimivan vuosia eteenpäin. 

Työnantajani, Turun ammattikorkeakoulu, tarjoaa opettajilleen PC-kannettavan. Minulla on käytössä Lenovo ThinkPad T480 vuodelta 2017. Tein sillä koneella MUSE-hankkeen testejä. Monikameravideotoistoon se ei kyennyt. Matalan viiveen äänitesti Sonobus-ohjelmalla toimi kiinteän yhteyden kanssa sen jälkeen kun koneeseen oli asennettu ASIO-ajurit. 

Lenovo ei alun perin ole tarkoitettu isojen tiedostojen muokkaamiseen tai editointiin. Tähän tarvittaisiin teho-PC, jota ei työnantaja opettajille anna. Työnantaja tarjoaa perustyökalun. Tehotietokoneet jäävät koulutusalojen itse maksettavaksi. 

Tähän liittyy toinen IT-hallinnon toimintatapaan liittyvä vaikeus: koska IT-hallinto ylläpitää PC-laitteita, minä en voi asentaa tai päivittää ohjelmia, jotka eivät kuulu IT-hallinnon ylläpitämiin. Täten MUSE-hankkeen testit on tehty Mac-koneella, jota minun sallitaan pitää itse yllä.

Saan työnantajalta uuden PC-koneen lähipäivinä ja pyysin siihen mm. Sonobus- ja OBS-ohjelmat valmiiksi asennettuina päivitysoikeuksin. Kun pääsen testaamaan monikameratyötä uudella PC-koneella, tulen päivittämään kuulumiset niiltä osin.

Hanki paras laite, johon sinulla on varaa sinulle tutussa käyttöjärjestelmässä. Jos et ole vannoutunut Windows-käyttäjä, osta Mac.

Lue lisää (SSD-levy): https://fi.wikipedia.org/wiki/SSD

Lue lisää (RAM): https://en.wikipedia.org/wiki/Random-access_memory

Lue lisää (Apple M1-prosessori): https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_M1

Lue lisää (Intel [PC] -prosessori): https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Core

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kirjoittanut Timo Korhonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *