Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Musiikin etäesittäminen Musiikin etäopetus

Harjoitusteatteri Duunarin valmistelu etäesiintymisiin

TAMK, musiikin kevyen musiikin yhtyesoitto- ja esiintymistila harjoitusteatteri Duunari sijaitsee Tampereen keskustassa Hämeenpuiston ja Hallituskadun kulmauksessa Työväen Teatterin naapurissa. Duunari on n. 90 neliömetrin kokoinen tila, johon mahtuu esiintyjien lisäksi yleisöä n. 30 henkeä.

Lähtötilanne

Duunarin seinät, katto ja lattia on maalattu mustiksi, lisäksi tilan saa pimeäksi ikkunoiden eteen laskettavilla pimennysverhoilla. Tilan seiniä kiertävät verhokiskot, joissa on molton-kankaiset lattiaan asti ulottuvat verhot. Tällainen black box -tyyppinen tila soveltuu hyvin erilaisiin esityksiin, joissa tunnelmaa luodaan mm. valoilla. Tilaa oli aiemmin käytetty yliopiston näyttelijätyön harjoitustilana, mutta kaikki valokalusto oli poistettu, ja jäljellä olivat vain katon loisteputkivalaisimet. Myöskään äänentoistolaitteita ei ollut, ja aluksi tila kalustettiin yhtyesoittoon tarvittavalla minimivarustuksella. Soittimien lisäksi tilaan tuotiin PA-laitteet, joissa oli analoginen mikseri ja aktiivinen HK Audion Lucas -äänentoistosetti (subwoofer ja kaksi satelliittikaiutinta). Kalusto mahdollisti yhtyesoiton harjoittelun ja pienimuotoiset esiintymiset sekä tutkinnot, mutta valmiudet laadukkaampaan ja monipuolisempaan toimintaan olivat vielä vaatimattomat.

TAMKin musiikkiteatterilinjan opiskelijoiden tutkintoja ja esiintymisiä alettiin striimata Duunarista koronarajoitusten johdosta keväällä 2020. Aluksi striimaukseen oli käytössä vaatimaton kalusto, jossa ääni taltioitiin stereomikrofoniparilla suoraan tilaäänestä, ja kuva välitettiin yhdellä kameralla Zoomin kautta. Kuvakulma oli staattinen eikä videokamerassa ollut edes zoomausmahdollisuutta laajan ja suppean kuvan vaihtelemiseen, eli polttoväli oli vakio. Striimiin välittyvän äänen laatu ja soitinten välinen balanssi oli sama kuin saliin välittyvässä bändin sekä laulajien miksatussa ja vahvistetussa saliäänessä.

Tilassa oli perinteinen äänentoistolaitteisto, jossa oli kuusitoistakanavainen analoginen mikseri, PA-kaiuttimet + subbari sekä kaksi monitoria. Soittimet olivat sähköisiä rummut ja piano mukaan lukien, mikä mahdollisti soittamisen ja laulamisen kohtuullisilla äänenvoimakkuuksilla. Valokalusto oli vaatimaton, tilan loisteputkivalaisimien lisäksi käytössä oli yksi perinteinen kohdevaloheitin ja kaksi ledbaria jalustoineen. Erillistä valomikseriä ei ollut, ledbarien valoihin saatiin vaihdettua kaukosäätimellä värejä, mutta valotilanteet pysyivät yleensä samoina koko esityksen ajan.

Kuva Duunarista keväällä 2020.
Kuva Duunarista keväällä 2020.

Suoratoistovalmiuksien parantaminen

Duunarin valmiutta suoratoistoon alettiin parantaa syksyllä 2021, jolloin sinne rakennettiin bändille koko seinän levyinen koroke, jolle mahtuivat Kawai Novus NV 10 -hybridipiano, digitaalinen rumpusetti Roland TD-11, vahvistimet kitaralle ja bassolle sekä kahden kosketinsoittimen (Korg Kronos ja Roland VR-09) teline. Tilaan saatiin myös uudet PA-kaiuttimet (2 x Bose F1 ja Bose F1 sub), uusi digimikseri Yamaha QL 1, kaksi aktiivimonitoria lavan sivuille, uutta valokalustoa ja kaksi videokameraa.

Lavamikserinä oli edelleen 16-kanavainen analogimikseri, jonka käyttö oli helppoa ja tuttua entuudestaan tilaa käyttäville opettajille ja opiskelijoille. Bändin balanssi ja saundi säädettiin lavamikserillä sopivaksi, monitoreista kuultiin sama ääni mikä välitettiin yleisölle PA-laitteiston kautta. Lavamikseristä syötettiin sama orkesterin soittimien miksattu stereosumma lavan etureunassa sijaitsevaan Rio 1608-D2 lavahakuun (16 in, 8 out). Rioon kytkettiin myös kaksi langatonta kapulamikrofonia sekä neljä langatonta headsettiä. Lavahausta signaali vietiin Ethernet-kaapelia pitkin salin takaosaan kytkimelle, johon kytkettiin kaikki Dante-protokollaa käyttävät laitteet (mm. digitaalinen mikseri sekä tietokone). Mikseristä signaalit reititettiin miksattuina takaisin Rion kautta PA-kaiuttimille sekä monitoreille, jotka kaikki olivat aktiivikaiuttimia. Miksaaja pystyi kontrolloimaan lavamikserin stereosumman ja langattomien mikrofonien balanssia saliäänessä, tai lisäämään äänentoiston kautta vaikkapa esityksissä tarvittavia äänitehosteita.

Duunarin setup äänen ja kuvan striimaukseen.

Valokalustoa parannettiin hankkimalla uusia valonheittimiä sekä valomikseri Zero 88 FLXS 24U. Tilassa on nyt asennettuna 24 valonheitintä (osa liikkuvia), joista kuusi on konventionaalisia ja loput ledejä. Videokameroita on käytössä kaksi, tulossa on myös kauko-ohjattava robottikamera, kaikissa kameroissa on Full HD -kuvanlaatu. Videomikseristä ohjataan ääni- sekä kuvasignaali tietokoneelle suoratoistossa käytettävään OBS-ohjelmaan, mistä striimi lähetettiin Panoptoon. Striimin äänen näytteenottotaajuudeksi määritettiin OBS-ohjelmassa 48 kHz ja 16 bittiä, jolloin suoratoiston yhteyden nopeudeksi riitti 3000 kbps.

Nykytila

Lähtötilanteeseen verrattuna Duunarissa on nyt parempi äänentoisto, valot sekä videointikalusto. Salin takaosassa työskentelevällä miksaajalla ei ole mahdollisuutta säätää lavalla olevien yksittäisten soittimien välistä balanssia, koska bändin yhteissointi säädetään lavalla olevasta mikseristä, josta saliäänimikserille saadaan lavalla miksattu stereosumma. Laulajien langattomia mikrofoneja pääsee säätämään salin takaosan saliäänimikseristä, johon ne on kytketty Rion kautta. Laulujen äänenvoimakkuutta voidaan säätää kanavakohtaisesti suhteessa bändiin, ja jokaista salimikserille tulevaa kanavaa voidaan myös ekvalisoida, kaiuttaa ja muutenkin säätää kanavakohtaisesti.

Valokalusto mahdollistaa erilaisten valotilanteiden rakentamisen ja niiden tallentamisen valomikseriin, jolloin esitysten valoja saadaan käytettyä monipuolisesti koko valonheitinarsenaalin kapasiteettia hyödyntäen. Videokameroita voidaan miksata striimiin reaaliaikaisesti, jolloin saadaan vaihdeltua kuvakulmia monipuolisemmin.

Kehitysehdotukset

Parannusehdotuksia kaluston käyttöön olisi esim. se, että saataisiin miksattua kanavakohtaisesti live-esityksen kaikki äänisignaalit saliäänimikserillä, nykyinen ratkaisu ei mahdollista sitä. Tilanne on väliaikainen odotellessamme musiikin koulutukseen valmistuvia uusia tiloja. Tarvittaisiin myös erillinen tarkkaamo, josta striimiin lähtevä ääni saadaan miksattua kanavakohtaisesti, nyt miksaus ja kuuntelu tapahtuu samassa tilassa soivan musiikin kanssa. Danten mahdollisuuksia voisi hyödyntää paremmin sisäverkon kautta, ja striimaustilaan voitaisiin saada ääntä tarvittaessa myös muissa tiloissa soittavilta muusikoilta tai esityksen juontajilta.

Videokameroiden ja muiden laitteiden operointi edellyttää riittävää määrää osaavia käyttäjiä. Nykyisellä setillä pystytään Duunarissa operoimaan minimihenkilömäärällä, mutta useita toimintoja ei kyetä toteuttamaan samanaikaisesti. Mikäli halutaan saada toteutettua korkealaatuinen suoratoisto, täytyy esitystekniikan olla kunnossa, ja lisäksi tarvitaan myös useampi laitteiden käyttäjä. Valojen sekä äänentoistolaitteiden tulee olla myös korkealaatuisia ja tilaan sopivia, esim. pallokuvioisten headsettien käyttö soveltuu huonosti pieniin tiloihin äänen kierto-ongelmien vuoksi. Valotekniikassa on myös tärkeää satsata laatuun; kalliimmat valot ovat yleensä tehokkaampia, monipuolisemmin säädettäviä sekä käyttöääneltään hiljaisempia. Kannattaa ottaa yhteyttä alan asiantuntijoihin, kun tehdään laitehankintoja ja tilaratkaisuja, hyvään laatuun satsaamalla säästetään jatkossa rahaa.

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Kalle Elkomaa
Kalle Elkomaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *