Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Musiikin etäopetus Notaatio-ohjelmistot Sähköisen oppimateriaalin tuottaminen Soiton- ja laulunopiskelun teknologia

Soundslice – opetusalusta videoon synkronoiduille nuoteille

Soundslice on soitonopettajalle tarkoitettu alusta, jonka avulla on helppo yhdistää ja synkronoida nuottikuva videoon tai audioraitaan. Videot voivat olla omia sekä puhetta että soittoa sisältäviä opetusvideoita, tai videona/ääniraitana voi käyttää vaikkapa jonkin kappaleen konserttitaltiointia tai levyversiota.

Lue lisää (Soundslice): https://www.soundslice.com/

Soundslice toimii suoraan selaimessa, joten sitä varten ei tarvitse ladata tai asentaa mitään sovelluksia. Nuotit voi kirjoittaa joko Soundslicen omalla nuottieditorilla tai tuoda ne vaihtoehtoisesti MusicXML- tai Guitar Pro -muodossa.

MusicXML on tiedostoformaatti, jota tukee jo yli 260 sovellusta. Sen avulla on mahdollista mm. siirtää sähköisiä nuottidokumentteja sovelluksesta toiseen.

Lue lisää (MusicXML): https://www.musicxml.com/

Guitar Pro on tietokoneohjelmisto, joka on suunniteltu erityisesti kielisoitinmusiikin nuotintamiseen, toistamiseen ja jakamiseen. Se on erityisen suosittu sovellus kitaratabulatuurien tekemiseen.

Lue lisää (Guitar Pro): https://www.guitar-pro.com/

Jos käsiteltävänä on valmis kappale, josta on saatavilla versio esim. Sibelius- tai MIDI-tiedostona, se on mahdollista konvertoida MusicXML-muotoon ja tuoda SoundSliceen. Useimmilla notaatio-ohjelmilla on mahdollista tallentaa tiedosto MusicXML-muodossa. Soundslicen maksullinen lisenssi tukee myös PDF-tiedostojen tai kuvien skannaamista ja muuttamista nuottidataksi.

Videon ja nuotin synkronointi

Kun olet kuvannut videon ja luonut nuotit joko kirjoittamalla ne Soundslicen editorilla tai tuomalla ne MusicXML-tiedostona, sinun täytyy vielä synkronoida video ja nuottikuva. Tämä tapahtuu yläreunasta löytyvän Sync-painikkeen takaa. Synkronointi tehdään synkronointipisteiden avulla, jotka ovat nuottikuvassa jokaisen tahdin alussa. Nopein tapa luoda synkronointipisteet on laittaa video alusta asti pyörimään ja painaa T-näppäintä aina tahdin ykkösen kohdalla. Jos jokin isku ei osu aivan oikeaan kohtaan, se on helppo viedä jälkikäteen paikalleen. Jos videossa on metronomintarkka tempo, ei synkronointipisteitä tarvitse tehdä manuaalisesti itse. Riittää, kun annat alku- ja loppupisteet ja kirjoitat loppupisteen kohdalle tahdin numeron, jolloin Soundslice laskee automaattisesti välissä olevat synkronointipisteet tasaisin välein.

Videon ja nuottien synkronointi Soundslicessa.
Videon ja nuottien synkronointi. Synkronointipisteet näkyvät ruudun yläosassa ja vastaavat nuotissa jokaisen tahdin ensimmäistä iskua.

Soundslice Player

Kun opiskelija katsoo videota, hänellä on mahdollisuus seurata videon lisäksi nuottikuvaa, kitaratabulatuuria tai virtuaalista pianon koskettimistoa. Ikkunoiden kokoa ja asettelua voi muokata halutunlaiseksi. Videota voi kelata mihin tahansa kohtaan, hidastaa tai nopeuttaa, siitä voi valita jonkin tietyn kohdan looppaamista varten. Nuotit voi myös soittaa videon ääniraidan asemasta MIDI-äänillä, jolloin äänen sen voi myös transponoida eri sävellajiin. Videon ääniraita ei transponoitaessa muutu. Käytettävissä on myös metronomi.

Soundslicen looppaustoiminto.
Valittuna kolmen neljäsosan mittainen looppi, jota soitetaan 60 % nopeudella. Ääniä voi seurata visuaalisesti videolta, nuottikuvasta ja virtuaalikoskettimistolta.

Community ja Store

Opettaja voi julkaista tekemänsä videon joko julkisesti omalla kanavallaan Soundslicen Communityssä, jakamalla sen yksityisesti salaisen linkin avulla (vaatii Plus-lisenssin, $5/kk) tai jakamalla sen omalla yksityisellä opetuskanavallaan (vaatii Teacher-lisenssin, $20/kk).

Soundslicen käyttäjien muodostaman Communityn videoista löytyy nopean selailun tuloksena lyhyitä opetusvideoita, soolotranskriptioita ja lämmittelyharjoituksia. Eri musiikkigenret ovat edustettuina bebopista metalliin ja klassisesta bluegrassiin, soittimia on myös laidasta laitaan.

Lue lisää (Soundslice Community): https://www.soundslice.com/community/

Esimerkki opetusvideon ja Soundslicen yhdistelmästä.
Peter Martinin opetusvideo “Playing Outside”. Ylhäällä Youtube-video, jonka alla Soundslicen ikkunassa nuotit sekä virtuaalikoskettimisto. Video löytyy Soundslicen community-videoista (Community > Instruments > Piano > Jazz: Piano).

Soundslice toimii samalla myös kaupallisten opetusvideoiden kauppapaikkana. Voit myydä omia Soundslice-videoitasi kenen tahansa ostettavana opetusmateriaalina, jolloin Soundslice hoitaa kaupan, ja tekijän osuus on 85 % myyntihinnasta.

Lue lisää (Soundslice Store): https://www.soundslice.com/store/

Lisenssit ja hinnoittelu

 • Ilmainen versio: selaimessa toimiva notaatio-editori, tuki YouTube-videoille, tuki MusicXML- ja Guitar Pro -tiedostojen tuomiseen, ”slicejen” julkaisu omalla julkisella kanavalla
 • Plus ($5/kk): tuki omille ladatuille MP3-tiedostoille ja videoille, tuki PDF-tiedostojen ja kuvien skannaamiseen ja muuntamiseen nuottidataksi, ”slicejen” julkaisu privaattikanavalla
 • Teacher ($20/kk): omien privaattikurssien luominen. Tällä lisenssillä on mahdollista luoda opetusmateriaalia ja jakaa se halutuille opiskelijoille, opiskelijat pystyvät käyttämään palvelua ilmaiseksi.
 • Licensing (50¢/käyttäjä/kk, minimi $100/kk): Soundslice-playerin käyttäminen osana omia opetusverkkosivuja, player mahdollista kustomoida halutulla tavalla

Lue lisää (hinnoittelu ja lisenssit): https://www.soundslice.com/plans/

Soundslice-käyttäjiä

Yksittäisten käyttäjien lisäksi Soundslice tuottaa lisäarvoa myös monien kaupallisten yritysten palveluille. Erityisesti jazzmusiikin opetusvideoita yhdessä jazz-legendojen kanssa tuottava Open Studio on brändännyt video- ja nuottikuvaa synkronoidusti yhdistävän ominaisuuden Living Notation -nimikkeen alle – vaikkakin kyseessä on ”vain” normaalin Soundslice-toiminnallisuuden upotus Open Studion opetusvideoihin. Myös kitaransoiton verkko-opetuksen maailmanlaajuinen markkinajohtaja TrueFire käyttää Soundslice-alustaa keskeisenä osana omaa palveluntarjontaansa.

Lue lisää (TrueFire): https://truefire.com/

Lue lisää (Open Studio): https://www.openstudiojazz.com/

Lue lisää (Open Studio Living Notation): https://www.openstudiojazz.com/living-notation

Tapaus TrueFire

Kitaransoiton opetusvideoita tuottavalla TrueFirellä on yli kaksi miljoonaa kitaraoppilasta, ja opettajinakin melkoinen rosteri instrumentin legendoja; Steve Vai, Robben Ford, Larry Carlton, Mike Stern, Joe Bonamassa, Andy Timmons, Tim Pierce, Carl Verheyen jne. Suomesta ”TrueFire Artistiksi” on toistaiseksi kelpuutettu vasta yksi kitaristi, Marko Karhu. Kun allekirjoittaneelle (Sami Sallinen) tarjoutui tilaisuus lähteä mukaan tuottamaan kahta kokonaista TrueFire-verkkokurssia Markon ja rumpali Kai Jokiahon kanssa, ei mukaan lähtemistä tarvinnut miettiä pitkään.

TrueFire-verkkokurssi
Marko Karhun TrueFire-kurssin etusivu.

TrueFire-kurssin tuotantoprosessi menee kutakuinkin näin:

 1. Artisti sopii kurssin aihealueesta TrueFiren edustajien kanssa. Firman henkilöstöllä on hyvä näppituntuma siitä, mikä myy – ja siitä, minkälaista sisältöä yrityksen kurssivalikoimaan kaivattaisiin. Tietysti myös artistin omat vahvuudet huomioidaan valintoja tehtäessä.
 2. Tuotannon talous- ja tekijänoikeusyksityiskohdista tehdään sopimus. Yrityksellä on valmiit mallit sekä tuotehinnoittelulle että myyntiprovisiolle. Artisti joutuu toisinaan kantamaan osan taloudellisesta riskistä, mutta tiedossa oleva myynti-odottama antaa artistille mahdollisuuden arvioida riskin suuruutta ennen sopimuksen tekoa.
 3. Artisti alkaa suunnittelemaan kurssin sisältöä sekä pedagogista lähestymistapaa. Kurssi koostuu pienistä osista, joista jokaisella on oma roolinsa: ensin oppija johdatellaan aiheeseen, sitten aihetta esitellään käytännössä. Aiheen esittely voi tapahtua yksin soittamalla tai valmiin taustanauhan päälle esitystempossa esittämällä. Jälkimmäisessä tapauksessa yksittäistä ”likkiä” tai sointukiertoa pidempi esitys pilkotaan pieniin osiin, ja opetellaan pieni pala kerrallaan. Verkkokurssin luonteeseen kuuluu muutenkin ”matalalla roikkuvien hedelmien” tai ”pikavoittojen” metsästys, eli oppimateriaali on usein ”musiikillista hissipuhetta”, jossa opetettava asia pyritään esittelemään mahdollisimman houkuttelevana, vaikuttavana ja helposti omaksuttavana.
 4. Seuraavaksi tuotetaan (tai valitaan/hankitaan) esityksiin (”Performance”) tarvittavat taustat. Markon tapauksessa kaikki taustat tuotettiin itse – oikeilla soittimilla ja oikeiden soittajien soittamana. Tapa tuntui oikealta ja sopivalta blues-teemaisten kurssien (Blues Guide Tone Soloing Toolbox ja Melodic Blues Soloing Guidebook) tuottamiseen. Näin saatiin aikaan luonnollisen kuuloiset taustat, joiden päälle on toivottavasti ilo soittaa. Kurssin ostavalle TrueFire-asiakkalle taustat ovat tarjolla myös erillisinä ”Jam Track” -taustoina, ja oikeilla soittimilla soitetut taustat erottuvat helposti edukseen yleisesti käytetyistä koneellisista komppitaustoista. Tämä tuntui olevan myös yksi em. kurssin myyntivalteista – huolella suunnitellun pedagogisen lähestymistavan ja taitavan kitaransoiton ohella.
 5. Kun tarvittava tausta-aineisto (pedagoginen käsikirjoitus, musiikkiesimerkit ja kokonaiset musiikkiesitykset sekä taustanauhoitteet) on koossa, aloittaa artisti armottoman harjoittelun. Kaikki osuudet soitetaan mielellään ulkomuistista ja sellaisella varmuudella, ettei uusintaottoihin mene turhaan aikaa. Aika on rahaa, sillä video-osuuden tuotannon takana on kokonainen tuotantotiimi. Itse musiikin lisäksi artistin – varsinkin jos hänen äidinkielensä on joku muu kuin englanti – on syytä harjoitella sanottavansa etukäteen, jotta aikaa ei tallennustilanteessa kuluisi turhaan mietiskelyyn.
 6. Kun kurssi on tallennuskunnossa, matkustaa artisti TrueFire-studioon – joko Hollantiin tai USA:han. Studiossa artisti esittää kaikki kurssiin kuuluvat puhe- ja soitto-osuudet – joko yksin livenä tai taustanauhan päälle soittamalla. Video-osuus tuotetaan aina TrueFiren omassa studiossa, jossa on tarvittava video-, valaisu- ja audiolaitteisto sekä tuotantotiimi valmiina videointia varten. Näin videoiden visuaalinen ilme ja käytettävien kuvakulmien (3 kpl) määrä säilyy yhtenäisenä kurssista toiseen.
 7. Videotallenteiden lisäksi valmiiseen tuotteeseen tarvitaan kaikkien soitto-osuuksien nuotinnokset. Nämä voidaan ulkoistaa ulkopuoliselle transkription tekijälle tai tehdä itse, jolloin toimenpiteestä ei synny yilmääräisiä (artistin myyntikatetta laskevia) kustannuksia. Markon tapauksessa nuotit tuotti artisti itse – perinteisenä nuottikuvana ja tabulatuurina. Näin mm. oikeat sormitukset päätyivät varmasti lopulliseen tuotteeseen. Nuotti tehtiin Guitar Pro -ohjelmistolla, jotta nuottien siirtäminen Soudsliceen onnistuisi mahdollisimman vaivattomasti.
 8. Lopuksi TrueFiren tuotantotiimi editoi videot ja upottaa videokuvaan tarvittavat audioraidat (puhe, soitto ja taustat) sekä nuottikuvan videon oheen. Kuten tämän artikkelin alussa todettiin, nuottia ei tarvitse synkronoida videoon ja musiikkiin tahti kerrallaan, jos kappaleen tempo pysyy koko ajan samana. Tällöin synkronointiin riittää, kun Soundsliceen syötetään musiikin alku- ja loppupisteet sekä niiden välissä olevien tahtien lukumäärä. Markon tapauksessa kaikki taustat ”soitettiin klikkiin” eli tasaisessa metronomitempossa, minkä vuoksi nuotin synkronointi videoon oli yksinkertaista ja varmatoimista.
Marko Karhun TrueFire-kurssi oppijan näkökulmasta.
Marko Karhun TrueFire-kurssi oppijan näkökulmasta. Video kolmesta kuvakulmasta (oikea käsi, vasen käsi ja yleiskuva) ja nuotti perinteisenä nuottikirjoituksena sekä tabulatuurina – tarvittaessa myös otelautanäkymässä ja/tai pianon koskettimistolla. Punainen kursori osoittaa nuottikuvassa kohdan, jossa video on menossa.

Videoesimerkkejä

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Juha Kujanpää
Juha Kujanpää
Sami Sallinen
Sami Sallinen
lehtori, tutkintovastaava | Jyväskylän ammattikorkeakoulu

ORCID-tunniste: 0000-0002-6198-6761

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *