Kategoriat
Blogit Mobiiliteknologia musiikin opettamisessa, oppimisessa ja arvioinnissa Musiikkiteknologia Soiton- ja laulunopiskelun teknologia

Huiluopen apuapit

Seuraavassa esittelen käyttökelpoisia ja edullisia sovelluksia huilunsoitonopettajalle tai harrastajahuilistille.

Tunable-sovellus

Tunable on apusovellus jokaiselle soitonopettajalle. Se sisältää mm. viritysmittarin ja metronomin. Sovelluksen avulla voi myös nauhoittaa. Huilunsoitonopettajan näkökulmasta sovelluksen paras puoli on se, että sen avulla voi opettaa vibraton soittamista. Se oli nimenomaan syy, miksi alunperin hankin sovelluksen. Viritysmittarin näytössä näkee ääniaallon, jolloin on helpompi suunnata puhallusta. Oppilas hahmottaa paremmin, kuinka ääniaalto käyttäytyy. Myös vibraton eri nopeudet ovat helpompia ymmärtää, kun ääniaallon näkee. Puhallusta nopeuttamalla tai hidastamalla vibraton ääniaallon muotoa voi muuttaa. Toimii hyvin!

Sovellus maksaa vain 8,99 €. Latasin sen itse iPhoneen, jossa se kulkee helposti mukana. Sovellus on tarjolla on myös iPadeihin sekä Android-puhelimiin ja -tabletteihin. Sovellus on kätevä, koska siinä on kaikki, mitä voi tarvita päivittäisessä opetustyössä. Kaikki kulkee kätevästi omassa puhelimessa. 

Tomplay

Eräs aikuisoppilaani esitteli minulle jo pari vuotta sitten Tomplay-nimisen sovelluksen. Tomplay on sovellus, jossa voi soittaa tietokoneen, tabletin tai puhelimen kanssa (Mac ja PC, iPad, iPhone sekä Android) valitsemiaan kappaleita. Sovellus tarjoaa omalle instrumentille piano-, orkesteri- tai bändisäestyksen. Kappaleita on yli 60 000 ja uusia lisätään viikoittain 200. Sovelluksesta löytyy musiikkia moneen makuun. On klassista, pop- ja rockmusiikkia, elokuvamusiikkia, folk- ja jazzmusiikkia 28 instrumentille. Kappaleita voi katsoa ruudulta, mutta ne voi myös tulostaa itselleen ja soittaa sitten taustan kanssa.

Säestystaustoina käytetään pianosäestyksiä, bändisäestyksiä sekä isompia kamarimusiikkisäestyksiä. Konserttoja voi soittaa jopa Deutsche Grammophon -levytysten kanssa. Monesti konserttojen soittaminen jää pianistin kanssa soittamiseksi, joka antaa tietenkin kalpean aavistuksen siitä, miltä konsertto voisi kuulostaa. Jokainen voi myös harjoitella kotonaan säestyksen kanssa. Kotona harjoitteleminen on hauskempaa, kun säestys on mukana! Säestäjän käyttäminen on rajattua, joten tämä sovellus voisi helpottaa oppimista. Sovellus sopii hyvin ammattiopiskelijoille ja pidemmälle edenneille huiluoppilaille.

Tomplay antaa mahdollisuuden hidastaa tai nopeuttaa taustanauhaa, joten harjoitteluvaiheessa voi päästä mukaan soittamaan, vaikkei osaisikaan vielä soittaa oikeassa tempossa. Tiettyjä pätkiä voi myös toistaa edestakaisin. Sovelluksessa on myös nuotinkirjoitusohjelmien piirteitä: nuotteihin voi tehdä esim. nyanssimerkintöjä, hengitysmerkkejä ja muita merkintöjä. Uutuutena sovelluksessa soittaja voi nauhoittaa omaa soittoaan videon kera.

Aloittelevan huilistin näkökulmasta sovellus on hyvä siinä mielessä, että se sisältää myös sormituskaaviot ja muutamia vinkkejä esim. soittoasentoon liittyen. Myös asteikot on otettu mukaan. Niissä on toinen ääni, jota opettaja voi soittaa.

Huilunsoitonopettaja saa alennusta sovelluksen lunastamisesta. Kaikki hänen oppilaansa voidaan kutsua käyttämään sovellusta samaan hintaan. Hinta on tällä hetkellä 8€ kuukaudessa tai 84€ vuodessa. Jos samasta koulusta on enemmän kuin 10 oppilasta mukana, alennusta saa vähän enemmän. Tomplayn hinta muille käyttäjille on 14 päivän ilmaisen koeajan jälkeen 10 € kuukaudelta eli vuosimaksu on 120 €. Yksittäisten kappaleiden tai pakettien lunastus liikkuu muutamasta eurosta muutamaan kymmeneen euroon. Kannattaa siis miettiä, kuinka paljon sovellusta tulee käyttäneeksi.

Suomalaisittain ainoa este sovelluksen käyttämiseksi on kieli. Siitä löytyy englanninkielinen versio, mutta siis vain vanhemmille oppilaille, jotka jo osaavat englantia. Tomplay ei välttämättä sovellu kaikista nuorimpien oppilaiden omaan käyttöön, mutta huilutunneilla tästä on iloa niin oppilaalle kuin opettajallekin.

Sovellus on täysosuma opettajan kannalta. Aina ei osaa säestää pianolla kaikkia kappaleita. Säestäjien tuntimäärä on rajoitettu, joten tunneilla voi harjoitella sovellusten kanssa.  Mukana on ohjelmistoa, jota ei voi aina löytää kirjastoista. Kirjasto kulkee siis mukana! Etäopetuksessa tällaiset sovellukset on myös käytännöllisiä. Ei tarvitse huolehtia kopioiden ottamisesta tai nuottien toimittamisesta oppilaille. Kun opettaja ja oppilas ovat saman sovelluksen äärellä, kaikki nuotit ovat käden ulottuvilla. Ja mikä parasta, huilunsoitonopettaja itse voi soittaa Mozartin huilukonserttoja tai huilukvartettoja säestyksen kanssa!

8notes

Jos etsit ohjelmistoa huiluyhtyeille tai pienemmille kokoonpanoille, kannattaa kokeilla 8notes-sovellusta. Siitä löytyy Tomplayn tyyliin nuottimateriaalia yhdelle huilulle, mutta myös duoille, trioille ja isommille kokoonpanoille.

8notes on sovellus, joka sisältää nuottimateriaalia ja taustasäestyksiä useimmille instrumenteille. 8notes ei sisällä nuottimateriaalia huilisteille niin paljon kuin Tomplay, mutta juuri erilaisten yhteissoitto- ja kamarimusiikkikokoonpanojen kannalta sovellus on hyödyllinen. Tomplaysta löytyy teoksia eniten huilu-piano -kokooonpanolle, mutta esim. huiluorkesterikappaleet puuttuvat. 8notes-sovellus puolestaan tarjoaa erilaisia sovituksia monille eri kokoonpanoille. Jos jostain kappaleesta ei löydy haluttua kokoonpanoa, sen voi pyytää sovelluksen kautta! Tai jos löytyy joku mieleinen kappale esim. saksofonille, voi pyytää sovellukselta transponoinnin huilulle. Jos on tarvetta ottaa mukaan huiluryhmään musiikkiopiston ainoa klarinetisti, sovellus transponoi stemman. Varsinkin sivutoimipisteissä, joissa kokoonpanot voivat vaihdella, sovellus on kullanarvoinen. Mahtavaa, ei tarvitse itse ryhtyä kirjoittamaan versiota jollekin instrumentille. Kaikki taustat (piano tai bändi) eivät ole Deutsche Grammophon -tasoa, mutta ne silti täyttävät hyvin säestystarpeen. 

Ostin sovelluksen vuodeksi. Se maksoi vain 20 dollaria eli ei ole kallis. 8notes sisältää myös säveltäjäesittelyitä sekä kiinnostavia yksityiskohtia erilaisten sävellysten synnystä. Jos valitset instrumentiksi huilun, kappaleet huilulle on lajiteltu eri ryhmiin (esim. klassinen, pop). Sovellus sisältää myös huilutunteja aloittelijalle. Huilunsoiton perusteet käydään läpi hyvin yksinkertaistetusti, ja monta asiaa jää käymättä. En siis suosittele näitä huilutunteja itseoppijalle. Löysin myös taustoja jazzimprovisointiin. Tämä on hyvä lisä. Nykyään klassinenkin huiluopettaja joutuu opettamaan yksinkertaisia alkeita improvisoinnissa. Jos osaat itse kompata huiluoppilastasi soinnuista, sovellus sisältää myös sointutaulukot muutamaan kappaleeseen. Selkeät sormituskaaviot löytyvät myös! Näiden edeltävien lisäksi sovelluksen avulla voi harjoitella myös teoriaa. Löysin hauskoja nuotintunnistus ja -paikannustehtäviä sekä intervalli- ja sointukuuntelutestejä. Nämä ovat hauska lisä huilutunneille. Materiaali on jo valmiina, eikä tarvitse itse kirjoittaa tai soittaa mitään.  

Yksi vastaus aiheeseen “Huiluopen apuapit”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *