Kategoriat
Blogit Mobiiliteknologia musiikin opettamisessa, oppimisessa ja arvioinnissa Musiikkiteknologia Pelillisyys Pelillisyys ja soiton-/laulunopetus

Oppimispelit The Most Amazing Sheep Game ja Wimbo

Oppilaissani on tällä hetkellä paljon pianonsoiton alkeita opettelevia ja 2–3 vuotta soittaneita oppilaita, joiden kanssa harjoitellaan nyt kovasti nuottien lukemista. Pelkästään soittamalla ja kappaleiden kautta nuottien ja vaikkapa rytmien opettelu on joskus haastavaa. Pelit antavat mukavaa ja rentoa vaihtelua tuntien sisältöön ja samalla silti kehitetään omia taitoja hauskalla tavalla.

Halusin etsiä oppilailleni alkeistason ja ”vanhan 1-tason” sisältöisiä oppimispelejä soittotunnilla pelailtavaksi. Muutamia vuosia sitten pelattiin oppilaiden kanssa joitakin musiikkipelejä, joissa tuli aika nopeasti vastaan jo melko hankalia asioita pienemmille oppilaille. Tai vaadittiin lisämaksuja kaikkien pelin ominaisuuksien saamiseksi käyttöön. Töissä käytettävissäni on iPad Air, joten etsin pelejä lähinnä iPhonelle ja iPadille. Googlailun, AppStoren selailun ja muutamasta peliesittelyblogista löytyikin muutamia hyviä pelejä. Osa on jo täälläkin blogissa esitelty (mm. Jungle Music ja Rhythm Cat), mutta nämä kaksi itselleni uutta pelilöytöä olivat vielä vailla esittelyä.

The Most Amazing Sheep Game on hauska rytmipeli, joka ei oikeastaan edes tunnu oppimispeliltä. Learn Music: Wimbo Piano Tutor keskittyy selkeästi asiaan, eli musiikin perusasioiden harjoittelemiseen.

The Most Amazing Sheep Game

Esittelyvideo Youtubessa. Pelin nimi oli aiemmin ”The Most Addictive Sheep Game”. Nimi on muuttunut, muuten peli on aivan samanlainen.

The Most Amazing Sheep Game eli ”TMASG” on tasohyppelypeli, jonka päähahmona seikkailee söpö Ewe-lammas. Ewe hyppii kuilujen yli ja kaataa pyörimällä mustia lampaita, jotka yrittävät haitata Ewen etenemistä. Peliä pelatessa rytminen tarkkuus harjaantuu hauskasti ja melkeinpä huomaamatta, pomppupaikat on ajoitettu musiikin rytmin mukaan. Kannattaa siis kuunnella musiikkia ja rytmittää pomput musiikin tahtiin. Mitä tarkemmin Ewe-lammas pomppii rytmin tahdissa oikeaan aikaan, sitä suurempi pistemäärä.

Valmennustasolla (”Training”) opetellaan aluksi pelin perustoiminnot. Yhdellä sormella lammas hyppää pienemmän hypyn, kahdella sormella korkeamman. Mustat lampaat kaatuvat swaippaamalla eli pyyhkäisemällä ruutua. Taustamusiikki on alussa tasajakoista humppaa ja rytmit helppoja. Toisella tasolla (”Mild”) tietyn pistemäärän saavutettuaan pelissä saa käyttöönsä normaalimoodin lisäksi kaksi muuta. ”Super sheep” nopeuttaa musiikkia, Ewe saa superlampaan viitan ja voi ansaita ”superlammasmerkkejä”. ”Practice modessa” musiikki on hitaampaa ja silloin on helpompi harjoitella vaikeita kohtia. Pelissä on 30 eri kenttää, rytminen vaikeustaso kasvaa pelin edetessä. Pelin edetessä täytyy osata reagoida muuttuviin rytmeihin nopeasti.

Pelattavuus oli käytössäni olleilla mobiililaitteilla kaikilla yhtä hyvä, pelaamiseen vaikuttaa jonkun verran laitteiden kokoero. iPadin suuremmalla ruudulla on enemmän aikaa hahmottaa, mitä seuraavaksi tapahtuu. iPadilla pelaaminen onnistui aika hyvin myös yhden käden sormilla, ainakin helpommilla tasoilla. Puhelinta on pienen kokonsa takia helpompi pitää käsissä ja pelata peliä vaikkapa peukaloilla. Jos käytössä on Bluetooth-toiminolla varustettu digitaalipiano, pelin äänet saa kuulumaan pianon kautta ja siten peli houkuttelee viettämään enemmän aikaa pianon äärellä.

The Most Amazing Sheep Gamen parissa viihtyy varmasti niin lapset, kuin aikuisetkin (ainakin minä itse). Ulkoasu on sarjakuvamaisen söpö ja melko pelkistetty, mutta mukavan näköinen. Peliä on hauskaa, mutta myös haastavaa pelata: lammas tipahtaa helposti kuiluun, jos keskittyminen vähänkin herpantuu. Koukuttumisen vaara on olemassa ja kaupan päälle saa taustamusiikista mukavat korvamadot.

Opetuskäytössä soittotunnilla TMASG toimisi mukavana väli- tai loppukevennyksenä, peli liittyy musiikin opiskeluun aika löyhästi.

Opetuskäytössä soittotunnilla TMASG toimisi mukavana väli- tai loppukevennyksenä, peli liittyy musiikin opiskeluun aika löyhästi. Rytmistä tarkkuutta vaaditaan silti ja oppiminenhan saa tuntua hauskalta. Tasojen saaminen läpi vaatii yleensä useamman yrityksen, kärsivällisyyden rajat saattavat tulla vastaan lyhyessä pelihetkessä soittotunnin yhteydessä. ”Practice mode” helpottaa onneksi monimutkaisemmissa haasteissa ja samalla tulee harjoitettua myös muistia, niin ehkä se kannustaa kokeilemaan haastavampia kohtia myös normaalimoodissa tai superlampaana.

Maksaa 0,99 €. Saatavilla iOS:lle (iPhone ja iPad). Aikaisemmin ollut saatavilla myös Xboxille ja Windows Phonelle nimellä ”The Most Addictive Sheep Game”.

Learn Music: Wimbo Piano Tutor

Wimbo on soittoharrastusta aloittaville lapsille suunniteltu oppimispeli, joka auttaa harjoittelemaan musiikin eri osa-alueita, kuten rytmistä tarkkuutta, sävelkorkeuden tunnistamista, melodian ja rytmin toistamista, koskettimien nimiä, sointuja ja nuottien lukemista.

Päähahmo on söpö Remi-tipu, joka seikkailee pastellinvärisissä maisemissa. Ulkoasu on sopivan pelkistetty ja toiminnot selkeitä, joten huomio pysyy helposti opeteltavassa asiassa. Wimbossa on kuusi erilaista peliä/osiota sekä ”free play” -koskettimisto omalle vapaalle musisoinnille. Toiminnot on mietitty hyvin ja pelaamisen aikana saa myös kannustusta tarkkuudesta. Kielivaihtoehtoina on englanti ja espanja. Pienemmille oppilaille joutuu suomentamaan pelin tekstejä, mutta tekstit ovat lähinnä lyhyitä peliohjeita ja vinkkejä.

Match the beat

Naputa rytmiä musiikin tahdissa mallin mukaan. Tahdin pituus on havainnollistettu kellotaulumaisella ympyrällä, jossa pikkuinen pallero kulkee tahdin aikana kellon ympäri. Jos on hankala osua oikeille iskuille, ympyrään tulee näkyviin iskujen paikat, jolloin on helpompi hahmottaa rytmi visuaalisesti. Tahdin naputusten kanssa saa olla todella tarkka, iskujen täytyy osua tarkalleen oikeille iskuille.

Remi says

Remi says -osiossa harjoitetaan muistia, helppojen rytmien ja melodioiden toistamista. Remi taputtaa rytmin tai soittaa melodian malliksi, sitten pääsee itse toistamaan saman pätkän. Seuraavalle tasolle pääsee, kun on osannut toistaa rytmin tai melodian täysin oikein. Remi kannustaa, kun rytmit menevät oikein ja huomauttaa, jos naputtaa iskuja ja melodiaääniä liian aikaisin tai liian myöhään.

Ear training

Korvatreeniä! Kuulet kaksi ääntä, oliko toinen ääni korkeampi, matalampi vai ovatko äänet samankorkuiset? Jos ääni on korkeampi, Remin pitää hypätä korkeammalle pilvelle ja matalammalla äänellä alaspäin.

Notes

Tässä opetellaan koskettimien nimiä. Remi tykkää vaellella ja retkeillä, mutta retkillä tulee vastaan ilmakuplia, jotka haittaavat etenemistä. Kuplissa lukee koskettimien nimiä ja oikeaa kosketinta painamalla Remi puhaltaa kuplat puhki ja pääsee jatkamaan matkaa. Notesissa on ensimmäisellä tasolla vain pari kosketinta tunnistettavana, mutta koskettimien määrä lisääntyy pelin edetessä seuraavalle tasolle.

Chords

Chordsissa opetellaan kolmisointuja. Remi on taas retkeilemässä, mutta nyt täytyykin puhkua puhki sointukuplia soittamalla soinnun äänet koskettimilta. Aluksi etsitään sointuja vain valkoisilta koskettimilta, pelin edetessä mukaan tulee myös mustat koskettimet ja soinnun laatu (duuri/molli).

Reading

Reading harjoittaa nuotinlukemista. Ensimmäiset 10 tasoa on g-avaimelle ja tasot 11–20 f-avaimelle. Ensin opetellaan tunnistamaan kolmea vierekkäistä nuottia, vähitellen tulee lisää nuotteja mukaan sekä laajempia hyppyjä tunnistettavien nuottien välille. Tavoitteena on soittaa koskettimilla minuutin aikana mahdollisimman monta nuottia oikein. Pisteitä saa määrästä ja tarkkuudesta, jokaisen kymmenen oikein soitetun nuotin jälkeen saa tähden.

Free Play

Pieni mukava lisä pelissä on Free Play -osio, jossa nimensä mukaisesti voi soittaa pelin virtuaalikoskettimilla vapaasti mitä haluaa. Free Playssa on valittavana pianoäänen lisäksi myös pitkä lista muita soittimia.

Kokemuksia pelistä

Soittotunnille peli sopii mainiosti, sen avulla on helppo kerrata jo opittua ja kehittää omia taitoja lisää.

Wimbo on toteutettu hyvin ja selkeästi. Pelin sisältö on niitä samoja musiikin perusasioita, joita soittotunneilla opetellaan ensimmäisten soittoharrastusvuosien aikana. Soittotunnille peli sopii mainiosti, sen avulla on helppo kerrata jo opittua ja kehittää omia taitoja lisää. Pelissä on helppo valita pelattavaksi se osa-alue, minkä osaamista haluaa vahvistaa juuri sillä hetkellä. ”Match the Beat” ja ”Remi Says” -osioissa peli vaatii täydellistä tarkkuutta rytmissä. Oppilaat onneksi hoksasivat pian, että rytmin laskeminen ääneen (tai mielessä) auttaa onnistumaan.

Muutamien 7–11-vuotiaiden oppilaiden kanssa on jo kokeiltu Wimboa soittotunnilla ja he pitivät pelistä paljon. Ennen pelin kokeilemista pohdin, kiinnostaako Wimbo lapsia kaiken muun näyttävän pelitarjonnan keskellä. Yllätyin positiivisesti, kun pari oppilasta olisi halunnut ladata pelin omaan puhelimeensa ja pelata peliä myös kotona. Pelin lataaminen kuitenkin jäi, koska oppilailla oli Android-puhelimet ja Wimbo on saatavilla vain iPhonelle ja iPadille. Wimboa pelataan jatkossakin soittotunnilla näiden kokemusten perusteella.

Wimbo on ilmainen ja kaikki eri osiot on heti käytettävissä. Erityiskehut siitä, että peli ei näytä mainoksia. Pelistä on tarjolla kuukausimaksullinen pro-versio (4,99 $/kk), jonka maksamalla pystyy pelaamaan peliä suoraan omalla soittimella soittamalla (soveltuu pianon lisäksi muillekin instrumenteille) ja Reading-osioon saa käyttöönsä harjoittelumoodin (Practice mode). Maksullisesta versiosta on tarjolla ilmainen kokeilujakso, jonka jälkeen alkaa maksut rullata.

Yksi vastaus aiheeseen “Oppimispelit The Most Amazing Sheep Game ja Wimbo”

Hei Anna! Kiitos artikkelistasi! Todella mielenkiintoisia oppimispelejä, täytyy kyllä itsekin kokeilla, mihin kaikkeen niistä onkaan! Ainakin esittelemäsi Wimbo vaikutti heti hyvältä peliltä lapsioppilaille ja sinunkin kokemuksesi pienten opetuksesta tuki ajatustani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *