Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Musiikin etäesittäminen Musiikin etäopetus Musiikkiteknologia Soiton- ja laulunopiskelun teknologia

Yamaha Disklavier on uuden sukupolven flyygeli

Yamaha Disklavier on uuden sukupolven piano, jossa on uusia mahdollisuuksia. Innovatiivisen ja modernin teknologian ansiosta Yamaha Disklavier -sarjan soittimet ovat nyt vakiintuneet taiteen, kulttuurin ja musiikinopetuksen maailmaan, ja niiden kysyntä kasvaa päivittäin.

Disklavier on ainutlaatuinen keksintö ja suuri tapaus pianonvalmistuksen maailmassa, jossa käytetään nykyajan uutta teknologiaa. Disklavier on pohjimmiltaan enemmän kuin pelkkä soitin. Ensimmäisen pianon luomisesta kuluneiden 300 vuoden aikana soittimen mekaniikka ja sen ominaisuudet ovat kokeneet monia muutoksia ja parannuksia. Yamaha Corporationin tekemät muutokset ovat kuitenkin mullistaneet pianon käytön ja sen monipuoliset mahdollisuudet täysin. Bartolomeo Cristofori, ensimmäisen pianon luoja, olisi ollut innoissaan nähdessään nykyaikaisen instrumentin. Tämä on esimerkki siitä, miten innovatiivinen teknologia on tehnyt historiallisen ja ajallisen harppauksen klassisessa musiikissa.

Mikä on Disklavier?

Nimessä Disklavier käytetään kahta sanaa Disk (levy) ja Klavier (piano saksaksi). Yamaha toi vuonna 1987 markkinoille pianot, joissa oli innovatiivinen Disklavier-järjestelmä, ja se on jatkanut tekniikan kehittämistä vuosi vuodelta. Disklavierit ovat Yamahan perinteisiä akustisia flyygeleitä ja pystypianoja, joita on parannettu erityisellä optisten antureiden järjestelmällä, joka pystyy analysoimaan ja tallentamaan esityksen ja sen jälkeen toistamaan koko pianon rungon yksityiskohtaisesti. Tallennuksen jälkeen tämä akustinen flyygeli pystyy soittamaan itseään ilman esittäjää. Ensimmäisestä MX100A-mallista aina ammattikäyttöön tarkoitettuun Disklavier Inspire PRO -malliin saakka soittimen resurssit ovat parantuneet joka vuosi ja jokaisen uuden mallin myötä, ja ne tarjoavat entistä tarkemman pianonsoiton toiston ja suuremman teknisen resoluution. Viimeisimmät Disklavier-mallit,ovat teknologian huippua, jolla voidaan luoda uudelleen kaikkien vivahteiden tarkka soitto. Instrumentissa yhdistyvät korkealaatuinen äänitys ja äänen toistaminen. Disklaviereja on saatavana piano-, luokka- ja konserttilavamuodoissa. (Yamaha, 2023.)

Miten se toimii?

Disklavier-järjestelmän läsnäolo näennäisesti tavallisessa flyygelissä tai pystypianossa paljastuu pienestä ohjausyksiköstä, joka sijaitsee koskettimiston vasemmalla puolella, sekä monimutkaisesta kosketuksettomien toimilaitteiden ja antureiden järjestelmästä, joka on piilotettu soittimen syvyyksiin. Disklavier ei tallenna jousien värähtelyääntä, kuten äänityslaitteet, vaan tietoa MIDI-muodossa (Musical Instrument Digital Interface), jonka avulla Disklavier voidaan liittää tietokoneeseen tai muihin MIDI-laitteisiin. Nykyaikainen Disklavier analysoi yksityiskohtaisesti ja tunnistaa 1024 kosketinten nopeustasoa, vasaran liikettä ja 256 pedaalin asentoa. Uusimpien optisten antureiden ansiosta soitin jäljittelee mestarillisesti jopa nopeuden, jolla kädet irrotetaan koskettimista, mikä vaikuttaa suoraan nopeuteen, jolla vasara palaa jousiin. Kaikki nämä yksityiskohdat ovat yksilöllisiä jokaisessa esityksessä, ja ne määrittävät jokaisen tulkinnan ainutlaatuisuuden. Loppujen lopuksi taiteilijan esitys on hetkellinen, yksilöllisesti ainutlaatuinen ilmiö. Disklavier pystyy paitsi vangitsemaan sen, myös siirtämään sen etäältä ja luomaan sen uudelleen lukemattomia kertoja. (Malykhina, 2016.)

Disklavierin ominaisuudet

Disklavieriä käytetään laajalti julkisissa laitoksissa – sairaaloissa, ravintoloissa ja liikekeskuksissa. Sen avulla voidaan järjestää elävää musiikkia missä ja milloin tahansa. Disklavierit luovat erityisen tunnelman ja vaikuttavat suotuisasti erilaisiin toimintoihin. Järjestelmän muistiin ladataan tietyn tyylisiä musiikkiteoksia, jotta läsnäolijat voivat nauttia elävästä musiikista.

Lisäksi uudet Disklavierit ovat yksinkertaisia ja helppokäyttöisiä, ne voidaan helposti liittää Wi-Fi-verkkoon ja mobiililaitteisiin, minkä ansiosta soitin saa uusia mahdollisuuksia ja pääsyn eksklusiiviseen sisältöön. Järjestelmä on varustettu 500 eri tyylilajin sävellyksellä, jotka soitetaan erittäin tarkasti ja virtuoottisesti. Yamahan lukuisat Internet-palvelut, joihin pääsee käsiksi tabletin tai älypuhelimen kautta, mahdollistavat hämmästyttävän laajan valikoiman kappaleiden kuuntelun soittimella.

Instrumentalisteille on myös mahdollista äänittää säestys ja käyttää sitä musiikin harjoitteluun, mikä tekee Disklavierista arvokkaan apuvälineen musiikinopetuksessa.

Yhdistämällä kaksi Disklavieria toisiinsa Internetin välityksellä, muusikon soitto voidaan siirtää reaaliajassa Disklavierilta toiselle.

Ja tietysti Disklavier on löytänyt monenlaisia sovelluksia pianonsoiton opetuksessa. Yhdistämällä kaksi Disklavieria toisiinsa Internetin välityksellä, muusikon soitto voidaan siirtää reaaliajassa Disklavierilta toiselle. Pianisti soittaa yhdessä tilassa, ja toisessa osassa maailmaa soitin toistaa uskollisesti hänen esityksensä.

Nykyisyys ja tulevaisuus

Etämestarikurssien, koe-esiintymisten ja kilpailujen järjestelmä kehittyy edelleen aktiivisesti. Levylaitteita on saatavilla monissa musiikkioppilaitoksissa eri puolilla maailmaa, ja niiden suosio kasvaa jatkuvasti. Soittimet on onnistuneesti integroitu nykyaikaiseen musiikkikasvatusjärjestelmään. Disklavierit voivat olla suuri apu joissakin työmuodoissa, sillä ne auttavat yhdistämään eri kaupungeissa asuvia oppilaita ja opettajia. Kun maailma pienenee tekniikan kehittyessä, Yamaha Disklavier tallentaa ja välittää edelleen elävää ja haurasta musiikillista materiaalia ja pianistien yksilöllistä suoritusta yhä yksityiskohtaisemmin etäisyyksien yli.

En malta odottaa, että pääsen oppimaan ja kokeilemaan, miten Yamaha Corporation muokkaa Disklavier-sarjan soittimia tulevaisuudessa, tai ehkä luo jotain uskomattoman uutta!

Koronaviruspandemian vuoksi Freiburgin musiikkikorkeakoulun oli löydettävä uusia tapoja, joilla pianistit, jotka eivät voi matkustaa Freiburgiin henkilökohtaisesti, voivat osallistua pääsykokeeseen ja soittaa tuomaristolle. Olemme järjestäneet etäkursseja muutaman kerran, mutta tämä oli maailman ensimmäinen virallinen pääsykoe, jossa soitettiin livenä Disklavierilla. Freiburgin koskettimet liikkuivat täydellisessä linjassa Shanghaissa ja Tokiossa kuvattujen videoiden kanssa. Välillämme oli 10 000 kilometrin etäisyys, mutta kaikista tuntui, että esiintyjät olivat salissa kanssamme. Huomasimme, että tämä järjestelmä sopii erinomaisesti kokeisiin, mestarikursseille ja konsertteihin, ja voimme käyttää sitä myös tulevaisuudessa. Tämä on uuden aikakauden alku.

Christophe Siszka (Dzen, 2020)

Lähteet

Dzen. 2020. Tietoja etäpianotunneista Disklavierilla. https://dzen.ru/a/X47MqnUTXBmZAyhm?experiment=942751

Malykhina I. V. 2016. Disklavier – innovatiivinen soittimen tyyppi: teknologiset ja pedagogiset näkökohdat. Musiikkitaide ja koulutus 1/2016. https://cyberleninka.ru/article/n/disklavir-kak-innovatsionnyy-tip-muzykalnogo-instrumenta-tehnologicheskiy-i-pedagogicheskiy-aspekty/viewer

Yamaha Corporation. 2023. https://ru.yamaha.com/ru/products/musical_instruments/pianos/disklavier/index.html


Yksi vastaus aiheeseen “Yamaha Disklavier on uuden sukupolven flyygeli”

Mielenkiintoista ja kätevää. Disklavierin mahdollisuudet ovat jo nyt laajat ja tulevaisuus tuo varmasti mukanaan lisää uusia mahdollisuuksia ja ominaisuuksia laitteeseen. Ehkä voimme tulevaisuudessa mitata tietyn pianistin pianonsoittoon liittyvät taidot ja ominaisuudet. Sähköiset impulssit sekä hermoratojen ja lihaksiston käskyt ja liikkeet tietynlaisissa liikesarjoissa ja maneereissa, yhdistettynä sen hetkiseen tunnetilaan ja rationaaliseen ajatteluun. Tekoälyn avulla tietenkin. Tällaisesta datasta voisi kehittää kunkin soittajan ”algoritmin” ja edelleen syöttää tiedon disklavieriin, joka opettaa esimerkiksi Glenn Gouldin taidot oppijalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *