Kategoriat
Blogit Mobiiliteknologia musiikin opettamisessa, oppimisessa ja arvioinnissa Musiikkiteknologia Sähköisen oppimateriaalin tuottaminen Soiton- ja laulunopiskelun teknologia

Yksinkertaisten harjoitustaustojen tekeminen GarageBand-sovelluksella

Soitonopetuksessa voi tulla tarve erilaisille yhteismusisointia mallintaville apuvälineille. Pohdiskelen tässä artikkelissa asiaa erityisesti sähkökitaraopettajan näkökulmasta ja sitä kuinka GarageBand-sovellusta voi hyödyntää opetuksen apuvälineenä erilaisten taustojen tekemiseen.

GarageBand

Hypätään tilanteeseen, jossa sähkökitaraoppilas on kitaratunnilla opettajan kanssa ja opiskelun aiheena on jokin kappale tai vaikkapa yleisempi kitarasoolon improvisoinnin harjoittelu. Sähkökitara sopii monenlaisiin tilanteisiin yksinsoitosta mitä erilaisimpiin kokoonpanoihin, mutta erityisesti se tunnetaan ns. bändisoittimena. Ilman bändiä harjoitellessa voikin soitella olemassa olevien tallenteiden mukana tai käyttää esimerkiksi metronomia tai rumpulooppeja. GarageBand tarjoaa mielestäni oivat työkalut, joilla voi tehdä joustavasti ja nopeasti erilaisia taustoja soiton harjoittelun tueksi. Sähkökitaratunnilla saadaankin tehtyä vaikka ”lennosta” tällainen kunkin oppilaan tarpeisiin sopiva tausta, jota voidaan tarpeen mukaan muokata soundeiltaan, tempoiltaan ja tyyleiltään.

GarageBand-sovelluksen saa asennettua joko Applen tietokoneille, iPadille tai iPhonelle. Tarkastellaan tässä erityisesti tietokoneversiota. Myös maksullisessa Logic Pro -sovelluksessa on samanlaiset työkalut kuin GarageBandissä muiden laajennettujen ominaisuuksien lisäksi, mutta simppeleiden harjoitustaustojen tekemiseen ilmainen GarageBand on oikein riittävä.

Jos kaipaat opastusta GarageBand-sovelluksen perusasioihin, apua löytyy helposti. Tässä opastusvideo perusasioihin:

Rumpali-työkalu

Yksi työkalu, josta pidän GarageBandin käyttämisessa erityisen paljon, on rumpali-työkalu, joka on yksi tapa luoda taustaan rumpukomppi. Sovelluksesta valitaan uusi raita ja sen tyypiksi rumpali. Saatavilla on muutamia eri musiikkityylejä, kuten Rock, Alternative, Songwriter, R&B, Electronic, Hip-Hop ja Percussion ja näiden alta voidaan valita nimettyjä virtuaalisia persoonia, joilla on edelleen muutamia erilaisia muokattavia komppipohjia. Valitettavasti tarjolla ei ole ainakaan helposti saatavilla esimeriksi jazz-tyylistä rumpalia tai raskaan metallin tyylilajeja.

Olen löytänyt kitaraopetustilanteissa yleensä helposti sopivan kompin pienellä etsimisellä ja hienosäätämällä, tosin komppien hakemiseen ei oikeastaan olekaan juuri muuta keinoa kuin kokeileminen. Aluksi on valittava jokin preset eli esivalinta. Usein tarvitaan kuitenkin muokkauksia komppiin. Säätäminen tapahtuu muun muassa nelikenttävalikolla, joka muuttaa komppia akseleilla yksinkertainen–monimutkainen ja pehmeä–kovaääninen. Kompeissa on myös valittavana bassorummun ja virvelin tai tomien erilaisia patterneja. Myös käytettävien symbalien valinta löytyy. Jokaiselle virtuaaliselle rumpalille on valittuna jokin tyylinmukainen rumpusoundi, mutta näitä soundeja voi vaihtaa helposti valitsemalla toisen rumpusetin soundikirjastosta. Komppi mukautuu myös tahtilajin muuttamiseen, mikä tosin edellyttää usein lisäsäätöjä tarkoituksenmukaisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

GarageBand-sovellus. Alhaalla virtuaalisen rumpalin muokkaustyökaluja. Kuvakaappaus: Jarno Hopponen
Kolmimuunteisuuden säätötyökalu. Kuvakaappaus: Jarno Hopponen

Yhtenä rytmimusiikin opetuksen keskeisenä ilmiönä on rytmiikan kolmimuunteisuus. Otan esille tämän opetussisältöjen yksityiskohdan, koska mielestäni Garagebandin virtuaalinen rumpali tarjoaa hyvän tavan demonstroida tätä ilmiötä ja se toimii mainiona apuvälineenä harjoittelussa. Virtuaalisen rumpalin asetuksista löytyvällä ”swing-mittarilla” voidaan valita lähes portaattomasti, kuinka paljon kolmimuunteisuutta kompin rytmiikassa on. Ominaisuus ei varmasti ole mikään uusi keksintö audiotyöasemissa, mutta itse pidän sovelluksen visuaalista ilmettä hyvin selkeänä ja opetuksessa on esimerkiksi selkeätä näyttää, miten kolmimuunteisuutta voidaan säätää pyöritettävällä säätimellä eriasteiseksi, kuten se ns. tosielämän musiikissakin ilmenee. Kolmimuunteisuus ei siis ole joko-tai, on/off-tyyppinen, valinta, vaan sitä voidaan käyttää oman harkinnan ja tyylin mukaisesti eriasteisesti. Jazz-musiikki tai vaikkapa 50-luvun rock’n’roll toimivat tästä hyvänä esimerkkinä, mutta ilmiö esiintyy myös nykypäivän pop-musiikissa. Garagebandin ”swing-mittarissa” on myös ominaisuus kytkeä kolmimuunteisuus koskemaan 16-osia. Tämä on myös yksi rytmimusiikissa esiintyvä ilmiö, jota sovelluksen avulla voidaan hyvin havainnollistaa ja luoda samalla komppiraitoja, joiden mukana voidaan harjoitella rytmisoittamista. Opetuskäytössä pidän hyvänä tapana selittää ja samalla näyttää oppilaalle, miten rumpukomppi muuttuu näitä asetuksia säätämällä.

Basso ja koskettimet

Rumpukompin lisäksi harjoitustaustaan voi lisätä esimerkiksi basson ja koskettimet, jonka jälkeen siitä löytyykin jo tarvittavat musiikilliset elementit hyvinkin moneen treenitarpeeseen. GarageBandin ilmaisesta soundikirjastosta löytyy paljon basso- ja kosketinsoitinsoundeja. Kun nämä elementit tehdään MIDI-raidoiksi, onnistuu niiden kvantisointi ja muukin muokkaus suhteellisen nopeasti ja helposti.

Midinäkymä ja kvantisointityökalu. Kuvakaappaus: Jarno Hopponen

Yksi huomattava ero GarageBandin mobiili- ja tietokoneversion välillä on ns. Smart Instruments -työkalut, jotka löytyvät ainoastaan mobiiliversioissa. Itse käytän GarageBandiä lähinnä tietokoneella opetustilanteissa ja kaipaisin joskus sointujen soittamiseen helpottavaa työkalua. Yksinkertaisissa harjoitustaustoissa kuitenkin saa paljon aikaan äänittämällä sointusoittimet ns. Musical Typing -työkalulla, joka muuttaa tietokoneen näppäimistön hieman yli yhden oktaavin kerrallaan kattavaksi MIDI-kontrolleriksi. Erilliset MIDI-koskettimet helpottavat työskentelyä toki myös, mutta aina sellaisia ei ole ehkä saatavilla tai jos MIDI-kontrollerin tarve on vain hyvin vähäinen, voidaan jättää niiden kytkeminen pois. Ajattelisin, että erityisesti opetustilanteessa on hyötyä mahdollisimman sujuvista ja nopeista työtavoista, jolloin aikaa ei mene varsinaisen opetettavan aiheen käsittelystä.

Musical Typing -työkalu. Kuvakaappaus: Jarno Hopponen

GarageBand instrumenttiopetuksen tukena

Sähkökitaraopetuksen lisäksi GarageBand toimii luonnollisesti muidenkin instrumenttien ja laulun opetuksessa joustavana ja helppona taustojen tekemisen työkaluna. Taustoja voi valmistella tietysti etukäteenkin, mutta käytännön työelämässä pidän itse siitä, että tausta voidaan tehdä mahdollisimman sujuvasti oppitunnin aikana. Tällöin myös oppilas pääsee osallistumaan taustan tyyliin ja soundeihin. MIDI-raidat ja virtuaalinen rumpali säilyvät äänenlaadultaan hyvinä tempoa muokatessa, mikä on erittäin kätevä ominaisuus juuri harjoitustaustoja käyttäessä. Voidaan siis vaikkapa aloittaa hitaammasta temposta ja edetä kohti nopeampaa. Kun oppitunti on ohitse, tämä sama tausta voidaan tietysti lähettää oppilaalle vaikkapa pakattuna äänitiedostona.

Oheisessa videossa käyn läpi yksinkertaisen taustan tekemisen vaiheita:

Yksinkertaisen harjoitustaustan tekeminen GarageBand-sovelluksella.

GarageBand kokonaisena äänityöasemana ei varmasti ole ainoa työkalu harjoitustaustojen tekemiseen tai yhteissoittoa mallintamaan. Itse olen kuitenkin huomannut sen käyttöliittymänä ja muutenkin kokonaisuutena todella sujuvaksi välineeksi tyypillisimpien musiikillisten ilmiöiden harjoittelun tueksi esimerkiksi Pop ja Rock-tyyleissä. Tulevaisuudessa kaipaisin vielä ainakin jazz-rumpalin virtuaalisten rumpaleiden valikoimaan ja ehkäpä lisää älykkäitä Smart Instrument -tyylisiä työkaluja myös tietokonesovellukseen.

Tulevaisuuden näkymiä

GarageBand on juuri tullut 20 vuoden ikään, eikä ole alati kehittyvässä uusien teknologioiden ja tekoälyn maailmassa mikään uusi keksintö. Silti se ainakin minun mielestäni pitää pintansa kätevänä sovelluksena harjoitus- ja opetuskäytössä sekä ehkä jopa ammattimaisemmassakin musiikkituotannossa jossain määrin. Toki GarageBand on myös jatkuvasti kehittynyt tuoden uusia tapoja tehdä musiikkia. Tällä hetkellä tekoäly valtaa alaa myös musiikin tekemisessä ja voin kuvitella, että myös musiikin opettamisen välineet sen myötä kehittyvät. Ajattelisin, että musiikinopetuksessa toimisi parhaiten ikään kuin ”hybridimalliset” ratkaisut, joissa tekoäly auttaa musiikin tuottamisessa, mutta musiikilliset ideat tulisivat lähtökohtaisesti käyttäjältä ja muokattavuus säilyisi.

Plussat ja miinukset GarageBandin käyttämisestä instrumenttiopetuksen tukena

+
Helppokäyttöinen ja nopea simppeleiden taustojen tekemiseen.Vaatii Applen laitteen.
Monipuolinen sovellus ollessaan kokonainen äänityöasema.Virtuaalisiin rumpaleihin kaipaisi esimerkiksi jazz-tyylistä rumpalia.
MIDI- ja virtuaaliset instrumentit hyvin muokattavissa.Rumpukomppeja selatessa ja muokatessa usein ainoa keino löytää tarvittavat muutokset on kokeileminen. Valikot voisivat olla ehkä nykyistä kuvailevampia.
Smart Instruments -työkalut vain iPad- ja iPhone -versioissa.

Lähteet

https://historyofinformation.com/detail.php?id=3595

https://dittomusic.com/en/blog/ai-for-music-production-tools-for-musicians/

3 vastausta aiheeseen “Yksinkertaisten harjoitustaustojen tekeminen GarageBand-sovelluksella”

Selkeä ja johdonmukainen esitys Garagebandin käyttöönotosta ja video antoi myös hieman syvällisempää tietoa vasta-alkajalle.
GB on erinomainen työkalu opettamisen apuna sen monipuolisten ominaisuuksien vuoksi.

En ole aiemmin tunnin aikana tehnyt taustoja Garagebandilla. Olisi mielenkiintoista kokeilla, miten tällainen työskentely palvelisi parhaiten laulutunteja. Ehkäpä jonkinlainen improvisaatio-harjoitus olisi hauska yhdessä tehtyjen taustojen päälle? Pitää joskus kokeilla 🙂

Kiitos kattavasta katsauksesta GarageBandin maailmaan!

Olet osannut rajata näkökulman ohjelman käyttöön nimenomaan instrumenttiopetuksen apuvälineenä, josta voi moni saada rohkaisua alkaa opetella ohjelman käyttöä taustojen tuottamiseksi.

Itselläni on kokemusta Garagebandista jostain kaukaa yli kymmenen vuoden takaa, ja ohjelma näyttääkin kehittyneen entisestään niin käytettävyyden kuin ominaisuuksiensa suhteen! Toistaiseksi olen vielä jämähtänyt windows-pc -puolelle, mutta tässä jälleen yksi MAC-maailmaa puoltava tekijä joskos sitä saisi joskus flipattua sillekin puolelle…

Mutta vielä artikkelista. Tuo virtuaalirumpali vaikuttaa käyttöliittymänsä suhteen aika hauskalta tavalta tuottaa komppeja (etenkin siitä näkökulmasta katsottuna, että voisi olla huomattavan työlästä rumpujen soittotaidottomalle löytää sopivia komppeja eri tilanteisiin) kätevästi ja nopeasti, erilaisia vaihtoehtoja kokeillen ja säädellen. Myös tuo 3-muunteisuus on kiva juttu ja havainnollistavaa saada säädettyä sen väkevyyttä.

Vaikka GarageBand on jo 20v iässä, voisi sen hyvin uskoa elävän vielä pitkään ja ominaisuuksien paranevan entisestään tulevaisuudessa.

Tuosta mobiiliversion käytettävyydestä/eroavaisuuksista työpöytäsovellukseen kiinnostaisi tietää enemmän.

Summasummaarum, tämä oli järkevästi rajattu ja laadittu artikkeli, ohjevideo oli myös selkeä ja miellyttävä johdatus ohjelman käyttöön! Tärkeintähän on vain päästä alkuun ja ryhtyä kikkailemaan, siinä tehdessä sitten oppii ja juuri tämänkaltaisten tutoriaalien avulla on mahdollista lähteä liikkeelle järkevästi ja saada homma sujumaan alusta saakka!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *