Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Matalan kynnyksen ratkaisut Matalan latenssin ratkaisut Musiikin etäesittäminen Musiikin etäopetus

Elk App – matalan latenssin etäopetusta?

Ajatus pianonsoiton opetuksesta ja yhteissoitosta etäyhteyksien välityksellä ei yleensä nostata minussa suuria riemunkiljahduksia. Musiikkiopistoarjessa etäopetuksen haasteet ovat monelle tuttuja ainakin koronavuosien ajalta. Harvalla musiikkiopiston oppilaalla on kotonaan laitteistoa (mm. mikrofoni, äänikortti), jolla voisi saada soittimen äänen kuulostamaan siedettävämmältä esim. Zoomissa. Elk Appikin kaipaa kaverikseen Maciä, äänikorttia ja muuta, mutta lupailee matalan latenssin ratkaisua, joka mahdollistaisi yhteissoiton onnistumisen etänä kotiolosuhteissakin.

Ruotsalainen Elk Audio on kehittänyt matalan latenssin ohjelmistoja musiikintuottamiseen ja yhteissoiton mahdollistamiseen etäyhteyksillä. Elk Audion aiemmin kehittämästä Elk Livestä voit lukea Sami Sallisen blogikirjoituksesta:

Opiskelukaverini Pirkemari Saastamoisen kanssa kokeilimme betakokeiluvaiheessa olevaa Elk App -sovellusta etäyhteissoitossa. Elk Appin toimivuutta kokeiltiin ns. melko tavallisten peruskäyttäjien lähtökohdista, melko tavallisilla kotikoneilla ja melko tavallisilla internetyhteyksillä. Pirkemari esittelee blogikirjoituksessaan – jonka suosittelen lukemaan ensin – sovellusta ja omaa käyttökokemustaan:

Tässä blogissa pohdin Elk Appin käyttöä enemmän opetuksellisesta näkökulmasta.

Kuva Elk Audion kotisivuilta
Elk Appia pitäisi voida käyttää mm. musiikin tuottamisessa, livestriimauksessa ja vaikkapa online-bänditreeneissä matalalla latenssilla. Kuvakaappaus: Anna-Maria Viikilä

Elk App

Elk Liveen verrattuna Elk App on paljon riisutumpi versio, mutta toimiessaan sovellus on mielestäni helppo käyttää. Säätömahdollisuudet rajoittuvat äänenvoimakkuuden ja balanssin säätämiseen, kamera päälle/pois, sekä mitä laitteistoa ja ohjelmaa haluaa käyttää äänen lähteenä ja toistamisessa. Pelkistettyä, mutta nuorempikin oppilaskin osaisi käyttää tätä lyhyen opastuksen jälkeen. Elk WIRE -plug-in tuo lisämahdollisuuksia ohjelman käyttämiseen DAW-ohjelmistojen kanssa esim. musiikintuottamista ja livestriimausta ajatellen, tätä ominaisuutta en tällä kertaa kokeillut.

Kokeilin Elkin toimivuutta kahdessa eri paikassa. Työpaikallani musiikkiopistolla omassa luokassa, jossa on flyygeli, ja pari kokeilukertaa oli kotona digitaalisella pianolla (Yamaha CP88). Oma tietokoneeni on vanha MacBook Pro -kannettava vuodelta 2017 (2 Thunderbolt-porttia, prosessori 2,3 Ghz ja muistia 8 Gt – ostettaessakaan ei ollut se kaikista tehokkain aparaatti) ja äänikortti Focusrite Scarlett 2i2 (4th generation). Molempien soittimien kanssa oli helppoa rakentaa ”set-up” Elkiä varten, ja ohjelman sai toimimaan helposti, kun vain verkkoyhteys toimi riittävän hyvin. Flyygelille vain mikit paikalleen ja äänikortin kautta signaalit tietokoneelle, vastaavasti digitaalipianosta kaapeleilla kytkennät äänikortin kautta tietokoneelle. Sitten tietokoneella Elk Live auki, valikosta äänilähde ja äänen ulostulo. Vähän äänitasojen testaamista ja sitten liitytään kaverin luomaan ”huoneeseen” tai luodaan oma ”huone”, jonka jakaa kaverille.

Elk Appin käytön perusteet.

Talkback

Elk Appissa on Talkback-toiminto, joka on hyvin kätevä toimiessaan. Omien havaintojen pohjilta Talkbackin toimivuuteen vaikuttaa nettiyhteyden laatu. Talkback-nappia painamalla Elk käyttää tietokoneen mikrofonia puheen välittämiseen ja voit puhua kaverille, puhumista varten ei siis tarvitse erillistä mikrofonia puhumista varten. Muihin videopuheluohjelmiin verrattuna keskustelu muistuttaa siis vähän enemmän normaalia vuorovaikutustilannetta, kun voi huoletta puhua kaverin päälle ja ääni ei ”säröydy”. 

Yhteissoittokokeilut

Työpaikalla omassa luokassani on käytettävissä vain langaton verkko. Kokeilupäivänä netin nopeusmittaukset näyttivät seuraavalta: download n. 90 Mbps, upload 40 Mbps, ping 50 ms ja jitter 3 ms. Talkback toimi ja pystyi keskustelemaan ohjelman läpi. Yhteissoittokin melkein toimi: huilu kuulosti huilulta ja piano pianolta, mutta viivettä oli kuitenkin sen verran, että tempo hidastui hidastumistaan. Äänen laatu kuitenkin pysyi aika hyvänä koko ajan.

Kotona on kaapelilaajakaista, jonka nopeus on vaihtelevasti aika usein lähellä operaattorin lupaamaa 100/10 ja kytkin tietokoneen verkkoon kaapelilla. ”Kotinetin” nopeudet muistin mitata vasta illalla, silloin download oli 108 Mbps, upload 9,9 Mbps (usein yli 10 Mbps), ping 4 ms ja jitter 2 ms. Ensimmäisellä kotikokeilukerralla luultavasti operaattorin lupaukset verkon nopeudesta eivät toteutuneet, koska videokuva ja talkback-toiminto eivät suostuneet toimimaan ollenkaan. Kotona sähköpianon kanssa minulla ei ollut erillistä mikrofonia, jota olisi voinut käyttää kommunikoimiseen talkbackin puuttuessa. Tässä vaiheessa kaipasin ohjelmaan chat-toimintoa, jollainen on vaikkapa aiemmin julkaistussa Elk Livessä, nyt jouduttiin käyttämään kommunikointiin perinteisesti puhelinta.

Äänenlaatu oli kuitenkin yllättävän hyvä ja yhteissoitto onnistui niin hyvin, että tuntui kuin olisi samassa huoneessa ollut. Viivettä ei siis soittaessa juurikaan huomannut ja soittaessa pystyi reagoimaan myös toisen tarkoituksella tekemiin tempomuutoksiin hyvin.

Viikon päästä toteutetulla toisella kokeilukerralla verkkoyhteydet olivat suosiollisempia, joten videokuva ja talkback toimivat ja kommunikointi oli helpompaa.

Pianoluokka, flyygeli, tietokone, mikrofonit ja äänikortti
Elk App -setup musiikkiopiston pianoluokassa.

Opettajan pohdintoja

Yleisimpiin verkkokokousohjelmiin, Zoomiin ja Teamsiin verrattuna Elk App voisi olla toimivampi vaihtoehto toimiessaan. Ohjelman tämän hetkisestä ilmaisuudesta huolimatta kustannuspuoli voi nostaa kynnyksen liian korkealle musiikkiopiston oppilaita ajatellen.

Oppilaalla (ja huoltajilla) pitäisi olla käytettävissään Mac (käyttöjärjestelmä macOS 11 tai uudempi), äänikortti, mikrofoni, nopea nettiyhteys ja vähän tietotaitoa käyttää näitä kaikkia.

Musiikkiopistopuolella ei voi pitää itsestään selvänä sitä, että kouluikäisten oppilaiden vanhemmilla olisi mahdollisuutta investoida edes kunnolliseen soittimeen, joten opettajalla on korkea kynnys alkaa vaatia ns. lisävarusteiden hankkimista. Oppilailla on käytössään mahdollisesti koulun tarjoama Windows-tietokone tai tabletti, joten Elk Appin käyttäminen on realistista niiden oppilaiden kanssa, joiden kotona on jo muutenkin Applen tietokone. Tämä laitteistoon liittyvä jonkun asteinen epätasa-arvoisuus ja opetuksellinen näkökulma huomioiden Elk Appista voisi olla hyötyä ammattiin opiskelevien sekä aikuisten etäopetuksessa. Ammattiin opiskelevilla ja aikuisilla harrastajilla on todennäköisemmin jo motivaatiota sijoittaa euroja tarvittavaan laitteistoon hyvän äänenlaadun takaamiseksi ja samaa laitteistoa käytetään jokatapauksessa muussakin musiikin tekemisessä.

Yhteissoittokokeilujen jälkeen huomasin, että Elk App hyväksyy myös iPhone 15:n kameraksi ja mikrofoniksi, mutta iPhonen ja MacBookin yhteys toimii langattomasti. En ole vielä kokeillut, miten tämä toimisi käytännössä etäyhteydellä. Jos iPhonekin toimisi siedettävästi Elk Appin kanssa, se voisi tuoda ohjelman vähän lähemmäksi musiikkiopisto-oppilaan arkea.

Beta-vaiheessa Elk Appin käyttö on ilmaista, mutta entä tulevaisuudessa? Kuvakaappaus: Anna-Maria Viikilä

Elk App on tällä hetkellä ilmainen, mutta myöhemmästä hinnoittelusta ei ole vielä tietoa. Elk Audio lupaa kuitenkin ilmaiskäyttömahdollisuuden myös jatkossa, mutta ei kerro vielä tarkemmin mitään.

Opetustilanteen vuorovaikutuksen kannalta Elk Appin vahvuus on se, että voit puhua toisen kanssa normaalimmin ja vaikkapa antaa ohjeita oppilaan soiton aikana. Pianistin näkökulmasta yhteissoitto klassisessa musiikissa onnistuu hyvin, yllättävän helppo seurata toista soittajaa kuulokuvan perusteella, vaikka videokuva ei toimisikaan. Oppilaiden kanssa videokuva on kuitenkin tarpeellinen, että voi ohjata soittoasentoa ja yleensä näkee, mitä oppilas tekee. Oma näkemykseni live-etäopetustilanteista on edelleen se, että ne toimivat parhaiten vähän isompien oppilaiden kanssa, esim. n. 12-vuotiaasta alkaen ja aikuisopiskelijoiden kanssa.

Oppilaitosnäkökulmasta Elk App on edullinen matalan budjetin sovellus. Soveltuvaa laitteistoa on luultavasti jo olemassa ja vaikka joka toimipaikkaan ei olisi mahdollista hankkia omia välineitä, niin MacBook, äänikortti ja pari mikrofonia jalustoineen kulkee melko helposti opettajan matkassa ja laitteiston kasaa nopeasti.

Etäyhteyksien kautta onnistuva yhteissoitto voisi vaikkapa pitkien etäisyyksien Kainuussa mahdollistaa sivutoimipaikkojen oppilaiden osallistumisen yhteissoittoprojekteihin, jotka muuten eivät olisi mahdollisia arki-iltoina pitkien välimatkojen takia.

Kainuun musiikkiopistossa toimipaikat ovat Kajaanin päätoimipaikasta n. 40–100 km päässä. Etäyhteissoitto tapahtuisi opettajan ohjauksessa, jolloin opettaja voi huolehtia tekniikan toimivuudesta ja oppilaskin ehkä keskittyy paremmin soittotilanteeseen, kuin yksin kotona ollessaan.

Loppukiteytyksenä Elk Appin käyttäminen oli aika helppoa ja ohjelma toimi, vaikka käytössäni ei ollut mitään kovin huippunopeuksisia verkkoyhteyksiä tai uusinta uutta tietotekniikkaa. Ohjelma on vielä beta-vaiheessa, joten pelkästään Elk Appin varaan ei kannata vielä tässä vaiheessa turvautua etäyhteissoitossa tai etäopetuksessa. Käyttökokemus oli kuitenkin positiivinen yllätys ja voin suositella Elk Appin kokeilemista.

Lue lisää

Elk Audion kotisivut: https://www.elk.audio/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *