Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Matalan kynnyksen ratkaisut Matalan latenssin ratkaisut Musiikin etäesittäminen Musiikin etäopetus

Elk – yhteissoittoa etänä kotikoneelta

Minua on aina kiehtonut ajatus yhteisharjoituksista etänä. Olen pitänyt soittotunteja etänä, miksei siis klassista kamarimusiikkiakin voisi harjoitella yhdessä, yhtä aikaa kotikoneen kautta. Säästäisi paljon aikaa ja rahaa matkoissa, jos kamarimusiikkipartneri asuu eri kaupungissa. Tähän asti etäsoittotunneilla ei ole ollut mahdollista soittaa yhtä aikaa. Viive on liian suuri yhteissoittoon. Löytyisikö käyttökelpoinen ratkaisu, joka voisi toimia samalla tavalla kuin samassa tilassa tapahtuva harjoitustilanne?

Mikä on Elk?

Elk (aikaisemmin Elk LIVE) on ruotsalainen musiikkisovellus, jota voi käyttää matalan latenssin etäsoitossa. Elk mainostaa matalan latenssin etämusisointia, mikäli omistaa nopean Internet-yhteyden, ja kunhan välimatka soittokaveriin ei ole liian pitkä. Viivettä ei siis pitäisi olla, ja yhteissoiton pitäisi onnistua.

Vaikka suurin osa Elkin käyttäjistä onkin pop-, rock- tai jazzmuusikoita, joukkoon mahtuu myös muutama klassinen tekijä, kuten San Francisco Opera. Tässä nelikätistä pianonsoittoa 250 km etäisyydellä.

Elk sopii myös musiikin tuottamiseen etänä käyttämäsi DAWin (esim. Logic, Cubase, Ableton) kanssa. On mm. mahdollista nauhoittaa etänä toisella paikkakunnalla asuvaa kitaristia suoraan omalle koneellesi. Tähän tarvitaan plugin Elk WIRE, jonka kautta nauhoittaminen on mahdollista. Jos lataat Elkin, Elk WIRE kuuluu samaan pakettiin.

Nykyinen Elk on sovellus, joka aikaisemmin tunnettiin Elk LIVEnä. Elk LIVE on selainpohjainen sovellus, jonka kanssa pitää käyttää Elk Bridge -rautaa. Tarkemmin Elk LIVEn käytöstä on kirjoittanut Sami Sallinen:

Vaikka tällä kertaa kokeilussa on ollut ainoastaan Elk, vaikuttaa siltä, että eroja Elk LIVEn ja tuoreen Elk-sovelluksen välillä löytyy. Elk LIVE tarvitsee käyttöönsä maksullisen tilauksen sekä Elk Bridge -raudan. Rahaa menee siis jonkun verran alkuvaiheessa. Tähän asti Elk-sovelluksella on käytössä ilmainen beta-versio. Elk-sovelluksen käyttöönotto on ollut myös suhteellisen sujuvaa.

Beta-versio loppunut

Tällä hetkellä Elk tukee vain macOS-käyttöjärjestelmiä, ja niistäkin vain uudempaa macOS 11-käyttöjärjestelmää. Latasin MacBook Pro-läppäriini Elk-ohjelman. Kaikki sujui hyvin siihen asti, kunnes minulle tuli ilmoitus, että Elk tukee uudempaa MacOS 11-systeemiä. Mikä pettymys! Koneeni systeemi (Catalina) on liian vanha, eikä uudempaa voi edes ladata.

Elkin mukaan Windows on tulossa myöhemmin mukaan. Elk.audio-sivuilta ei kuitenkaan löytynyt enempää tietoa ajankohdasta. On kuitenkin mahdollista jättää yhteystiedot Windows waiting list -sähköpostilistalle!

Elkin tilaajana olen saanut säännöllisesti sähköpostia Elkiltä aina silloin, kun jotain uutta on tullut. Asiakaspalvelu toimii siis hienosti. Sain 19.4.2024 sähköpostia Elkiltä. Elkin ilmainen beta-versio on loppunut.

beta is over

The Elk team

Tästä lähtien Elk on siis maksullinen. Hinnoista ei ole vielä tällä hetkellä tietoa. Elkiä voi kuitenkin kokeilla ilmaiseksi 10 minuutin ajan, jonka jälkeen sessio loppuu. Ruudulla juoksee ajastin, joka laskee minuutit. Harvinaisen nihkeästi elk.audio-sivuilla kerrotaan beta-version loppumisesta tai hinnoista. Ehkä asiasta ei haluta rummuttaa, jotta vielä useampi tulisi kokeilemaan softaa. Kuitenkin 23.4.–30.6.2024 välillä kaikki ne, jotka tilaavat Elkin, saavat 50% alennuksen. Elkissä on lisäksi tällä hetkellä tarjolla uusi päivitys uusine parannuksineen.

Elk beta is over
kuvakaappaus: Pirkemari Saastamoinen

Miten saada yhteys soittokavereihin?

Jotta pääset yhteyteen soittokavereiden kanssa, sinun pitää luoda ensin itsellesi ja jokaiselle soittokaverille ”huone”. Tämä oli yksinkertaista ja helppoa. Voit kopioda valmiin ”room ID” -koodin tai yksinkertaisimmillaan tarvitset vain soittokaverin sähköpostiosoitteen ja huone on luotu. Sähköpostiosoitteen kirjoittamalla soittokaveri saa pysyvän pääsyn ”huoneeseen”. Kun haluat soittaa yhdessä, valitset huoneista ne, joiden kanssa haluat olla yhteydessä. Soittokaverit voivat soittaa myös ilman sinua. ”Huoneet” ovat valmiina Elkissä, joten seuraavalla kerralla on helppoa aloittaa yhdessä. Hyvin helppoa ja yksinkertaista kokemattomalle sovelluskäyttäjälle!

Kuinka liityt ”huoneeseen”. kuvakaappaus: Pirkemari Saastamoinen
Kuinka luot ”huoneen”?

Ensimmäinen kokeilu

Ensimmäinen kokeilu toteutettiin tai yritettiin kokeilla uudemmalla MacBook Pro -koneella (vuodelta 2019), jossa on Elkin tukema systeemi. Emme kuitenkaan onnistuneet käyttämään Elkin kanssa koneen perusasetuksia. Koneen sisäänrakennettu mikrofoni tai USB-mikrofoni eivät löytyneet ollenkaan tai ne ilmestyivät vähäksi aikaa. Samoin ulostulo kuulokkeissa ei toiminut.

Elkin ääniasetukset
”Mitä ihmettä?”

Siksipä jouduimme käyttämään lisänä äänikorttia (Audient ID 4), jonka kautta saimme USB-mikrofonin ja kuulokkeet toimimaan. Aikaa meni paljon, eikä asetuksista meinannut tulla mitään…

  • MacBookPro 2019
  • Audient ID4 -äänikortti
  • USB-mikrofoni ja kuulokkeet
  • kiinteä Internet-yhteys, 600 Mb

Toisessa päässä työpaikalla oli Mac Mini, johon kytkettiin myös Wireface-äänikortti sekä USB-mikrofoni. Asetusten kytkentä sujui hieman joutuisammin. Käytössä oli ainoastaan wifi-yhteys.

  • Mac Mini M1
  • RME Fireface -äänikortti
  • USB-mikrofoni ja kuulokkeet
  • wifi-yhteys

Vihdoinkin päästiin asiaan. Kokeilimme ensin taputuksia ja rytmejä. Ei viivettä ollenkaan! Puhuminen sujui normaalisti ilman taukoja. Soitimme lopuksi huilulla ja kitaralla helppoja lastenlauluja (Ukko Nooa ja Jänis istui maassa). En ollut vielä ihan vakuuttunut. Kappaleet olivat lyhyitä. Kuvittelinko vain, että yhteissoitto sujui? Miten haastavammat klassiset kappaleet sujuisivat?

Verrattuna soittotunneilla käyttämääni Zoomiin tai Teamsiin, viive ei vaivannut ollenkaan.

Vaikka parini oli wifi-yhteyden päässä, se ei tuntunut haittaavan myöskään. Kokeilu oli lupaava, ja mietin käyttömahdollisuuksia myös etäsoittotunneilla. Voisiko duettojen soittaminen onnistua yhtä aikaa? Voisiko jopa erilaisten sävyjen opettaminen onnistua?

Toinen kokeilu

Kokeilimme opiskelijakaverin sekä kollegan Anna-Maria Viikilän kanssa Elkiä n. 200 km etäisyydellä. Minulla oli kotona sama kone käytössä samoilla asetuksilla.

  • MacBook Pro 2019
  • Audient ID4 -äänikortti
  • USB-mikrofoni ja kuulokkeet
  • kiinteä Internet-yhteys, 600 Mb

Tarkoituksemme oli testata klassisen musiikin yhteissoittoa huilu–piano-kokoonapanolla. Valitsimme kappaleeksi Philippe Gaubert’n Madrigal-nimisen teoksen. Tästä kokeilusta kertoo enemmän Anna-Maria:

Kun saimme molemmat koneet kiinteän Internet-yhteyden päähän, yhteissoitto onnistui sujuvasti. En joutunut koko aikana miettimään toimiiko yhteys, tai alkaako soitto jossain vaiheessa hidastua. Pianon ääni kuulosti siltä kuin pianon pitäisikin. Anna-Marian mukaan huilu kuulosti myös huilulta. Pystyin todellakin keskittymään soittamiseen ja Anna-Marian kuunteluun. Jopa hidastukset ja nopeutukset toteutuivat hienosti! Dynamiikkapuoli jäi vähän arvoitukseksi. Kuuliko Anna-Maria soittamani nyanssit?

Olin todella innoissani kokeilun onnistumisesta. Kaikkien Zoom- ja Teams-kokeiluiden ja etäsoittotuntien jälkeen tuntui mahtavalta pystyä soittamaan normaalisti ilman yhteyden katkomista. Instrumentit kuulostivat oikeilta. Jälkikäteen harmittaa, ettemme pystyneet enemmän testaamaan Elkin ominaisuuksia. Kappaleen nauhoittaminenkin olisi ollut mahtavaa, kun kerran kaikki toimi.

Kolmas kerta eli etäsoittoa ja nauhoitusta…

Nauhoitimme Anna-Marian kanssa Gaubertin Madrigalin Camtasia-sovelluksella. Se nauhoittaa sekä audion että videon tietokoneen työpöydästä. Camtasian avulla voisi tehdä vaikkapa verkkokursseja. Tässä lisää tietoa Camtasiasta: https://www.techsmith.com/video-editor.html

Ja tässä Elk-kokeilumme video:

P. Gaubert: Madrigal. Anna-Maria Viikilä, piano & Pirkemari Saastamoinen, huilu

Elk siis toimii! Kaikki fraasien alut ja loput eivät menneet yhtä aikaa, mutta syynä ei ole Elk, vaan aikainen nauhoitusajankohta ja se tosiasia, että emme nähneet toisiamme. Normaali kehonkieli soittaessa jäi puuttumaan.

Kollega kertoi minulle juuri, että hänen lied-parinsa asuu ulkomailla, ja harjoitukset Suomessa ennen konserttia jäävät vähäiseksi. Olisiko Elk apuna tälläisissä tilanteissa? Ensimmäiset harjoitukset voisi pitää etänä, ja sitten paikan päällä hioa yksityiskohdat. Etäsoittotunnit olisi hienoa päästä tekemään tälläisen sovelluksen avulla. Jopa duettosoitto onnistuisi.

Elkin plussat ja miinukset etäsoitossa

  • helppo ja yksinkertainen kokemattomalle sovellusten käyttäjälle
  • toistaiseksi ilmainen (vaikka sähköpostiviestin mukaan beta-versio onkin loppunut!)
  • yhdessä soittaminen kuulostaa melkein samalta kuin soittaisi samassa huoneessa
  • ei mitään häiriöitä tai katkoja, hyvä äänen laatu
  • ei toimi vanhemmalla tietokoneella
  • wifi-yhteys ei riitä eli ei voi käyttää missä vain
  • toistaiseksi vain macOS

Lopuksi

Kokeilin kokeneen Mac- ja Logic Pro -käyttäjän kanssa Elkin ja Logic Pron yhteensopivuutta. Elkin mukana tulee Elk WIRE -plugin, jonka kanssa voi käyttää esim. Logic Pro-, Ableton- ja Cubase-ohjelmia. Elk on tehnyt selkeitä opetusvideoita aiheesta.

Kaikki ei kuitenkaan sujunut niin kuin piti. Asetusohjeet olivat selkeät, mutta jossain vaiheessa Elk alkoi väittämään, ettei Logic Pron näytteenottotaajuus ole asetettu 48 kilohertsiin vaan 44.1 kilohertsiin. Tämä ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa, vaan sekä systeemi että Logic Pro oli asetettu käyttämään 48 kHz:n näytteenottotaajuutta. Tulevaisuudessa Elkin ja Logic Pron yhteensopivuutta voisi tutkia lisää.

2 vastausta aiheeseen “Elk – yhteissoittoa etänä kotikoneelta”

Todella mielenkiintoinen artikkeli. Vihdoinkin ollaan siis päästy siihen pisteeseen, etteivät riittävän matalan latenssin ratkaisut maksa silmittömän paljon.

Sain sähköpostia Elk Teamiltä:
Elk Apin käyttö on loppunut 30.6.2024. Vain ne käyttäjät, joilla on Elk Bridge käytössä, voivat jatkaa Elk Apin käyttöä.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *