OBS Studio on ilmainen ja avoimen lähdekoodin ohjelmisto näytön tallennusta ja suoratoistoa varten. OBS on Mac- ja Windows-yhteensopiva. Sovelluksen päätarkoitus on antaa käyttäjille mahdollisuus kaapata ja sekoittaa ääni- ja videolähteitä, joilla voidaan luoda erilaisia sisältöjä ja jaettuja ikkunoita ns. sceneen, näkymiin. Lähteitä voivat olla muun muassa erilaiset kamerat, mikrofonit, tietokoneen näyttö ja sovellukset sekä erilaiset still- ja videokuvat, PDF-tiedostot ja muut dokumentit. Käyttäjät voivat myös suoratoistaa eri alustoille kuten YouTubeen.
Käyn blogissani läpi kuinka näkymät (scenes) ja näiden lähteet (sources) lisätään OBS:ään ja kuinka ne voidaan pilkkoa ruuduiksi striimausta ja nauhoitusta varten. Blogi käsittelee perusasioita ja auttaa muun muassa ohjelmaa tuntematonta opettajaa tutustumaan sovelluksen käyttön perusteisiin ja edelleen sen ominaisuuksiin pedagogisena työvälineenä. Lisäksi tutustutaan kuinka streaming ”striimaus”, lähetys, ja nauhoittaminen onnistuvat OBS:llä.
Sisältö
- OBS-perusasetukset
- Näkymät ja lähteet
- Striimaus ja nauhoitus
- Pohdinta
- Lue lisää
- Lähteet
1. OBS-perusasetukset
- General
- Stream
- Output
- Audio
- Video
Yleiset asetukset täytyy varmistaa, jotta saat onnistuneen käyttökokemuksen OBS:llä. Asetuksia tehtäessä säädetään oleellisimmat toiminnot, joilla saat mm. laadukkaan äänen musiikkia sisältävässä yhteydenpidossa. (kts. kuvat)
General – yleiset
Stream – lähetys
Output – ulostulo
Audio – ääni
Video
2. Näkymät ja lähteet
Näkymän ja lähteiden luominen
Alla olevassa kuvassa on yksi scene eli näkymä, ja näkymään on lisätty plus-symbolin avulla 4 eri lähdettä. Lähteiden ruutuja voidaan sovittaa näkymään ja säätää käyttötarkoituksen mukaan sopivan kokoisiksi. Kuvan sceneen on lisätty kaksi kameraa sekä webselaimella toimiva Zoom ja PDF-nuotti. Kamerat ovat tässä kuvassa samasta lähteestä, mutta voit liittää tietokoneeseesi lisäkameran tai käyttää kännykkääsi kamerana, jolloin saat helposti toisen kuvakulman opetustilanteeseesi.
Camo-sovellus tekee iPadista tai älypuhelimesta ulkoisen kameran
Linkissä esimerkiksi Camo https://obsproject.com/kb/smartphone-camera-guide , joka toimii Windows- ja macOS-pohjaisilla tietokoneilla sekä Android- ja iOS-pohjaisilla mobiililaitteilla. Camo yhdistää älypuhelimesi tietokoneeseen USB- tai WiFi-liitännällä ja sovellus tulee olla ladattuna molempiin laitteisiisi.
3. Striimaus ja nauhoitus (streaming and recording)
Jos striimaat tai nauhoitat OBS:llä, varmista, että asetukset eri toiminnoille ovat ensin oikein.
Jos haluat yhdistää YouTube-videon OBS:ään, ensiksi sinun tulee varmistaa OBS Studion valtuudet striimaamiselle. Yleensä striimaamisen valtuuksien saamiseen menee aikaa noin 24 h, joten varaudu tekemään oikeuksien anomus hyvissä ajoin ennen lähetystä. Linkkien takaa löydät lisätietoja YouTube-livestriimauksen aloittamisesta:
https://support.google.com/youtube/answer/2474026?hl=fi
https://restream.io/integrations/obs-studio/how-to-stream-on-youtube-with-obs-studio
Suoratoisto YouTubessa OBS Studion avulla
- Varmista, että suoratoisto on otettu käyttöön YouTube-tililläsi.
- Aloita lähetys aktivoimalla painike, joka on YouTube Studion oikeassa yläkulmassa.
- Napsauta Aloita-vaihtoehdon vierestä Juuri nyt, kun olet siirtynyt Studioon.
Varsinainen liittäminen tapahtuu lisäämällä YouTuben ”stream key” OBS:ään:
4. Pohdinta
OBS on monipuolinen ja moniulotteinen sovellus, joka toimii musiikkipedagogin työvälineenä erilaisissa opetustilanteissa. Sovellus vaatii aikaa, jotta sitä oppii käyttämään ja siitä saa oleellisimman hyödyn irti. Kuitenkin pienillä perusasetuksilla ja edellämainituilla toiminnolla pääset alkuun ja voit luoda jo erilaisia oppitunteja esimerkiksi instrumenttiopetukseen. OBS sopii erityisesti etäopetukseen ja yhdessä Zoom-sovelluksen kanssa musiikin etäopetukseen. Jos oppitunnille toivotaan edelleen parempaa äänenlaatua, kannattaa tutustua Sonobus-sovellukseen, joka mahdollistaa laadukkaamman äänenlaadun ja pienemmän viiveen, latenssin. Sonobus välittää äänen, Zoom kuvan, ja OBS kokoaa nämä ja toimii striimaus- sekä nauhoitustyövälineenä. Yhdessä YouTube Studion kanssa OBS laajenee edelleen. Tällöin kannattaa vielä tutustua YouTube Studion ominaisuuksiin ja mahdollisuuksiin, jotka laajentavat musiikkipedagogin työvälineitä.
Lue lisää
Linkin takaa löytyy OBS:n yksityiskohtainen pikaopas: https://obsproject.com/kb/quick-start-guide
Lähteet
Juha Kujanpää (2021): ZOOM ja OBS etäopetuksessa https://www.oomc.fi/2021/11/zoom-ja-obs-etaopetuksessa/
Sami Sallinen (2024): Musiikin etäopetus, luennot ja kurssimateriaali
https://obsproject.com/kb/quick-start-guide
https://restream.io/integrations/obs-studio/how-to-stream-on-youtube-with-obs-studio