Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Musiikin etäesittäminen Musiikin etäopetus

OBS musiikkipedagogin työvälineenä

OBS Studio on ilmainen ja avoimen lähdekoodin ohjelmisto näytön tallennusta ja suoratoistoa varten. OBS on Mac- ja Windows-yhteensopiva. Sovelluksen päätarkoitus on antaa käyttäjille mahdollisuus kaapata ja sekoittaa ääni- ja videolähteitä, joilla voidaan luoda erilaisia sisältöjä ja jaettuja ikkunoita ns. sceneen, näkymiin. Lähteitä voivat olla muun muassa erilaiset kamerat, mikrofonit, tietokoneen näyttö ja sovellukset sekä erilaiset still- ja videokuvat, PDF-tiedostot ja muut dokumentit. Käyttäjät voivat myös suoratoistaa eri alustoille kuten YouTubeen.

Käyn blogissani läpi kuinka näkymät (scenes) ja näiden lähteet (sources) lisätään OBS:ään ja kuinka ne voidaan pilkkoa ruuduiksi striimausta ja nauhoitusta varten. Blogi käsittelee perusasioita ja auttaa muun muassa ohjelmaa tuntematonta opettajaa tutustumaan sovelluksen käyttön perusteisiin ja edelleen sen ominaisuuksiin pedagogisena työvälineenä. Lisäksi tutustutaan kuinka streaming ”striimaus”, lähetys, ja nauhoittaminen onnistuvat OBS:llä.

Sisältö

 1. OBS-perusasetukset
 2. Näkymät ja lähteet
 3. Striimaus ja nauhoitus
 4. Pohdinta
 5. Lue lisää
 6. Lähteet

1. OBS-perusasetukset

 • General
 • Stream
 • Output
 • Audio
 • Video

Yleiset asetukset täytyy varmistaa, jotta saat onnistuneen käyttökokemuksen OBS:llä. Asetuksia tehtäessä säädetään oleellisimmat toiminnot, joilla saat mm. laadukkaan äänen musiikkia sisältävässä yhteydenpidossa. (kts. kuvat)

General – yleiset

Kieli-, teema- ja päivitysasetukset.
Kieli-, teema- ja päivitysasetukset.

Stream – lähetys

Tässä striimauksen alustaksi valitaan YouTube. Striimiavaimen saat YouTubesta.
Tässä striimauksen alustaksi valitaan YouTube. Striimiavaimen saat YouTubesta.

Output – ulostulo

Lähetyksen kuvan bittinopeus on riittävä välillä 4000–5000 kbps. Äänen bittinopeudeksi riittää 160, mutta musiikin parissa työskentelevälle suositellaan maksimiarvoa.
Lähetyksen kuvan bittinopeus on riittävä välillä 4000–5000 kbps. Äänen bittinopeudeksi riittää 160, mutta musiikin parissa työskentelevälle suositellaan maksimiarvoa.

Audio – ääni

Kuvassa näkyvät suositukset audio-asetuksille.
Kuvassa näkyvät suositukset audio-asetuksille.

Video

Piirtoalueen ja ulostulon resoluution arvot ovat samat. Striimin FPS-arvoksi riittää 30.

2. Näkymät ja lähteet

Näkymän ja lähteiden luominen

Alla olevassa kuvassa on yksi scene eli näkymä, ja näkymään on lisätty plus-symbolin avulla 4 eri lähdettä. Lähteiden ruutuja voidaan sovittaa näkymään ja säätää käyttötarkoituksen mukaan sopivan kokoisiksi. Kuvan sceneen on lisätty kaksi kameraa sekä webselaimella toimiva Zoom ja PDF-nuotti. Kamerat ovat tässä kuvassa samasta lähteestä, mutta voit liittää tietokoneeseesi lisäkameran tai käyttää kännykkääsi kamerana, jolloin saat helposti toisen kuvakulman opetustilanteeseesi.

Camo-sovellus tekee iPadista tai älypuhelimesta ulkoisen kameran

Linkissä esimerkiksi Camo https://obsproject.com/kb/smartphone-camera-guide , joka toimii Windows- ja macOS-pohjaisilla tietokoneilla sekä Android- ja iOS-pohjaisilla mobiililaitteilla. Camo yhdistää älypuhelimesi tietokoneeseen USB- tai WiFi-liitännällä ja sovellus tulee olla ladattuna molempiin laitteisiisi.

Voit rajata lähteiden kuvaruutua tietokoneen Option-näppäimen ja hiiren avulla, jolloin saat ruutuun näkyviin vain oleellisimman.
Esimerkissä voit valita näkymään selainpohjaisen Zoom-sovelluksen, jolloin näkymä keskittyy kommunikointiin Zoomilla.
Voit valita näkymään myös nuottikuvan, jossa keskitytään kirjoitettuun musiikkiin.
Näyttökuva on otettu ns. studiotilasta, jossa vasen puoli edustaa studiota ja oikea näyttää lähetyksen kuvan.
Näyttökuva on otettu ns. studiotilasta, jossa vasen puoli edustaa studiota ja oikea näyttää lähetyksen kuvan.

3. Striimaus ja nauhoitus (streaming and recording)

Jos striimaat tai nauhoitat OBS:llä, varmista, että asetukset eri toiminnoille ovat ensin oikein.

Jos haluat yhdistää YouTube-videon OBS:ään, ensiksi sinun tulee varmistaa OBS Studion valtuudet striimaamiselle. Yleensä striimaamisen valtuuksien saamiseen menee aikaa noin 24 h, joten varaudu tekemään oikeuksien anomus hyvissä ajoin ennen lähetystä. Linkkien takaa löydät lisätietoja YouTube-livestriimauksen aloittamisesta:

https://support.google.com/youtube/answer/2474026?hl=fi

https://restream.io/integrations/obs-studio/how-to-stream-on-youtube-with-obs-studio

Suoratoisto YouTubessa OBS Studion avulla

 1. Varmista, että suoratoisto on otettu käyttöön YouTube-tililläsi.
 2. Aloita lähetys aktivoimalla painike, joka on YouTube Studion oikeassa yläkulmassa.
 3. Napsauta Aloita-vaihtoehdon vierestä Juuri nyt, kun olet siirtynyt Studioon.

Varsinainen liittäminen tapahtuu lisäämällä YouTuben ”stream key” OBS:ään:

Striimiavaimen liittäminen OBS:ään.

4. Pohdinta

OBS on monipuolinen ja moniulotteinen sovellus, joka toimii musiikkipedagogin työvälineenä erilaisissa opetustilanteissa. Sovellus vaatii aikaa, jotta sitä oppii käyttämään ja siitä saa oleellisimman hyödyn irti. Kuitenkin pienillä perusasetuksilla ja edellämainituilla toiminnolla pääset alkuun ja voit luoda jo erilaisia oppitunteja esimerkiksi instrumenttiopetukseen. OBS sopii erityisesti etäopetukseen ja yhdessä Zoom-sovelluksen kanssa musiikin etäopetukseen. Jos oppitunnille toivotaan edelleen parempaa äänenlaatua, kannattaa tutustua Sonobus-sovellukseen, joka mahdollistaa laadukkaamman äänenlaadun ja pienemmän viiveen, latenssin. Sonobus välittää äänen, Zoom kuvan, ja OBS kokoaa nämä ja toimii striimaus- sekä nauhoitustyövälineenä. Yhdessä YouTube Studion kanssa OBS laajenee edelleen. Tällöin kannattaa vielä tutustua YouTube Studion ominaisuuksiin ja mahdollisuuksiin, jotka laajentavat musiikkipedagogin työvälineitä.

Lue lisää

Linkin takaa löytyy OBS:n yksityiskohtainen pikaopas: https://obsproject.com/kb/quick-start-guide

Yksityiskohtainen YouTube-tutoriaali OBS:n haltuunottoon.

Lähteet

Juha Kujanpää (2021): ZOOM ja OBS etäopetuksessa https://www.oomc.fi/2021/11/zoom-ja-obs-etaopetuksessa/

Sami Sallinen (2024): Musiikin etäopetus, luennot ja kurssimateriaali

https://obsproject.com/kb/quick-start-guide

https://restream.io/integrations/obs-studio/how-to-stream-on-youtube-with-obs-studio

https://support.google.com/youtube/answer/2474026?hl=fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *