Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Matalan kynnyksen ratkaisut Musiikin etäopetus

Patreon ja etäopetus

Jos olet sosiaalisessa mediassa aktiivinen opettaja (tai haluaisit olla) ja toiveenasi on opettaa etänä, Patreon voi olla sinulle sopiva kanava. Patreonin kautta voit suhteellisen helposti rahoittaa opetustoimintaa ja rakentaa yhteisöä. Tässä blogipostauksessa tarkastellaan, miten Patreonia voidaan käyttää etäopetuksessa, miksi se on hyödyllinen, mitä haasteita siinä on, sekä kuinka helppokäyttöinen se on ja mitä se maksaa.

Miten Patreonia käytetään etäopetuksessa?

Patreon on alusta, jonka avulla opettajat voivat tarjota maksullista sisältöä suoraan tukijoilleen. Prosessi toimii näin:

  1. Luo tili: Opettaja rekisteröityy Patreoniin ja luo oman profiilinsa. Tämä on opettajalle (eli ”creator:ille”) täysin ilmaista ja käyttökokemus on tehty helpoksi.
  2. Määritä tasot ja edut: Opettaja voi määritellä erilaisia tukitasoja (esim. 5 €, 10 €, 20 € kuukaudessa), jotka tarjoavat erilaisia etuja tukijoille. Nämä edut voivat sisältää eksklusiivisia video-opetuksia, henkilökohtaista palautetta, live-kyselytunteja ja muuta opetusmateriaalia.
  3. Julkaise sisältöä: Opettaja voi jakaa erilaisia resursseja, kuten videoita, äänitiedostoja, artikkeleita ja muuta materiaalia, jotka ovat vain tukijoiden saatavilla. Videomateriaalin voi tuoda esim. Youtuben kautta hyvin helposti Patreoniin.
  4. Vuorovaikuta yhteisön kanssa: Patreon tarjoaa mahdollisuuden kommunikoida tukijoiden kanssa suoraan, mikä vahvistaa yhteisön tunnetta ja sitoutumista. Tukijoille voi lähettää sähköpostia tai esimerkiksi chatata heidän kanssaan.

Patreonin valintaikkuna sisällön luomiseen.
Patreonin valintaikkuna sisällön luomiseen.

Miksi Patreonia pitäisi hyödyntää etäopetuksessa?

Patreonin perustajat Jack Conte ja Sam Yam ponnistavat molemmat musiikkialalta. Patreonin innoituksena oli luoda kanava, jonka kautta taiteilijat voisivat turvata elantonsa ja ansaita paremmin taiteellaan. Sivustoa voi käyttää niin taiteen esittämiseen kuin opettamiseen omista lähtökohdista riippuen. Patreonin avulla opettajat ja esiintyjät voivat saada kuukausittain toistuvaa tuloa, mikä tuo taloudellista vakautta ja ennustettavuutta.

Patreon mahdollistaa suoran vuorovaikutuksen oppilaiden kanssa ja opettajat voivat tarjota juuri sellaista sisältöä, jota heidän oppilaansa arvostavat ja tarvitsevat.

Patreonin avulla voidaan luoda tiivis ja sitoutunut yhteisö, jossa oppilaat tuntevat olevansa osa jotain merkityksellistä.

Näkymä Patreon sivustolta
Näkymä Patreon-sivustolta.

Ongelmakohdat ja haasteet

Patreon on perustettu jo vuonna 2013 ja tänä päivänä sivustolta löytyy paljon sisältöä eri aloilta. Uusien opettajien voi olla vaikea erottua joukosta ja erottuminen vaatiikin hyvää markkinointia sekä säännöllistä riittävän mielenkiintoista ja hyvää sisältöä. Laadukkaan ja säännöllisen sisällön tuottaminen taasen vaatii aikaa ja resursseja.

Vaikka rekisteröityminen ja sisällön lataaminen sivustolle on ilmaista, Patreon ottaa osan tuloista itselleen (5–12 % riippuen valitusta palvelutasosta), mikä vähentää opettajan käteen jäävää osuutta.

Helppokäyttöisyys ja kustannukset

Patreon on suunniteltu käyttäjäystävälliseksi ja sen käyttöliittymä on selkeä. Tilin luominen ja sisällön julkaiseminen on suoraviivaista, ja alusta tarjoaa hyvät ohjeet ja tukimateriaalit. Aloittelijallekin alusta on suhteellisen helppo ottaa haltuun, mutta menestyksen saavuttaminen vaatii aktiivista panostusta sisällön ja yhteisön ylläpitämiseen.

Patreon tarjoaa kolme eri palvelutasoa: Lite, Pro ja Premium. Lite-taso vie 5 % tuloista, Pro-taso 8 %, ja Premium-taso 12 %, mutta tarjoaa lisäominaisuuksia, kuten edistyneet analytiikka- ja markkinointityökalut. Lisäksi on huomioitava maksutapahtumien käsittelymaksut, jotka ovat noin 2.,9 % + 0,30 € per tapahtuma.

Kuvituskuva. Klarinetti nuottien päällä.

Yhteenveto

Patreon mahdollistaa vakaan tulonlähteen, suoran vuorovaikutuksen oppilaiden kanssa ja yhteisön rakentamisen. Kuitenkin se vaatii aktiivista markkinointia ja laadukkaan sisällön tuottamista. Alusta on käyttäjäystävällinen, mutta sen käytöstä perittävät maksut on otettava huomioon.

Patreon sopii opettajalle, joka on kiinnostunut tuottamaan verkossa tai sosiaalisessa mediassa nähtävää materiaalia ja haluaa ansaita siitä kuukausittaisia tuloja.

Patreon voi olla hyvä lisä opettajan työkalupakkiin etäopetuksen maailmassa, kunhan haasteet ja kustannukset otetaan huomioon.

Lähteet

https://www.patreon.com/ Viitattu: 5.6.2024

https://www.youtube.com/@Patreon Viitattu: 5.6.2024

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *