Kategoriat
Blogit Pelillisyys Pelillisyys ja musiikin teoria Pelillisyys ja säveltapailu Pelillisyys ja soiton-/laulunopetus

Appeja puhallinsoittajan itsenäisen opiskelun tueksi

Useilla oppilaillani lopahti into soittamiseen tai kotona harjoitteluun koronan aikana. Toki oli niitäkin, joita itsenäinen opiskelu ja ruudun kautta tuleva soittotunti innosti harjoittelemaan enemmän kotona ja soittotunneillakin saatiin enemmän aikaiseksi, kuin mitä normaaleilla lähisoittotunneilla oltiin koskaan saatu. Pahimman koronan aikana itse keskittyi vain soittotuntien läpiviemiseen etäyhteyksin, kun ei ollut oikeastaan mitään tietoa oheissovelluksista, joita olisi voinut käyttää hyväksi lapsien/nuorien tai miksei vanhempienkin oppilaiden innostamisessa vallitsevasta tilanteesta huolimatta. Nyt kun toivottavasti pahimmasta on jo selvitty, saatu paljon uusia sovelluksia ja videoyhteysohjelmia ja opittu paljon uutta eri sovelluksista yms. – kiitos koronan, niin onkin hyvä paneutua pariin oheissovellukseen, joita mielestäni voi käyttää niin etä- kuin lähiopetuksenkin tukena puhallinsoittajille. Kaikki esittelemäni sovellukset taitaa löytyä myös muille instrumenteille ja teoriaan paneutuvathan käyvät kaikille.

Rhythm/Ear/Treble/Bass Cat

Sovellukset paneutuvat musiikin teoriapuoleen, jolla voi hyvin treenata tai kerrata omaa nuottitietämystään itsekseen. Kaikille osioille on oma sovelluksensa, rytmissä treenataan eri rytmejä, korvassa omaa korvaa, että miten se kuulee eri korkeuksilla olevat nuotit, diskantissa g-avaimella olevia nuotteja ja bassossa f-avaimella olevia nuotteja. Jokaista sovellusta on mahdollista käyttää tiettyyn pisteeseen asti ilmaiseksi, mutta maksulliset versiot sovelluksista on 4,99 €/sovellus. Saatavilla niin iOS-järjestelmille kuin Androidillekin. Ilmaisversioilla pääsee mukavasti alkuun ja hieman edes kärryille musiikin maailman teoriasta.

Yllä demo-pätkä Treble catista.

Lue lisää: https://melodycats.com/

Metronaut

Tämän sovelluksen avulla pääsee soittamaan säestyksen kanssa aina silloin kun haluaa. Sovellus kuuntelee myös soiton tai laulun virettä ja tempon vaihtelua. Itse en päässyt tätä testaamaan juurikaan, kun kaikki toiminnot ovat maksumuurin takana. Tempoa pystyy toki myös itse muuttamaan ja sävellajia yhtälailla. Mukana kulkee myös ”jelppiviiva”, joka auttaa pysymään mukana, kun sen voi määritellä kulkeeko se mukana iskujen mukaan vai tasaisesti edeten tai saahan sen onneksi kokonaan poiskin. Tästä olisi varmasti hyötyä, jos vaikka ei pääse joka tunnille lähiopetukseen esim. jos asuu kaukana, niin pystyy silti treenaamaan säestyksen kanssa eikä vieraannu yhdessä soitosta liikaa. Minulle on tullut nyt koronan jälkeen vastaan muutama tilanne, kun oppilas meneekin sekaisin säestyksestä, kun ei ole sen kanssa ollut soittanut kahteen vuoteen. Vuodessa tämä sovellus maksaa 64,99 € (5,41 €/kk), mutta jos haluaa maksaa vain kuukaudesta, niin se on 16,49 €/kk. Tilauksen voi katkaista milloin vain. Vain iOS-järjestelmälle.

Lue lisää: https://www.metronautapp.com/

Rhythmic village

Rytmin harjoittelupeli. Maksullisessa versiossa saa tempoa ja lyömäsoitinta vaihdettua kätevästi. Voi käyttää myös omaa lyömäsoitintaan, esim. virvelirumpua jos haluaa ja sitten pitää vaan muistaa laittaa mikki päälle. Pelin saa ladattua niin tietokoneille kuin mobiililaitteisiinkin. Sovellus/peli maksaa kertamaksuna 9,99 €. Tuli tässä samalla mieleen, että voisi olla sopiva peli musiikin teorian/hahmotuksen tunneille. Miksipä ei soittotunneillekin välikevennyksenä, jos alkaa pelkkä soitto tympiä.

Lue lisää: https://www.classplash.de/en/rhythmicvillage-2/

Monster Musician

Tässä sovelluksessa lähdetään tosi helposta ja sitä jatketaan tai toistetaan useita kertoja, lyhyissä, hieman muuttuvissa harjoitteissa. Sovelluksessa voi valita soittimen kuin soittimen ja sitä voi vaihtaakin välissä. Aikuisille liian hitaasti etenevä. Maksullisessa versiossa saa kahdeksan virtuaalisoittotuntia, ”rajoittamattoman” pääsyn tunneille, vaikeammille tasoille ja niiden yhdistelmälle jne. Sovellus maksaa 5,99 €/kk tai 39,99 €/vuosi. Vain iOS-järjestelmille. Lapsille varmasti ihan mieluisa, kun toistetaan samaa ja ei ole liian vaikeaa heti alussa ja pätkät on lyhyitä niin keskittymiskykyäkään ei hirveästi vaadita. Klarinetissa vaan on hankala heti alussa pienillä sormilla soittaa c1:stä, mitä alkuharjoitteissa soitettiin melkein koko ajan, kun hieman testasin sovellusta.

Lue lisää: https://www.themonstermusician.com/

Tonestro

Tästä sovelluksesta sain kuulla ensimmäisenä aikuisoppilaaltani. Hän oli innostunut tästä niin, että oli soittanut päivittäin vain sovelluksessa tulleita harjoitteita ja eri tasoisia kappaleita ja pyrkinyt pääsemään listan kärkeen. Ei siis ollenkaan huono. Huonoa tässä oppilaani tilanteessa oli kylläkin se, että hän tihrustaa puhelimen näytöltä niitä nuotteja, niin sen puolesta menee sitten hankalaksi, että parempi olisi padilla tai tabletilla. Sovelluksessa on siis myös virtuaalisoittotunteja maksun kautta tai sitten voi vaan soitella omaksi ilokseen haasteita ilmaisversiossa ja pyrkiä pääsemään listan kärkeen jos on kilpailuhenkinen henkilö. Saavutukset ei vain taida jäädä muistiin jos ei ole maksanut sovelluksesta mitään. Haasteita soitettaessa sovellus kuuntelee kyllä virettä ja kertoo ”palautteessa” missä meni pieleen. Myöskin sovelluksessa vietetty aika kerrotaan, eli käytännössähän se on sama kuin harjoitteluaika. Saatavilla niin iOS kuin Android-järjestelmille. Hintaa sovelluksella on 121,99 €/vuosi (10,17 €/kk), mutta jos haluat vain kuukaudeksi niin hinta on 17,49 €. Tämä siis tosiaan enemmän aikuiseen makuun.

Lue lisää: https://www.tonestro.com/

Lopputulema

Sovelluksiahan siis tosiaan on, yllätyin itsekin. Niiden tutustumiseen vaan menee aikaa ja jos haluaisi tutustua enemmänkin, niin sitten menee ajan lisäksi myös rahaa. Toki, ainakin melkein kaikissa jos ei kaikissa esittelemissäni sovelluksissa oli mahdollisuus seitsemän vuorokauden ilmaiskokeilujaksoon, mutta se olisi pitänyt sitten itse muistaa katkaista ajoissa, että ei mene maksua sitten jo.

Kaikki sovellukset oli harmi vain englanniksi, että jos on pikkuoppilas kyseessä, niin joutunee opettajan tai vanhempien kanssa ensin kunnolla tutustumaan sovellukseen, ennen kuin itse osaa käyttää sitten sujuvasti. Onneksi lapset ovat nopeita oppimaan, niin ei liene liian suuri ongelma.

Mielestäni näitä kannattaisi hyödyntää itse kunkin omassa opetuksessa mahdollisuuksien mukaan. Nykyajan lapset ovat kuitenkin kasvaneet mobiililaitteiden kanssa niin he ovat kuin kotonaan näiden sovelluksien kanssa mitä me ihmetellään täällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *