Kategoriat
Blogit Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen Musiikkiteknologia

Pro Tools First ja GarageBand osana kappaleen tekemisen prosessia

Kappaleen tekemiseen kuuluu monta osaa. Näitä ovat esimerkiksi idea tai aihe mistä kappale tehdään, sanoitus, soitinnus, äänitys, miksaus, nuotinnus ja niin edelleen. Musiikkiteknologian lopputyönä aion vertailla kahta DAW-sovellusta kappaleen tekemisen prosessin osana. Valitsin vertailtaviksi DAWeiksi Pro Tools First– ja GarageBand-sovellukset.

Toim. huom.

Tämän blogitekstin tuottamisen aikana on tapahtunut seuraavaa: Avid on vuodenvaihteessa 2011/2022 lopettanut ilmaisen Pro Tools | First -sovelluksen jakelun. Olemassa olevat Pro Tools | First -käyttäjät voivat jatkaa sovelluksen käyttöä, mutta uusia lisenssejä ei enää myönnetä.

Lue lisää: https://avid.secure.force.com/pkb/articles/en_US/faq/Where-can-I-get-Pro-Tools-First

Pro Tools Firstin ja GarageBandin käyttäminen

Mitä eroja näillä kahdella DAWilla sitten on ja miten nämä erot vaikuttavat musiikin tekemiseen? Pro Tools First on Avidin tarjoama ilmainen sovellus, jolla pääsee tutustumaan Pro Tools perheen maailmaan. Se toimii sekä Windows että MacOS järjestelmillä. Kyseisen DAWin latauksen ja asennuksen yhteydessä pitää avata Avid-tili sekä iLok-lisenssinhallintatili ja tämän lisäksi koneelle pitää asentaa vielä Avid Link -sovellus. Näiden avaaminen ja asentaminen on ilmaista mutta teettää käyttäjälle lisätöitä. Joissain tilanteissa saatetaan tarvita myös iLok License Manager -sovellusta, jota kautta pääsee hallinnoimaan omia iLok lisenssejään. Tässä ovat linkit, jotta pääset alkuun Pro Tools Firstin kanssa.

Pro Tools First -sovelluksen latausosoite: https://my.avid.com/get/pro-tools-first (ei enää saatavilla vuodesta 2022 alkaen)

iLok-lisenssinhallintatilin avaaminen: https://www.ilok.com/#!registration

iLok License Manager -sovelluksen lataaminen: https://ilok.com

Pro Tools ohjeet: https://emute.edu.fi/audiosekvensserit/category/Pro+Tools

Pro Tools First -projekteja voi tallentaa paikallisesti koneelle rajattoman määrän ja tämän lisäksi on mahdollista tallentaa kolme projektia pilvipalveluun. Sovellus vaatii kuitenkin paljon kovalevytilaa ja prosessoritehoa. Vapaata tallennustilaa tulee olla Applen Mac koneilla 1.74 GB ja Windowsin koneilla 2.86 GB, jotta Pro Tools Firstin saa ladattua. Pro Toolsista on myös maksullisia versioita mutta nämä ovat melko kalliita. Pro Toolsin perusversio maksaa $29.99 kuukaudessa ja Pro Tools Ultimate $79.99 kuukaudessa.

GarageBand on yksinkertainen ja helppokäyttöinen DAW-sovellus. Se on ilmainen ja toimii MacOS järjestelmällä. Ohjelma on valmiiksi asennettuna Applen koneissa sekä mobiililaitteilla. Se vaatii kovalevyltä tilaa 1.7 GB. Valitettavasti GarageBandia ei voi käyttää Windowsin koneilla, joka osaltaan rajoittaa sen käyttäjäkuntaa.

Kappaleen editoiminen ja miksaaminen

Pro Tools First -sovelluksessa on erilliset ikkunat äänittämiselle ja miksaamiselle, joten siinä joutuu hyppimään kahden ikkunan välillä kappaleen tekemisen ja muokkaamisen aikana. GarageBandissa puolestaan on vain yksi ikkuna, joka tekee sen käytöstä yksinkertaisempaa. Pro Tools First -sovelluksessa voi toistaa yhteensä 16 ääniraitaa. GarageBandissa raitojen määrä on rajaton. Molemmista DAWeista löytyy paljon valmiita looppeja ja efektejä kappaleiden tekoon, joilla pääsee mainiosti alkuun. GarageBandin tietokoneversio myös tukee kolmansien osapuolten pluginefektejä ja sillä on mahdollista tehdä tarkempaa audioeditointia kuin iPhonella tai iPadilla. Pro Toolsissa plugin-efektejä on 23 kappaletta. Siihen kuuluu myös AAX-plugintuki mutta tämä toimii vain Avid Storen kautta ostetuihin plugin efekteihin eikä siihen kuulu VST-tukea.

Yksi Pro Toolsin tehokkaimmista ominaisuuksista on audion editoiminen. Siitä löytyy useita eri editointityökaluja, toimintamoodeja- ja -tiloja. Audiota voi myös editoida joko yksi tai useampi raita kerrallaan.

Prot Toolsin äänitysikkuna.
Pro Toolsin miksausikkuna.
GarageBandin äänitys/miksausikkuna.

Pro Toolsissa on mahdollista siirtää Sibelius -nuotinnusohjelmalla kirjoitettu nuottiteksti suoraan Pro Toolsiin. Näin saat laajennettua tekemäsi sävellyksen käyttötapoja entisestään. Pro Toolsiin ja Sibeliukseen sisältyvä ReWire palvelee siltana jonka kautta voi siirtää Sibeliuksella luotuja instrumenttiosuuksia Pro Toolsiin mahdollista jatkotyöstöä varten. Toiseen suuntaan raitoja voi siirtää Pro Toolsin Score Editorista, jolloin pääset työstämään ja nuotintamaan ProToolsissa tehtyjä raitoja Sibelius -ohjelmalla.

Musiikin tekemisen kannalta melko olennainen tieto on se, että Pro Tools vaatii verkkoyhteyden toimiakseen. GarageBand toimii myös ilman verkkoyhteyttä, joten sillä voi tehdä musiikkia helposti myös esimerkiksi matkustaessa.

Musiikin jakaminen

Kun kappale tai projekti on valmis GarageBandissa niin voit jakaa sen halutessasi Musiikki-appiin, iCloudiin tai SoundCloudiin. Tämän lisäksi voit jakaa sen AirDropilla tai MailDropilla, viedä sen levylle tai polttaa CD:lle. Pro Tools Firstin kautta kappaleen tai projektin voi jakaa esim. valitsemalla File > Export > Audio Mix, ja määrittelemällä tallennettavalle tiedostolle sen tiedostomuoto, näytteenottotaajuus ja bittisyvyys. Enintään kolme kokonaista projektia voi tallentaa ilmaiseksi Avidin omaan pilveen jaettua yhteistuottamista varten (Avid Cloud Collaboration), ja jakaminen on mahdollista myös sovellusvalmistajan oman Avid Artist Communityn kautta.

Taulukko vertailu Pro Tools Firstistä ja GarageBandista

Näin lopuksi vielä tiivistetysti molempien DAWien plussat ja miinukset taulukossa kappaleen tekemisen kannalta.

Pro Tools FirstGarageBand
Plussat +Plussat +
+ ilmainen+ ilmainen
+ toimii sekä Windows että MacOS järjestelmillä+ yksinkertainen ja helppokäyttöinen
+ hyvä ja laadukas audion editoiminen+ valmiiksi asennettu
+ paljon looppeja ja efektejä+ paljon looppeja ja efektejä
+ rajaton projektien tallennus mahdollisuus paikallisesti+ vain yksi työskentelyikkuna
+ Rewire tuki (mahdollistaa Sibelius ohjelman kautta tuotujen nuottitekstien jatkokäsittelyn Pro Toolsissa)+ toimii myös mobiililaitteilla
+ Plugin-efektejä 23 kappaletta sekä AAX-plugin- tuki+ toimii ilman verkkoa
Miinukset –Miinukset –
– käyttöönotto teettää lisätöitä– toimii vain MacOS järjestelmällä
– vie paljon tilaa kovalevyltä
– tarvitsee verkon toimiakseen
– muut versiot kalliita
– kaksi työskentelyikkunaa
– äänittäessä voi olla vain neljä raitaa samanaikaisesti

Lähteet:

https://emute.edu.fi/audiosekvensserit/category/Pro+Tools

https://www.avid.com/pro-tools/comparison

https://support.apple.com/fi-fi/guide/garageband/gbndff5345d9/10.4.4/mac/11.0

https://soundtools.fi/verkkokauppa/avid-sibelius-ultimate/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *