Kategoriat
Blogit Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen Musiikkiteknologia

ZOOM iQ6 -stereomikrofoni mobiililaitteille

Ammattilaulajana ja laulunopettajana toimiessa musiikin, erityisesti laulun, äänittäminen on useimmiten hyvin säännöllistä ja erittäin suositeltavaa. Erityisesti oman laulun äänittäminen tulisi mielestäni olla laulajille arkipäivää ja ainakin itse lipsun siitä siltikin valitettavan usein. Jos äänityslaitteet eivät ole kunnossa, ei motivaatio äänittämisellekään ole kovin suurta. Äänite ei kuitenkaan valehtele, vaan sen avulla on mahdollista saada nopeasti kehittävää informaatiota esimerkiksi omasta äänestä, laulutekniikasta, maneereista ja tulkinnasta. Äänittämisestä kannattaisi tehdä jatkumo, jolloin omaa kehityskaarta olisi helpompi tarkastella.

Olen vuosia äänittänyt harjoitustilanteet orkesterin kanssa toimiessani, sillä äänitteiden kautta pystyn todella nopeasti palauttamaan mieleeni kappaleiden rakenteet myöhemmässä yksilöharjoittelussani. Suurin osa äänitteistäni on tallennettu älypuhelimen sanelimen avulla tai iPadin videotiedostoihin. Kummassakaan tapauksessa äänen laatu ei ole ollut koskaan hääppöinen, mutta olen pärjännyt. En ole nimittäin ollut kuitenkaan innostunut hankkimaan esimerkiksi perinteistä zoomiakaan, jota olen pitänyt liian isona ja monimutkaisena käytön puolesta. Nämä seikat ovat toki kuitenkin perustuneet enemmän omiin ennakkoluuloihini.

Laulutekniikan harjoittelua tukee valtavasti oman laulun äänittäminen. Suosittelen jatkuvasti lauluoppilailleni äänittämään heidän omia harjoituksia. Jotkut oppilaistani haluavat myös äänittää laulutunneilla tehtäviä tekniikkaharjoitteita ja joskus pyydän heitä lisäksi äänittämään joitakin fraseerausesimerkkejä kappaleiden myöhempää harjoittelua varten.

Olen käyttänyt edellämainittua puhelimen sanelinta myös yksittäisten sävellysideoiden taltioimiseen. Useasti ideat putkahtavat mieleen yllättäin ja tällöin äänittäminen on nopein vaihtoehto, varsinkin jos ideaa ei ole mahdollista nuotintaa juuri sillä hetkellä. Olen myös joskus äänittänyt vapaata improvisointia pianon äärellä, jolloin laulu on välillä jäänyt valitettavasti voimakkuudeltaan pianon jalkoihin tai ainakin balanssi näiden kahden instrumentin välillä on ollut puutteellinen.

Tuumasta toimeen

Erilaiset äänitystilanteet vuosien varrella ovat turhauttaneet minua hyvin usein monestakin syystä. Sanelimella tehtyjen äänitysten taustalle on jäänyt usein kohinaa, rätinää, pauketta tai muita häiritseviä ja ylimääräisiä ääniä. Itse laulu on jäänyt useimmiten liian vaimeaksi, etäiseksi ja epäselväksi. Äänenlaadun puolesta tallenteet eivät myöskään ole olleet kelvollisia jaettavaksi esimerkiksi sosiaaliseen mediaan markkinointitarkoituksessa ja nekin, jotka olen jakanut, ovat olleet äänenlaaduiltaan heikkoja.

Törmäsin suureksi ilokseni ZOOM iQ6 -stereomikrofoniin, joka on kondensaattorimikrofoni älylaitteille, kuten iPhonelle, iPadille ja iPod touchille. Mikrofoni muuttaa täten esimerkiksi älypuhelimesi kannettavaksi ja laadukkaaksi tallentimeksi. ZOOM iQ6 painaa vain vajaat 30 grammaa ja on myös siten helppo kuljettaa paikasta toiseen mikrofonin mukana tulevassa suojakotelossa. Malli mainostaakin itseään taskuunmahtuvana mikrofonina.

                  

Mikrofoni soveltuu toki laulun lisäksi muillekin instrumenteille. Siitä voivat hyötyä myös sellaiset käyttäjät, jotka eivät työskentele musiikin parissa, sillä mikrofonin avulla saa talteen esimerkiksi haastatteluita, luentoja tai ylipäätään puhetta ja ääntä. Mikrofoni soveltuu iOS-käyttöjärjelmä 6.0:n tai sitä uudempien versioiden laitepariksi.

     ➡️ ➡️     

Mikrofonin käyttäminen

ZOOM iQ6 -stereomikrofonin käyttö on helppoa, sillä siihen ei liity useita eri painikkeita tai näppäimiä. Laiteen ulkoasu on kaikkinensa pelkistetty ja selkeä. Laitteen pohjassa on liitin, josta mikrofoni kytketään älylaitteeseen. Keskellä mikrofonia on noin peukalonpään kokoinen musta pyöriteltävä nappi, joka on gainin* säädin. Gainin säätimessä on numeroskaala yhdestä kymmeneen. Nämä numerot kertovat gainin voimakkuudesta. Signaalin voimakkuudesta kertovat ledit pitävät huolen, että ääni ei mene niin sanotusti ruvelle, vaan miellyttävän gain-taajuuden säätäminen on nopeaa ja vaivatonta.

ZOOM sisältää kaksi erillistä yhdensuuntaista mikrofonia, joiden suuntia voi muuttaa ja käännellä 90-120 asteen kulmissa suhteessa toisiinsa. 90 asteessa mikrofoni keskittyy paremmin edessä oleviin kohteisiin ja 120 asteen asetuksessa tallennusaluetta saa huomattavasti laajennettua. Tämä niin sanottu X/Y-konfiguraatio on loistava tapa kattaa suurikin alue niin, että myös keskellä olevat äänilähteet saadaan talteen. Toki äänitettävän kohteen etäisyys mikrofoniin on myös avainasemassa ja sen avulla voi myös osaltaan säädellä äänen voimakkuutta ja laatua tarvittaessa.

(* gain tarkoittaa sisääntuloherkkyyttä) 

               

Lisäksi ZOOMissa on sisääntulo kuulokkeille. Tämä mahdollistaa esimerkiksi napinläpimikrofonin liittämisen ZOOMiin, jolloin esimerkiksi erilaisten haastattelutilanteiden toteuttaminen on huomattavasti laadukkaampaa äänenlaadultaan. Kuulokeulostulo toimii tarvittaessa myös linjaulostulona. Laitteen mukana tulee vaahtomuovinen tuulisuoja, joka myös vaimentaa ja poistaa ei-toivottuja ääniä äänitystilanteissa.

Äänittämistä tukeva sovellus sekä ZOOM iQ6:n hinta

Älylaitteisiin voi myös halutessaan ladata HandyRecorder-sovelluksen, jonka avulla äänitettyjä tuotoksia pystyy muun muassa editoimaan. Sovellus mahdollistaa tarkan monitoroinnin, automaattisen tallennuksen, erilaiset tiedostojen pakkausvaihtoehdot sekä lukuisia muita ominaisuuksia. Myös äänitetyn tuotoksen jakaminen on sovelluksen avulla helppoa. Kyseinen sovellus on kaiken lisäksi ilmainen eli senkin puolesta sen lataaminen on erittäin suositeltavaa, jotta saat ZOOM iQ6:sta kaiken hyödyn irti.

              

Vasemmanpuoleisessa kuvassa näkymä HandyRecorder-sovelluksesta. Oikeanpuoleisessa kuvassa on kerrottu ZOOM iQ6 -stereomikrofonin ominaisuuksista vielä tarkemmin.

ZOOM iQ6 -mikrofonia voi ostaa useista verkkokaupoista ja sen hinnat liikkuvat karkeasti 84-110 euron hintahaarukassa. Halvimman myyntihinnan löysin soundtools.fi -verkkosivustolta ja kalleinta myyntihintaa piti verkkokauppa.com -verkkosivusto. Myyntihinnan päälle tulevat toki lisäksi mahdolliset toimituskulut. Uskoakseni tuotetta saa myös kivijalkakaupoista vähintäänkin tilaustuotteena.

ZOOM iQ6:n plussat ja miinukset laulajan näkökulmasta

Yleisesti ottaen en näe mitään syytä miksi laulua ja musiikkia ylipäätään ei äänitettäisi jatkossakin. ZOOMin kaltaisille välineille on siis varmasti kysyntää tulevaisuudessakin. Suunnittelijat kehittelevät koko ajan uusia laitteita ja parantavat myös jo olemassaolevien laitteiden ominaisuuksia. Mikrofonien laatu ja sitä kautta äänenlaatu tulevat vain kehittymään koko ajan edelleen.

ZOOM iQ6:n ehdottomat plussat ovat sen pieni koko ja kepeys. Mikrofonia on siksi helppo siirtää ja kuljettaa mukana paikasta toiseen. Laitteen käyttö on erittäin selkeää ja nopeasti opittavaa. Ei tarvitse hallita sen kummempia erityistaitoja, jotta pääsee käsiksi mikrofonin avulla äänittämiseen. Tässäkin asiassa harjoitus toki tekee mestarin ja toistot auttavat löytämään itselle sopivan gainin ja etäisyyden ZOOMiin äänityksiä tehdessä.

Äänenlaatu on huomattavasti parempi ZOOM iQ6:n avulla kuin ilman ulkoista mikrofonia. Gainin avulla tarkkuuden ja äänenlaadun säätäminen ovat helppoja. En pidä ZOOMia myöskään kalliina, vaan se on ennemminkin halpa investointi ja uskoakseni myös pitkäikäinen. Verkkokauppojen kautta toimitusajat ovat lisäksi nopeita eli mikrofonin käyttöönotto tapahtuu tarvittaessa nopeastikin.

ZOOM iQ6 soveltunee myös loistavasti ainakin akustisten esiintymisten äänittämiseen ja taltiointiin, jolloin esimerkiksi omia esiintymisiä on suhteellisen vaivatonta ottaa talteen mikrofonin avulla isommissakin tiloissa.

Pieniä miinuksia ovat mikrofonin muovinen ulkokuori, joka toisaalta mahdollistaa kepeän ulkomuodon. Laitteen mukanatulevan säilytyskotelon käyttö mikrofonia kuljeteltaessa on siis erittäin suositeltavaa, jotta tuote ei mene rikki.

Miinusta toi myös se, että mikrofonia ei pystynyt kytkemään älypuhelimeen ilman puhelimen suojakuoren irroitusta. Tämä kuitenkin lienee myös suojakuoren mallista kiinni. IPadissa tätä ongelmaa ei onneksi ollut.

Tällä hetkellä ZOOM iQ6 -malli soveltuu vain iPhone 6s -malliin saakka, joka on sinänsä miinus, sillä uudet älypuhelinmallit eivät vielä voi tästä mikrofonista hyötyä. Uskon kuitenkin, että pian asiaan saadaan parannusta ja kehitteillä on varmastikin jo tällä hetkellä entistä ehompi mikrofonimalli.

Alla vielä YouTube-linkki selkeään ja lyhyeen käyttöoppaaseen zoomin käyttöön liittyen:


Lähteet:

https://www.zoom-na.com/products/handy-recorder/zoom-iq6-professional-stereo-microphone-ios

https://www.gear4music.fi/en/PA-DJ-and-Lighting/Zoom-IQ6-Stereo-XY-Microphone/2587?gclid=EAIaIQobChMI4MzMgNuG4AIVxeWaCh3ZOAGeEAAYASAAEgJOD_D_BwE

https://www.soundtools.fi/verkkokauppa/mikrofonit/stereomikrofonit/zoom-iq-6-info

https://www.thomann.de/fi/zoom_iq6.htm

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/64044/hckxt/Zoom-iQ6-kondensaattorimikrofoni?gclid=EAIaIQobChMI-ef5g7yE4AIVz-eaCh3DwwMNEAAYASAAEgKUl_D_BwE

5 vastausta aiheeseen “ZOOM iQ6 -stereomikrofoni mobiililaitteille”

Kerroit mukavasti äänittämisen tärkeydestä laulun ja soiton harjoittelussa, sekä omista kokemuksistasi ja käyttötarkoituksista. Esittelit varsin perusteellisesti yhden mahdollisen keinon äänitteiden laadun parantamiseen. Olisi ollut kiva kuulla onko muita vastaavia laitteita saatavilla muilta merkeiltä, ehkä jopa niiden eroja ZOOM:iin. Oletko aivan varma ettei tämä toimi uudemmissa kuin iPhone 6s? Jäin miettimään, oliko sinulla omakohtaista kokemusta juuri tästä laitteesta, vai miksi tähän päädyit? Joka tapauksessa, varmasti tämän esittelyn jälkeen moni rohkenee käyttämään äänitystä opetuksen ja opiskelun tukena paremmalla äänen laadulla.

Kiitos, Jani! Juu, tein nyt tietoisen rajauksen ja keskityin esittelemään tällä kertaa vain tätä stereomikrofonia. Tämmöisen tiedon tosiaan löysin netistä, että olisi saatavilla vain iPhone 6S saakka. Itseltä löytyy tuo nimenomainen luuri ja siihen tuo mikrofoni tosiaan toimii loistavasti.

Kiitos, Jenna, kattavasta ZOOMin esittelystä. Näin yhden kerran lukemisen jälkeen jäi sellainen olo, että esittelit käyttöä erittäin tyhjentävästi ja toit esille sekä hyviä että huonoja puolia laitteen käytöstä.
Tekstisi oli selkeäkielistä ja ymmärrettävää, mutta yhtäaikaa kuitenkin asiantuntevaa. Blogin perusteella varmasti moni päättää hankkia laitteen itselleen. 🙂

Kiitos Jenna erittäin mielenkiintoisesta ja perusteellisesta syventymisestä ZOOM iQ6 -maailmaan! Tekstisi on ymmärrettävä ja suomen kieltä, mistä ilahduin kovasti. Perustelet oman musisoinnin äänittämisen tärkeyden tarkotuksenmukaisesti. Lisäksi tuot esille varmasti monen muusikon läpikäymiä haasteita oman soiton tai laulun äänityksen saralla. Lisäksi tuot esille tuotteen hinnan, sekä sen, mistä tuotetta voi etsiä. Tästä kaikesta innostuin, ja aion hankkia mikin itselleni. Mietin vielä, onko hankintani 6- vai 7-malli. Jos uudemmasta (iQ7 -mallista) on jollakulla kokemuksia, ottaisin niitä mielelläni vastaan!

Kiitos Jenna, kattava esittely tästä Zoom iQ6 – stereomikrofonista. Niin hyvä, että tilasin jo itselleni tällaisen. Äänenlaadun saa pienellä vaivalla laadukkaammaksi, esim. opetustilanteet. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *