Kategoriat
Blogit Musiikin teorian ja säveltapailun teknologia Musiikkiteknologia

Musiikin teoriaa ja säveltapailua mobiililaitteella

Musiikkiteknologian kurssilla aiheenani oli perehtyä musiikinteorian, säveltapailun ja transkription sovelluksiin. Ajattelin etsiä sovelluksia, joita voi käyttää opetuksen tukena tai mitä oppilaat voisivat hyödyntää oppimisen tukena itsenäisesti. Päätin rajata oppimispelit pois ja etsiä enemmän käytännön harjoitteluun sopivia sovelluksia. Sovelluksia löytyi todella paljon, mutta kuvausten perusteella pystyin melko hyvin valikoimaan mielenkiintoiset ja tarkoituksiini sopivat sovellukset. Lisäksi valintakriteerinä oli sovelluksen hinta. En halunnut ostaa sikaa säkissä vaan sovelluksesta oli oltava saatavilla vähintään ilmainen kokeiluversio.

The Royal Conservatory of Music (RCM) on julkaissut todella kattavat teoriapaketit, jotka on suunniteltu lasten käyttöön ja mukana on myös pelillisiä ominaisuuksia. Teoria- ja säveltapailusovelluksia löytyy eri tasoille erikseen. Sovelluksen itsessään sai ladata koneelle ilmaiseksi, mutta harjoitukset ja pelit sovelluksessa olivatkin sitten maksullisia. Latasin iPadille ykköstason sovelluksen, Theory L1, joka sisälsi kahdeksan eri harjoitus kokonaisuutta.

 

Sovellukseen oli ostettavissa pääsy kaikkiin näihin harjoituksiin kerralla, tai jokaiseen harjoituskokonaisuuteen pystyi ostamaan pääsyn myös erikseen. Lasten kanssa tätä sovellusta käytettäessä sovelluksen englanninkielisyys voi tehdä pieniä haasteita, mutta ei liene mitenkään suuri ongelma.

Koko paketin hinta oli 9,99 € ja erikseen 2,29 €/osio.

Toinen sovellus johon päädyin tutustumaan, oli EarMaster – Music Theory & Ear Training. Sovellus sisälsi todella laajan kattauksen säveltapailuharjoituksia. Sovellukseen sai tutustua ilman ostoa aloittelijoiden tason harjoituksilla. Harjoituksia oli monipuolisesti. Esimerkiksi Aloittelijan tason sävelkorkeusharjoituksia oli seitsemän erilaista, joista osa tehtiin laulamalla, osa kuuntelemalla. Harjoitukset pystyi suorittamaan järjestyksessä siten, että sovellus ohjasi siirtymään seuraavaan harjoitukseen kun oli saanut vähintään 90% oikein edellisestä harjoituksesta. Tosin harjoituksia pystyi myös valitsemaan myös erikseen.

Sovelluksessa oli neljä eri harjoituskokonaisuutta: aloittelijoille, yleinen, jazz- sekä itselle räätälöitävissä olevat harjoitukset. Viimeisimmässä kokonaisuudessa olevia harjoituksia pääsi myös kokeilemaan maksutta. Sieltä löytyi intervalli-, sointu- ja asteikkoharjoituksia, joista pystyi valitsemaan itselle sopivat harjoituskohteet. Esimerkiksi sointuharjoituksissa pystyi valitsemaan harjoiteltavakseen esimerkiksi duuri-, molli- ja vähennetyt soinnut. Sointuvalikoima oli myös hyvin kattava.

Hintaa tälle sovellukselle kertyy äkkiä paljonkin, sillä sovellusta ei voi ostaa kokonaisuudessaan kerralla vaan nämä eri harjoituskokonaisuudet myydään erillisinä. Aloittelijoiden kurssi hintaan 6,99 €, josta ensimmäiset neljä harjoituskokonaisuutta ovat ilmaisia. Yleinen harjoituskokonaisuus maksaakin kokonaisuudessaan jo 16,99€. Tosin jokaisesta harjoituskokonaisuudesta voi valita myös pienemmän määrän harjoituksia pienemmällä hinnalla. Mielestäni tämä oli kuitenkin toimiva sovellus säveltapailun harjoitteluun.

Sovelluksia selatessani törmäsin sattumalta Fiddle Companion –sovellukseen. Päätin katsoa, millainen sovellus on kyseessä, sillä viululle ei ehkä ole olemassa niin paljon toimivia sovelluksia, joista minä kokisin hyötyväni. Tämä kuitenkin vaikutti mielenkiintoiselta.

Sovelluksella pystyi selaamaan sointuja ja asteikkoja eri sävellajeissa hyvin kattavasti, ja katsomaan sormituksia tai mistä kyseiseen sointuun tai asteikkoon kuuluvat sävelet löytyvät viulun kaulalta. Sormituksille ja sävelten paikoille löytyi myös vaihtoehtoja, joita pystyi selaamaan helpommasta vaikeampaan. Perusasetuksena sovellus näytti sorminumerot viulun kaulalla, mutta joku sormitus oli sellainen, että tekisin sen itse toisin; niinpä päätin tutkia löytyisikö sovelluksesta sorminumeroiden sijaan sävelten nimet. Sekä sävelten nimet että numerointi siten, että sävelen kohdalla luki monesko sävel se on kyseisessä sävellajissa löytyivät. Tällainen sävelten numerointi tuntui aika vaikealta, mutta ehkä jossain intervalliharjoituksessa tästäkin voisi olla hyötyä. Viulu oli myös käännettävissä vasenkätiseksi, mistä voisi olla paljonkin hyötyä, jos eteen tulisi oppilas, joka haluaisi soittaa viulua vasenkätisesti.

Pystyin siis selaamaan sointuvaihtoehtoja ja kuuntelemaan miltä ne kuulostavat. Sovelluksessa oli myöskin metronomi, johon perusklikin lisäksi olisi pystynyt ostamaan eri rumpukomppeja. Sain myös sovelluksen soittamaan sointuja eri variaatioilla.

 

Asteikoista löytyi myös erittäin kattava paketti. Ensimmäisenä ajatuksena oli, että tätä voisi hyödyntää asteikkoharjoituksissa ja lisäksi improvisoinnin tukena ja tutustuttaessa erilaisiin moodeihin. Valitsin asteikoksi perus D-duurin. Ohjelma soitti asteikon yksioktaavisena alhaalta ylöspäin, mutta vaihtoehtoina löytyi myös ylhäältä alaspäin tai luuppina alhaalta ylös ja ylhäältä alas. Lisäksi ohjelman sai soittamaan sävelet eri järjestyksissä. Sormitus- ja sävelvaihtoehtoja selatessa löytyi myös vaihtoehto, jossa ohjelma soitti asteikon kahden oktaavin laajuisena. Kuulokuva oli oikein, mutta pisteet joista sävelet ohjelman mukaan soitettiin eivät olleet ehkä kauhean käytännölliset. Tällaisen yhden ja kahden oktaavin asteikon lisäksi löysin vaihtoehdon, joka näytti kaikilta viulun kieliltä kyseessä olevaan asteikkoon kuuluvat sävelet. Tämä ohjelma olisi näppärämpi, mikäli käyttäjä pystyisi itse muokkaamaan mitä säveliä, miltä kieliltä ja miltä korkeudelta niitä soitettaisiin. Näkisin niin että tätä sovellusta voi kuitenkin hyödyntää asteikkojen ja sointujen puhtausharjoituksissa ja ohjelma voi olla myös hyvä tuki oppilaan kanssa nuotinluvun rinnalla.

4 vastausta aiheeseen “Musiikin teoriaa ja säveltapailua mobiililaitteella”

Kiva teksti! Kumpi noista ensimmäisistä teoriapaketeista oli sinun mielestäsi parempi? Tai yödyllisempi? Mikä ikähaarukka ja tasohaarukka näissä suurinpiirtein oli?

Molemmat oli minun mielestä hyödyllisiä. Ensimmäinen sovellus oli enemmän teoriaa ja toinen, Ear Master, enemmän säveltapailu ja korvan harjoittamis harjoituksia. Eli ihan riippuen tarpeesta.

Monipuolinen postaus teorian opiskelun avuksi! Täytyypä perehtyä noihin kokeilemiisi. Itse latasin Noteworks-pelin joka vaikuttaa ihan hauskalta ”suursyömäri”-tyyppiseltä nuottibongailulta lapsille ?

Hei! Miten löysit appstroresta tuon royal music academyn? En löydä ainakaan nolla tekstissä mainitsemillasi hakusanoilla!

Yst Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *