Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Musiikin etätuottaminen

Musiikin etätuotantotapahtuman satoa

MUSE-hankkeen Oulun-toimijat järjestivät 12.12.2022 musiikin yhteistuotannon, jossa kurssille ilmoittautuneet pääsivät yhteistyössä kurssittajien kanssa äänittämään samaa kappaletta kukin tahollaan. Erotukseksi tavanomaisista internet-yhteistyöprojekteista, hoidettiin monitorointi ja ”tuottaminen”, tavanomaisessa mielessä ymmärrettynä, internet-yhteyden kautta korkealaatuisena. Näin pääsimme niin lähelle tavanomaista studiokokemusta kuin mahdollista ilman virtuaalitodellisuuslaseja.

Tapahtuma alkoi Zoom-yhteydenotolla kurssittajien ja ilmoittautuneiden kesken. Zoom-yhteys jäikin äkkiä toimittamaan lähinnä kuva- ja chat-yhteyden virkaa, sillä rinnalle otettiin myös SonoBus-yhteys. Sen jälkeen musiikillisiksi kollaboraattoreiksi halunneet kytkivät SonoBus-ohjelman myös äänitysohjelmaansa pluginina ”stereo out” -vaiheen efektiksi, ottaen yhteyden samalle SonoBus-kanavalle jossa muut jo olivatkin. Näin mahdollistettiin studiotason kuuntelu itseään äänittävän henkilön ohella muille kurssin jäsenille.

Tietokoneavusteisen komppipohjan päälle loihdittiin kukin tahollaan sähkö- ja akustista kitaraa, sähköbassoa ja pystypianoa. Päällimmäisimpiä ongelmia olivat odotettavissa olleet palomuurivirheilmoitukset ja internet-nopeuden puute. Jälkimmäinen ei sinänsä ole oleellista tällaiselle sessiolle, sillä äänittäminen tapahtuu aina äänittäjän koneelle ennen kuin tiedostot siirretään eteenpäin. Sen sijaan nettinopeus konkretisoitui katkoksina kuunteleville osapuolille. Tästä ei kuitenkaan tehty suurempaa ongelmaa. Soivana lopputuloksena oli hauska parin soinnun ralli, mutta sitäkin tärkeämpänä pidettiin kokeilun onnistumista ja sen tuomia mahdollisuuksia reaaliaikaiseen studiotyöhön ja työstöprosesseihin ilman maantieteellisiä esteitä.

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Olli Estola
Olli Estola
Jussi Tuohino
Jussi Tuohino
lehtori, musiikkiteknologia | Oulun ammattikorkeakoulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *