Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Matalan latenssin ratkaisut Musiikin etäesittäminen Musiikin etäopetus

LoLa-testaus etenee

MUSE-hanke on elokuusta 2021 lähtien testannut ja viritellyt ahkerasti LoLa-järjestelmiä Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun ammattikorkeakouluissa. 26.8. järjestettyjen ensimmäisten laajamittaisten testien jälkeen yhteyksiä on testattu teknisesti – musisointiakin sisältäneissä tilanteissa – eikä pieniltä kommelluksiltakaan ole vältytty.

Vaikeuksien kautta voittoon

LoLa-järjestelmä vaatii oikein toimiakseen erittäin vakaan ja symmetrisen verkkoyhteyden. Symmetrisyydellä tarkoitetaan yhteyden yhtäläistä lähetys- ja vastaanottonopeutta. Tällaiset verkkoyhteydet ovat vielä toistaiseksi harvojen saatavilla, ja käytännössä LoLa-järjestelmä vaatiikin Suomessa yhteyden koulutus- ja tutkimusorganisaatioiden käytössä olevaan Funet-verkkoon. Eikä tällöinkään järjestelmän toiminta ole aina täysin varmaa tai vailla yllättäviä seuraamuksia: onnistuipa suuri määrä pakkaamatonta videokuvavirtaa eräässä testissä jopa kaatamaan Oulun ammattikorkeakoulun verkon!

LoLaa on käytetty maailmalla jo vuosia, ja täten paras apu järjestelmän asetusten viilaamiseen löytyy MUSE-hankkeen kansainvälisten yhteistyöverkostojen kautta. Liettuan musiikki- ja teatteriakatemia (LMTA) on jo pitkään tutkinut musiikin etäopetuksen mahdollisuuksia, ja akatemian tekninen henkilökunta osasikin ystävällisesti avustaa LoLa-laitteiston ongelmakohtien ratkaisemisessa. Samalla MUSE-hanke teki saatavilla olevan tiedon mukaan toisen onnistuneen testin LoLa 2.0 -ohjelmistoversiolla Suomessa. Ensimmäinen testi tehtiin kolmenvälisenä Turun, Vilnan ja Tallinnan kesken 26.4.2021. Alla videotallenne tästä ensimmäisestä testistä:

Kolmenvälinen LoLa 2.0-testi vapaan improvisaation merkeissä. Video: Estonian Academy of Music and Theatre

LoLa-testejä ja esittelyitä syksyllä 2021

MUSE-hanke jatkaa LoLa:n testaamista syksyn 2021 aikana, ja seuraavat yleisöllekin avoimet LoLa-järjestelmän esittelytilaisuudet on jo sovittu Oulussa 5.11. järjestettävän Oamk tutuksi – oppimisen uudet mallit ja tilat -tapahtuman ja Turussa 11.11. järjestettävien Ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivien yhteyteen.

Osallistu MUSE-hankkeen koulutuksiin:

https://www.oomc.fi/muse/osallistu-koulutuksiin/

Oamkin ja Turun AMK:n tekninen testi 14.10. äityi jopa pieneen nopeatempoiseen irrotteluun: HD-kuvaa, CD-tasoista ääntä ja ennen kaikkea LoLa-ohjelmiston mukaan vain 8 ms latenssia Oulusta Turkuun ja takaisin! Katso video alta:

LoLa-järjestelmää testaamassa Olli Estola Oulusta (OAMK) ja Timo Korhonen Turusta (TuAMK). Video: Jussi Tuohino

Lue LoLa-aiheisia artikkeleita:

https://www.oomc.fi/tag/lola/

Tutustu LoLa-aiheisiin julkaisuihin:

https://www.oomc.fi/muse/tutustu-julkaisuihin/

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Jussi Tuohino
Jussi Tuohino
lehtori, musiikkiteknologia | Oulun ammattikorkeakoulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *