Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Musiikin etätuottaminen

Etätuottamisen erillisratkaisut vertailussa

Maaliskuussa 2022 ohjeistimme lukijoitamme jakamaan hyvälaatuista ääntä DAW-ohjelmistosta Zoomiin ja Teamsiin. Artikkelissa käsiteltiin ko. sovellusten sisäisiä äänen jakamisen tapoja sekä virtuaalisten ääniajureiden käyttämistä äänen reitittämiseen ohjelmien välillä, jolloin Zoomin tai Teamsin mikrofonisisääntuloon on mahdollista syöttää ohjelmallinen miksaus toivottuja äänilähteitä (esim. mikrofoni ja DAW-ääni). Artikkelin yhteydessä viitattiin myös markkinoilla viliseviin etätuottamisen erillisratkaisuihin, joiden toimintaperiaatteina on yhdistellä erilaisia etätuottamisessa tarvittavia ominaisuuksia yhdeksi tiiviiksi paketiksi niin, että parhaassa tapauksessa etätuotannoissa tarvitaan ohjelmistojen puolesta vain DAW-sovellus ja kuvatun kaltainen etätuottamisen ratkaisu.

Voit kerrata edellisen artikkelin oppeja täältä: https://www.oomc.fi/2022/03/daw-aanen-striimaminen-zoomiin-ja-teamsiin/

Kevään 2022 aikana MUSE-hankkeen etätuottamisen työryhmä on ahkerasti vertaillut saatavilla olevia etätuottamisen erillisratkaisuja, ja koostanut yleisimmin käytetyistä ja enemmän tai vähemmän toimiviksi havaituista ohjelmistoista vertailutaulukon. Taulukko päivittyy vähintäänkin MUSE-hankkeen toteutusajan puitteissa, ja myöhemmin kuluvana vuonna MUSE-hanke julkaisee testituloksiaan vertailutaulukossa kuvatuista ratkaisuista ja kouluttaa kohderyhmiään testien perusteella valittujen ratkaisujen käyttämiseen.

MUSE-hanke esittää seuraavassa vertailutaulukon tiedot ratkaisukohtaisesti aakkosjärjestyksessä (sovelluksen nimi toimii linkkinä ko. sovelluksen esittelyyn):

1. Audiomovers

2. Groovesetter

3. LANDR Sessions

4. Sessionwire

5. SonoBus

6. Source-Connect

7. Zoom

1. Audiomovers

Audiomovers-sovellus
Audiomovers-sovellus. Kuva: Audiomovers

Tekniset ominaisuudet

Siirretyn äänen tekninen laatu

Pakkaamaton (PCM 16–32 bit; 44,1–96 kHz) tai pakattu (AAC 96–320 kbps). Monikanavainen (max. 16 kanavaa).

Videokuvan tekninen laatu

Ei videokuvaa. Valmistaja suosittaa kolmannen osapuolen ratkaisujen käyttämistä talkbackin, chatin, näytönjaon ja etähallinnan tarkoituksiin.

Muut työkalut ja ominaisuudet

Ratkaisu äänen striimaukseen hyvällä laadulla ja pienellä latenssilla DAW-ohjelmasta toiseen DAW-ohjelmaan, selaimeen tai mobiiliapplikaatioon. Jakaantuu kolmeen erilliseen sovellukseen:

  1. Listento-plugin (DAW-liitännäisohjelma, josta ääni striimataan muille),
  2. Listento Receiver -plugin (Audiomovers-striimattu ääni vastaanotetaan DAW-ohjelmaan tällä liitännäisellä) ja
  3. Listento Standalone (julkisessa beta-testausvaiheessa oleva itsenäinen ohjelma äänen striimaukseen).

Lisäksi mobiiliapplikaatio ja selainpalvelu, joilla Listento-striimatun äänen voi vastaanottaa.

Vastaanottajat voivat myös tallentaa äänen.

Latenssiarvot 100–2000 ms (säädettävä).

Verkko ja tietoturva

Listento-ohjelmassa ääntä striimaava voi asettaa lähetykselle pin-koodin, jonka vastaanottajien on annettava striimilinkin kanssa dataa vastaan. Vertailuvaiheen alustavassa testissä palvelin oli nimetty Amsterdamiin, jonne data lähetettiin ja josta striimattiin vastaanottajille.

Maaliskuu 2022 -version uusia tietoturvaominaisuuksia: kuuntelijoiden hyväksyminen käsin ennen striimin lähettämistä, etä-äänityksen estotoiminto sekä striimaussession nimen ja linkin satunnaistaminen.

Yhteensopivuus ja soveltuvuus

Yhteensopivuus

Vastaanottajat voivat tallentaa striiminä vastaanotetun äänen joko suoraan sovelluksen tallentimella tai vaihtoehtoisesti DAW-ohjelman reititysominaisuuden avulla.

Soveltuvuus

Valmistajan mukaan ratkaisun latenssi mahdollistaa etäyhteistyön, mutta musisointi on todennäköisesti haastavaa rytmisesti tarkkaa ja nopeampitempoisempaa materiaalia työstettäessä.

Käytettävyys

Hankinta, asennus ja käyttöönotto

Palvelun käyttäjäksi rekisteröidytään, ja tilaus käynnistetään (kts. tietoa ilmaisen kokeilujakson kiemuroista hinta-sarakkeesta), jonka jälkeen ratkaisun striimaus-liitännäisen (tai standalone-sovelluksen) voi ladata. Listento-plugin laitetaan DAW-ohjelmistossa sille raidalle (tai master-bussiin), josta ääntä halutaan lähetettävän muille. Liitännäiseen kirjaudutaan (sähköpostiosoite toimii käyttäjätunnuksena, vaikka tätä ei missään kerrota, eikä ainakaan Macillä @-merkin kirjoittaminen onnistunut käyttäjätunnukselle varattuun kenttään – Audiomovers suosittaakin liittämään kirjautumistiedot pluginiin ns. copy-paste-menetelmällä), valitaan haluttu äänenlaatu ja latenssin määrä, annetaan sessiolle nimi ja pin-koodi (valinnaisia), jonka jälkeen striimi voidaan käynnistää, ja vastaanottajille lähetettävä linkki ilmestyy näkyviin ja kopioitavaksi.

Käyttö, päivitys ja tuotetuki

Käyttö on yksinkertaista, kun lisenssi on voimassa, verkkoyhteys vakaa ja ratkaisun toimintaperiaate tuttu. Tuotetuki tuntuu olevan melko rajallista, mutta toisaalta ratkaisua on itsessään helppo käyttää.

Kuulokkeiden käyttö on suositeltavaa kierto-ongelmien ehkäisemiseksi (ei ohjelmallista kaiunkumousta).

Saavutettavuus

Alustat ja sovellusarkkitehtuuri

  • Kaupallinen ratkaisu, suljettu koodi.
  • Plugin-versiot: AAX, AU, VST & VST3.
  • Itsenäinen sovellus: Mac ja Windows.
  • Mobiiliapplikaatio: iOS ja Android.

Rajoitteet

Käyttöliittymäkielenä englanti. Arvion mukaan yleisin uuden sukupolven verkon yli siirrettävän äänen lähetys- ja vastaanottoratkaisu.

10 Listento-vastaanottosovellusta voi kuunnella yhtä äänilähetystä (Standard-lisenssi). Ostettavissa kuitenkin lisää (Standard Plus ja Custom).

Hinta ja lisenssit

Hinta

Maksullinen. Standard ja Standard Plus -lisenssityypit. Lisäksi esim. yrityskäyttöön kustomoitavia lisenssejä.

Hinta 8,88 € (Standard) tai 17,77 € (Standard Plus) kuukaudessa. 20 % alennus vuosittain maksettaessa.

Seitsemän päivän kokeiluversio (tosin luottokortin tiedot täytyy antaa rekisteröitymisen yhteydessä, ja maksuntunnistuspalvelu veloittaa palvelustaan yhden euron). Jos tilausta ei halua jatkaa kokeilujakson jälkeen, täytyy se muistaa päättää itse. Muussa tapauksessa luottokortilta veloitetaan lähtökohtaisesti vuosittain maksettavan tilauksen summa.

Lisenssit

Tilauspohjainen. EDU-alennukset 15–30 % (yksittäiset opettajat/opiskelijat – vähintään 10 lisenssin paketit oppilaitoksiin). Monen käyttäjän lisenssityyppi saatavilla.

Palaa vertailun alkuun

2. Groovesetter

Groovesetter-sovellus
Groovesetter-sovellus. Kuva: Groovesetter

Tekniset ominaisuudet

Siirretyn äänen tekninen laatu

Pakkaamaton PCM-ääni. Tekninen laatu maksimissaan 32-bit, 192 kHz. Monikanavainen.

Videokuvan tekninen laatu

Ei videokuvaa.

Muut työkalut ja ominaisuudet

Ratkaisu synkroniseen yhteistoimintaan etänä. Sovellus pyrkii välittämään äänen etäpisteisiin mahdollisimman pienellä latenssilla. Sovellus tukee monipisteistä ääniyhteyttä ja kattaa lisäksi vapaasti muokattavan äänireitityspaneelin, jonka avulla saapuvia ja lähteviä ääniyhteyksiä (audio interfacejen sisään- ja ulostulot) sekä erilaisten sovellusten äänirajapintoja voi kytkeä keskenään yhteen.

Ohjelmassa on yhteinen metronomi, jonka avulla latenssiongelmia voidaan tietynlaisen musiikillisen toiminnan yhteydessä pienentää.

Verkko ja tietoturva

Sessioon voi liittyä vain toistensa kesken ”ystävinä” sovelluksessa olevia henkilöitä. Kutsuja voi lähettää myös sähköpostitse.

Yhteensopivuus ja soveltuvuus

Yhteensopivuus

Groovesetter mahdollistaa sessioiden äänitallentamisen, ja tallentamista varten on kehitelty monipuolisia lisäominaisuuksia. Näillä pyritään taltioimaan kaikki ohjelman läpi kulkevat audiosignaalit mahdollisimman hyvässä synkronissa toisiinsa nähden. Lisäksi pidetyistä sessioista ohjelma taltioi monenlaista metadataa, joka jatkuvammassa käytössä (ja liiketoiminnassa) muotoutuu todennäköisesti mielenkiintoiseksi.

Soveltuvuus

Soveltuu erityisesti monipuolisten ääniyhteysverkostojen luomiseen mahdollisimman pienellä latenssilla, josta voi johtaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia niin opetus- kuin liiketoimintaakin ajatellen.

Käytettävyys

Hankinta, asennus ja käyttöönotto

Ratkaisun asennus on kaksivaiheinen: ensin asennetaan JACK-ääniliittymä ja sen jälkeen itse ohjelma. Käyttöönotto oli muutenkin hieman mutkikas, sillä mikäli oman äänilaitteen sisään- ja ulostulojen lukumääriä ei osannut asettaa käsin oikein ennen session aloittamista, ei session käynnistäminen onnistunut ollenkaan.

Toisaalta ohjelma mahdollistaa kirjavien säätöjen tekemisen, joilla esim. yhteyksien latenssia voi yrittää pienentää ja ääntä reitittää yhteyskumppanien kesken hyvin monipuolisestikin.

Käyttö, päivitys ja tuotetuki

Johdollisia kuulokkeita suositellaan kierto-ongelmien välttämiseksi. Groovesetterin käyttöoppaat ovat videomuotoisia pikakäyttöopasmaista PDF-tutoriaalia lukuun ottamatta, ja niiden nopeasta rytmistä johtuen sisällöt voivat olla joillekin vaikeasti sisäistettävissä.

Saavutettavuus

Alustat ja sovellusarkkitehtuuri

Kaupallinen ratkaisu, suljettu koodi. Saatavilla Macille ja Windowsille. Tekniikka perustuu JACK-rajapinnan hyödyntämiselle.

Käyttöopasvideo mainitsee, että JACK-ohjelmointirajapinta ei ole saatavilla vielä M1-siruisille Maceille, joten näillä laitteilla Groovesetterin edistyneempien reititystoimintojen osalta täytyy käyttää Applen Aggregate Device -virtuaalista ääniajuria.

Rajoitteet

Käyttöliittymäkielenä englanti. Tämän vertailun uusin ratkaisu (julkaistu vuonna 2021), mutta kansainvälisesti jo jonkin verran käytössä, ainakin musiikkiteknologia-alan uutisoinnin perusteella.

Monenkeskinen sovellus.

Hinta ja lisenssit

Hinta

Ilmainen lisenssi ja useampia maksullisia lisenssivaihtoehtoja. Hintaluokka $24.99–45.99 (21,59–39,74 €). Mahdollista neuvotella myös räätälöidystä lisensseistä.

Lisenssit

Tilauspohjainen. EDU- ja ns. bulkkilisenssit valmistajalta kysyen.

Palaa vertailun alkuun

3. LANDR Sessions

LANDR Sessions -sovellus
LANDR Sessions -sovellus. LANDR Sessions keskittyy erityisesti sujuvaan videochat-muotoiseen toiminnallisuuteen. Kuva: LANDR

Tekniset ominaisuudet

Siirretyn äänen tekninen laatu

Ei dokumentoitu. Valmistajan mukaan ”audio quality is not compromised”. Yksi stereokanava DAW-ohjelmasta ja mikrofonikanava.

LANDR Sessions ei ole ratkaisu yhteissoittoon etänä – erityisen matalaan latenssiin ratkaisulla ei pyritä.

Videokuvan tekninen laatu

Neljä esiasetusta videokuvan laadulle.

Muut työkalut ja ominaisuudet

Ratkaisu musiikin tuottavaan yhteistyöhön etänä. LANDR Sessions mahdollistaa videoneuvotteluohjelmistojen perusominaisuuksien (videokuva- ja ääniyhteys, käden nostaminen, chat-keskustelu, reaktiot (juhla, sade ja raha) ja näytönjako) lisäksi äänen jakamisen suoraan DAW-ohjelmasta. DAW-ääntä jakava laittaa LANDR Sessions -pluginin DAW-ohjelman ”master-raidalle/bussiin” ja valitsee selaimen kautta käytettävästä ratkaisusta DAW-äänijako-ominaisuuden päälle. Näin äänen lähettäjä voi pitää oman audio-konfiguraationsa entisellään ja osallistua yhteistoiminnalliseen ”sessioon” selaimen kautta.

LANDR tarjoaa myös monia muita ratkaisuja, joilla musiikkia voidaan tehdä ja tuottaa etänä. Näitä ovat sämplekirjastopalvelu Samples, ”biitinteko-ohjelma” Creator, plugin-liitännäissovellusvuokraamo Plugins, yhteisiä projektiresursseja hallinnoiva Projects, musiikillinen yhteistyöverkosto Network, automaattimasterointipalvelu Master ja musiikin julkaisupalvelu Distribute.

Verkko ja tietoturva

Sessiolle voi asettaa salasanan, joka sessioon liittyvien täytyy antaa ennen yhteyden muodostamista.

Yhteensopivuus ja soveltuvuus

Yhteensopivuus

Yhteensopivuus erityisesti valmistajan omiin ratkaisuihin liitettynä.

Soveltuvuus

Soveltunee erityisesti liiketoimintakäyttöön. Tuottaja voi kätevästi jakaa DAW-ohjelmansa äänen ja näyttökuvan muille.

Käytettävyys

Hankinta, asennus ja käyttöönotto

Helppo asentaa. Käytännössä vaatii ainoastaan DAW-ääntä jakamisominaisuutta varten plugin-liitännäisen asentamisen omalle koneelle – muuten ratkaisua käytetään Chrome-selaimen kautta.

Käyttö, päivitys ja tuotetuki

Kuulokekuuntelu usein tarpeen kierto-ongelmien välttämiseksi.

Ratkaisun käyttöopas on hyvin minimaalinen, mutta toisaalta opastaa yksinkertaisen ratkaisun käyttöön

Saavutettavuus

Alustat ja sovellusarkkitehtuuri

Kaupallinen ratkaisu, suljettu koodi. Saatavilla Macille ja Windowsille. Plugin-versiot: AAX, AU, VST3. Käyttöjärjestelmäversiorajoitteet MacOS 10.13+ ja Windows 10.

Sessioon liitytään selaimen kautta, ja ainoastaan Chromea tuetaan tällä hetkellä (11/2021).

Rajoitteet

Katsauksen ainoa ratkaisu, jonka käyttöliittymä on käännetty osin suomeksi.

Toistaiseksi enemmän tunnettu automaattimasterointi- ja plugin-vuokrauspalveluistaan.

Yhden käyttäjän hallinnoimaan sessioon voi liittyä 6 video-osallistujaa (Intro-lisenssi) tai 16 video- ja yli 100 ääniosallistujaa (Premium-lisenssi).

Ei etähallintaominaisuutta, joka on usein hyödyllinen toiminnassa, jossa tuottaja/muu osallistuja ohjaa toisen osallistujan työaseman käyttöä. Ei tue ASIO4ALL-ääniajurin käyttöä eikä Adobe Audition -ohjelmaa.

Hinta ja lisenssit

Hinta

Intro: ilmainen. Premium: 6,50 €/kk tai 42 €/v.

Lisenssit

Tilauspohjainen. Intro- ja Premium-lisenssit. Ilmaisella Intro-lisenssillä voi siirtää enintään 15 minuuttia DAW-ääntä.

Palaa vertailun alkuun

4. Sessionwire

Sessionwire-sovellus
Sessionwire-sovellus. Kuva: Sessionwire

Tekniset ominaisuudet

Siirretyn äänen tekninen laatu

Pakattu stereoääni ja erillinen talkback-linja kaiunkumous- ja kohinanvaimennusominaisuuksilla. Valmistajan mukaan stereoääni välitetään 400 kbps -nopeudella ”tunnettua” pakkauskoodekkia ja suljettua ohjelmakoodia rinnakkain käyttäen.

Videokuvan tekninen laatu

Kolme esiasetusta videokuvan laadulle.

Muut työkalut ja ominaisuudet

Ominaisuuksiltaan monipuolinen ratkaisukokonaisuus musiikilliseen etäyhteistyöhön. Sessionwire ei pyri erityisen matalaan latenssiin – valmistajan mukaan reaaliaikainen yhteissoitto ja jammailu ei voi koskaan olla mahdollista verkkolatenssin vuoksi (MUSE-hankkeen verkkomateriaaleihin tutustuneet osaavat toki tunnistaa mainitun negatiivisen väitteen ongelmalliseksi).

Matalan latenssin yhteyttä lukuun ottamatta Sessionwire loistaa kattavilla lisäominaisuuksilla: ratkaisu sisältää automaattisesti mykistyvät talkback-ääniyhteydet, näytönjako-ominaisuuden, etähallinnan (vielä beta-testausvaiheessa), ketterän tiedostojen jakamisen, plugin- ja verkkoselain-yhteydet, itsetodetun tietoturvan toimivine salausalgoritmeineen jne.

Verkko ja tietoturva

Toimii vertaisverkkoperiaatteella palvelun käyttäjien välillä. Valmistaja kehuu palvelussa liikkuvan datan salausalgoritmia, muttei kerro siitä tarkempia yksityiskohtia.

Sessionview-ominaisuus mahdollistaa session kuuntelun verkkoselaimen kautta.

Yhteensopivuus ja soveltuvuus

Yhteensopivuus

Ei sovelluksen sisäisiä tallennusominaisuuksia, mutta tiedostojen siirtäminen on kätevää suoraan sessiossa käyttäjien välillä raahaamalla ja pudottamalla (drag and drop). Lähetettävät tiedostot kohdistetaan vastaanottajan kasvoihin.

Toiminta perustuu videoneuvottelumaiseen sovellusikkunaan ja käyttötarkoitukseen sekä tuotantolaatuisen äänen (ja talkback-äänilinjojen) reititykseen DAW-ohjelmistojen välillä erillisillä liitännäisohjelmilla l. plugineilla.

Soveltuvuus

Soveltuu liiketoimintaan ja monenlaiseen musiikilliseen etäyhteistyöhön. Valmistaja mainitsee käyttötapauksina muun muassa etämiksaussessiot, etä-äänityssessiot, podcastingin, koe-esiintymistilaisuudet, koulutustoiminnan jne.

Käytettävyys

Hankinta, asennus ja käyttöönotto

Käyttäjäportaali kiinteässä osassa palvelun toiminnallisuutta. Palvelun käyttäjäksi rekisteröidytään, käyttäjäportaaliin tehdään tili ja palveluun liittyvät ohjelmat asennetaan. Sessio on palvelun käyttäjien välinen istunto (Sessionview-ominaisuuden avulla mukaan voi liittyvä myös linkillä verkkoselaimen kautta, mutta tämä toiminnallisuus on vielä beta-vaiheessa), ja käyttäjien pitää lähettää toisillensa yhteyspyyntöjä (Connection Request) ja hyväksyä ne.

Palvelun käyttöönotto on kohtuullisen yksinkertaista, ja Sessionwire-sovelluksen käyttöliittymä on selkeä.

Käyttö, päivitys ja tuotetuki

Ratkaisun käyttö ei ole kovin monimutkaista – äänireititykset plugin-ohjelmien avulla voivat olla hieman mutkikkaita aloittavassa vaiheessa oleville, mutta toisaalta esimerkiksi ratkaisun erillinen talkback-plugin (ja sovelluksen sisäinen talkback-ominaisuus) on yksinkertainen ja näppärä automaattisine mykistystoimintoineen.

Tekstimuotoiset käyttöopastekstit ovat suppeita, mutta toisaalta ratkaisun videomuotoiset ohjeet ovat kattauksen parhaimmistoa.

Saavutettavuus

Alustat ja sovellusarkkitehtuuri

Kaupallinen ratkaisu, suljettu koodi. Saatavilla Macille ja Windowsille. Plugin-versiot: AAX, AU, VST3.

Sessionview-ominaisuuden avulla sessioon voi liittyä myös suoraan selaimesta linkin avulla, mutta tämä toiminnallisuus on vielä beta-vaiheessa.

Rajoitteet

Käyttöliittymäkielenä englanti. Sessionwire Creator -ilmaiskäyttäjälisenssillä ei voi käyttää palvelun DAW-tuotantoääntä reitittävää ominaisuutta (l. toiminta rajoittuu tällöin Sessionwire Artist -tilauskäyttäjän käynnistämiin sessioihin liittymiseen ja verkkokokousneuvottelutyyppiseen Sessionwire-sovelluksen perustoimintaan).

Ei sovelluksen sisäistä etähallintaominaisuutta, mutta valmistajan mukaan ko. toiminnallisuus kehitteillä.

Hinta ja lisenssit

Hinta

Sessionwire Creator -lisenssi ilmainen. Sessionwire Artist -tilaus $7/3 pv, $15/kk tai $150/v (hinnat euroina noin 6,20 €/3 pv, 13,28 €/kk tai 132,85 €/v). 3 päivän lisenssi Sessionpass-nimellä.

Lisenssit

Tilauspohjainen. Sessionwire Artist -tilaus kattaa kaikki ratkaisun ominaisuudet.

Palaa vertailun alkuun

5. SonoBus

Kuvakaappaus Sonobus-ratkaisun sovellusikkunasta.
Kuvakaappaus SonoBus-ratkaisun sovellusikkunasta. Kuva: SonoBus

Tekniset ominaisuudet

Siirretyn äänen tekninen laatu

Pakattu (Opus 16–256 kbps) tai pakkaamaton PCM (16-32 bit). Monikanavainen.

Videokuvan tekninen laatu

Ei videokuvaa.

Muut työkalut ja ominaisuudet

Alla olevat kursivoidut tekstit ovat Juha Kujanpään kirjoittamia.

Mahdollistaa yhteissoiton (samanaikaisen audion lähettämisen ja vastaanottamisen) useiden henkilöiden kanssa samaan aikaan. Ohjelma tukee myös äänitiedostojen soittamista koneelta ja samanaikaisen äänen tallentamista stereomiksauksena ja multitrackina.

Ratkaisun miksausominaisuudet ovat kattavat: Muiden henkilöiden äänentasoja ja paikkoja stereokuvassa voi säätää, ja heidän ääniraitoihinsa voi lisätä kaikua (kolme tunnettua vapaan lähdekoodin kaikualgoritmia: Freeverb, Zita ja Mverb). Omaa lähtevää signaalia voi prosessoida dynaamisesti (kompressori ja kohinasalpa) ja nelialueisen parametrisen taajuuskorjaimen avulla. Omaankin signaaliin voi lisätä kaikua.

Ohjelma mahdollistaa myös metronomin käytön, joka voi olla hyödyllistä joissain musiikin yhteissoiton tapauksissa: osallistujat voivat lähettää metronomisignaalinsa muille osallistujille.

Verkko ja tietoturva

Langallista Ethernet-yhteyttä suositellaan paremman laadun ja latenssin vuoksi, vaikkakin ohjelma toimii myös WiFi:llä. Verkossa liikkuva data ei ole salattua.

Yhteensopivuus ja soveltuvuus

Yhteensopivuus

Äänitetyn audion tallennus: .WAV, .FLAC tai .OGG, joko stereomiksaus tai multitrack (jokainen osallistuja erikseen omana äänitiedostonaan).

Soveltuvuus

Opetuskäytössä ja treeneissä pienessä ryhmässä, tosin käytettävyys riippuu paljon eri osallistujien yhteysnopeuksista ja maantieteellisistä sijainneista. (JK & JT)

Käytettävyys

Hankinta, asennus ja käyttöönotto

Standalone-sovellus, helposti asennettava. Suositellaan vahvasti langallista Ethernet-yhteyttä sekä Windowsissa ASIO-ajuria. Mitä vähemmän latenssia halutaan, sitä enemmän käyttäjän tulisi ymmärtää asetuksista.

Käyttö, päivitys ja tuotetuki

Käytettävä johdollisia kuulokkeita äänen kiertämisen estämiseksi.

Saavutettavuus

Alustat ja sovellusarkkitehtuuri

Avoimen lähdekoodin vapaa sovellus. GNU GPL -lisenssi. Saatavilla Macille, Windowsille, Linuxille, iOS:lle ja Androidille.

Plugin-versiot: AAX, AU ja VST3.

Rajoitteet

Monenkeskinen ratkaisu. Ei suomenkielistä käyttöliittymäversiota (tuetut kielet: englanti, espanja, hollanti, italia, japani, portugali, ranska ja saksa). Ei vielä kovin tunnettu Suomessa, mutta tunnettuuden voi odottaa vapaana sovelluksena kasvavan.

Hinta ja lisenssit

Hinta

Ilmainen.

Lisenssit

Avoimen lähdekoodin vapaa sovellus.

Palaa vertailun alkuun

6. Source-Connect

Source Elements -valmistajan ilmainen Source-Connect Now -ratkaisu, jolla voi siirtää selaimen välityksellä kahdenvälisesti korkealaatuista ääntä
Source Elements -valmistajan ilmainen Source-Connect Now -ratkaisu, jolla voi siirtää selaimen välityksellä kahdenvälisesti korkealaatuista ääntä. Kuva: Source Elements

Tekniset ominaisuudet

Siirretyn äänen tekninen laatu

Source-Nexus: pakkaamaton PCM-ääni 192 kbps -näytteenottotaajuuteen saakka. Monikanavainen.

Source-Connect (tuotesarja): AAC-pakattu ääni monikanavaisuuteen asti.

Source-Connect Now: pakattu stereoääni (maksimissaan Opus 512 kbps).

Videokuvan tekninen laatu

Source-Live-ratkaisu sisältää myös videokuvan striimausten toteutuksiin.

Muut työkalut ja ominaisuudet

Eriytyneitä osaratkaisuja erikoistuneisiin käyttötilanteisiin. Äänen striimaamiseen liittyvät sovellukset erityisesti Source-Connect-sarjaa.

Verkko ja tietoturva

Valmistaja on tarjonnut kirjavia ratkaisujaan jo pitkän aikaa: esimerkiksi Source-Connect-ratkaisu markkinoitiin aikaisemmin ISDN-yhteyden korvaajaksi.

Yhteensopivuus ja soveltuvuus

Yhteensopivuus

Suunniteltu mahdollistamaan etäyhteistyö ääneen liittyvissä toimenkuvissa. Tiedostoformaatit eivät täten relevantteja/ovat yleisiä.

Soveltuvuus

Ratkaisut soveltunevat parhaiten liiketoimintaan ja erityisesti liikkuvan kuvan jälkituotannon äänityötehtäviin.

Käytettävyys

Hankinta, asennus ja käyttöönotto

Ratkaisuista on saatavilla 15 päivän kokeiluversiot, joiden avulla toiminnallisuuksia voi testata ennen hankintapäätöstä.

Käyttö, päivitys ja tuotetuki

Tuotetukea on melko kattavasti saatavilla, mutta oikeiden dokumenttien löytäminen voi olla haasteellista. Ratkaisujen iso määrä vaikeuttaa verkkosivujen navigoinnin käyttäjäystävällisyyttä.

Saavutettavuus

Alustat ja sovellusarkkitehtuuri

Kaupallisia sovelluksia, suljettua koodia. Source-Connect Now ilmainen.

Source-Nexus saatavilla Windowsille ja Macille. Tukee AAX-, AU- ja VST3-plugin-formaatteja.

Source-Connect: Mac & Windows (Standard ja Pro) & Mac (Pro X).

Source-Connect Now: toimii suoraan Chrome-selaimessa yleisimmillä alustoilla (lukuun ottamatta iOS).

Rajoitteet

Tämänhetkisen tiedon mukaan valmistajan tuotteet eivät ole kovin yleisessä käytössä Suomessa. Käyttökielenä englanti. Source-Connect Pro X vain Macille.

Hinta ja lisenssit

Hinta

Source-Nexus: 10,34 €/255,34 € (tilaus/kertamaksu).

Source-Connect: tilaus kuukaudeksi (Standard = 30,29 €; Pro = 90,88 €; Pro X = 147,14 €), kertamaksu (Standard = 562,60 €; Pro = 1640,21 €; Pro X = 2155,21 €).

Source-Connect Now: ilmainen.

Lisenssit

Tilauspohjaisia ja kertamaksullisia lisenssejä. Lisäksi toistaiseksi (beta-vaiheen ajan) ilmainen Source-Connect Now -ratkaisu.

Palaa vertailun alkuun

7. Zoom

Zoom-sovellus
Zoom-sovellus. Lähde: Zoom

Tekniset ominaisuudet

Siirretyn äänen tekninen laatu

Valmistajan Original sound -toiminto lisänään High fidelity music ja Stereo sound -toiminnot.

Videokuvan tekninen laatu

Full HD -resoluutioon (1920 x 1080 px) saakka.

Muut työkalut ja ominaisuudet

Verkkoneuvottelusovelluksen kattavat lisäominaisuudet, kuten annotointi, reaktiot, äänestykset, näytönjako ja etähallinta.

Zoomin sisäinen äänenjako-ominaisuus helppokäyttöinen ja kohtuullisen varmatoiminen, mutta äänenlaadultaan jättää toivomisen varaa. Tukee kuitenkin stereoääntä (vrt. esim Microsoft Teams, joka on lähtökohtaisesti mono).

Verkko ja tietoturva

Monipuoliset tietoturva-, salaus- ja yksityisyyttä suojaavat ominaisuudet. Käyttää TLS-protokollaa (yhteyksien alustus) ja 256-bittistä AES-salausstandardia (video- ja tekstidata). Kokouksia voi suojata erilaisin menetelmin, esim. pääsykoodi, odotustila, kuva- ja äänivesleimat, tietoturvallinen käyttäjähallinta jne.

Yhteensopivuus ja soveltuvuus

Yhteensopivuus

Suunniteltu toimintaan etäyhteistyön keskuksena/hubina, joten yhteensopivuus muihin sovelluksiin, tiedostoihin ja työtapoihin liittyen kattavaa. Kokouksien tallennusominaisuus.

Soveltuvuus

Soveltuu useimpiin käyttötarkoituksiin. Erityisesti opetuskäyttöön liittyvät apuominaisuudet runsaita.

Käytettävyys

Hankinta, asennus ja käyttöönotto

Asennus ja käyttöönotto vaivatonta. Kokouksiin voi osallistua myös verkkoselaimen välityksellä, mutta ratkaisun toiminta on varmempaa ja monipuolisempaa erillisen sovelluksen kautta.

Yleisesti kattavat konfigurointimahdollisuudet.

Osa asetuksista on piilossa verkkosivun käyttäjähallinnan alla. Äänenjakotoiminto käyttää erillistä ZoomAudioDevice-virtuaaliajuria, joka asentuu automaattisesti, kun toiminnon laittaa ensimmäisen kerran päälle.

Käyttö, päivitys ja tuotetuki

Kaiunkumousominaisuudet mahdollistavat käytön myös ilman kuulokkeita. Automaattiset päivitykset, ja tuotetuki englanniksi monipuolista.

Saavutettavuus

Alustat ja sovellusarkkitehtuuri

Kaupallinen sovellus, suljettu koodi. Saatavilla iOS:lle, Androidille, Linuxille, Windowsille ja Macille.

Mahdollisuus käyttää Zoom Web Clientiä, jonka avulla kokouksiin voi osallistua rajoitetusti suoraan selaimesta (tuki Chromelle, Firefoxille ja Edgen Chromium-versiolle).

Rajoitteet

Erittäin yleinen ratkaisu Suomessa ja muualla. Oletettu tuotteen elinkaari pitkä.

Ei suomenkielistä käyttöliittymäversiota (tuetut kielet: englanti, espanja, japani, italia, kiina, korea, portugali, ranska, saksa, venäjä ja vietnam).

Ilmaisversiossa kolmen–sadan osallistujan välisen ”kokouksen” aikarajoitus 40 minuuttia (kahdenkeskinen kokous: 24 tuntia).

Hinta ja lisenssit

Hinta

Ilmainen lisenssi ja useampia maksullisia lisenssivaihtoehtoja. Hintaluokka 13,99–18,99 €.

Lisenssit

Ilmais- ja tilauspohjaisia lisenssejä.

Palaa vertailun alkuun

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Jussi Tuohino
Jussi Tuohino
lehtori, musiikkiteknologia | Oulun ammattikorkeakoulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *