Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Musiikin etätuottaminen

DAW-ohjelmiin integroidut etäyhteistyötavat – Splice Studio

Tämä artikkeli päättää kolmiosaisen artikkelisarjan, jossa käsitellään DAW-ohjelmiin sisällytettyjä toiminnallisuuksia musiikillista etäyhteistyötä varten. Aiemmassa kahdessa artikkelissa käsitellyt PreSonuksen ja Avidin toimintamallit eroavat nyt käsiteltävästä ratkaisusta siinä konkreettisessa mielessä, että ne ovat mainittujen valmistajien tuotteiden sisäänrakennettuja ominaisuuksia. Teknisesti Splice Studio taas ei toimi DAW-ohjelman sisällä (ainakaan ilman Splice Bridge -plugin-laajennusta), mutta DAW:n toimintaan muulla tavoin tehokkaasti kytkeytyen ratkaisun käsittelyn katsottiin tässä yhteydessä olevan paikallaan.

Tutustu artikkelisarjan aiempiin osiin:

PreSonus Sphere: https://www.oomc.fi/2022/10/daw-ohjelmiin-integroidut-etayhteistyotavat-presonus-sphere/

Avid Cloud Collaboration for Pro Tools: https://www.oomc.fi/2022/11/daw-ohjelmiin-integroidut-etayhteistyotavat-avid-cloud-collaboration-for-pro-tools/

Paljon saman katon alla

Splice Studio on yksi Splice-yrityksen tarjoamista palvelutuotteista. Splice.com on pilvipalvelupohjainen musiikkituottamisen ja -etäyhteistyön toiminta-alusta, jonka kautta musiikkituotantoihin voi ladata rojaltivapaata äänileikemateriaalia (Sounds), vuokrata plugin-laajennuksia (Plugins), hallinnoida ja jakaa projekteja muiden käyttäjien kanssa (Studio ja Community) ja opiskella palveluun ladattujen materiaalien parissa nykypäiväiseen musiikkituotantoon liittyviä asioita (Skills). Splice App on sovellus, jonka kautta voi käyttää Splicen palveluja kätevämmin omalta laitteeltaan käsin selainpohjaiseen toimintaan verrattuna. Sovellus on saatavilla macOS:lle ja Windowsille. Splice Bridge -plugin-laajennuksen (VST-, VST3- ja AU-laajennustyypit) avulla Splice Soundsin valikoimaa voi esikuunnella DAW:n läpi käyttötarkoitustaan vastaavassa kontekstissa.

Splice tarjoaa kahden viikon kokeilujakson, jonka aikana käyttäjä voi ladata palvelusta ilmaisia äänileikkeitä ja tutustua palvelun mukana tuleviin virtuaali-instrumentteihin (Astra-syntetisaattori ja Beatmaker-rumpukone). Ainakin testiympäristössä Splicen mukana tullut Beatmaker-plugin tuntui melko raskaalta, ja ääneen ilmaantui häiriöitä jo hiemankin reippaamman parametrimoduloinnin jälkeen. Astra-syntetisaattori sen sijaan toimii monipuolisena tietokonestudion yleissyntetisaattorina, jonka oskillaattorit tarjoavat lähtökohdan yleisempien äänisynteesimenetelmien hyödyntämiseen.

Huomattavaa on, että käyttäjän täytyy lisätä luottokorttitietonsa palveluun kokeilujakson käynnistämiseksi ja muistaa halutessaan päättää tilaus ennen maksullisen kauden alkamista, jotta ilmainen kokeilujakso ei epähuomiossa muutu maksulliseksi. Kokeilujakson aikana ei voi ladata ilmaiseksi maksullisia äänileikkeitä. Jokaisen äänileikkeen hinta on yksi Splice-piste (credit) – valmiiden MIDI-sekvenssien (pattern) ja Splicen kautta vuokrattavien/ladattavien plugin-laajennusten esiasetusten (preset) hinta vaihtelee yhden ja kolmen pisteen välillä.

Splice-kuukausitilausten hinnat vaihtelevat 12,10 € – 37,20 € välillä.

Kuva Splicen palvelupakettien hinnoittelusta, kuvakaappaus Splicen verkkosivuilta.
Splicen palvelupakettien hinnoittelu. Studio-palvelua voi käyttää tosin ilmaiseksi. Kuva: Jussi Tuohino

Tarjolla on kolme erihintaista pakettia (Sounds+, Creator ja Creator+), joiden sisältö vaihtelee erityisesti tilaukseen kuuluvan kuukausittaisen Splice-pistemäärän suhteen (100–500 p/kk). Splicen omat virtuaali-instrumentit eivät myöskään kuulu halvimpaan tilauspakettiin. Lisäksi musiikkiteknologian ja nykyaikaisen musiikkituotannon aiheita käsittelevät Splice Skills -videoluennot ovat katsottavissa ainoastaan kalliimmissa Creator-paketeissa. Splice Plugins -palvelun kautta voi myös vuokrata ja ostaa ulkopuolisten valmistajien virtuaali-instrumentteja/plugin-efektejä.

Splice Studio

Kuvakaappaus Splice App -ohjelmasta, jonka Studio-osuus on avoinna. Ikkunassa näkyy lista projekteista, jotka käyttäjä on tallentanut Splice-kansioon.
Kuvakaappaus Splice App -sovelluksen Studio-osuudesta. Listassa näkyy projekteja, jotka käyttäjä on tallentanut Splice-kansioon. Kuva: Jussi Tuohino

Splice Studio integroituu jouhevasti usean suositun DAW-ohjelmiston yhteyteen, kuten Ableton Live, Logic Pro, Studio One, FL Studio ja GarageBand. Studion avulla käyttäjä voi ladata automaattisesti DAW:n sisällä työstämiään projekteja Splicen tarjoamaan pilvitallennustilaan ja vieläpä säilyttää projektien tuotantovaiheiden erilaiset versiot. Käyttäjä voi myös jakaa näitä projekteja muille Splicen käyttäjille – alusta mahdollistaa siis musiikillisen etäyhteistyön. Mielenkiintoisinta Splicen tarjoamassa Studio-ratkaisussa on, että pilvitallennustilaa ei ole rajoitettu edes palvelun ilmaisversiossa. Splice väittääkin kyseesssä olevan ”Dropbox for your DAW, with free unlimited storage, forever”. Huomioitavaa on kuitenkin, että Splice-käyttäjätunnus tarvitaan, eikä maksullisten palvelutuotteiden kauppaamiselta ilmaisversiolla operoitaessa varmastikaan voi täysin välttyä.

MUSE-hanke ei suosittele tärkeiden materiaalien varmuuskopiointia pelkästään Splicen palveluun.

Projektien synkronointi Spliceen tehdään tallentamalla tai kopioimalla ne Splice-sovelluksen asennuksen mukana luotuun kansioon (Splice-kansio). Käyttäjä voi valita myös Sync from anywhere -asetuksen, joka tallentaa kaikki (tuettujen ohjelmien kautta) tallennetut projektit suoraan Splice Studioon. Palveluun ladatut projektit ovat yksityisiä, kunnes käyttäjä tekee niistä jaetun julkaisun (Release). Tämän jälkeen Splice-yhteisön muut käyttäjät voivat käyttää julkaisua omien tuotoksiensa osana. Tekijänoikeus säilyy alkuperäisellä tekijällä, ja hänen nimensä mainitaan osana ”jatkojalostetun” julkaisun tekijätiimiä.

Käyttöoikeus kaikille

Splice Studion käyttöehdoissa annetaan julkaistujen kappaleiden osalta Splicelle käytännössä kaikki oikeudet tekijänoikeutta lukuun ottamatta, joten vakaata harkintaa musiikkinsa jakamisen suhteen Splicessä on varmasti noudatettava. Yksityiset Private-asetuksen kappaleet taas eivät siirry Splicen hallintaan edellä kuvatulla tavalla.

Lue lisää (Splice Studion käyttöehdot): https://splice.com/terms/studio-community

Splicen tutuimman palvelutuotteen Splice Soundsin osalta yritys myöntää käyttäjälle käyttöoikeuden kaikkiin Splicen kautta ostettaviin äänileikkeisiin. Käyttöoikeus kattaa äänileikkeiden käyttämisen myös kaupallisesti osana uusia (ääni)teoksia.

Lue lisää (Splice Sounds -käyttöoikeudet): https://support.splice.com/hc/en-us/articles/360025013734-Splice-Sounds-Licensing-FAQ

Äänimateriaalien tekijänoikeus säilyy toki tekijöillä, joten muut käyttäjät voivat käyttää samoja äänileikkeitä, ja esimerkiksi helpommin tunnistettavien tapausten kohdalla (esim. laulusamplet) käyttäjä ei voi merkitä äänileikkeen alkuperäistä tekijää oman teoksensa tekijäluetteloon. Suoratoisto- ja musiikin jakelupalvelujen automatisoidut tekijänoikeuksien tunnistusalgoritmit saattavat kuitenkin merkitä tekijänoikeudellisesti suojatuiksi teokset, joissa on käytetty Splicestä ladattuja äänileikkeitä, ja tällöin voidaan tarvita todistusta äänileikkeiden käyttöoikeuksista. Splice tarjoaa tarkoitusta varten oman palvelunsa, jonka avulla voi generoida sopivat lisenssitodistukset kaikkia palvelusta ladattuja äänileikkeitä varten.

Splice up your life

Splicen tukemien DAW-ohjelmistojen osalta etäyhteistyö ei ole ollut ennen Spliceä mahdollista työkaluilla, jotka integroituvat ohjelmiston projektinhallintaan.

Splice Studion vahvuus on juuri tässä: palvelu tekee automaattisesti varmuuskopioita projektien eri versioista samaan aikaan, kun versioita tallentaa DAW:n kautta.

Aiempiin versioihin voi tarvittaessa kätevästi palata Splice Studion hallintapaneelista.

Splice Sounds on kuitenkin Splicen päätuote (ja oikein toimiva omassa kategoriassaan sekin), joten on mielenkiintoista, millaisella ansaintalogiikalla Splice Studio -pilvitallennuspalvelu tulee jatkossa toimimaan, koska toistaiseksi yrityksen näkökulmasta ilmaisen pilvitallennustilan tarjoaminen yksityisille käyttäjille ilman rajoitteita tuntuu yksinkertaisesti hieman oudolta. Kannattaneekin noudattaa siis varovaisuutta erityisesti palvelun kautta julkaistavien teosten suhteen.

Tässä artikkelisarjassa käsiteltiin DAW-ohjelmiin integroituja etäyhteistyöratkaisuja, joiden avulla musiikkia voidaan tehdä ja tuottaa yhdessä muiden kanssa etänä suoraan DAW-sovelluksista käsin. Lähtökohtaisesti vaikuttaisi olevan kuitenkin fiksuinta työstää projekteja tekijöiden välillä vaihtuvin vuoroin – näin vältetään projektien käyttämien resurssien yhtäaikaiseen tallentamiseen liittyvät korruptiomahdollisuudet. Splice Studio on rajoittamattomine versionumeroineen kuitenkin tällaisissakin ikävissä tapauksissa onnistunut valinta DAW-ohjelmiin integroituvaksi etäyhteistyöratkaisuksi.

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Jussi Tuohino
Jussi Tuohino
lehtori, musiikkiteknologia | Oulun ammattikorkeakoulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *