Kategoriat
Blogit Musiikin live-esitysteknologia Musiikkiteknologia

Holonic Systems

Esittelyssä suomalaisia pelialaa ja musiikkia yhdistäviä yrityksiä ja sovelluksia, osa 2

Yritys

Holonic Systems (https://www.holonic.systems) on yritys joka kehittää sovelluksia artisteille, kuluttajille ja muille asiakkaille. Sen perustajat ovat Ove Holmqvist, Mark Meddings ja Henri David.

Yrityksen kehittämien sovellusten idea on fyysisten sensoreiden, liikkeiden, sijainnin, biologisen datan ja ympäristöön liittyvän datan yhdistäminen ja muuttaminen interaktiiviseksi musiikiksi.

Holonic Systemsin kuluttajille tarkoitettuja sovelluksia on tällä hetkellä kaksi, Holon ja Holon.ist. Holon-sovelluksen voi ladata maksutta puhelimeen. Holon.ist -editorisovellus maksaa 14 €.

Holon-sovellus käytännössä. Video: Holonic Systems.

Holon

Holon (https://www.holonic.systems/holon) on MR (https://fi.wikipedia.org/wiki/Tehostettu_todellisuus) -sovellus, joka luo interaktiivista syntetisaattorimusiikkia mm. käyttäjän liikkeen, nopeuden, sijainnin ja ympäristödatan perusteella. Sovellus siis luo ääntä ja musiikkia, joka on synkronoitu siihen mitä käyttäjä tekee ja miten liikkuu tilassa. Tanssimisen synnyttämä musiikki on siis erilaista kuin vaikka kävelemisen tai pyöräilemisen.

Eri kaupunkeihin tallennettya ympäristödataa on saatavilla ainoastaan tietyillä paikkakunnilla – Suomessa olevien “musical smart cities” -kaupunkien listalta löytyy mm. Helsinki, Tampere ja Jyväskylä (Jyväskylä lisätty 23.5.2023, toim. huom.). Kaupunkien lukumäärää lisätään, ja uusia paikkakuntia voi ehdottaa.

Generoituun musiikkin vaikuttavat mm. käyttäjän kehon liikkeet, sijainti, suunta, vuorokaudenaika, auringon ja kuun asemat. Sovellus voi reagoida myös kaupungissa oleviin asioihin, kuten penkkeihin, postilaatikoihin, kahviloihin ja kauppoihin, jotka voivat lähettää tai moduloida musiikillisia elementtejä.

Holon vaatii käyttäjältä iPhonen, dataliittymän ja kuulokkeet. Sovellus toimii parhaiten passiivisesti käytettynä puhelin taskussa, tällöin sovellus löytää helpoiten kehon liikkeitä.

Videon musiikki on luotu reaaliajassa tanssijan liikkeiden ja sydämen lyöntinopeuden perusteella. Sensoreina iPhone, Suunto Movesense ja Apple Watch, joista data viedään Holon.ist-sovellukseen, muokataan musiikillisiksi parametreiksi ja välitetään eteenpäin langattomasti esim. Eurorack-modulaarisyntetisaattoriin ja MIDI-dataksi.
Video: Holonic Systems.

Holon.ist

Holon.ist (https://holon.ist) on alusta jonka avulla käyttäjä voi itse käsitellä ja manipuloida sensorien synnyttämää liike-, sijainti- ja ympäristödataa ja muuttamalla sitä MIDIksi tai OSC-dataksi. Käyttäjällä on siis mahdollisuus käyttää dataa luovasti itse määrittelemällään tavalla. Holon.ist on saatavana iPhonelle ja iPadille, ja se maksaa Apple Storessa 14 €.

Sovellus tukee integraatiota mm. Ableton Live-, DMX-, Reaktor,- VCV Rack- ja miRack -ohjelmistoihin. Holonin sivujen kautta voi ladata Reaktor Blockin, VCV Rack pluginin ja Holonic Sourcen Abletoniin ohjelmien välistä integraatiota varten. Holon.ist tukee MIDI over USBia, Bluetoothia, WIFIa, sovellusten välistä (Inter-App) audiota, sekä useita hardware-sensoreita (iPhone, iPad, Apple Watch, Bose AR Beta, Suunto Movesense ja Estimote).

Movesense-sensorien välittämien käsien asentojen ja eleiden muuntamista musiikillisiksi parametreiksi Holon.ist-sovelluksessa. Video: Holonic Systems.

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa

Holonic Systems on mukana asiakkaana Music Tech Europe Academyssä, joka on Luova Eurooppa -tukea nauttiva eurooppalaisille musiikkiteknologian yrityksille suunnattu koulutusprojekti. Yritys on mukana myös tanssiprojektissa nimeltä Vibes – Connected Dance. Vibesin pääkumppani on ranskalainen Orbe, joka on luonut alustan, muut osakkaat ovat Alankomaista, Isosta-Britanniasta sekä Italiasta. Holonic Systemsin teokset Vibes-projektissa toimivat niin, että yleisö on samalla itse teoksen tanssijat. Heillä on päässään kuulokkeet, josta he kuulevat liikkumiseen liittyviä ohjeita. Osallistujien liikkeet synnyttävät tanssin ja samalla musiikin, jonka he myös kuulevat kuulokkeista.

Lue lisää (Musiikin ja tanssin uudet teknologiset ja yhteisölliset ulottuvuudet): https://www.oph.fi/fi/uutiset/2021/musiikin-ja-tanssin-uudet-teknologiset-ja-yhteisolliset-ulottuvuudet

Lue lisää (Holonic systems, yrityksen Facebook-sivu): https://www.facebook.com/HolonicSystems

Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 vastausta aiheeseen “Holonic Systems”

Hei, Ove! Kiitos kommentistasi – mukavaa, että lisäsitte Jyväskylän Musical Smart Cities -listallenne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *