Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Matalan latenssin ratkaisut Musiikin etäesittäminen Musiikin etäopetus Musiikin etätuottaminen Soiton- ja laulunopiskelun teknologia

Yhteissoittoa MIDIn välityksellä: Internet MIDI

Aikaisemmissa artikkeleissa olemme esitelleet ja vertailleet sovelluksia, jotka mahdollistavat yhteissoiton netissä mahdollisimman pienellä latenssilla. Tällä tavalla esim. etäsoittotunnin pitäisi onnistua hieman paremmalla äänenlaadulla ja latenssilla kuin esim. Zoomissa tai Teamsissa. Entä jos molemmat osapuolet soittavat MIDI-koskettimistoa – digipianoa tai syntetisaattoria, onnistuisiko yhteissoitto lähettämällä pelkkää MIDI-signaalia netissä?

Testasin TimeWarp Technologiesin sovellusta Internet MIDI, jolla voi yhdistää kaksi MIDI-instrumenttia toisiinsa etäopettamista tai -esittämistä varten. Internet MIDI on kaupallinen sovellus, hinnaltaan $39.50, ja se on saatavilla sekä Mac- että PC-käyttöjärjestelmille. Ohjelmasta voi ladata testausta varten myös demoversion, joka toimii 15 minuuttia kerrallaan. Internet MIDI tukee vain kahden osapuolen välistä yhteissoittoa, ja käyttöä varten molemmilla osapuolilla täytyy olla ladattuna sovellus omalle koneelleen. 

Lue lisää (Internet MIDI): https://timewarptech.com/shop/music-software-apps/software/internet-midi/

Internet MIDI -sovelluksen ikkuna
Internet MIDI -sovelluksen ikkuna. Omat soitetut sävelet on merkitty sinisellä, vastapuolen soittamat sävelet punaisella.

MIDI-tietoa jakavan sovelluksen idea yhteissoitossa on siinä, että jos molemmat osapuolet soittavat MIDI-signaalia tukevaa digitaalipianoa, syntetisaattoria tai keyboardia, ei äänenlaatu ole yhteissoitossa enää ongelma, sillä ääni voidaan toteuttaa kummankin soittajan soittimessa erikseen. Toisin sanoen, oppilaan soitto siirtyy MIDI-datana opettajan koneen kautta opettajan omaan digitaalipianoon, ja opettaja kuulee sen oman digitaalipianon soundeilla. Soundi on siis juuri niin hyvä kuin käytettävä soitin.

Äänenlaadun sijasta yhteissoittoa voivat silti häiritä joko liian myöhässä saapuvat tai kadonneet MIDI-viestit. Kun ääntä jakavissa sovelluksissa (SonoBus, FarPlay) pienennetään latenssia, se saattaa aiheuttaa äänessä jitter-tyyppistä häiriötä. Kun MIDI-signaalin latenssia painetaan alas, häiriöt saattavat olla esim. ajallisesti myöhässä alkavat ääniä tai häiritsevästi soimaan jääviä säveliä. Tällaisia tilanteita varten sovelluksessa onkin mm. All Notes Off– sekä Reset-painikkeet.

Testatessa latenssi saatiin hyvin alas jopa sellaisessa tapauksessa, joissa molemmat osapuolet käyttivät langatonta nettiyhteyttä. Parhaimmillaan latenssi olikin pienempi kuin missään audiota jakavissa sovelluksissa. Toisaalta pieni bufferikoko lisäsi toisinaan myöhässä tulleiden ja kadonneiden MIDI-käskyjen määrää, jolloin esimerkiksi jokin yksittäinen isku saapui perille rytmisesti myöhässä, tai soimaan jääneet äänet häiritsivät soittamista sen verran, että soitto oli pakko keskeyttää. Internet-bufferia on mahdollista säätää manuaalisesti löytääkseen optimin nopeuden ja virheettömän toiston välille, tai sovellusta voi käskeä säätämään bufferia automaattisesti.

Asetuksia internet-bufferin säätöön.
Asetuksia internet-bufferin säätöön.

Internet MIDI tukee myös MIDI-tiedostojen äänittämistä, niiden toistamista hidastettuina tai nopeutettuna sekä valmiiden MIDI-tiedostojen toistamista. Ohjelmassa on myös tuki saman valmistajan Classroom Maestro -sovellukselle, jonka avulla voidaan jakaa MIDI-tieto myös nuottikuvana käyttäjältä toiselle. Classroom Maestro on kuitenkin erillinen maksullinen sovellus, ja pelkkä Internet MIDI ei tue nuottikuvan näyttöä.

Pop/jazz-pianonsoitonopettajan näkökulmasta Internet MIDI vaikuttaa mielenkiintoiselta vaihtoehdolta esim. SonoBusille. Jos molemmilla osapuolella on sähköiset soittimet käytössä, voisin hyvin kuvitella pitäväni oppituntia sen avulla – varsinkin silloin, jos nettiyhteys on joko oppilaan tai opettajan puolella tilapäisesti liian hidas. Ongelmaksi toki saattaa muodostua se, että oppilaallakin pitäisi tällöin olla maksullinen sovellus käytössään.

Pianoesitys Internet MIDIn välittämänä.
Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Juha Kujanpää
Juha Kujanpää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *