Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen Musiikin etätuottaminen Musiikkiteknologia

Pianon äänitystä etäpalveluna – testissä SubitoPiano

Yksittäisen pianoraidan äänitys studiossa voi olla kallista, ellei satu itse omistamaan hyvää vireessä olevaa instrumenttia, soivaa tilaa ja sopivia mikrofoneja. Studiotilan vuokraaminen, pianon virittäminen ja äänittäjän palkkio nostavat hintaa. Toinen mahdollisuus on käyttää oikean pianon asemasta sampleinstrumentteja, joita onkin saatavilla koko ajan parempilaatuisena ja realistisemman kuuloisena. Yksi nykyteknologian avustama uusi vaihtoehto kahden edellisen välimaastosta on äänittää pianoraita etänä MIDI-flyygelillä. Tällöin pianoraita on soitettu oikealla soittimella, mutta sen on soittanut koneen automatiikka midiraidan perusteella. 

Testasin palvelua nimeltä SubitoPiano. Kyseessä on Quebecissa, Kanadassa sijaitseva studio, jossa on kahdella stereoparilla mikitetty Yamaha DGB1K ENCL -Disklavier-flyygeli. Mikrofonit ovat Blue Baby Bottle SL -pari XY-tekniikalla suoraan vasaroiden yläpuolella sekä sE Electronics sE8 -pari A/B -tekniikalla flyygelin sivusta.

Palvelu toimii täysin automaattisesti: Ensin käyttäjä lähettää MIDI-raidan sivustolle. Tämän jälkeen studiolla oleva piano soittaa ne, äänittää tuloksen ja lähettää latauslinkin sähköpostissa.

Keskimääräinen odotusaika on noin 20 minuuttia. Tämän jälkeen tiedostoon voi tehdä maksutta vielä yhden kerran muokkauksia (tyypillisesti velocity-arvojen muokkauksia tai pedaaliin liittyviä MIDI-käskyjä), ja pyytää muokkauksien perusteella tehdyt toiset audioraidat. Koska toiminta on täysin automaattista, on piano on 24 tuntia vuorokaudessa asiakkaiden käytössä. Palvelun hinta on tällä hetkellä 2 €/minuutti.

Tein koeäänityksiä instrumentaalikappaleeseen, josta olin ensin tehnyt demoversion pelkästään sampleinstrumenteilla. Kappaleen instrumentaatio oli huilu, piano, basso ja rummut. Demoversion jälkeen kappaleesta tehtiin oikeilla instrumenteilla äänitetty versio päälleäänityksenä, ensin äänitettiin rummut ja kontrabasso, jonka päälle äänitin samplepianon (Cinesamples: Piano in Blue). Tämän jälkeen äänitettiin huiluraita. Lopuksi oli tarkoitus korvata samplepiano oikealla pianolla, ja tässä yhteydessä päätettiin testata oman pianoäänityksen sijasta SubitoPianoa. Tallensin Logic Prosta samplepianoraidan MIDI-raitana koneelle ja lähetin sen palveluun. Raidan kohdistaminen alkuperäiseen sessioon täytyi tehdä hienosäätönä manuaalisesti, mutta se onnistui helposti alkuperäisen samplepianoraidan perusteella.

Lähetin MIDI-raidat nettipalveluun, ja valmiit äänitykset tulivat kymmenisen minuutin kuluessa linkkinä sähköpostissa. Ensimmäinen reaktio oli että pianoraita kuulosti aivan liian kovaa soitetulta – tämä aiheutui erilaisista velocity-arvoista. Käyttämäni samplepianon velocity-käyrä oli erilainen kuin SubitoPianon, ja SubitoPiano tuotti samoilla velocity-arvoilla paljon kovemman atakin koskettimistolta. Editoin MIDI-raitaa Logicissa vähentämällä koko raidan velocityja samassa suhteessa ja lähetin korjatun version palveluun. Uusi versio kuulostikin jo paljon paremmalta. Pianoraidan hinnaksi tuli noin neljä euroa.

Kuva SubitoPiano-palvelusta.
Kuva SubitoPiano-palvelusta. Kertaalleen lähetettyä miditiedostoa (ainakin velocityn arvoja) voi editoida rajoitetusti myös suoraan nettisivulta.

Pianistina en ihan heti vakuuttunut systeemistä.

Pianoraita toimii tässä yhteydessä melko hyvin, koska se ei ole kappaleessa pääroolissa vaan aika taustalla. En siis lähtisi äänittämään SubitoPianon avulla soolopianokappaletta. Mutta esim. pop-tyylinen komppaus, melodiatuplaukset, kaikki sellaiset ratkaisut joissa piano on osana isompaa instrumentaatiota, voisivat hyvinkin olla mahdollisia.

Nykyään samplepianot ovat parhaimmillaan todella hyvän kuuloisia, enkä osaa sanoa kuulostaako tällainen etänä äänitetty pianoraita lähtökohtaisesti paremmalta kuin hyvä pianosample – tämä riippuu paljon kontekstista ja halutusta soundista. Mutta palvelu on tällä hetkellä niin edullinen, että sillä voisi kuvitella tekevänsä referenssiksi pianoraidan melkein ihan huvin vuoksi, varsinkin ellei hyviä samplepianoja löydy omasta takaa.

Tässä näytteet äänitetystä kappaleesta ilman pianoa, samplepianon kanssa (Cinesamples: Piano in Blue) sekä SubitoPiano-palvelun kahdella eri stereoparilla äänitettynä. Pianosoundit eroavat toisistaan, samplepiano on soundiltaan paljon tummempi, SubitoPianossa on enemmän yläpäätä. Pianoraitoja ei ole tässä käsitelty mitenkään, ne ovat palvelusta tulleet audioraidat sellaisenaan. Huiluraitaan on lisätty kaikua.

XY = Blue Baby Bottle SL -pari XY-tekniikalla suoraan vasaroiden yläpuolella, AB = sE Electronics sE8 -pari A/B-tekniikalla flyygelin sivusta.

Lue lisää (SubitoPiano): https://subitopiano.com/

Euroopan unioni - Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Juha Kujanpää
Juha Kujanpää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *